Šta je novo?

Napajanja, adapteri i konektori za Nvidia RTX 4000

^ mislio sam adapter, sve slično ali ipak različito 😀

^ mislio sam adapter, sve slično ali ipak različito 😀
Yup xD. nije jos uvek cisto, Jonnyguru je absolutno siguran, al Aris nece da potvrdi dok fizicki ne proveri. A da li ce trebati je previse rano reci, mora da vidimo druge karte danas kako se ponasaju.
Ono sto je sigurno je da sami sense kablovi nemaju podatke, nego su cisto on/off, 0 i 1 i mogu lako da se prevare. Zatim Nvidia FE graficka nema preterane skok-ove sto znaci da verovatno nece gasiti sva stara. Ali Ima cudnu duzinu trajanja skok-ova, sto znaci da ce opet mozda gasiti solidan broj starih napajanja, koja bi na papiru trebalo da podrzavaju.

Ako AIB nisu ulozili/odradili na Nvidia nivou svoje karte, lagano moze da se desi da one gase veci broj starih napajanja nego sto ce Nvidia FE kartica gasiti 😅

Uf koja zavrzlama 😅

Sam Kabl ne znaci nista, svako moze da namesti kabl da radi na starijim napajanjima ako hoces (Ali samo Seasonic I Corsair mogu da to odrade bez da im se ozbiljno odrazi na trosak). Mozda jos neko moze, ali za sad nisu, Nvidia je originalno ustrojila sve sa kablovima koje smeju koristiti, ali Seasonic I Corsair nisu poslusali naredbu od Nvidije. I Nvidija im je rekla, nema problema, svidja nam se i taj alternativni nacin.

Opet drugi proizvodjaci napajanja, mozda nemaju lufta, mozda nisu hteli da rizikuju da ne slusaju Nvidiju, ali ovi koji jesu, koji su smeli, nisu imali problem sto nisu poslusali xD

Poslednja izmena:
^ ja mislim sto si naveo da grafička to reguliše, ali Ajde da sačekamo i danas AIB modele. Samo i ovi sto rade recenzije uglavnom su koristili fabričke kablove osim sto sam video da je gamer nexus koristio adapter. Trebalo bi oni da testiraju na oba načina.

^ ja mislim sto si naveo da grafička to reguliše,
Nvidia rekla Jonnyguru-u da ce da skaliraju karte sa TDP-om do 1x8-pin. Onda rekli nekom drugom, drugcije da nece nego da ce da se gase, a kad ih on pitao cek sta se desava, oni mu rekli trece. A sad mozda ispadne cetvrto (ali samo sa njihovom FE), a mozda je i peto, peti put promenili. 😅

Uprosceno, Nvidia definise da u opsegu-u izmedu 0 i ogranicenja, postoji samo 0 i ogranicenje.

Ali su ostavili svim drugima da ako protumace da izmedju 0 i max ima izmedju vrednosti, to je sasvim ok i za njih (AIB partnere i sve druge van Nvidia firme to postoji), ali njihov stav je da je imaginarno i ne postoji, i iskljucili su mogucnost koriscenja.
A na kraju je ispalo da ima i nesto posle 1, odnosno 1+ a to je OC 4-ti kabl, a to nisu spomenili proizvodjacima napajanja do zadnjeg trenutka xD (samo AIB partnerima za graficke)

Nvidia kaze istina i stvarnost su relativni (svako ima svoju), mi smo izbrali ovu istinu za komunikaciju sa proizvodjacima napajanja (graficari mozda imaju drugu istinu, a interno mi trecu) :
A) 0
B) 1
Ako neko od vas proizvodjaca napajanja pronadje u praksi u stvarnosti da ima nesto izmedju 0 i 1, to je njihova stvar, mi to ne priznajemo interno vise cak iako je realno i priznavali smo ranije (iako smo vam rekli par meseci obrnuto), ali se slazemo da ako vi priznajete da je za vas tacno, ali smo onemogucili da se to desi u praksi.
A) 0
B) 0.2, 0.4, 0.5, 0.7
C) 1
I treci set realnosti:
Za proizvodjace karata, mi interno gledamo samo od 0 do 1, ali imate 1.5 za OC ako hocete:
A) 0
B) 1
C) 1.5
I na kraju njihov FE adapter radi:
A) 0
B) 1
C) 1.5
😅
Jedan set istina za kabl-ove, jedan set istina za adaptere, jedan set istina za produzne, jedan set istina za pre 6 meseci, jedan set istina za danas, jedan set istina za sutra, jedan za graficare, jedan za napajanjacare xD i komparmentalizovana komunikacija reda najvece moguce oskudnosti. Sto realno ima smisla sa sigurnosne strane (protiv leak-ova). Ali toliko konfuzije uneto.

Poslednja izmena:
^ znaci lud zbunjenog u prevodu. Ja mislim da je ovo marketing oko napajanja. Godinama se ništa nije menjalo a svi daju garancije od 5-10god. Treba se uzeti novaca.

Ja mislim da je ovo marketing oko napajanja. Godinama se ništa nije menjalo a svi daju garancije od 5-10god. Treba se uzeti novaca.
Sto je najgore ovo je zato sto nisu to odradili aktivno.

Da su to hteli, Intel i PCI-SIG I Nvidia su mogli da stvarno stave rampe, ali toliko je los bio odziv za ATX12VO svi proizvodjaci napajanja skoro bojkotirali, da su se uplasili da ce propast standard, i onda je ostavljeno puno lufta da bude bezbolniji prelaz (i zamiskirano da obicna raja bude zbunjena).

Na kraju su toliko lufta ostavili i zamaskirali da su zbunili sve, a i sebe (razliciti zaposleni/odeljenja u samoj Nvidiji/Intel-u, radi komparmentalizacije). Nezeljena posledica modernog doba radi sigurnosti :(
Sta nije pomoglo je da ni Nvidia ni Intel ni niko nije hteo da bude ovih 4 malih kablova sens-pin-ova. Ali su birokrate iz PCI-SIG zahtevale kao kompromis i future-proofing 😅

Svi zbunjeni = svako podjednako umereno nezadovaljan = svako ima lufta da tera na svoj nacin i spinuje situaciju u svoju korist (ali bukvalno svako, bilo da je firma/birokrata drzavni/pojedinac koji prati IT/pojedican koji ne/youtuber itd ...) = savrsen kompromis = peak diplomatska psihologija

Poslednja izmena:
Sta se ovde jos najverovatnije desilo je da su korporativni psiholozi ukrojili (i promenili nego od ranije) sta su Nvidia Intel I PCI-SIG pricali kome, da bude prilagodjeno onom sa kim pricaju u datom trenutku. Ne kompletna laz, ali iskrivljena istina, i preskakanje detalja, i odustvo sta je konkurenciji pricano, ili pricano u drugo sferi.

Ocigledno je da Marketing Executive I middle-management odeljenja Seasonic-a I Corsair-a fukcionisu suprotno od Thermaltake-a na primer (imaju drugacija razumevanja/pristup kako se radi marketing za koje trziste).

Tako su kontakti iz Nvidije Intela i PCI-SIG, svakoj pojedinacnoj firmi i svim pojedinacnim inzenjerima i marketing odeljenima pricali onako skrojeno samo za njih, bez detalja, na nacin koji bi doprineo da ne bi bilo jedni ili drugi bojkotovali nesto.

Poslednja izmena:
Ja porucih 4090 Extreme Airo
Pa moram i napajanje novo
Vasa preporuka dali ce Rog Thor PII od 1kw da gura ovu mrcinu

Za GeForce RTX 4090 preporučeno napajanje je od 850W. Znači hoće.

Steva je ok youtuber ali iskreno njegovo poznavanje materije je površno...ako bih morao da biram igor je mnogo solidniji.

Konfuzija se nastavlja 😅 (P.S. nisam jos pogledao sve, procitao sve 😅 )

Ja sam gledao par recenzija od manje popularnih, uglavnom su svi pokazivali u kućištu karticu spojenu sa adapterom i niko od njih nije ništa spominjao povodom toga. Testovi su se skoro egal sa performansama, temperaturama…. U poređenju sa poznatijim koji rade recenzije.

Steva je ok youtuber ali iskreno njegovo poznavanje materije je površno...ako bih morao da biram igor je mnogo solidniji.
Niko od njih nije pogresio u sustini sto je najgore :(, Ni GamersNexus ni Corsair ni Igor's. Samo se ne slazu sta znaci rec smart (A ljudi na internetu su se vec podelili u sportske timove i zahtevaju tuzbe za defamaciju/libel)

da li smart znaci kad ima IC u Nvidia 4-pin adapteru

da li smart znaci kad se prespoje zice u Seasonic/Corsair kablu

ili smart znaci kad idu podaci od napajanja do graficke

semanticki nesporazum je u centru svega (i razlike izmedju kablova i adaptera).

@niki999 nije samo GamersNexus u prici, iza njihove izjave stoji Principal Product Manager za Nvidiju "Qi Lin", 4:33 na zadnjem snimku.

Poslednja izmena:
Smart je ako nešto može da se reguliše u skladu sa trenutnim uslovia. Nije Smart ako se nešto reguliše sa unapred zadatim fiksnim stanjem.

E sada često ova dva uslova moraju da se kombinuju.

Recimo običan analogni sat nije smart (jer ga sam podešavaš na neke fiskne uslove i tako je kako je do sudnjeg dana)....sat koji recimo sam podešava vreme svaki dan ili sat je smart...naravno ne tako pametan kao digitalni časovnici ali to je otprilike to...

Na osnovu gore navedenog ja bih rekao da prespajanje žica nije smart.

Na osnovu gore navedenog ja bih rekao da prespajanje žica nije smart.
Gde si bas to spomenuo to je naj straightforward kao sporedni primer bazicnog(native) nacina da se odradi ovo (kontrolni faktor pri poredjenju), ova druga dva nisu xD

Poslednja izmena:
Po meni treba da kažu realno ljudima. Smete da koristite adaptere bez brige da nešto ne bi planulo ili morate menjati napajanje i kraj. A ne 10 dana vecaju kao da prave nuklearnu bombu.

Po meni treba da kažu realno ljudima. Smete da koristite adaptere bez brige da nešto ne bi planulo ili morate menjati napajanje i kraj.
Sansu da planu najverovatnije imaju samo kopije Nvidia Adaptera bez IC-a. Mada mozda i custom kablovi koji su 17AWG i iznad, zavisno od spoljne presvlake kabla. Ovo je vise nesporazum, da li integrisano kolo u Nvidia kablu postoji u svakom AIB kablu. Da li je ono pametno. Da li ono sto ono radi je pametno ili ne.

Svaka od 4 grupe ljudi/firmi stoji iza toga da sta su izbacili je testirano da nije rizik* testiranje od nekog neutralnog da potvrde to bi bilo dobrodoslo xD

Naravno moguce je da Corsair a i drugi nisu znaci da ima IC taj u Nvidia adapter-u, da Nvidia nije prenela, ...

Poslednja izmena:
Adapter-Scheme-Web-4-980x617.png

Poslednja izmena:
Sansu da planu najverovatnije imaju samo kopije Nvidia Adaptera bez IC-a. Mada mozda i custom kablovi koji su 17AWG i iznad, zavisno od spoljne presvlake kabla. Ovo je vise nesporazum, da li integrisano kolo u Nvidia kablu postoji u svakom AIB kablu. Da li je ono pametno. Da li ono sto ono radi je pametno ili ne.

Svaka od 4 grupe ljudi/firmi stoji iza toga da sta su izbacili je testirano da nije rizik* testiranje od nekog neutralnog da potvrde to bi bilo dobrodoslo xD

Naravno moguce je da Corsair a i drugi nisu znaci da ima IC taj u Nvidia adapter-u, da Nvidia nije prenela, ...
Sigurno nvidia i AIB neće dati uz grafičku neki falš adapter. Znaci moje V1000 CM sa adapterom ne bi trebalo praviti probleme?

Znaci moje V1000 CM sa adapterom ne bi trebalo praviti probleme?
Nvidia 4090 FE da, ostale 4090 najverovatnije (al nije GamersNexus izbacio video, da li su transient skokovi "dobri"). Ali nema razloga da budu previse losiji od 4090 FE (generalno, mozda poneka pojedinacna karta bude cudna).

Sa strane sirove snage 1000W je sasvim dovoljno za 450W stock.

Poslednja izmena:
^ nekako ne verujem u to, kartica vuče u normalnom radu 500w, dodaš procesor na primer 5900x 140w, ploča 70w…. Doce možda ceo pc do 800w. Nema razloga da bude problema. Moja 3080ti na default vuče od 370-420w a 4090 neka povuče još 100w na to ne bi bilo problema sa 1000w.

Ne ne nije problem u snazi nego baš Corsair 1200 W ima problem sa 4090.

Kazu corsair 1200w trokira sa novim karticama
originalna HXi stara ta su oduvek imala par problema. I da to je sta sam mislio da neka stara napajanja mozda nece lepo raditi sa nekim AIB 4090. Doduse taj lik na overclock forumu nije lepo istestirao sve sto ima, pa ko zna, treba jos malo detalja, drugih testova.

JayzTwocents nazvao Corsair kabl (sa prespojenim sense zicama (open/ground bez slajanja podataka) na masu/uzemljenje) pametnim xD, konfuzija oko semantike se nastavlja. Takodje je rekao da ne postoje napajanja koja imaju digitalnu komunikaciju, sto nije tacno xD, ima tri serije. Sto je najgore, mislim da je lepo razumeo, nego je konfuzno objasnio stvari. Posto iako je pogresno da nema napajanja koja podrzavaju digitalnu komunikaciju sa podacima, tacno je da nijedno ne radi digitalnu komunikaciju sa grafickama (za ovo o cemu se prica), cak ni ta koja podrzavaju.

Takodje JayzTwoCents ovde testira onu promenu sto je Nvidia odradila i zbunila Corsair (sta ce se desiti ako se sklone sense pin kablovi na Corsair kablu, upravo sam stigao do tog dela snimk xD

Poslednja izmena:
Nisam ja shvatio da samo jedan ima probleme...inače čini mise da sam ti provalio nick na overclock forumu :)...

Nisam ja shvatio da samo jedan ima probleme...
mozda ima na reddit-u jos, nisam procitao sve, tamo u temi sam on, onom drugom sa reddit-a proradilo kad je update-ovao nesto.
Mozda je to to isto na ovo JayzTwoCents snimku, gledam sad upravo xD

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno