Šta je novo?

Najnoviji procesori na AM2 plocama?

chemist

Slavan
Učlanjen(a)
26.06.2008
Poena
309
Interesuje me koliki su stvarni gubici u radu najnovijih procesora na AM2 plocama u odnosu na svoje prirodno okruzenje...neku AM2+, AM3 plocu. Postoje li neki testovi na netu vezano za ovu temu?

Subjektivno nikakvi. Objektivno, dakle na na sintetičkim testovima, postoje razlike. U testovim realnih aplikacija za svaki dan opet nikakvi, za neke "ozbiljnije" softvere postoje razilke. Opet, nema logike na staru ploču stavljati novi cpu. Za svakodnevno "blejanje" po internetu i čukanje teksta, gledanje filma itd. dobar je i svaki AM2 cpu, zar ne..?

Mislis da se ne bi osetilo kad bi stavio AM3 CPU na AM2 plocu (pod uslovom da ga podrzava)? Kako se varas :)

Jedina razlika izmedju AM2 i AM2+/AM3 je u brzini HTLinka i Split Power Plane dizajnu napojne jedinice.

Objasnjenje:

HTLink se koristi za komunikaciju sa periferijama i za komunikaciju izmedju procesora na plocama sa vise socket-a (serveri). U prevodu, neko ce ubacivanjem modernog AM3 proceosra dobiti ZNATNO na brzini, s'tim sto nece moci da iskoristi njegov HTLink u potpunosti (sto po meni i nije toliko vazno za jedan desktop, sem ako se ne koristi neki jak RAID niz sa cetiri diska i Crossfire/SLI. Za standardan sistem sa jednom grafickom i hard diskom, i vise nego dovoljno).

SPP napojna jedinica je cetvorofazna jedinica za CPU + jos jedna faza za memorijski kontroler (northbridge). Za overklok vrlo vazno, za normalne uslove eksploatacije i ne toliko.

Poslednja izmena:
Ne razumem kome ti odgovaraš, meni ili chemist-u...?!
Ti očigledno nisi pažljivo pročitao moj post. Dakle, u surfovanju i čukanju teksta dramatično se vidi ubrzanje sa HT 3.0 linkom...?! Neće biti da se ja varam, a nemam potrebu ovde da spamujem da bih prikupio neku količinu besmislenih postova...
Meni nemaš potrebu ništa da objašnjavaš niti mi trebaju ovakva "pojašnjenja", a čoveku iznesi neko mišljenje na temu,ako imaš isto.
Btw. postoje 6100 ploče koje regularno vide 45nm cpu, provereno u praksi.
Log off sa teme što se mene tiče.
Poz.

Ne razumem u cemu je problem? Jel ti samo surfujes na kompu i slusas muziku? Odigras li ponekad igru, radis li photoshopu, dreamweaveru, iskompresujes kakav film? Multitasking? Tu se ne bi osetila blagodet novog procesora? Ne ubijaju bas svi vreme na kompu ;)

Sto nema logike penzionisati neki AM2 dual kor i na njegovo mesto staviti moderniji tripl ili kvad? Valjda je jeftinije platiti procesor i dobiti u globalu 20% brzi komp (ovu cifru sam uzeo za primer), nego puci za plocu, procesor i memoriju i dobiti 25% (u vrh glave)? Posle, ako menjas plocu, i dalje ti ostaje aktuelan procesor. Cista winwin situacija.

Misljenje imam, i lepo sam ga izneo i argumentovao. Ako ti misljenja ne trebaju, ne moras ni citati. Prosto. Njemu ce mozda koristiti.

Interesuje me koliki su stvarni gubici u radu najnovijih procesora na AM2 plocama u odnosu na svoje prirodno okruzenje...neku AM2+, AM3 plocu. Postoje li neki testovi na netu vezano za ovu temu?

Gubici nisu veliki , to je u sintetickim testovima par procenata , ali i to je nesto ;)

Ima li na netu neka lista AM2 ploča na koje može da se gurne AM2+ (AM3) procesor?

Razlika postoji zbog razlicite vrste memorije ddr2-ddr3 i latencije,iskljucivo

Gigabyte ploča 6100 podržava 45nm cpu zasigurno sa poslednjim bios-om. Par procenata i par desetina procenata nije isto, zar ne..? Ne vidim smisao kupovine novog cpu-a na npr. tu ploču. Više smisla ima da čovek promeni prvo ploču, pa onda da bira procesor. Multitasking, photoshop i ostale drangulije na AM2, AM2+ i AM3 procesoru će doneti velike međusobne razlike na npr. navedenoj ploči..? Koliko će biti ubrzanje...neki deo sekunde? Novi procesori na nove ploče, a delimični upgrade ima logike prvo ploča pa cpu, čak u ovom slučaju prelazak na DDR3 platformu pa onda cpu ako baš hoćeš neki pomak.

Objasni ti meni o cemu ti pricas? Ja te uopste ne razumem. Covek niti je rekao koju plocu ima, niti koji procesor, niti mu to pise u profilu.

Ako ima Socket AM2, onda najverovatnije ima neki Athlon64 (X2) ili Sempron. I ti tvrdis da se uopste ne bi osetila razlika ako bi tu ustekao nekog kvad Phenoma (ako mu ploca podrzava novije procesore)? Daj, uozbilji se :). JEDINA razlika izmedju AM2 i AM2+ ploce je u brzini HT linka, a ona nije presudna za krajnje perfomanse sistema. Razlika izmedju AM2+ i AM3 je u podrsci za DDR3 memoriju, a ni ta razlika nije vredna pomena (sto se brzine tice, na default taktovima). To su cinjenice iz javno dostupnih tech dokumenata. Nista ja tu nisam izmislio.

Ako nisi siguran o onome sto pises, bolje nemoj ni pisati.

Poslednja izmena:
Ja sam potpuno siguran u ono što pišem. Ovo iznad što si postovao da "ja tvrdim" ja nisam napisao ni u jednom mom postu na ovoj temi (to pismeni umeju da pročitaju). Ajde citiraj gde ja to "tvrdim" da nema razlike između single, dual i quad procesora? Je'l ti razgovaraš sam sa sobom,ili šta...?! Drugo, "davati savet" čoveku će na AM2 ploči videti dramatično ubrzanje ("dvae's posto, al' nemoj da me držiš za reč") ako npr. zameni svoj dual core 65nm sa dual-core 45 nm je u najmanju ruku zlonamerno. Zašto bi neko prvo kupovao ploču koja "vozi" ograničen broj procesora, pa zatim novi procesor, da bi posle shvatio da je trebao odmah da kupi i novu ploču ..Drugim rečima ja preporučujem čoveku (što on, naravno, ne mora da sasluša, svako je gazda svojih para), da ne dira ništa za sada ako mu konfa "radi posao",a ako hoće da vidi i subjektivno ubrzanje da uzme AM3 ploču sa DDR3 memorijom i 45nm cpu. I još jednom te molim da citiraš gde ja to tvrdim "da je isto single i dual-core" ili ti to izvrćeš tuđe postove samo da vodio besmislenu raspravu i skupljao "količinu" poruka...? Sve te varijante, AM2, AM2+, AM3 sam lično probao i ne treba mi nikakav savet od tebe, veruj mi...
A postovaću kad mi se postuje, suzdrži se od nabeđivanja drugih i šupljih priča, molim te..
Aj' u zdravlje još jednom

Ja sam potpuno siguran u ono što pišem. Ovo iznad što si postovao da "ja tvrdim" ja nisam napisao ni u jednom mom postu na ovoj temi (to pismeni umeju da pročitaju). Ajde citiraj gde ja to "tvrdim" da nema razlike između single, dual i quad procesora? Je'l ti razgovaraš sam sa sobom,ili šta...?! Drugo, "davati savet" čoveku će na AM2 ploči videti dramatično ubrzanje ("dvae's posto, al' nemoj da me držiš za reč") ako npr. zameni svoj dual core 65nm sa dual-core 45 nm je u najmanju ruku zlonamerno. Zašto bi neko prvo kupovao ploču koja "vozi" ograničen broj procesora, pa zatim novi procesor, da bi posle shvatio da je trebao odmah da kupi i novu ploču ..Drugim rečima ja preporučujem čoveku (što on, naravno, ne mora da sasluša, svako je gazda svojih para), da ne dira ništa za sada ako mu konfa "radi posao",a ako hoće da vidi i subjektivno ubrzanje da uzme AM3 ploču sa DDR3 memorijom i 45nm cpu. I još jednom te molim da citiraš gde ja to tvrdim "da je isto single i dual-core" ili ti to izvrćeš tuđe postove samo da vodio besmislenu raspravu i skupljao "količinu" poruka...? Sve te varijante, AM2, AM2+, AM3 sam lično probao i ne treba mi nikakav savet od tebe, veruj mi...
A postovaću kad mi se postuje, suzdrži se od nabeđivanja drugih i šupljih priča, molim te..
Aj' u zdravlje još jednom

Ja izvrcem tvoje postove? Ti bre nista ne citas! Nadji mi gde sam mu ja to preporucivao dual-core procesor!?!? Par puta sam naglasio Phenom u triple ili kvad varijanti, pod uslovom da ploca moze da ih podrzi (a takvih ploca ima, verovao ti ili ne). Odmah ispod toga ide tvoja prica kako on od toga nista ne bi osetio. Kako bre ne bi osetio napredak jednog ili dva jezgra vise u odnosu na stari procesor? Sad lepo reci ko sta izvrce ovde?

Da li ti je mozda palo na pamet da neko nema novca za novu plocu, memoriju i procesor? Ako mu ploca podrzava AM3 procesor (i opet cu reci, procesor sa tri ili cetiri jezgra), zasto ga ne uzeti? On ce i narednih meseci biti prilicno aktuelan i radice na bilo kojoj AM3 ploci (ako oseti potrebu da menja ovu sto sad ima).

Nemam ni volje ni zelje da se ubedjujem sa tobom. Sedi lepo i procitaj sta sam pisao ako hoces, ako neces zavrsili smo dalju diskusiju.

Poslednja izmena:
U pitanju je bila starija ploca Ga-m56s-s3 i procesor Athlon II X2 250. Inace, imao sam Athlona 1620le, a sada je novi procesor X2 250.U svakom slucaju oseca se razlika u performansama, narocito se vidi razlika u Everestovom testu procesora gde je ovaj novi dao 3 puta bolje rezultate, a i u 3dmark06 testu, vec zastarele Asus 3650 top, znatno su vece vrednosti. Sve u svemu zadovoljan sam i mislim da nisam pogresio ovakvim upgrade-om, pogotovu sto mi je racunar vise za internet, multimediju:)

Poslednja izmena:
Subjektivno nikakvi. Objektivno, dakle na na sintetičkim testovima, postoje razlike. U testovim realnih aplikacija za svaki dan opet nikakvi, za neke "ozbiljnije" softvere postoje razilke. Opet, nema logike na staru ploču stavljati novi cpu. Za svakodnevno "blejanje" po internetu i čukanje teksta, gledanje filma itd. dobar je i svaki AM2 cpu, zar ne..?

U potpunosti se slazem sa tobom mislim da dalje ne treba ni raspravljati sve je receno ovde gore lepo pa ko ume da procita iz konteksta shvatice!?

U pitanju je bila starija ploca Ga-m56s-s3 i procesor Athlon II X2 250. Inace, imao sam Athlona 1620le, a sada je novi procesor X2 250.U svakom slucaju oseca se razlika u performansama, narocito se vidi razlika u Everestovom testu procesora gde je ovaj novi dao 3 puta bolje rezultate, a i u 3dmark06 testu, vec zastarele Asus 3650 top, znatno su vece vrednosti. Sve u svemu zadovoljan sam i mislim da nisam pogresio ovakvim upgrade-om, pogotovu sto mi je racunar vise za internet, multimediju:)

Naravno da je to dobar upgrade,posle mozes taj proc da prebacis na ddr3 platformu kad budes prelazio na nju ;)

pozdrav

Ja sam se stvarno izgubio u ovoj temi od silnog prepucavanja. Kakav dual, triple i qad preocesore spominjete, kakav upgrade? Covek je pitao krajnje jednostavno: da li ima i kolika je razlika ako isti AM3 procesor ubode u AM2 plocu (naravno koja ga podrzava) u odnosu na isti cpu u AM3 ploci.
Realno (subjektivno) nema u performansama.
P.S. Imao sam slucaj da covek kupuje Phenomx4 i msi k9.... onu malu, smesnu, od 35e i sve mu je radilo ok.

ja sam imao biostar plocu koja je podrzavala procesor do max AMD 5200+ al sam radi zezanja jedan dan stavio AMD Phenom x3 720 i radio je savrseno samo nije pokazivao u sistemu model procesora al sva tri jezgra su radila...

Kakva svadja izbi za bezveze ! :D Uжivao sam citajuci !

Rajko, mislim da je tvoj post bio sasvim dovoljan da opise razlike izmedju HT 1 , 2 i 3 .
Kao i mogucnost rada AM2+ procesora na zvanicno nekompatibilnim AM2 HT1.0 plocama .

:wave:

ja sam imao biostar plocu koja je podrzavala procesor do max AMD 5200+ al sam radi zezanja jedan dan stavio AMD Phenom x3 720 i radio je savrseno samo nije pokazivao u sistemu model procesora al sva tri jezgra su radila...

E vidis, ti mu dodjes izuzetak od pravila :). Bilo je vec pokusaja da se PII probudi na nekompatibilnim plocama, i uglavnom svi su prosli neslavno. Nekome ne daje znake zivota, a negde butuje ali ploca nije u stanju da identifikuje parametre procesora, pa ga setuje na neku smesnu frekvenciju (800 MHz).

Nazad
Vrh Dno