Šta je novo?

Naočare za rad na računaru

shomiNBGD

Slavan
Učlanjen(a)
09.02.2013
Poruke
2,291
Poena
335
Moja oprema  
Monitor
AOC CQ32G1
Miš & tastatura
Logi G513 & G502
Laptop
HP Elitebook 850 G8
Tablet
Galaxy Tab A8
Mobilni telefon
Galaxy S23 Ultra
Pametni uređaji
Galaxy Watch 5
Steam
shomispc
Pristup internetu
  1. Optički internet
Ćao svima,

Zanima me da li neko od vas zna gde mogu da se kupe, i ima iskustva sa naočarima za rad na računaru?

Nemam dioptriju, odnosno ne muti mi se slika ni na blizinu ni na daljinu (ali ću svakako da odem kod doktora, možda je nešto sitno), ali me svaki dan na poslu boli glava tako da sam to povezao sa monitorom.
Menjao sam teme u Visual Studio-u, menjao položaj monitora, podešavao brightness i contrast, ali avaj :/

Našao sam ovo http://naocarezakompjuter.com/, ne znam da li se isplati uzimati one Gunnar Optics za 5 puta veću sumu, ako su i ove dovoljno dobre.


Svaki savet je dobrodošao :)




Edit: zaboravio sam da napomenem da kući mogu da igram satima csgo i da me glava ne boli, valjda je problem što se koncentrišem na kod :/
 
Poslednja izmena:
Mislim da su te naocare glupost, nemoj bacati pare.

Poseti Oftalmologa, cak i manji poremecaji vida koje oko moze da kompenzuje pri duzem radu zamaraju okcne misice i izazivaju tegobe, najcesce u vidu glavobolje.
Problem moze biti i los monitor, titranje slike zamara ocne misice.
usput ako ides na pregled ociju nemoj na one preglede u opticarskim radnjama vec u ozbiljnu ustanovu.
 
Mislite da je nepotrebno nositi bilo kakve naocare bez dioptrije pri duzem radu na racunaru?
 
Ja sam dugo imao zamor očiju pri radu na računaru, posle par sati su mi bile krvave oči, mutio mi se vid, glavobolje itd. Pritom sam imao dosta kvalitetne monitore, nisam preterivao sa brajtnesom i slično. I to je tako trajalo dok nisam prešao na 144hz monitor, od tada su mi se oči preporodile. Ne znam da li ima veze sa refresh rate-om, sa low blue light opcijom koju koristim, onim strobe podešavanjima, ili je kombinacija svih tih stvari, ali sada mogu i 12 sati da buljim u ekran bez zamora očiju. Tako da bi možda mogao da razmisliš i u tom pravcu.
 
Poslednja izmena:
Mislim da je to strogo individualno. Gledao sam u zelene, narandžaste, monitore u boji različitih dimenzija i kvaliteta i nikada mi ništa nije bilo.
 
Mislite da je nepotrebno nositi bilo kakve naocare bez dioptrije pri duzem radu na racunaru?

Ja mislim da treba da menjaš monitor na poslu.

Godinama sam gledao u razne krš monitore i "nije mi bilo ništa"

Dok sada za računar koristim +4.5 naočare a za čitanje knjiga +6

Razbi taj krš ako neće da ti kupe novi...
 
I kod kuce i na poslu je ista velicina ekrana (laptop od 15.6 inca). Nakon 7 sati rada osetim umor, sto je i normalno, ali sam mislio da li mozda preventivno mogu da delujem, da zastitim malo oci
 
I kod kuce i na poslu je ista velicina ekrana (laptop od 15.6 inca). Nakon 7 sati rada osetim umor, sto je i normalno, ali sam mislio da li mozda preventivno mogu da delujem, da zastitim malo oci


Praviš pauze tako što na svakih 20 minuta, gledaš u udaljene predmete, kroz prozor npr. Nzm čim se baviš, ali bi bilo dobro da si uzmeš veći monitor. Provjeri da li ti treperi monitor na laptopu tako što ćeš kamerom (na telefonu npr.) provjeriti da li ti se pojavljuju linije kao na ovom snimku.
https://www.youtube.com/watch?v=Z8mQp-zxJv4
Ako se pojavljuju, obavezno si nabavi flicker-free monitor iako najvjerovatnije ne spadaš u populaciju koja ima problema zbog toga.
 
Poslednja izmena:
Imam neke naočale, dobio na poklon od drugara iz Italije, koji radi kao admin baza podataka. Znam da su koštale oko 200e ali ih nisam nikad koristio. Stakla skroz providna.
 
Oba laptopa na kojima radim imaju odsjaj. Odsjaj mi smeta, ali ne mogu da kazem da osecam bol u ocima tokom rada kao sto sam osecao kod nekih starijih monitora.
 
Zanima me kojim sredstvima cistite naocare? Ja koristim trenutno one maramice za ciscenje ali posto svakodnevno po nekoliko puta moram da obrisem naocare na traju dugo.
Postoji li neko drugo sredstvo?
 
Za čišćenje naočara bilo kakvih samo voda i neka pamučna krpa koja ne ostavlja dlačice. Ja koristom pamučnu majicu koju malo pokvasim i onda obriše sa suvim delom. Ove kao vlažne maramice za naočare ili ekrane monitora i telefona ne mogu da se porede sa vodom. Pričam (pišem) ovo sa iskustvom od 40 godina nošenja naočara non stop i skoro 30 godina blajanja u monitor.
 
Radi i magična krpa posao. Sa njome brišem ekran lap topa, ali uvek malo pokvasim ćošak, pa onda sa suvim delom. Rade posao i ove vlažne maramice, radi i kada naočare staviš u usta i duneš u njin pa ih obrišeš o majicu. Sve radi posao, ali voda, barem po meni, najbolje.
 
Isto kao sto kaze @VLaK voda i ako je nekada nesto prijavljije malo antibakterijskog sapuna.
 
Nazad
Vrh Dno