Šta je novo?

Napajanja, adapteri i konektori za Nvidia GeForce RTX 4000 i 5000

Ne brine mene sam kapacitet napajanja, vec spikeovi cpu/gpu koji, iako su u milisekundama, mogu pod opterecenjem ugasiti napajanje. Da li je sad to prazna prica da bi se prodavala nova pcie5/atx 3.0 napajanja koja to vise trpe ili je stvarno tako… Znam da ne bih da to proveravam na ovako skupom hw-u. A i ovaj 16 pin adapter ko slag na tortu kad ga vidim nije mi dobro :D

Da li je sad to prazna prica da bi se prodavala nova pcie5/atx 3.0 napajanja koja to vise trpe ili je stvarno tako
Sve vec iztestirano, 3090 Ti > 3090 > Radeon 7900/Nvidia 4090. Nema nista od spike-ova za sad. To ce tek neke sledece graficke koje ce biti jeftinije proizvodene da bi imale manju cenu.

Trenutno moze da se kupi MSI MEG Ai1300P PCIE5 1300W Platinum na par mesta u Nemackoj. ATX 3.0 & PCIe 5.0 Ready. Cena oko 400-415eu. A vidim da ima i dobre review-e online. I dalje cekam Vertex model jer nisam u zurbi pa cu odluciti sta cu uzeti. Sve u svemu bitno je da ih ima.

Je l' kod nas uopste ima novih napajanja za 4090?

Preskupo, kao i sve novo sto izbacuju. Zavrsava posao i dobar adapter.

Ima. Pojavilo se ovo:

Po ceni od 26.360 dinara. 10 god garancije.
Sta kazu kolege, vredi li ovo ili da se saceka ipak recimo Vertex GX 1200 za nesto vise novca?

26k ga smešta tačno u sredinu 1000W cenovne kategorije kod nas...s obzirom da je pristojno napajanje, što da ne, kome treba 12VHPWR što pre.

Mada, verovatno je bolje sačekati još modela, da se vidi kakva je situacija...

Ja imam be quite dark power pro 12 i poručio sam fabricki kabl pa ne zurim dok se ne pojavi seasonic vertex barem platinum sto je u negde u aprilu ili maju sledeće godine

Prilozi

• 044CA13C-8E2D-44BD-8FC7-8665F66CD71A.jpeg
    044CA13C-8E2D-44BD-8FC7-8665F66CD71A.jpeg
    307 KB · Pregleda: 63
  • B5739777-69BA-4F75-8680-7EEC7B3806CE.jpeg
    B5739777-69BA-4F75-8680-7EEC7B3806CE.jpeg
    236.1 KB · Pregleda: 45
  • E6C0249F-9920-4A94-A37F-316C4C398747.jpeg
    E6C0249F-9920-4A94-A37F-316C4C398747.jpeg
    402.1 KB · Pregleda: 59
Porucio sam na kraju Cablemod 12WHPWR pcie 4x8 pin kabl za moje napajanje. Stize za mesec dana, ako sve bude radilo kako treba a nema razloga da ne radi, ovim sam zavrsio kupovinu novog napajanja.

^ radiće sve normalno. Meni radi sa fabričkim pa će i sa cable mode. Ja čekam da se pojavi onaj pod uglom od 90 stepeni pa ću onda poručiti jer su mnogo estetski lepši. Za sada radi posao a sto se tiče novih napajanja ne zurim

Za korisnike Antec napajanja stize u januaru

Prilozi

• PCIe Gen5.0 16P cable.jpg
    PCIe Gen5.0 16P cable.jpg
    79.1 KB · Pregleda: 41
Poslednja izmena:
^ uglavnom dosta stiže u januaru, ali u realnosti biće to i duži vremenski period. Male količine i brzo će se prodati posebno be quite, seasonic, corsair…

Sve posle prve polovine januara ce biti nocna mora za svetsku dostavu/logistiku. Em Kinezima pada Kineska nova na kraju januara, em su jos pre dosta nedelja odlucili da zatvore sve 2 nedelje ranije zbog problema sa radnom snagom i covid zatvaranja (izvor = import/export/distributer/fabrike/it likovi iz Hong Kong-a)

A sad slag na tortu posto su prestale sve Covid mere u Kini od pre ~7 dana + idu reportaze da u svakom trenutku je 50% radne snage nedostupno (15% bolesno od Covid-a, 35% se zenta i ne dolazi na posao) + na one sto zbog ekonomskih razloga nisu dolazili na posao ranije.

Nezvanicno, u periodu od ~13-og decembra pa do 13-og februara bice cudo ako bude ~35% radne snage dostupno u Kini, ... (U odnosu na kad je sve islo ka podmazano <=2019.

Moz da bude zanimljivo sa kasnjenjima

Poslednja izmena:
Sve posle prve polovine januara ce biti nocna mora za svetsku dostavu/logistiku. Em Kinezima pada Kineska nova na kraju januara, em su jos pre dosta nedelja odlucili da zatvore sve 2 nedelje ranije zbog problema sa radnom snagom i covid zatvaranja (izvor = import/export/distributer/fabrike/it likovi iz Hong Kong-a)

A sad slag na tortu posto su prestale sve Covid mere u Kini od pre ~7 dana + idu reportaze da u svakom trenutku je 50% radne snage nedostupno (15% bolesno od Covid-a, 35% se zenta i ne dolazi na posao) + na one sto zbog ekonomskih razloga nisu dolazili na posao ranije.

Nezvanicno, u periodu od ~13-og decembra pa do 13-og februara bice cudo ako bude ~35% radne snage dostupno u Kini, ... (U odnosu na kad je sve islo ka podmazano <=2019.

Moz da bude zanimljivo sa kasnjenjima
Samo da ispravim kolegu forumaša - nisu sve Covid mere ukinute. Bar ne ovde u Pekingu. Jeste dosta toga olakšano, ukinuli su Green code koji je pravio velike probleme na aerodromima, ali ima tu još dosta mera koje će, nadam se, u skorije vreme biti ukinute.

Pozdrav Drustvo dali neko ima iskustva sa SilverStone napajanjima i kakva su,razmisljam da porucim ovo SilverStone SST-DA1000R-GM ATX 3.0 & PCIe 5.0 posto ima na lageru.
pozz

Silverstone je sve bolji i bolji.

Stigao cable mod. Interesuje me jel ovo sve kako treba, ovde vidim na 8 pin izlazima da fale pinovi. Isto tako na samom ulazu 12 pin ina 2 senzora ili sta su vec, a ima mesta za jos 2…

Evo kako izgleda

BDFD7E65-7678-45A7-9798-8F27692CE9C9.jpeg4A4421A5-585D-4302-B099-242AA70EFC57.jpeg

^ sto se tiče tog od 16 fali i kod mene dva, a za 8pin to zavisi od samog napajanja. Jel ti fale kod fabričkih kablova? Na slici je fabricki od be quite.

Prilozi

• 974BD9A7-4FC7-4159-8BB3-E1A0622FB5E9.jpeg
    974BD9A7-4FC7-4159-8BB3-E1A0622FB5E9.jpeg
    307 KB · Pregleda: 34
Interesuje me jel ovo sve kako treba, ovde vidim na 8 pin izlazima da fale pinovi
To je ok, mora da fali, ne moze drukcije fizicki da se odradi, 4 kabla su marketinski trik, nema nikakve koristi u odnosu na 3 kabla (da imas 12+4 pin na 3x8pin onda bi vise bilo popunjeno).

3 kabla su realnost kad su slabi terminali i tanki kablovi u pitanju. A 2x8 pin sa jacim terminalim i debljim kablom (kao sto rade Corsair/be Quiet! i drugi) su barabar.

^ meni na primer na be quite na 24pin fali jedan kabl i sve radi normalno. Zavisi od proizvođača, uglavnom bolji ako ne treba izbace visak

uglavnom bolji ako ne treba izbace visak
Visak je imaginarna sigurnost, zavisno kako je dizajnirano napajanje/konektori, ne moze da se ne izbaci. i ne znaci da je bolje ili losije, ako neko ima vise ili ne. To sve zavisi od sta su inzinjeri odradili. Bitnije je da su dobri terminali (pinovi na zavrsetcima konektora). Da je deblji kabl, da nije oko kabla opna/zastita koja previse sprecava odlazak toplote/proizvodi nepotrebno mehanicko trenje, i najbitnije da nije iz fabrike greska da je ispao pin/kabl neki.

Cak stavise opasnije je kad nije izbacen visak, jer to moze da bude znak da su nestandardno spajane zice lemom, ili kreativnim krimpovanje. 1 na 1 kabl iz napajanja ka grafickoj, i ostalo prazne rupe je najsigurnije.

Poslednja izmena:
^ ja govorim kod mene na be quite, ne znam da li je bolje ili ne ali ako su izbacili najverovatnije nije potrebno. Dok kod be quite fabričkog 16pin kabla ima 2x12pin i ni jedna ne fali.

Novi update. Konkretno sam ih i pitao za Nemacku jer bih tamo kupio pa dostavio ovde.

"Dear dzigi12,

Thank you for contacting Seasonic.

Stock for VERTEX GX will start to be available from our resellers in Europe by end of the month. Probably in Germany first and then all other countries depending on our local distributor's orders.

Thank you."

Znaci kod nas barem još 15 dana kasnije.

Ja porucio Seasonic Vertex GX-1000, cekam 2 nedelje da stigne... otprilike tada ce ga biti i u maloprodaji kod nas.

Nigde jos nisam video kod nas da ima, verovatno ce i ovo biti iz prve ture uvoza u Srbiju, nisam siguran preko koga ide, tj ko je zvanican uvoznik... Cini mi se kimtec ili neko od njih, nisam pitao drugara koji je organizovao porudzbinu.

Nazad
Vrh Dno