Šta je novo?

Najmanja provizija za podizanje gotovine sa bankomata u Srbiji sa EU debit karticom?

Jason2004

Cenjen
Učlanjen(a)
30.01.2014
Poena
170
U kojoj banci u Srbiji je najmanja provizija za podizanje gotovine sa bankomata druge banke?
Prijatelj ima debit karticu banke iz EU.

Pitanje je za banku izdavaoca kartice tj mora da vidi sa svojimom bankom vezano za proviziju po tarifi.

Mislim da mi ATM Halbank-e nije uzeo proviziju prosli put.

Mislio sam da je pitanje u kontekstu domaće banke i to je Poštanska štedionica min. 3€ odn. 2% za iznose veće od 150€, naravno pod premisom da ATM ili korisnik ne inicira DCC.

Neki ATM naplacuju „svoju“ proviziju on top of od banke koja je izdala karticu.

Meni je Intesin pre par godina hteo da uzme proviziju za Revolut karticu, a Mobi nije.

Dobro je sto te ATM upozori, pa mozes da prekines.

Provizija banke koja je izdala karticu se podrazumeva za podizanje gotovine u drugoj banci/zemlji.

Mislio sam na proviziju druge banke ciji je ATM/Bankomat.

Na primer, OTP banka ranije nije imala proviziju, a sad je uvela 600din po transakciji za iznos od 50K.
Erste Banka je takodje uvela proviziju. Intesa odavno ima proviziju za podizanje na njihovim ATM.

@uji Ako DCC znaci konverzija valute u din, ta opcija se ne koristi. Isplata je bez konverzije, u dinarima.

Znaci, trenutno je najbolje uzimati preko bankomata Banke Postanske stedionice?
Da li znate koliki je limit za jednu isplatu?

Pitanje je za banku izdavaoca kartice tj mora da vidi sa svojimom bankom vezano za proviziju po tarifi.

Mislio sam da je pitanje u kontekstu domaće banke i to je Poštanska štedionica min. 3€ odn. 2% za iznose veće od 150€, naravno pod premisom da ATM ili korisnik ne inicira DCC.

@uji Ako DCC znaci konverzija valute u din, ta opcija se ne koristi. Isplata je bez konverzije, u dinarima.
Jasno, tako bi trebalo da bude, da se ostavi na izbor, ali desi se i situacija gde nema izbora (Inteza nema 'oćeš-nećeš, nego ili DCC ili nema isplate, a eto, naveo si da tako sada funkcionišu još OTP i Erste).
Znaci, trenutno je najbolje uzimati preko bankomata Banke Postanske stedionice?
Naveo sam u kontekstu naših deviznih kartica izdatih kod njih kada nekom zatreba keš u inostranstvu.
Da li znate koliki je limit za jednu isplatu?
Yettel banka nije uslovljavala DCC i kod njih je najveći (99 novčanica). Međutim, otkad su u mom gradu promenili bankomat na novi, isplaćuje samo novčanice od 1000 dinara. Na starom su imali 1000 i 2000. Iza njih sledi Rajfajzenov višenamenski (uplatni i isplatni za evre) sa 90 novčanica. Ne znam kakva je situacija za DCC. Isto tako, kada nam je NLB promenio bankomate pre par godina, najpre izbacuje po 5000 pa onda sitnije. Njima je valjda 50 novčanica po transakciji. Kontekstualno, najbolje je ispitati situaciju na terenu pa proceniti gde je taj neko najviše na dobitku (u smislu podizanja sa fintech kartica).

OT mali: u Ceskoj gro bankomata ima proviziju koju nigde ne prikaze dok nije kasno (isplati se novac i dobije potvrda - tek na njoj se vidi). Zalbe ne znam da je iko uspeo da prodje.. vazi cak i za bankomate nekih banaka. Menjacnice su poznate po slicnom radu.
Dobro je dok se vidi opcija kod nas!

i nije OT, zato što se po belom svetu Euronet mreža spominje kao tipičan primer bankomata koji uslovljavaju DCC, a taj primer u CZ verovatno nije usamljen i sve više uzima maha. Najsigurnije je nositi keš i kartice sa sobom, jer nikad se ne zna šta koga može da snađe.

Ceska je zaseban primer. Ne znam da li forsira DCC ali uzima 4% provizije svejedno (plus DCC) koju ne pominje dok nije prekasno.
Ceska je zlo po tom pitanju - kupite ovde (Beograd barem ima) krune malo da imate kes. A karticama placajte.

Euronet jeste zlo generalno ali u Ceskoj je jos gori.

Poslednja izmena:
  • Like
Reagovanja: uji
Za srpske kartice u Češkoj ne znam, ali za lokalno izdate u Češkoj (uglavnom) nema provizije ako se podiže na bankomatima drugih banaka.
Sa druge strane, uzimali su mi proviziju od 100Kč po transakciji kad sam bio na odmoru u Srbiji.

Za srpske kartice u Češkoj ne znam, ali za lokalno izdate u Češkoj (uglavnom) nema provizije ako se podiže na bankomatima drugih banaka.
Sa druge strane, uzimali su mi proviziju od 100Kč po transakciji kad sam bio na odmoru u Srbiji.
Nema veze cije kartice, nego gro bankomata u Ceskoj su oni EuroPrevaraNet... banke su skoro sve ok ali mnogo malo ih ima, i tesko ih je naci, pogotovu gde idu iole turisti (ako ih uopste ima).
I na mnogim mestima namerno ne primaju kartice a jedini bankomat blizu je EuroNet, kao na onom penjanju.

Pogledaj Honest Guide Prague na YT, mislim da im se i lowlife prevaranti klanjaju koliko i kako kradu turiste barem.

Menjacnice imaju po 20-40% provizije a bankomati uzmu 4-12% i za onih 4% nista ne kazu dok ne izbace racun (a mozda ni za ovih 8% za DCC).

Mali OT: U koreji veci lanci sada nude DCC na kasi ali fora je sto je na korejskom samo 🤣

• Funny
U koreji veci lanci sada nude DCC na kasi ali fora je sto je na korejskom samo 🤣
Ništa bez interneta i Google Lens. Prvi put me je muka naterala da se snađem zbog turskih deklaracija Pantene, L'Oreal i Gliss šampona u Mere 😂

To ces i maaaalo razumeti....
A ovde deluje da te pita hoces korejski ili engleski i kliknes "engleski" (charge me more) 🤣

• Like
Nema veze cije kartice, nego gro bankomata u Ceskoj su oni EuroPrevaraNet... banke su skoro sve ok ali mnogo malo ih ima, i tesko ih je naci, pogotovu gde idu iole turisti (ako ih uopste ima).
I na mnogim mestima namerno ne primaju kartice a jedini bankomat blizu je EuroNet, kao na onom penjanju.

Pogledaj Honest Guide Prague na YT, mislim da im se i lowlife prevaranti klanjaju koliko i kako kradu turiste barem.

Menjacnice imaju po 20-40% provizije a bankomati uzmu 4-12% i za onih 4% nista ne kazu dok ne izbace racun (a mozda ni za ovih 8% za DCC).

Mali OT: U koreji veci lanci sada nude DCC na kasi ali fora je sto je na korejskom samo 🤣
Centar Praga je teška prevara sa sve Euronet bankomatima. Od Vaclavskih namjesti, dole ka Oroloju i preko Karlovog mosta Mala Strana i Hradčani je prevara na svakom ćošku. Ima menjačnica koje ne uzimaju proviziju. Jedna od njih je kad se krene od glavne železničke Opletalovom ka Vaclavskim namjestima. Samo bankomati Moneta i bankomati banaka UniCredit, Fio, ČS, RF i nema dranja.

Nazad
Vrh Dno