Šta je novo?

Napajanje za Q6600

gvlada

Čuven
Učlanjen(a)
08.10.2006
Poena
605
Interesuje me koje napajanje predlazete za Q6600. Obzirom na najave da cene padaju i posle 22. jula za ovaj CPU iznose 266$, postaje zanimljiv koa moguci izbor tokom godine. Imam napajanje iz potpisa i ne znam koliko smem da OC Q6600, sa tim da bih verovatno ako se cene DDR2 odrze ili jos vise padnu do kraja godine imao 4GB i neku graficku poput GF8800GTS.

Ma neka on lepo kupi 1200W za svaki slucaj da ne razmislja nikad se ne zna

Zatvorite topic,sve je receno.
Ko procita shvatice kakvo napajanje mu je potrebno,a ne da daje para kao danasnja prosecna konfiguracija za napajanje samo,uostalom malo ljudi to moze i da kupi :)

@Space Ti ne verujes da 2x8800GTX u full load-u trose 360W? stvarno te ne razumem.
Govoris neke ostale komponente,pa mi sve vreme pricamo o CPU i Grafika kao najvecim potrosacima,HDD,optika,flopy,svi kuleri u kucistu trose stvarno malo,valjda to nemoram da te ucim :),bitno je samo da shvatis koliko 1x8800GTX trosi :D

Poslednja izmena:
Ajd iz iskustva, probali smo 2xSLI 8800GTS ocovane do daske, i proc na azotu na [email protected] na 520W OCZ-u, radilo je sve bez da trepne. Enermax Liberty 400W je deklarisan za SLI tako da 500W sve to snabdeva kako oces.

Jasno je da 500w moze to da izgura, provereno testom oc-era koji je trajao 2-3 sata, ja da uzimam qcore i 8800gtx sa namerom da ih oc-jem za svaki dan (ne 2-3 sata), da mi to radi mesecima, iako 500w moze to da izgura, uzeo bi 650 za svaki slucaj jer ako 500w moze sa 90% opterecenja , 650 wati moze bez da trepne.

ps. sto se gvlade tice njegovo 550w bi trebalo da radi ok,za svaki dan, sem u slucaju extremnog oc-ipak je to chef:)

Poslednja izmena:
Sad sam procitao ceo thread i izgleda da se ovde ne radi koliko vuce qc nego o nezdravom rivalitetu dve grupe oc-era i njihovih simpatizera:d
Nadjite se negde na poljancetu iza skole svako po napajanje u ruke i udri, pa kom obojci tom i jerry:)

slabo ti ide engleski-case znaci slucaj,a ovde nema niakkvog slucaja:wall:
ima :) slucaj je kada se suprotstavljena misljenja spore oko necega sto u ovom slucaju misko dokazuje tako da je "case closed" :)
mozda bi neshto znacilo da si napisao THREAD closed,mada ne znam koji si ti faktor da odlucujesh shta ce se i kad zatvoriti...:trust:
ni ja pojma nemam koji si ti faktor da mi komentarises engleski :D

Iz mog iskustva bih preporucio min 620W napajanje za takvu konfiguraciju...
Moje predjasnje napajanje isto iz liberty serije od 500W je stucalo sa ovim u potpisu i menjao sam ga za ovo jace od 620W .Sistem je blago overklokovan (samo proc na 3.2Ghz ) i da kucnem u drvo stabilan.Nisam se igrao sa vecim klokovanjem ni procesora ni graficke za sada,tako da ne mogu da tvrdim dal' postoji potreba za nekim jacim napajanjem...U svakodnevnom radu ovo moje napajanje za sada zavrsava potrebe.
:wave:

Ne vredi raspravljamo se a 2 coveka na forumu probala quad-a i SLI, drugi svi nisu ni videli quad-a uzivo a kamoli probali i pricaju kako je malo ili nije malo. Ja sam probao na 1.84V i 5Ghz+ to vuce vise W od bilo kog quad-a na vazduhu i SLI 8800GTS opet ocovane do besvesti usput je i ploca bila na max-u sa naponima a i memorija je bila na 2.6V. To je moglo tako da vrti mesecima, kako ja to znam da ne bi napajanje puklo? Znam zato sto OCZ ubrzava kad nesto vuce struju kako je ovde radio na minimumu znaci da mi nismo dosegli njegov teoretski maximum (pritom je bio hladan kao led). Takodje u slucaju Silverstone-a fan mu ne radi kad je na load ispod nekog %, na sesiji zna da se ne zavrti po vise od pola sata!!!!

Naravno Misko, bez ikakve uvrede, ja sam napisao ono jer mislim da svakako nije isto SLI sa 7800 i 8800. Cinjenica je da je to napajanje bilo sertifikovano za SLi u vreme G70 ;)
Poz

Iz mog iskustva bih preporucio min 620W napajanje za takvu konfiguraciju...
Moje predjasnje napajanje isto iz liberty serije od 500W je stucalo sa ovim u potpisu i menjao sam ga za ovo jace od 620W .Sistem je blago overklokovan (samo proc na 3.2Ghz ) i da kucnem u drvo stabilan.Nisam se igrao sa vecim klokovanjem ni procesora ni graficke za sada,tako da ne mogu da tvrdim dal' postoji potreba za nekim jacim napajanjem...U svakodnevnom radu ovo moje napajanje za sada zavrsava potrebe.
:wave:

Aman na to bese X3220 (Q6600) :)

posebna prica su SLI, i druge ekstremne varijante. Trenutno nema mnogo ljudi sa takvim komponentama.

evo ja probao Quad X3220 pa da potvrdim par stvari:
Chieftec 400W NIJE dovoljn za X3220 overklokovan na 3.2ghz.

cela masina:
Asus P5B Deluxe (vdrop mod)
X3220 Quadcore (default 2.4ghz) oc 3200mhz (400x8)
2x1Gb Corsair DDR2 800mhz CL4
cooler Cooler Master HyperTx
Gainward 7600GT oc ~600/~750(1500)
HDD1 T7K250 Hitachi 160Gb SATA2
HDD2 Seagate KS2500 SATA
DVD1 Pioneer DVR-111D
DVD2 Pioneer DVR-112L
ventilatori: (kuciste Chieftex DX-01)
1x8cm
1x9cm
1x12cm

Doneo sam 650W coolermaster i sve radi ok sad. Uzeo bih i 500-550W ali ovo su jedino imali u Desku u tom trenutku, pa sam uzeo to, a i razlika je 5-6-10eur pa necu da razmisljam da li ce mi za 3 meseca trebati jos 200W.

E sad ja pretpostavljam da ovaj chieftec od 400W nije mogao realno da dobaci do svih tih deklarisanih 400W. Kad otkacim jedan HDD i jedan ventilator, spustim graficku karticu sve radi ok pa pretpostavljam da mu je malo falilo da sve izgura pa pretpostvaljam da bi neko 400W koje moze da istera svih 400 moglo da tera ovo mada u svakom slucaju 500W je sad preporuka

Opet ponavljam: E6600 (dulacore) na istoj ovoj masini i napajanju radilo je 100% stabilo. Cisto da zna neko ko ima Chieftec od 400W sta moze a sta ne
moze

Poslednja izmena:
Asus P5B Deluxe (vdrop mod)
X3220 Quadcore (default 2.4ghz) oc 3200mhz (400x8)
2x1Gb Corsair DDR2 800mhz CL4
cooler Cooler Master HyperTx
Gainward 7600GT oc ~600/~750(1500)
HDD1 T7K250 Hitachi 160Gb SATA2
HDD2 Seagate KS2500 SATA
DVD1 Pioneer DVR-111D
DVD2 Pioneer DVR-112L
ventilatori: (kuciste Chieftex DX-01)
1x8cm
1x9cm
1x12cm

u svakom slucaju 500W je sad preporuka

Za tvoju konfu ili nesto kao 8800GTX iili Ultra ?

Poslednja izmena:
SLI + Quad(overklokovan)vuche dosta struje.Bez SLI i voltaznog overkloka CPU-a mi rekoshe da moze i 450w:trust:

Tesko Darkic, meni u idleu i sa oc Quadom na 3.2GHz trosi 300W, a jos milon stvari treba da nakacim, znači samo 1Hdd, 1DVDRW,ploča, CPU na 3.2GHz, 8800GTS, 1 X 512Mb DDR2 ;) j nista vise i to sve u idleu trosi 300W, ko ne veruje mogu da slikam ;)

Za tvoju konfu ili nesto kao 8800GTX iili Ultra ?
za moju konfu. Sve radi ok ako skinem jedan hdd, jedan DVd i 1-2 ventilatora...eventualno pride spustim clock na recimo 2.8ghz. Pitanje je koliko to cheftecovo napajanje stvarno moze da vuce...ko zna...sigurno ispod 400

Ato za graficke ko zna koliko to trosi stvarno.
Ako je to trend u bliskoj buducnosti ce biti problema.

Ako ja imam dve masine koje trose po 400W..to je vise nego TV, sijalice, fen i frizider, masina za ves zajedno..

Tesko Darkic, meni u idleu i sa oc Quadom na 3.2GHz trosi 300W, a jos milon stvari treba da nakacim, znači samo 1Hdd, 1DVDRW,ploča, CPU na 3.2GHz, 8800GTS, 1 X 512Mb DDR2 ;) j nista vise i to sve u idleu trosi 300W, ko ne veruje mogu da slikam ;)
Majku mu.Valjda ce moj Tagan 530w da radi na default sa Quad-core i 8800...:D

Ja sam planirao Q6600i nesto pout 8800GTS pri performansama. To uzimam krajem godine i racunam na 65nm osvezenje kod GPU. To bi onda trebalo da smanji potrosnju a vi pominjete 8800GTX(Ultra) SLI.......pa da dam 1100-1700€ samo za graficke? Nikako, tako da ono....hvala za savete ;)

Dati 300 ili više evra za grafičku (a da si pri tome prosečan građanin Srbije) je po mom mišljenu sumanuto. Pogotovo kad vidim neke postove (ne mislim konkretno na Benč, nego i na neke druge forume), lik se raspituje za 8800 i slične skupe grafičke, a u potpisu mu stoje value miš i tastatura i neki najjeftiniji CRT monitor.
Bolje te pare uložiti u dobro kućište i napajanje čemu vrlo slabo padaju cene, a ostale stvari ne kupovati ono što je trenutno top na trižštu nego stepenicu ili dve ispod toga jer je to do samo pre par meseci bio top i sigurno nije za bacanje.

Nazad
Vrh Dno