Šta je novo?

napajanje

Silverrider

Čuven
Učlanjen(a)
30.09.2003
Poena
619
Mozda glupa ideja ali me zanima sta vi mislite o tome. Imam par osmica za kuciste, odnosno tek cu ih dobiti, veoma tihih. Da li ima smisla izvaditi ventilator iz napajanja i zameniti ga sa tisim i kako Vam se cini ta ideja. Naravno ja bi napravio i malo vece otvore zbog otpora vazduha. :eyebrows:

Pa ako ti je taj ventilator koji je sad u napajanju suviše bučan onda ok, što da ne.

definitivno OK ideja ako su ti sadasnji ventilatori kompjuterski varburg.

Ali moram ti reci jednu stvar, neznam koje napajanje imas ali mozda ti nebi bila losa ideja da svakom ventilatoru stavis i potenciometar ili bar jednom jer ako imas jace napajanje ona se obicno greju dosta tako da ako stavis slabije ventilatore temperatura svega u kucistu a pogotovu procesora (jer je neposredno uz napajanje) ce ti neminovno otici na gore.

P.S. Mada mislim da bi mogao da stavis i neke svetlece ventilatore...

stereo je napisao(la):

...i otvoris diskoteku.

stereo je napisao(la):

Ali moram ti reci jednu stvar, neznam koje napajanje imas ali mozda ti nebi bila losa ideja da svakom ventilatoru stavis i potenciometar ili bar jednom jer ako imas jace napajanje ona se obicno greju dosta tako da ako stavis slabije ventilatore temperatura svega u kucistu a pogotovu procesora (jer je neposredno uz napajanje) ce ti neminovno otici na gore.

Mislio sam u globalu, recimo neko ima napajanje koje previse bucno uzme tih ventilator i zameni ga.

ko što rekoše ljudi, ako imaš potrebe, što da ne 🙂

Meni je smetao vent u chieftec 360w napajanju (prva kucista koja su stigla kod nas) pa sam ga zamenio sa SCS (ne bas najbolji vent) i isekao sam onaj limeni gril i stavio zicani. Vent je utisan preko fanbusa, i kucistu su dodata jos 2 ventilatora koja izduvavaju vazduh i 2 koja uduvavaju. Utisan je i stock P4 kuler (prilicno), sada je sve veoma tiho i ne greje se drasticno vise nego pre utisavanja (3 stepena vise za [email protected] (idle 30-33c full do 50c))...

Iako se napajanje ne greje previse, razmisljam se da stavim jos jedan 8cm vent sa unutrasnje strane. Ali koliko vidim - nova 360w napajanja stizu sa znatno usporenim ventom i rade korektno....

Zavisi, na jeftinijim napajanjima su uglavnom standardne osmice na 2500-3000 RPM, a na boljim imaju promenljivu brzinu zavisno od zagrevanja. Na mom chieftech -u je kada se bootuje comp oko 1200 RPM pa raste do nekih 2000 (Bar koliko sam ja primetio)

Sve zavisi od napajanja do napajanja. U chieftecima rade sa oko 1600rpm, dok kod nekih kineza rade >3000 rpm.

Enermax 350w radi na 1200-2400, ovo drugo jos nisam doziveo, ima dosta cudnu krivu ubrzanja, da bi bio tih... najvise sam ga nagurao na 1600 pri JAKo uzarenoj masini |>
Zasto svi dozivljavate svetlece ventilatore kao nesto lose? ove moje ne bih menjao nizasta na svetu, a zao mi je sto nisam uspeo da dobijem jos...

Buka ne mora da potiče od samog (samih) ventilatora.
Razlog može da bude i raspored elemenata u samom napajanju (ko vetar kroz granje, baš sam poetski raspoložen). Promena samog ventilatora ne mora da reši problem, na žalost pričam iz iskustva.

danijel00 je napisao(la):
...Zasto svi dozivljavate svetlece ventilatore kao nesto lose? ove moje ne bih menjao nizasta na svetu, a zao mi je sto nisam uspeo da dobijem jos...

O kojim ventilatorima se radi, imaju li neke oznake / imena po kojima možemo da ih prepoznamo?

Poslednja izmena:
Na newegg-u cooler masterovi svetleci ventilatori koji su uvek u top10 sellers... fenomenalni |) a mrzi me sad oznaku da kopam, ko zeli moze... ovde ih nisam vidjao... sem toga na NE kostaju 9$ komad, a kad kupis 10, dobijes za 45$ (sto ce reci 4,5$), a ja se zeznuo i uzeo samo 5 (za 30$) |[ traju mi vec 6 meseci bez ikakvih problema... sijaju super, ne cuju se bas nesto ni na defaultu, a kad ih utisam ne cuju se uopste, a i zamrace se |)

Svetleći CM ventilatori su tzv RifleBall bearing...
Ima ih i ovde.
PM koga interesuje.

stereo je napisao(la):

A kako mislis da sa tim potenciometrom podigne broj obrtaja novog kulera ako mu je default rpm manji od postojeceg, bas me interesuje?

@Braca:
Kakav vetar kroz granje ti pominjes? Ako nisi primetio kuler izduvava vazduh iz napajanja, a ne obrnuto. Jedino ako nisi premestio sve elemente izvan kucista, onda OK 😀 😀 😀

@Braca:
Kakav vetar kroz granje ti pominjes? Ako nisi primetio kuler izduvava vazduh iz napajanja, a ne obrnuto. Jedino ako nisi premestio sve elemente izvan kucista, onda OK 😀 😀 😀[/QUOTE]

Ne valja biti pesnički raspoložen. Odma naiđe neko pametan.
A šta ti misliš odakle ventilator izbacuje vazduh?
Sasvim sigurno prolazi kroz celo napajanje, to mu je i funkcija.
A tek dual fan?

Daklem, ventilatori ne moraju da budu bučni sami po sebi. Buka nastaje od strujanja vazduha oko elemenata u napajanju i kroz proreze na oklopu istog.
Rezime: promena ventilatora neće pod obavezno dovesti do smanjenja buke.

Nazad
Vrh Dno