Šta je novo?

Hardver Napajanje do 100 E

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

djovani cvarkov

Poštovan
Učlanjen(a)
28.09.2016
Poena
60
Poz drustvo, treba mi preporuka za modularno ili polumodularno napajanje do 100E u domacim prodavnicama (bitno da salju robu posto sam iz KG-a ( a ovde imamo svega 3 razlicite prodavnice ). Sluzilo bi za "gamerski PC", nista zahtevno, (Ryzen 7 2700,RX 580, 5-6 hardova).
Duga garancija je isto bitna (tjs kvalitet napajanja), pa ako moze neka preporuka znacilo bi.
Nasao sam ovo 650W MSI MPG A650GF za 100 E u prodavnici Mon****.
Hvala svima.

ukratko, za te pare

MSI MPG A750GF 80 Plus Gold (12950 din)
Antec EarthWatts Gold Pro EA750G-Pro (12700 din)
FSP Hydro GSM Lite PRO HGS-750M (12050 din)

Poslednja izmena:
Jurim neko tiho napajanje oko 650W do 100e (kad ide june nek ide i uze, tj dodatnih 10e), pa taman sam se nadovezao na temu da ne otvaram novu.

Masina mi trosi oko 250W u full loadu (i7, Mugen 5, 1060 MSI gaming, 3 P12 silent fana, 4tb wd purple u Widow kucistu) i skoro se uopste ne cuje, cak ni nocu, svi ventilatori se zavrte do oko 1000 u full loadu i tu stanu, mogu i do 1100-1200, ali razlika je 1C a cuje se. Mozda ako se normalizuju cene uzmem RTX3060 ili slicno, pa racunam da 650W treba da podmiri ovu masinu na nekih 50-60% loada takvog napajanja. a i da odem na Ryzen (5600 i sl) mislim da se ne menja potrosnja nesto znacajno (i on je 65w kao i ovaj i7).

Za sad Seasonic Core GM 650 ima dobar Cybenetics sertifitakt, do 350w loada bi, po njima (Aris) trebalo biti prilicno tiho, 7 god garancije, ali relativno ocerupana Focus platforma.
Antec EA750G-Pro je isto tih do oko 300W po Cybenetics-u, objektivno je bolja platfroma od Core-a i nesto jaca, ali je test iz 2018, mozda su menjali nesto. isto 7 god garancije. nadam se da je takav i EA650G-Pro.

Ako neko ima ovaj MPG sto je Koki preporucio, da li moze da javi kakav je sto se buke tice? Ima 10 garancije, na modernoj CWT platformi, jedino sto je multi rail ako to moze da bude zamerka.
Vidim da neki kukaju da ventilator struze tj klikce kad je okrenut na gore ili na dole (a ne znam ni kako bih ga drugacije okrenuo u kucistu), prestaje kad se okrene na stranu. A neki spanci kazu i da se ipak cuje iz pozadine cak i na idle-u, navodno bas imaju karakteristican zvuk (mozda je ovo kliktanje).

Moze i predlog nekog jeftinijeg, ne mora modular (ali je pozeljno polumodular), ali iz domacih radnji, obavezno da je sto je tise moguce.
Ne mogu da se cimam sa Madajrima oko garancija (mada ni kod nas ne vredi puno, ali ima par firmi koji jos postuju)...

edit:
I hvala na odgovorima!

Poslednja izmena:
Pogodak, don Đovani ! Javljaj

Nema ga kod Madjara... ima Formula 550W za 63€ i Whisper 550W za 70€. Ovaj Whisper mi je interesantniji (veci ventilator), ali je Formula po testovima nesto bolja.
Morace da saceka...

i garancija je 1, 2 ili 3 god, kako koga pitas... a inace bi trebala biti 7.

A gde, ja sam pitao na vise oglasa i za 550W se vrti oko 65E gde god sam slao upit, 650W uopste trenutno nemaju?

Edit:
U smislu pise u oglasu jedno, ali i da je podlozno promeni i kad pitas za potvrdu, onda je drugo (ovo gore sto napisah)

Poslednja izmena:
Nasao posle za 58, djoleKG pomogao i hvala mu. Ali mi treba 650W koga nema trenutno (ima dva EPS, vidim da novije ploce to traze, nove grafike imaju spajkove dosta vece od prosecne potrosnje pa okidaju OCP na "manjim" napajanjima, a i valjda nece da vrti vent bucno do 60%).

Inace, Whisper 550W ima 390uF u primarnoj strani (i Aris zamera da je to malo), Formula 550W ima 470uF, a Seasonic Core 650W ima... 390uF? U sva tri slucaja su japanci, al sam razocaran da nije bar 560uF u Core (Forula 650W ima 680uF).

Stiglo MSI MPG A750GF 80 Plus Gold odmah sutradan (sto je super) namontirali ga juce (samo nam trebalo 5-6 sati, ne pitajte nista XD).
Napajanje deluje full, nije ekstremno tesko, bez kablova je slicne tezine kao LC power 600w. UKupna teszina sa svim kablovima je oko 3kg.
Ne cuje se, sve slajka u fullu, mada ga i nismo mnogo opteretili. Hvala puno za pomoc drustvo ;)

Super, dugo da sluzi i da se ne cuje :)

Izasao test A750GF kod Tome, nema vecih zamerki. A u medjuvremenu i cena kod nas dosta otisla na gore...

A garancija (u GT-u) 2 godine, kao da je neko kinesko od 50€.

Sve su to kinezi u sustini, samo skuplji i QC malo stroziji :)
Inace 10 god je bila garancija tamo gde sam gledao (i gde je, mislim, djovani i pazario na kraju).

MSI MPG Series A650GF 650W​

S obzirom da je MSI nov igrač kad su napajanja u pitanju, šta mislite za ovo napajanje? Cena oko 10750 din, slično po ceni kao i Seasonic CORE-GM-650, samo što je full modularno. Malo sam skeptičan, jer je u pitanju MSI ali, opet, garancija je 10 godina...

Za te novce i sa 10god garancije dobar izbor. CWT GPU platforma unutra. Imas par postova iznad link ka opisu jaceg "brata".

Ona kritika gore je da favorizuju Corsair, posto ovo nije Corsair opis bi trebao biti realniji (ne-nasminkan). Evo okacih jos 4-5, manje vise svi kazu da je dobro napajanje, a po ceni koju si nasao je bas dobar pazar (bese 12500 najniza sto sam video).

Neka favorizuju samo Corsair, to je dovoljno da se prema njima zauzme rezervisan stav.

Ovaj 650W ima i za 10750 din, a 750W ima za 12000 din ;)

Prvo sam hteo da naručim Corsair CX550F, ali sam se predomislio. Dodam još malo i uzmem ovaj MSI.

Inače, naleteo sam na ovu kritiku TH sajta, da nisu baš iskreni u svojim testovima.
Ona kritika gore je da favorizuju Corsair, posto ovo nije Corsair opis bi trebao biti realniji (ne-nasminkan)
Konkretna kritika na reddit stranici nema nikakvu realnu tezinu, niti je razlika u cons listi primer favorizacije. Ne kazem da nema, ali ovo nije dokaz za to.

Skraceno, Transient na 3.3v nije nesto toliko velika stvar i ne utice toliko na ocenu kod Arisa (kao nekad), i vise je nitpicking, ili nesto radi forme da se isporedjaju napajanja, kad nema velikih falinki (ko sto GamersNexus spomenu zadnjih nekoliko puta "Oba proizvoda su dovoljna dobra, pa smo primorani da sitnicarimo, i iako to ne daje takav utisak, to je dobra/pozitivna stvar xD)

Sta je konkretan slucaj sto je primetio onaj lik na reddit-u je nesrecna situacija gde su proizvodjaci napajanja stavljali kondenzatore u kabl, da bi bili bolje ocenjeni na striknim test-ovima, dok u realnom koriscenju niko van Chia kopanja ne bi ikad osetio razliku xD (A Chia kopanje nije ni postajalo kada se ova situacija odvijala). A zauzvrat su se dobili uzasno debeli i teski za manipulisanje kablovi.

Elem nakon medjusobne komunikacije izmedju svih njih, Aris (i drugi) malo slobodnije barataju transient-om na 3.3v, a proizvodjaci polako izbacuju kondenzatore iz kablova uz malo doterivanje u samom napajanju. Sve u svemu odlican kompromis u interesu krajnjeg korisnika, koji ce zbunjivati ljude decenijama u buducnost :)

Inace, Whisper 550W ima 390uF u primarnoj strani (i Aris zamera da je to malo), Formula 550W ima 470uF, a Seasonic Core 650W ima... 390uF? U sva tri slucaja su japanci, al sam razocaran da nije bar 560uF u Core (Forula 650W ima 680uF).
Uh, br.2 idemo xD malo opipljiviji/realniji problem od ovog iznad, ali opet realativno situational stvar. Samo ljudi koji zivi u takvim uslovima (imaju toliko losu strujnu mrezu za gde zive + je mreza u njihovo zemlji ~ 200v), sa puno brown-out-ova/pada u naponu), koji ne koriste UPS ce osetiti razliku i to ne uvek (zavisno od drugih faktora). Jonnyguru, recimo ne pravi razliku (nije ziveo u zemljama gde je ovo problem), Aris cepidlaci (Grk sa Kipra), tako da razlika u zivotnoj situaciji/iskustvu/licnosti. A istina opet negde u sredini.

Poslednja izmena:
P.S. Da znam da su in-cable kondenzatori najvise za ripple, ali osim ako se ne secam pogresno, diskusije i sta je pricao na youtube kanalu Aris, transient 3.3v isto ulazi u pricu tu.

Evo i br.3 preventivno, sto ako nije vec, neko ce u skorijoj buducnosti da se uhvati za, pogresno protumaci, i napravi teoriju zavere xD (tehnicki moguce da je zapazanje za buku sa onog istog reddit post-a vuce iz ovog)

1. Ventilator u starim Corsair RMx (2018) je NL135L (++ od Aris-a)
2. Ventilator u drugoj Corsair RM (2021) je genericki Hong Hua 120mm (-- na redditu)
2. Ventilator u novim Corsair RMx (2021) je NR140ML(odnosno maglev ML140 PRO).

Trik pitanje je koji je najbolji ventilator ? xD (a odgovor svi,nijedan, i u svim mogucim kombinacijama, svako ce da nadje sitnicu za razliciti stav)

Elem, bogovski NL135L je nasminkana Hong Hua! (1. = 2. manje/vise). A Hong Hua su odlicni ventilatori (cek, cek, sta sad da radim ako sam bio u prvom ili drugom taboru ? krece glavobolja). Zatim ML je na papiru bolji, u praksi van napajanja bolji, u praksi u napajanju suprotno (jel krenula da vas boli glava vec ? xD) Elem, Maglev bolji motor, duze ce da traje od NL135L i Hong Hua. Ali nije dizajniran sa napajanjima u umu, niti su napajanja prilagodjena za njega (kao be quiet Dark Rock PRO 12 za SW3) i zbog toga ima losiji zvucni profil. Ali koliko losiji ?, ako uzmemo 10000 ljudi, koliko njih na slepo treba da primeti da je bucnije novo RMx napajanje od bilo kojih starijih, da se to vazi ?, 1 ?, 10 ?, 20 ?, 100 / 10000 ?

Poslednja izmena:

ukratko, za te pare

MSI MPG A750GF 80 Plus Gold (12950 din)
Antec EarthWatts Gold Pro EA750G-Pro (12700 din)
FSP Hydro GSM Lite PRO HGS-750M (12050 din)
Vidim izasla neka nova napajanja od FPS-a. Sad od 10 do 12k imaju
-FSP HYDRO GD 650
-FSP HYDRO PRO 800
-FSP HYDRO K Pro 850
-FSP HYDRO M Pro 800
-FSP Hydro GSM Lite PRO 550
-FSP Hydro GSM Lite PRO 650
-FSP Hydro GSM Lite PRO HGS-750M
-FSP HYDRO G Series HGE650

Jel valja ijedno od njih i jel ima boljih napajanja(ova MSI i Corsair sto spominjete)?

Takodje jel ima bolje napajanje za 14-15k od MSI MPG A850GF? Treba mi jedno za 3060 konfiguraciju, i jos jedno za i7 6900k+3080 konfiguraciju.

@Solesoslav FSP GSM Lite PRO je dobro napajanje, najblize MSI/Corsair/Asus od najnovijih FSP(sa dobrom cenom). Upalo bi u Tier B na listi (iako ne stoji tu, ali to je vise jer nema dovoljno review-ova, realno ide na isto mesto gde prethodni model bez "lite" oznake. HEXA 85+ PRO takodje najverovatnije Tier B.

A za sta je bas u Tier A:

FSP / Fortron / Quanhan | Hydro G / Hydro G Pro / PT / PTM / PTM Pro =>850W

Dok u Tier B:

FSP / Fortron / Quanhan | Cannon – Dagger Pro – Hydro S / GSM Pro / PTM Pro <=750W

Dok u Tier C:

Ostala sto si naveo, sto ima kod nas. Tier C je sasvim ok budzet tier, tu su Corsair CX-M nova (najverovatnije), MSi bronze model, Chieftec Core BBS/Proton, Par SilentiumPC, Aerocool Bronze, stari Seasonic M12, S12, itd, ima dosta. @Solesoslav za 3060 konfiguraciju FSP GSM Lite PRO je odlicna kombinacija.

Poslednja izmena:
I ja bih išao na minimum 850W, za svaki slučaj...750W može da podnese, ali ne svako.

E sad, koje napajanje...zavisi od budžeta.
Pa mogu i da uzmem samo jedno napajanje za pocetak ako MSI 850w nece da zavrsi posao.

Vrh Dno