Ništa. To je siva zona, čak ni MS neće da kaže da je to zabranjeno. Tj. što se njih tiče, ako si na svih 5 logovan sa
[email protected] nalogom, sve je po PS-u (EULA). Tako da ni poreska ne bi smela da te maltretira (kazni), ali treba proceniti rizik i odnos vlasnika firme sa PU
@lemi_3
Da, u pravu si, ovaj od 12,5 ima mail i teams, a to ti verovatno ne treba.
OpenOffice ne moraš da probaš. LibreOffice kao njegov fork ima mnogo ozibljniji i brži razvoj. Iako neki tvrde ta OpenOffice ima bolju MS kompatibilnost, nisam baš siguran da je tako. S druge strane, OnlyOffice cilja na kompatibilnost i UI sličan MS-u, mada ima manje opcija. Ali one najbitnije su tu. Eventualno možeš probati FreeOffice (2021), oni se hvale da imaju dobru kompatiblinost sa MSO. Mada ta besplatna verzija je osakaćena u odnosu na njihov SoftMaker Office. A licenca za njega iako nije skupa (80€ trajna ili 30€ godišnje), ide po uređaju, a ne po korisniku.
Generalno, što se alternativa tiče, nema ti mnogo da se priča

Kada je reč o kompatibilnosti - pravilo je "svakom svoje", bez obzira na format i izvor fajla. Uvek će biti problema kada se fajl kreira u jednom programu, a otvara u drugom. Čak i između različitih MSO verzija. Što nije problem kada svi u firmi koriste isti program, ali može biti prilikom razmene sa drugima.
Što se opcija tiče, ovo su neke meni interesantne stvari na koje sam naleteo
- Mislim da jedino WPS ima (korisnu) Flash Fill funkciju kao Excel (mada ne radi tako dobro)
- FreeOffice/SoftMaker ima izuzetno glupu pretragu po filterima - nema u vrhu polje gde odmah kucaš tekst da suziš pretragu, već moraš da ideš u meni i uneseš dodatne filtere. Ili da klikćeš po checkbox-ovima. Neverovatno
- LO i FO/SMO imaju najviše opcija za podešavanje UI-a, pri čemu SMO ima i tabove (po programu, kao i WPS). OnlyOffice stavlja sve tipove (doc, spreadsheet, presentation) u tabove u jednom prozoru. Mada je moguće i namestiti da svaki dokument otvara u zasebnom prozoru
- LibreOffice (Writer) ima najbolje opcije za custom properties polja. Tj. jedini uz MSO, pri čemu je MS i dalje jad i beda po tom pitanju.
- Iako LO ima odlične opcije za generisanje (pdf) formi, OnlyOffice od skoro ima posebnu apliakaciju baš za forme. Pa ako koristiš (next)cloud sa njihovim document serverom ili njihov cloud (besplatan za firme za do 5 korisnika, uključuje i CRM i Project management softver), veoma je zgodno napraviti formu koju možeš slati klijentima/kupcima/dobavljačima i da ne razmišljaš kako će je oni videti/otvoriti i kako će izgledati kad je popune
- LO jedini u Writer (Word, Document, Textmaker) programu ima opciju da ubaciš tekstualnu tabelu u koju možeš unositi formule. To je zgodno ako neko želi npr. da ima tekstualni template za fakture/ponude, ali i da ima automatsko izračunavanje sume. I glavni razlog zbog kog sam počeo da ga koristim (tj. OO) pre više od 10 godina
TL: DR
Ponavljam se, ali je po mom mišljenju OnlyOffice najbolja alternative za firme koje nemaju specijalne zahteve (Excel stručnjake). Iako je LibreOffice generalno bolji paket, manje iskusnim korisnicma može biti teže da se naviknu. Ja ga inače koristim od OpenOffice-a, tj. pre forka, kucao 120 strana diplomskog :d, koristim za fakture (ubacio i makro za automatsko generisanje naziva fajla i čuvanje na određenoj lokaciji). Naravno, ni MSO zaista nije skup (tih, 8,5$ ili slično u zavisnosti od države) za to što nudi (posebno Excel i 1TB OD pr