Šta je novo?

Najbolji IT novinar

Ja mislim da sam ja najbolji it novinar... Bez zezanja.

E sad, ne može da postoji samo jedan :)... Moje lično, da ne kažem blisko, poznavanje drugih novinara mi daje mogućnost da ih gledam iz malo drugog ugla.

Uzmite recimo Delimira u čijem tekstu gotovo sve možeš da pročitaš, a u kojem pritom nema ni jednu reč viška... u stanju je jednostavno bitnu materiju da svede na jednu stranu i da niko ne ostane uskraćen za inofrmaciju - važan skill

Tu je onda Uzelac, koji će na test dobiti neku 9200 se lelele 64bit krsh.edition karticu i neće mu biti drago zbog toga, ali će zadnje veče uhvatiti tu karticu, iscediti sve iz nje i, realno, posvetiti se njoj više nego bilo koji drugi novinar... i potom nastaviti sa dobrim tekstom... u stanju je da se iznova vraća na svoj txt kako bi ga popravio i proverio - sjajna osobina... rezultati se vide...

I naravno Bane Lukić... šta da kažem, pogledajte samo njegove testove... odakle mu snage, ja ne znam :)...

E tako, ja sam se uvuko u bulju svojim urednicima, a vi vidite šta ćete :)...

Meni je svojevremeno pojam bio Aleksandar Veljkovic, mada nisam skoro kupio nista od IT casopisa (zadnjih 5 god :D), pa ne znam kako sada pise/radi.

Nedeljko Kovacevic @ Digital po meni najbolji novinar, mada ne smemo zaboraviti Bozzu @ Benchmarka koji je ipak po svemu sto sam od njega procitao definitivno bio najbolji i najedukovaniji novinar, barem u poslednjih pet - sest godina!

ps by mm - ides u off topic

Poslednja izmena od urednika:
zormanic je napisao(la):
A, ko kaze da je uopste pocelo? :eyebrows: :eyebrows:

....Po meni ozbiljno novinarstvo u ovoj oblasti se ugasilo u samom zacetku, tamo negde pocetkom devedesetih i tek treba da nastane.

....

Zacetak je bio pocetkom devedesetih??? Hehe, bice da je Marti u pravu. Da si rekao pocetkom osamdesetih bio bi blizi pogotku. Sta se desilo sa silnim brojevima Mog Mikra, SVeta Kompjutera i Racunara, do pocetka devedesetih? :d

I, sta se uopste podrazumeva pod IT novinarom? Sta je sa novinarima koji prate software, oni ne spadaju u IT? Po meni vise nego oni koji prate strogo hardware.

Bane® je napisao(la):
Uzmite recimo Delimira ... Tu je onda Uzelac... I naravno Bane Lukić... šta da kažem, pogledajte samo njegove testove... odakle mu snage, ja ne znam :)...
E tako, ja sam se uvuko u bulju svojim urednicima, a vi vidite šta ćete :)...
Barem pertle vire pa mozemo da te cupamo napolje :D
Stvarno Bane, odakle ti snage za sve.... :d

Matora garda iz Racunara i SK nekad...sve sve, ali su svi navedeni novinari, ukljucujuci mene i jos neke totalni lejmeri za njih. Bez uvrede ka svima nama, ali po nekim textovima vidim koliko mi fali tih 15-20 godina iskustva :).
Bolje da ste nazvali thread 'najbolji mladi novinar', a tu moj glas ide Delimiru.

Postoji grupa novinara cije textove citam sa velikim apetitom. Jako mi je tesko da odvoim jednog od njih, ali kada bi morao onda bi to stvarno bio Delimir.

Ma Rom i Ram su bili najbolji novinari ;)

hehehehehe, znam da su živi - ali sad rade pod drugim pseudoniumom ;)

IT novinar je shirok pojam!
"Najbolji" jos siri!
Generalno je podela "IT novinara" na staru gardu i mlade napaljenike!
Oni prvi su se zzesce smorili i samo oni koji su izasli na vreme iz price, ili je cisto sa strane posmatraju su OK! Oni su se spasili, ostali su pukli i bas zato sto supotpuno istrosili svoj autoritet imamo ovu drugu grupu!
Ovi mladi napaljenici su zzesce kurcheviti i generalno misle da su povukli Boga za muda... neki manje neki vishe!
Pitanje je da li je IT novinar samo onaj ko se bavi iskljucivo testiranjem i pisanjem o hardveru i to specificnom ili onaj ko radi malo shiru materiju.
U svakom slucaju najbolji IT novinar je onaj novinar koji odradjuje svoj deo posla savesno i isporucuje tekstove na vreme! Niko od pobrojanih kolega ukljucujuci i moju malenkost ne spada u grupu pomenutih u prethodnim postovima. Prema tome nema najboljeg IT novinara!
Postoje samo legende kompjuterskog novinarstva, a to su:

Voja Gashic - VGA
&
Aleksandar Bozzovic - Bozza Bench
(poredjani po starosti)

tacka!

Kad vec govorimo o legendama onda treba spomenuti, posteno bi bilo, Andjelka Zgoreleca, Dejana Ristanovica, Voju Gasica, Zorana Kehlera.

Caramba je napisao(la):
kuzmanovic, zato sto voli smiths-e :) i intel :D
Ako je ovo tacno GLASAM ZA NJEGA!

Zasto niko ne spominje onog ciku sto vodi polarotor :D

Kako se on uopste zove? :d

Ili onog sto sto ste me nalozili da cekam njegovu emisiju. Neki Zare, ako se dobro secjam... svojevremeno je postojao topic "Zaretu ukrali tastaturu", na njega mislim...

Kako vam se cini emisija Etv na B92??! Gledao sam te momke u nekoj drugoj emisiji. Tj samo jednog, i deluje ok. Mada kada predstavljaju neki uredjaj, opste ne idu shiroko... mozda zbog toga sto emisija pre svega ima "karakter upoznavanja ljudi sa novom tehnologijom, i otklanjanja straha od iste", kako je doticni gospodin objasnio. Gotovo da osim fizickom izgleda nekog hardwera nista drugo i ne saznas... Ustvari saznas, da je recimo plocha marke te i te, podnozje za amd/intel, oznaka, lepog dizajna, i kraj.

A di je Zoran Modli ako smem priupitati? Marti, sram te bilo!

Modli je pilot a emisija Modulacije na 202-ki :) je bila nešto kao tezga, koju je po meni OK odrađivao. Kad se samo setim onog pištanja iz zvučnika....

Stvorenje je napisao(la):
Modli je pilot a emisija Modulacije na 202-ki :) je bila nešto kao tezga, koju je po meni OK odrađivao. Kad se samo setim onog pištanja iz zvučnika....

To pistanje je valjda bilo emitovanje video igrara za spektrum u etar. Snimis sa radija i posle igras na spekiju :) Koji je to trip, bolje nego P2P ili Torrent :)

Majstor^Zivota je napisao(la):
Kako vam se cini emisija Etv na B92??!
Katastrofa! Voleo bih da čujem ideje kako bi mogla da se napravi gora emisija od te! Još kakvim glasom i dikcijom onaj lik čita priloge - pa to je tek katastrofa. Dok je ova zemlja bila normalnija takvi nisu mogli da najavljuju ni red vožnje na nekoj železničkoj stanici, a kamoli da imaju svoju emisiju na TV. Podaci? Prepisuju se podaci iz proizvođačkih specifikacija. Kakvo je to "novinarstvo", to je običan EPP. Pritom pun fraza koje jedva da nešto znače, a sasvim izvesno ni malo ne informišu. I obavezno se navodi ko je uvoznik, često i uz poseban prilog gde predstavnik velikoprodaje priča hvalospeve o proizvodu. Zašto je to bitno ko je uvoznik, koji to gledaoci kupuju hardver od velikoprodaje.

Da sam ja U od urednika na TV B92 ta emisija bi bila skinuta u roku ODMAH.

Osim toga, kakvo IT "novinarstvo", kakvi IT "novinari", to u ovoj zemlji ne postoji.

Ja "glasam" za Voju Gašića, a od mlađih novinara za Petra Gredelja (malo ste svi zaboravili kako čovek piše - doduše sam je kriv :)). Od najmlađih, definitivno Neđo.

odgovor na offtopic filipenka, morbiusa i srge - to što ja najviše volim da shareujem xxx, ne znači da ga imam najviše. štaviše, bio sam kod par ljudi ovde sa bencha, koji imaju par stotina dvd-ova toga, da sam i sam odustao od kopiranja.

Kada se već vodi ta priča o mladim i starim IT novinarima pomenuću da sam jednom prilikom na netu video slike sa okupljanja američkih IT novinara i moram vam reći da su i na njemu dominirali mladi ljudi, otprilike kao i ovde. Starije face su uglavnom bili urednici i tome slično, nije bilo puno starijih piskarala.
Po meni, pisanje je prilično težak posao koji izvlači puno iz čoveka, stoga je za tako nešto potrebna mlađa osoba. Nije slučajno što su najplodniji pisci i novinari većinom alkoholičari i rastrojene face, dugo bavljenje ovim poslom učini svoje. Iz neke svoje komunikacije sa kolegama iz zemlje i sveta, uglavnom preko neta, stičem neki utisak da niko nije preterano oduševljen obavljanjem posla novinara i da svi mi potajno želimo da negde uletimo kao PR menadžeri, urednici ili slično.
I meni je pisanje delovalo kao boza pre nego što sam krenuo da se bavim njim, ali sam ubrzo saznao da nema leba bez motike.

I da, Max, nisam rekao da imaš puno, nego da je dobra. Ti si čovek od ukusa, vidi se odmah. :D
A lepo je i što si filantrop, pa hoćeš da podeliš.

Ma Modli je svasta, batice, cudo-covek: i pilot, i odlican voditelj (veruj mi, u to se razmem), i dobar novinar, i covek rodjen za radio produkciju, i pionir u mnogim stvarima. Meni je, posto ne spadam u onu Martijevu kategoriju do 26, ostao sinonim za medijsko pracenja IT-a. Bas sa pistanjem i cvrcanjem, gostima, vestima, etc.

freehand je napisao(la):
Ma Modli je svasta, batice, cudo-covek: i pilot, i odlican voditelj (veruj mi, u to se razmem), i dobar novinar, i covek rodjen za radio produkciju, i pionir u mnogim stvarima. Meni je, posto ne spadam u onu Martijevu kategoriju do 26, ostao sinonim za medijsko pracenja IT-a. Bas sa pistanjem i cvrcanjem, gostima, vestima, etc.
Ma Modli je doajen... Kuriozitet je da je Ðoko Vještica svoju radijsku karijeru počeo kao pomoćnik-fizikalac Zorana Modlija u vreme dok je ovaj radio na Studiju B (mislim da je to bilo pre Beograđanke, još u zgradi Borbe). Drugim rečima, u vreme kada za Vješticu još niko nije ni čuo Modli je već bio radijska faca. Naravno, vodio u vreme Spectruma i C64 tu znamenitu emisiju o kompjuterima, pisao o simulatorima letenja za kućne računare, a na istu temu i neka poglavlja u knjigama.

Slažem se da je Modli zdravo talentovan za neke stvari, a šta se sada dešava sa njim?

Svrati ponekad u emisiju Polarotor kod onog cike sto mu ne znate ime :D a i bio je pre 2-3 nedelje na 3K kod Voje u Rostilj prichi...

Slažem se da je Modli zdravo talentovan za neke stvari, a šta se sada dešava sa njim?
Ja sam, mislim u Mikru, viđao reklame za neki njegov sajt na Net-u i valjda neku emisiju preko Interneta, ali nikad nisam otišao da vidim šta je to. Čujem da je postao hard pilot na velikim avionima i da pored toga radi i kao instruktor pilotaže, ali nisam siguran da su moje informacije o ovome sasvim pouzdane.

Mislim da vikendom ima emisiju na Top FM-u.

nesharm je napisao(la):
Matora garda iz Racunara i SK nekad...sve sve, ali su svi navedeni novinari, ukljucujuci mene i jos neke totalni lejmeri za njih. Bez uvrede ka svima nama, ali po nekim textovima vidim koliko mi fali tih 15-20 godina iskustva :).

Bez uvrede, ali nemoj da me stavljas u isti kos sa sobom, please :)
Ako si ti i novinar, ja sam saradnik, ne treba mi vise.

Vrh Dno