Šta je novo?

Najpovoljniji mobilni operater za putovanja po Evropi

Ako nekoga zanima, u prethodnih nekoliko dana sam bez problema koristio Airalo eSIM u Istanbulu, odlična pokrivenost, dobra brzina, bez ispadanja sa mreže itd. Sve radilo kako treba.

Kome treba promo kôd za 3$ kredita koje možete iskoristiti prilikom prve aktivacije paketa, neka piše u inbox :)

Ima li ko na zajam neku prepaid karticu za EU (na kojoj može da se dobije par gb interneta uz dopunu); idem u Nemačku 21-25 Maja a nemam mogućnost za esim na telefonu (jedina mana ovih snap samsunga za istočna tržišta)!?

Ima li ko na zajam neku prepaid karticu za EU (na kojoj može da se dobije par gb interneta uz dopunu); idem u Nemačku 21-25 Maja a nemam mogućnost za esim na telefonu (jedina mana ovih snap samsunga za istočna tržišta)!?
Ako ides sa auto lako je bonbon ili tomato

Evo nekih novih konkretnih info o sniženju cena za roaming u EU od 1.10.2023 :)

Pa dobro, ima rešenja za manje cene, ali je svakako ok da ne nabiješ ogroman račun za par MB. Bar toga neće biti više (u tom obimu)

Kao i za svaki sličan sporazum, kada se isti postigne, biće definisan određen prelazni period, a verovatno i postepeno umanjivanje, dok ne bude potpuno ukidanje naplate. Jedna godina je minimum, a koliko će biti, nadam se da saznajemo ove godine.

Kao što rekoh u januar, postepeno. Ne ide to drugačije. A toliki ljudi zapeli, od oktobra nema naplate, od oktobra kao kod kuće.

Samo što sam očekivao max 3 godine, ali ni 5 me ne iznenađuje.

Tek za 5 godina ce da se smanji na koliko toliko prihvatljivu cenu. Kome treba dosta neta kupice lokalnu/EU karticu, za neka kratka putovanja ovo je OK,

Proslo leto sam zaboravio da iskljucim data roming pre granice, za nekih 4 Mb koje je telefon pokupio platio sam 5k din, sledstveno tome trenutno 1Gb rominga u Yetelu kosta 9.000 eura.

Tako je kako je :) Svakako su te cene bolje nego ove sadasnje pa makar i kad nas zadesi neželjeno hvatanje mreže npr. u nekom pograničnom pojasu, neće biti jao majko šta me snađe za par MB :) A cenim da će operateri dati neke dosta povoljnije dodatke za EU i da će to moći da bude korisno, ali videćemo svakako od oktobra :)

Razocaravajuce, iskreno. Ocekivao sam da ce za pet godina, do 2028, roming da bude u potpunosti ukinut, tj. da cemo da budemo deo tog RLAH sistema. Ovo mi na zalost ne menja nista, i dalje cu morati da koristim stranu karticu u romingu. Jedno veliko razocarenje za tako veliku zivotnu stvar. Nista od normalnosti do daljnjeg, dakle.

@lale87 Taj deo sam i ja vrlo lako izguglao, ali ovako na prvu nemam nigde na strani pojašnjenje kako se poručuje, aktivira, funkcioniše; samo cene....a nemam mnogo vremena da istražujem. Jel mogu da uzmem onu redovnu prepaid karticu od njih pa ovo aktiviram ili?

@Proday
Nema šta da se istražuje, kupiš običnu pripejd karticu na trafici i aktiviraš paket koji ti je potreban.

Jedino na šta treba da obratiš pažnju je baratanje sa STK menijem, gde kad si u inostranstvu treba da odabereš roaming profil i najverovatnije ručno podesiš pristupnu tačku.

Kao što rekoh u januar, postepeno. Ne ide to drugačije. A toliki ljudi zapeli, od oktobra nema naplate, od oktobra kao kod kuće.

Samo što sam očekivao max 3 godine, ali ni 5 me ne iznenađuje.
Pa svako ko je koliko toliko upucen nije ocekivao da ce se sve desti odjednom, u oktobru. Vec se takve stvari rade postepeno u koracima. Medjutim, ocekivalo se da ce se taj proces od 5 godina zavrsiti integracijom u RLAH, sto se ni priblizno nece desiti. Dakle, priblizicemo se 2030. a roming ce i dalje biti prisutan u ogromnoj meri, sto nikako nije smelo da se desi.

A sto se ne doda u operativni sistem roaming bez roaminga opcije? Kad toliko potenciraju marketing. Sto onda nema opcije Roamnig.
WB Zone only. EU zone only. Pa da lepo ko covek izaberes zone koje su ti bez roaminga. Ili gde ces da ti radi internet...
Nista pametno ne može? Samo neko teoretisanje kao i inače...

Mislim da to tehnicki nije bas najjednostavnije da se izvede, mnogo jednostavnije bi bilo da se WB integrise u EEA, i da se vec jednom zavrsi sa tim. Ali eto, na kraju prodje zivot, ne docekasmo to. 2035. cu verovatno da razmisljam o unucima, a ne o evrointegracijama i ukidanju rominga.

ima li sta povoljno za Tunis, kakvi su lokalni paketi i da li lako moze kupiti SIM/eSIM?

Upravo usao i ja da pitam za Tunis kakvo je stanje.

Najbolje je da prvo vidite na aerodromu, svesni su i oni šta treba turisti pa to i nude.
Ako se ne snađete, cim odete u hotel pitajte recepciju.
Poslednja sigurna opcija je vodič.
Ili da prošetate gradom i tražite.

Za Tunis bacite pogled i ovdje:

Ja sam trenutno u Italiji. Kad sam prešao u Hrvatsku, hteo sam da uzmem bon bon po preporuci ljudi ovde, ali me je gospođa sa pumpe Tifon nagovorila da uzmem Tomato. Kao Bon Bon kosta 3.5eu i dobijas 6gb, dok Tomato košta 3eu i dobijes 8ooo jedinica. Na 30 dana. E sad te jedinice mogu biti mb/sms/minuti. Uzeo meni i ženi. I imamo za celu Evropu tih 8ooo jedinica. Bitno je da kad izađete iz Hrvatske, uključite data roming. Ako hoćete net van Hrvatske.

I sad žena i ja imamo, sem neta i mogućnost da se zovemo. Definitivno top ponuda.

Prilozi

• Screenshot_20230513_232915_com.google.android.apps.messaging.jpg
    Screenshot_20230513_232915_com.google.android.apps.messaging.jpg
    57.9 KB · Pregleda: 41
  • Screenshot_20230513_232926_com.google.android.apps.messaging.jpg
    Screenshot_20230513_232926_com.google.android.apps.messaging.jpg
    105.8 KB · Pregleda: 41
Ja sam trenutno u Austriji, uzeo Hrvatsku karticu A1 na KupujemProdajem oglase i 5G radi fenomenalno i mnogo brže nego moj kućni net na optici...
Evo testa brzine u pitanju je matična mreža isto A1 Austrija.

144.png

@paranoja

Za sta na telefonu mozes da iskoristis toliku brzinu ?
Pa ja najmanje koristim internet na telefonu, uglavnom na laptopu preko telefona :)
Hteo sam da pokažem i testiram 5G internet, kada već kod nas nema i ko zna kada će ga biti uopšte dok u okolnim zemljama svuda ima koliko vidim, čak i Crna Gora ima 5G.

Ja sam trenutno u Italiji. Kad sam prešao u Hrvatsku, hteo sam da uzmem bon bon po preporuci ljudi ovde, ali me je gospođa sa pumpe Tifon nagovorila da uzmem Tomato. Kao Bon Bon kosta 3.5eu i dobijas 6gb, dok Tomato košta 3eu i dobijes 8ooo jedinica. Na 30 dana. E sad te jedinice mogu biti mb/sms/minuti. Uzeo meni i ženi. I imamo za celu Evropu tih 8ooo jedinica. Bitno je da kad izađete iz Hrvatske, uključite data roming. Ako hoćete net van Hrvatske.

I sad žena i ja imamo, sem neta i mogućnost da se zovemo. Definitivno top pon
Bitno je da 30 dana za malo novca imas net.posle baci karticu
Ja sam bonbon platio 2,5eu , verovatno nisu imali na stanju

Nazad
Vrh Dno