Šta je novo?

Nanosenje paste

miksan

Cenjen
Učlanjen(a)
25.12.2011
Poena
195
Moja oprema  
Laptop
/
Tablet
/
Pristup internetu
  1. Wireless provajder
Interesuje me sta mislite o klipu,da li je autor u pravu?

Ma sve ti je to isto,razlike su mizerne tj. nisu vredne truda... :)
Samo stavis pastu na cpu i preko kuler i to je to :D

Bitno je samo da ne naneses previse paste(a ni premalo) a metod moze da bude bilo kakav.

Odlican video.. Ja sam nanosio razvlacenjem, sto vidim da je po ovom klipu pogresno. Na prolece za mog ljubimca ide jedan X nanos! :)

Prreviše dunavske vode je prošlo ispod savskog mosta od kada je taj video napravljen. Na tom 478 sam cooler je imao samo okrugli bakarni umetak u sredini i nije pokrivao celu površin procesora. Problem sa jednom grudvicom u sredini je da nikad neznaš dali je cela kontaktna površina dobro pokrivena i dali ima dovoljno ili previše paste. Sama pasta je drukčija nego pre a takođe i oblik površine. Ipak je najbezbednije lepo utrljati pastu po celoj površini ili staviti u X. Oni kuleri sa cevima direktno na kontaktnoj površini zahtevaju opet drugačiju aplikaciju, nema jedan recept za sve. Gustina paste i pritisak takođe igraju ulogu.

Zato i pitam jer do sad sam samo drugu jednom menjao pastu mislim da je bio socket 775,stavio u x.Nov racunar kad sam uzeo (sastavljao sam) imao je fabricki nanesenu pastu preko cekle povrsine na kuler (AMD 965).Posto nameravam da menjam kuler morao sam da otvorim temu.;)

stvi na sredinu grudvicu u obliku zrna graska i probaj ako je temperatura ok ne diras jedno godinu do dve

Preporucujem vam da izgooglate kakav je cip u procesoru, jer je ugl na sredini i relativno mali:

New_Front_Back_Naked.jpg

Pri nanosenju paste izbegavajte da razmazete pastu po povsini kako procesora tako i hladnjaka, isto tako izbegavajte ukrsteni metod, jer se u ta dva metoda najvise javlja rizik za zarobljeni vazduh u pasti..

Kao sto vidite na slici kad pogledate CPU sa zadnje strane (gde su pinovi), izmedju pinova se vide kontroleri ili vec sta je sve od sitne elektronike, to je okvirno podrucje gde je cip (sa druge strane).

Pastu je najbolje da nanesete preko podrucja ispod kog je cip, u liniji uzduzno sa cipom, debljina linije od 3mm pa do 5mm, debljinu koja vam je potrebana odokativno procenite u zavisnosti od povrsine procesora, tj socket-a..

Idealno je da se stvori krug koji dodiruje ivice kvadtratnog oblika procesora, nikako nemojte stavljati malo paste samo na deo ispod koga je cip, uvek valja da CPU ima kontakt sa hladnjakom i oko cipa zbog efikasnijeg prelaza toplote.

Viskoznost paste nije toliko bitna, silikonske i keramicke se odmah rasire, dok (gustim) srebrnim i dijamantskim pastama treba malo vise vremena, obicno se rasire kad se CPU optereti (renderovanjem, stress testovima), zagreje ih i smanji im viskoznost..

Jos jednom proverite CPU pre nanosenja :D
eAvLK.png

Poslednja izmena:
Poklopac (Heat spreader ) na procesorima je tu sa razlogom, ako pasta nije na celom poklopcu gubi se jedan deo prenosa toplote na cooler što može da bude gore nego poneki mikroskopski vazdušni džep.

Nazad
Vrh Dno