Canon 5d mark 2Koji je najjeftiniji fotoaparat koji može da pravi ozbiljne fotografije i naravno da su mu izmenjivi objektivi? Za ličnu upotrebu.
Slazem se ,samo mi nije jasno ovo o d7000 i gubljenju funkcionalnosti kod nekih drugih? Sta moze izgubiti od funkcionalnosti? fotoaparat je fotoaparat, i oni pre d7000 imaju sve funkcije koje su potrebne za fotografisanje.Najjeftinije je vrlo loš pristup, za nešto malo više može da se kupi pristojna oprema.
Osnovno pitanje je zbog čega će ti aparat. Ako je za posao, slikanje veselja, onda bi preporuka bila drugačija u odnosu ako ti treba za putovanja.
Daću odgovor za prvu varijantu, ako hoćeš da radiš profesionalno: potreban je dobar blic, blic čini profesionalca profesionalcom... najjeftiniji ozbiljan polovan nikon SB700 ili SB800 ili neke godox varijante... Što se tiče tela aparata, ja ne bih preterano gledao broj okidanja, osim ako ne želiš da ga kasnije preprodaš... Aparat sa 100-200 hiljdada je sasvim ok za amatera. Najbolja kupovina što se tiče polovne opreme su Nikon d600 i Canon 6d (oko 250 eur). Ništa ispod toga nije vredno pomena. Problem je što za full frame aparate objektivi su mnogo skuplji nego za crop. Ako bi ipak išlo na crop, dakle lošiji high iso, Nikon d7000 je najjbolji jeftiniji aparat sa kojim ne gubiš mnogo funkcionalnosti (oko 150 eur). Od krop objektiva Sigma 17-50 OS od full frame objektiva stari tamron 28-75 f2.8. Ako je za putovanja, mirrorless: sony a6000
Trocifreni Canon i neki realtivno noviji kit objektiv i bices prezadovoljan.Koji je najjeftiniji fotoaparat koji može da pravi ozbiljne fotografije i naravno da su mu izmenjivi objektivi? Za ličnu upotrebu.
Nemaju maf podesavanje koje je generalno najbitnije na dslrovima , takodje imaju mnogo vise direktnih podesavanja i kontrola za koje ne treba ulaziti u menije sto je u principu jako bitnoSlazem se ,samo mi nije jasno ovo o d7000 i gubljenju funkcionalnosti kod nekih drugih? Sta moze izgubiti od funkcionalnosti? fotoaparat je fotoaparat, i oni pre d7000 imaju sve funkcije koje su potrebne za fotografisanje.
Koji su to trocifreniTrocifreni Canon i neki realtivno noviji kit objektiv i bices prezadovoljan.
Skup je sport, cene nekih objektiva su nerealno skupe.Imam dve kutije za cipele samo raznih adaptera ( canon, nikon, mirorless,...) pa objektiva tih nekih vintage pa neki novijih,... skup je to sportpogotovo ako te pokradu ( provale u stan ) i odnesu opremu vrednu par k eura.
Taj Olympus je zanimljiv, ali smatram da su mu cene nekih nativnih objektiva preskupe.. F2.8 i F4 klasa mu je preskupa za amatersko telo, nije DSLR pa da možeš da stvaraš novac tim objektivima i da samo telo prelazi milione klikova.. a alternativa Sigme, Tamrona i slično nema.Ja sam imao prvi aparat d20, i odlicne objektive sve L, i to mi je ukradeno. Onda sam uzeo nikon d7000 i par objektiva, pa sam prodao, i onda uzeo olympus epl1 pa onda olympus om-d10 , i taj imam i dan danas. Imam brdo tih adaptera i starih ali odlicnih objektiva, macro, portrete, .... na kraju mi je taj olympus om-d10 prirasao srcu, mali , da ga mozes nositi svuda. a za gušt imam te stare objektive
E sad ti full frames su dosta jeftini kako vidim, to je dobra opcija.
Ne bavim se profesionalno fotografijom , bar ne vise, pa zato mi je taj Olympus najdrazi.Taj Olympus je zanimljiv, ali smatram da su mu cene nekih nativnih objektiva preskupe.. F2.8 i F4 klasa mu je preskupa za amatersko telo, nije DSLR pa da možeš da stvaraš novac tim objektivima i da samo telo prelazi milione klikova.. a alternativa Sigme, Tamrona i slično nema.
Adaptiranje manuelaca na m4/3 senzor nije najsrećnije zbog gustine pixela i krop faktora, ti stari objektivi ne mogu rezolucijski da isporuče toliko - zato je mnogo bolje adaptirati manuelac na FF jer je za njega i rađen.. Zato nemam Olympus, ali sam išao rukom u džep više puta i svaki put odustanem.
24-70mm lično ne volim.. Preferiram 24 120 F4 .. Ako pričamo o Nikonu.50mm 1.8 je jako koristan objektiv, prilicno koristan a sa cenom je jako povoljan. Bas dobar kompromis za ograniceni budzet. Nakon njega, po mom skromnom misljenju, je 24-70mm ali je cena od 500e za polovan. Kad sam uzimao moj aparat problem sa DSLR aparatima je bio sto se bas treba truditi da se saceka neki koji nije ''presao'' mnogo, povoljni uglavnom imaju dosta okidaja i onda je to po meni bas rizik. Takodje je nezgodno ako nisi u materiji ispitati aparat u kakvom je stanju, neke nedostatke cini mi se mozes uociti tek kad krenes malo da ga koristis, na oko i par minua provere moze delovati sve ok. Neko ko se malo bolje razume moze videti sto se kaze na prvu, ja recimo ne bih mogao. I nisam, moj je delovao perfektno dok nisam krenuo da ga koristim pa je ispalo da je donja strana nekako farbana i tu se izgulilo posle relativno kratkog vremena. Ali na srecu sve ostalo je ok, autofokus, zavesica itd.
Cuvena ili ne - 150e je mnogo kad pricamo o manjim budzetima.24-70mm lično ne volim.. Preferiram 24 120 F4 .. Ako pričamo o Nikonu.
Farbanje je normalno, crna boja se lako skida,. Nekom se estetski više sviđa da to prepravi, nekom ne.. Nije to auto pa da to nešto znači.
Najbitnije od svega je da nije ispadao, jer ako je senzor pomeren.. to je hebada koju nikom ne bih poželeo... Sve drugo se lako sredi, nova zavesica je 150e.. ta čuvena.
Inače može se sve ispitati na licu mesta.. što se tiče slikanja, što se tiča videa to možda zahteva dužu probu.. pregrevanje i slično.
Pa ako ti baš toliko smeta.. imalo je na aliju da se poruči, ceo taj donji deo .. možda 20e, zameniš i teraš dalje..Cuvena ili ne - 150e je mnogo kad pricamo o manjim budzetima.
Ako znas nesto detaljnije o farbanju, zeleo bih da cujem. Ja.bih moj sredio tu gde se skonula.boja, da ne bi isli off mozes mi poslati na PM.
Ja sam uzeo nov preko KP za 1650e sa 3 godine garancije koja je ostvariva u Pixel-u. Mislim da se ne isplati uzimati polovan za 1500e.Dobro veče. Dvoumim se između kupovine Canon R8 i R6 mark 2. Kupila bi polovne a da su u garanciji. Ima jedan R6m2 sa 11000 okidanja i u garanciji je jos 2 god, kupljen ‘23, cena 1500€. Ja apsolutno nista ne znam o fotoaparatima osim nekih osnovnih stvari. Volim fotografiju od kad znam za sebe i želim o njoj da učim i da joj se maksimalno posvetim. U planu mi je uglavnom slikanje portreta (porodična slikanja) ali bi volela da kreiram i video sadrzaje. U planu mi je da mi fotografija bude hobi ali i da vremenom preraste u posao. Moje pitanje koje telo i objektiv uzeti? R8 ili R6m2 ili nešto treće?
Objektiv za početak rf 50 mm f1.8 ili rf 85 mm f2? Ovaj drugi teško nalazim polovno a jaka je cena. Buđet 2000€.
Videla sam i to da ima. Ako mislimo na isto. Bg ili Subotica? Ali kako tako povoljna cena za nov? Jeste zadovoljni fotoaparatom?Ja sam uzeo nov preko KP za 1650e sa 3 godine garancije koja je ostvariva u Pixel-u. Mislim da se ne isplati uzimati polovan za 1500e.
Kažite mi čiji još objektivi mogu na Sony? Znači na Canon milc samo njihov RF ili EF uz adapter?Sistem se bira na osnovu raspoloživosti objektiva i dostupnosti.
Pre nekoliko godina sam napustio Canon, posle preko 20 godina, presao na Sony i nisam zazalio nijednog trenutka. Canon nema otvoren bajonet za druge proizvodjace objektiva i to je monstruozna glupost nekada najbolje fotovideo firme na svetu.
Preporucujem Sony.
A7III, 24-105mm f4, 50mm f1.8 i neki blic pa polako sa ucenjem, tj sa citanjem knjiga na tu temu.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari