Šta je novo?

Najbolji program za merenje temperatura procesora

Sharpshooter

Slavan
Učlanjen(a)
03.12.2007
Poena
350
Imam sledeću nedoumicu.

Od programa za merenje temperatura koristim Real Temp, Core temp i Everest. Problem je u tome što mi prva 2 programa prikazuju više temperature od Everesta i to za dobranih 10-15C.

Recimo Everest mi prikazuje temp od 32-38C za jezgra, dok Real i Core temp prikazuju temperature oko 45-48C.

E sad čemu pre verovati? Koliko znam trebalo bi da je očitavanje u BIOS-u najtačnije, ali je i najnepraktičnije.

Znači šta daje preciznije očitavanje Real/Core temp ili Everest?

I bios i ti programi u windows-u citaju iste podatke sa magistrale koje stizu od cpu-a (iz interne diode u samom cpu-u) ili od senzora maticne ploce koji se nalaze u samom socketu. Jedina razlika dolazi od toga kako te podatke interpretiraju. Pre bih verovao core tempu.

Vrlo je moguce da everest cita sa socketa na ploci, a real/core temp sa diode na cpu-u. Ili everest pogresno interpretira podatke koji mu stizu, sto je slucaj ako razlicite temperature prikazuje za svako jezgro.

Poslednja izmena:
Mislim da everest čita ispravne temperature jer on automatski podešava tj max na 90 za q6600 g0. U realtemp-u moraš to ručno da podesiš( jer mu je 100 tjmax default i eto razlike od 10 stepeni) i dobićeš iste vrednosti.

Poslednja izmena:
ovako iskustvo mog drugara sto se toga tice, bios mu pokazuje temp 98 stepena i everest takodje 98, a real temp pokazuje ocigledno pravu temperaturu procesora koja ne secam se koliko je isla ali oko 35 - 40 stepeni.

Naravno i ja koristim real temp, mozes mu verovati ;)

Poslednja izmena:
Јел има нека препорука за програм који подржава П4 (нортвуд језгро) процесоре?
Или да користим Спидфан, као и до сад. Не знам колико је поздан..

Poslednja izmena:
ja koristim core temp, mozda je najrealniji. HWMonitor , kada pozelim da vidim nize temperature jezgra :)

dakle RealTemp daje Tj vrednosti? Vidim da su njihovi maximumi za q6600 i e6550 dosta viši nego neke druge cifre koje sam iskopao gde piše da je max za e6550 60 stepeni (pa sam se oladio kad sam sa realtemp izmerio 60-70). Kontam da je 65 stepeni u RealTempu ipak prilično dosta vruće, jel moguće da sam neštko s**** kad sam montirao cooler (neki stock koji sam dobio uz q6600)?

Imam isti problem da tako kazem, everest pokazuje 10C nize temperature od realtemp-a...

inace 90C je max za Q6600 G0, bar tako intel kaze, a posto je to njihov proizvod...

Ne znam kom programu da verujem...

Imam isti problem da tako kazem, everest pokazuje 10C nize temperature od realtemp-a...

inace 90C je max za Q6600 G0, bar tako intel kaze, a posto je to njihov proizvod...

Ne znam kom programu da verujem...

meni everest daje 10 manje takodje, al je netacan, a razlog zbog kojeg znam je taj da mi je temp proca onda ispod ambijenta ..inace mozes da kalibriras temp za core na everest

Poslednja izmena:
Ja koristim HWMonitor na DFI-u i on mi je koliko vidim najtacniji. Core temp mi uopste ne ocitava temperature na otkljucanom 555 - ni jezgra,ni celog procesora...

Ja bi pre verovao real tempu nego everestu :laugh:

Mda,meni od svih navedenih Everest odaje utisak najnepouzdanijeg. Ima jako sarena ocitavanja u zavisnosti od verzije...

Meni Everest i Core Temp daju iste temperature na Phenom 2 x2 555, ali kad ga otkljucam na Phenom 2 x4 B55, ne dobijam ocitavanja ni u jednom programu. Da li neko zna zasto, i kako se to moze srediti?

E sad mi tek nishta nije jasno,pa koji je najpouzdaniji? :cuss:

E sad mi tek nishta nije jasno,pa koji je najpouzdaniji? :cuss:

Valjda onaj softver koji očitava iste podatke kao i podaci iz BIOS-a. Nije neka velika mudrost, dovoljno je sabrati 2+2 ...
Meni isto Everest daje do 10C manje u odnosu na BIOS očitavanja i samim tim i veverici je jasno da EVEREST NIJE POUZDANO MERILO TEMPERATURE PROCESORA.
Eto, sabrali samo 2+2 i dobili odgovor koji glasi: koristi softver u Win-u koji ispisuje temperature identične onim u samo BIOS-u i - the end. Ako "Real Temp" daje iste vrednosti kao i BIOS - eto nam pobednika! Nije potrebno poznavanje nuklearne fizike kako bi došli do prostog zaključka, zar ne? Jedino ako neko sumnja i u BIOS očitavanja, onda verujem da treba da gurrne toplomer u kuler i meri sam jeb*** temperaturu ako mu je to zadovoljstvo, jer po meni tačnije mere nema bez BIOS podataka, ma koliko neki dodatni grafički Win softver sve ulepšavao i zbunjivao korisnike na kraju procesa.

Pa softver sam po sebi ne meri nista,samo preuzima ocitavanja iz senzora...
Inache,moze,i uglavnom i ima male razlike u ocitavanju iz BIOS-a i wina,zato sto je u BIOS-u procesor uglavnom pod blagim opterecenjem...nije idle kako dosta ljudi misli... ;)

Vrh Dno