Šta je novo?

Nameserveri par objasnjenja

nnnn

Slavan
Učlanjen(a)
31.10.2006
Poena
349
Pozdrav,

Malocas sam zakupio domen kod jedne firme i uzeo VPS kod druge firme.

Sad imam par pitanja.

Sta je potrebno da bi moj domen pokazivao na taj vps i da to lepo radi.
Ja sam stavio pointer i upisao IP servera, ali gore mi u adress baru stoji ip umesto domena.

1. Sta su name serveri i sta su private nameservers?

2. Da li to treba da menjam, trenuto mi na domenu stoji
ns1.netfirms.com
ns2.netfirms.com

I moze da se edituje, sad da li treba da stavim

ns1.intovps.com
ns2.intovps.com ( to mi je od VPS providera )

3. Sta su DNS zone?

4. Sta su MC Record?

5. Sta je NS Record?

Hvala unapred na odgovorima

Sudeci po pitanjima, preporucio bih ti da zamolis hosting kod koga si uzeo VPS da ti pomognu u podesavanju private nameservera.

Moras da podesis private nameservere (recimo bas na svom VPS-u, kroz WHM) i da ono netfirms promenis da ukazuju na tvoje (recimo ns1.tvojsajt.com i ns2.tvojsajt.com). Bez toga ti sajt nece raditi.

btw, cini mi se da je greska sto si uzeo unamanaged VPS - to znaci da ces svoj VPS sam odrzavati, a sudeci po pitanjima vec vidim probleme u najavi.
Sve ce se verovatno svesti na dosta glavobolje za tebe, i na placanje ne bas jeftine satnice za support.
No, sada, na pocetku, ima smisla da ih zamolis da ti podese private nameservere. Posto su unamanaged, moguce je da ce uslugu naplatiti - plati pa teraj dalje.

Snasao sam se u medjuvremenu.

Ma nije problem sto je unmanaged server, znam da podesim web i database server i imam osnovno iskustvo sa linoxom. Ali ovo mi je bio prvi put da se susrecem sa podesavanjem dns-a. Ranije sam uzimao hosting sa domenom, tako da nije bilo toga.

Sta sam uradio:
promenio sam nameservers u:
ns1.intovps.com, ns2 ....

Na contol panelu mog naloga, u podesavanjima njihovog dns-a, sam dodao moja adresa - > moj ip i tu sam posle i promenio neke sitnice A record, mx( za mail )

I sada sve radi. Za sada mi ne treba da na serveru dizem dns server, jel i ovako ce da mi zavrsava sve potrebe( samo sajt ), a VPS sam uzeo zbog nekih drugih potreba.

Hvala

Ok, fino. Malo me je zbunilo sto si pitao sta su nameserveri - navelo da mislim da nemas pojma, pa reko kako ces stici do A records. Izgledalo je kao Mission Impossible, al eto sve si sam uradio.
Pozdrav :wave:

Znao sam ja sta je dns server ali moje ocekivanje je bilo ok uzeo sam domen, uzeo sam hosting, sad sve sto treba je da ukucam ip servera i da je to to. I onda me je docekalo mali miliona parametara kojih nisam ocekivao. :)

Nazad
Vrh Dno