Šta je novo?

Napajanje, UPS

solajam

Slavan
Učlanjen(a)
19.05.2007
Poena
375
Planiram zameniti svoj Corsair HX520 i kupiti Corsair HX850 medjutim onda bih morao menjati i UPS(imam APC CS 650).

Pitanje koji UPS bi ispratio Corsair HX850 ?

Obično su 1000VA UPS-evi deklarisani na nekih 650-700W. U najgorem mogućem slučaju, ako zaista povučeš 850W iz napajanja, on će iz mreže povući oko 1000W plus monitor, dakle oko 1050W, tj. 1500VA UPS. Ali ne moraš da se ravnaš prema ovome, ako ne planiraš da napajanje opterećuješ do maksimuma... Dakle radiće i sa slabijim UPS-om do momenta kada povučeš više nego što je UPS deklarisan...

Npr. Kupiš li UPS od 800VA, tj 540W, na monitor ode recimo 40W, dakle ostaje 500W. Sa 500W ulaza, uz 85% efikasnost, napajanje daje 460W. E toliko ćeš moći računar da povuče a da ga 800VA UPS i dalje štiti... Džaba ti onda 850W, mogao bi i da ostaneš na 520W napajanju... :)

...

U cemu je razlika kad u cenovniku stoji APC i DELL APC ups ?

Jeftiji su Dell APC, ali da li su to isti proizvodi, izgled, ... u cemu je zapravo razlika ?

Pozdrav

...

Ipak uzet HX850 - planira se 2 graficke karte.

Trenutno PC trosi 350w kad bih dodao jos 1 graf potrosnja bi se popela verovatno +170w i vise.

Koji UPS ?

Dakle potrošnja bi bila oko 500-550W, uz neku rezervu to je 600-650W, tj 1000VA.

Ako imaš para moja preporuka je APC SmartUPS SU1000 (oko 350e nov). Imaj na umu da je ovo investicija za narednih 5-10 godina a ne kao kod grafičkih ili CPU-ova za narednu godinu.

Ukoliko i dalje misliš da je preskup, ne znam šta da ti kažem. Ovi jeftini mi ne ulivaju poverenje... možda eventualno PowerCom BNT1000AP BLACK KNIGHT PRO... Američka firma.
http://www.itsvet.com/proizvod/powercom-black-knight-pro-bnt-1000ap/comp_comp_ups/110/46
http://www.powercom-usa.com/ProductDetail.asp?ID=8974

Nije neka lepota od UPS-a, ali imam utisak da je kvalitetniji od ovih jeftinih sa LCD-ovim i kojekakvim džidžbidžama a unutra đubre...

To je taj (1000VA). Baterije možeš sam da zameniš u 5min maksimum, menjaju se na 3-4 godine.

Što se ovog drugog UPS-a tiče, deluje dobar, ali mi se lično ne sviđa jer ima aktivno hlađenje (2 ventilatora pozadi)... SU1000i nema ventilatore... Drugo, kod tog RS-a od 1200VA, nigde ne vidim navedeno kakav izlaz (waveform) ima. SU1000i ima pravu sinusoidu, što je dobro jer ga čini kompatibilnijim sa raznim napajanjima i uređajima.

pitanje za M_M

Izmerio sam priblizno potrosnju svog racunara iz potpisa i dobio sledece:
IDLE : 172 W
LOAD : do 290w

posto nameravam na svoju konfiguraciju dodati jos jednu graficku kartu (potrosnje max do 200 w) zbirno dobijam potrosnju od nekih 490 W (mozda malo i manje).
Za potrosnju od 500W ovaj APC bi trebao da izdrzi nekih 6min bar tako kaze:
http://www.apc.com/resource/include/techspec_index.cfm?base_sku=BR800I
sto je meni sasvim dovoljno.

Pitanje :
1. Kako se pokazao APC RS BR800I (540 W)
2. Da li je ovaj UPS za duze staze(tipa 5 god. i vise) kao na primer navedeni APC SmartUPS SU1000
3. koja je posledica ukoliko opterecenje predje deklarisanih 540 W za APC UPS 800VA
-naravno da je gasenje racunara ipak ima li jos nesto sem gasenja PC?

Pozdrav

Poslednja izmena:
1) BR800 je sasvim OK za pare koliko košta, i ima ga više usera na forumu. koliko ja znam, niko od njih se još nije žalio na isti, pa bi trebalo da je OK.

2) Što se dužine staze tiče, svi kvalitetni UPS-evi (a APC-ovi su uglavnom takvi) može te uz redovno menjenje baterija (svakih 3-5 godina zavisno od korišćenja), služiti 10-tak godina pa i više. Pored ovog mog 1000i imam i jedan SU700i iz vremena pred bombardovanje, dakle još malo pa ulazi u 12-tu godinu korišćenja i još radi OK, provereno!

3) Posledica je da:
-ako je preopterećenje veće, UPS će momentalno isključiti potošače, kako bi sebe zaštitio.
-ako je preoprerećenje manje, UPS će davati napon na izlazu ali uz zvučni i svetlosni signal da je preopterećen i ukoliko tada nestane struje, obično neće zaštititi potrošače, tj. ugasiće se.

Poslednja izmena:
Baterije ne bi trebalo da se prazne baš do samog kraja, nije dobro po njihovo zdravlje (slično kao kod akumulatora za kola). Zato UPS obično kada napon na njima dovoljno padne, jednostavno se isključi kako bi ih zaštitio. Dakle ako ih ne prazniš van UPS-a, ništa ne brini.

Što se održavanja tiče, pa recimo da ne bi bilo loše da se nekoliko puta godišnje napravi jedan kompletan ciklus, dakle da se baterije prazne sve dok UPS ne počne da pišti (obično na 10% preostalog kapaciteta) i onda napune.

Poslednja izmena:
Samo da potvrdim i takodje preporucim APC SmartUps 1000 ako si ikako u mogucnosti da uzmes! Ima ih na pcberzi i novih i polovnih daleko ispod one cene na itsvetu. Obrati paznju i na limundo, mozda prodjes za 19000 kao i ja (moram uvek da se pohvalim) :)

SUA1000i se proizvodi bar već 10-tak godina, ali se tokom vremena pomalo unapređuje, tj. onaj od pre 10 godina nije unutra skroz isti kao ovaj sada, uzmi analogiju BMW 320d iz 1999-te i 320 iz 2009-te :)

Baterije su ti oko 30e komad, odnosno 60e za par baterija od po 12V/12Ah.

Da li su to orginalne APC baterije?

Gledajuci po nasim prodavnicama za bateriju BR800I traze oko 6500 dinara a za SUA1000I 14500dina :zgran:

Nisu originalne nego zamenske, tj. ekvivalenti. Originalne su oko 3-4x skuplje nažalost, a nisu baš toliko bolje. Slobodno uzmi te zamenske, ali u nekoj dobroj firmi, čisto da znaš da nisu stajale na ledu ili suncu, da su friške i da dobiješ garanciju...

Zna li neko kakav je APC SMART-UPS RT1000?
http://www.apc.com/resource/include/techspec_index.cfm?base_sku=SURT1000XLI
Kakvu sinusoidu ima i kako se pokazao?

Ima pravu sinusoidu, i zanimljivo je da za njega definišu i efikasnost (88%) što mi se sviđa, i verovatno je bolja od drugih (pošto se hvale).

Link si inače dao na XL model koji ima mogućnost kaskadno dodavanja još akumulatora s ciljem produžetka autonomije (ali ne i snage).

Zamišljen je za rack montažu (mada može kao na slici da stoji i na podu uz stalak), i izgleda da nema USB konekciju (samo RS232).

Nazad
Vrh Dno