V
Vladd
Guest
Thunderdome je napisao(la):Pa dobro, ti si Pro a ima i nas koji smo to učili (4god) pravili razne stvari, još malo čitali... Pa mislim da znamo nešto.
Meni je dosta 1/3 od malkice. 🙂
😀 😀
Pa vise sam XL ili XXL nego Pro :d . A sto 1/3, kada vec prevali toliki put :smoke: .
"Opet ponavljam", izraz koji ne volim ali...lezzi. Nije prica upucena onima koji znaju sta rade, nego preventivno..
Ja "ucim" vise decenija, i sve vise vidim koliko ne znam. Pogotovo u elektronici. Zavidim pravnicima. Izuce "zanat" a posle samo sticu iskustvo. "Ovde" iskustvo ne znaci puno. Ili jesi ili nisi...Taman nesto proucis, Japanezi i Ameri to "izokrenu" i urade na desetom tehnoloskom nivou. 😉 .
Neka osnova je vazna, vazno je znati pravce razvoja(ili da ti ih neko pokaze), i kada si siguran u ono sto znas, onda mozes da "kalkulises" u razmisljanju i da izvodis razne "varijacije" na temu. Naravno i da brze "prihvatis" novitete.
Na zalost (nasu) ovi napajaci o kojima govorimo su na najnizoj "lestvici" elektronskih uredjaja. Za malo pa djubre (kvalitet komponenti, opreme napajaca, princip rada, nivo ssuma). Kako ce raditi regulacija, zavisi od komada do komada, cak i iste firme. Osnovno je da najbolje "rade" kada su optereceni 50 do 70% nazivne snage, i to manje vise, srazmerno prema nazivnim strujama pojedinih grana. U slucaju velike nesimetrije, verujem da ni onaj sto ih je konstruisao, nije siguran kako ce napajac da reaguje. Najkompleksnije su dve stvari, "prelazna pojava" (pri ukljucenju, uredjaja ili same pojedine komponente), i "regulacija" odnosno funkcija povratne sprege (da li ce da "ispadne" uredjaj iz regulacije, ili ce sprega da "zaosciluje", i zbogom uredjaju).
Zato malo vise verujem Enermaxu, daje dosta podataka, solidnije uradjeni od veccine, daju na sajtu i dijagrame rada, a cena im bas i nije "katastrofalna". Valjda su ovi od oko 400W nesto oko 100€. Ali ipak na njih kacimo 300-400€ ( a neki i 700€). Pa zasto praviti rizik, ako treba "vise" snage.
Poz.