Šta je novo?

Najbolji domaci internet provajder...

kUdtiHaEX

Super ridža
Administrator
Učlanjen(a)
18.07.2001
Poena
1,365
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-9500F, NZXT Kraken Z63
GPU
Asus GTX 2070 Super
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 1 TB
Kućište
NZXT H210i
Monitor
LG C2 42"
Miš & tastatura
Logitech G502, Keychron K8, Nuphy Air75, Ducky TKL One 2
Ostale periferije
Glupi HP štampač
Laptop
Apple Macbook Pro 14" M1
Tablet
Apple iPad Pro 11"
Mobilni telefon
Apple iPhone 13 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
U poslednje vreme svi se pomalo zalimo na nase provajdere...nase linije nisu nista bolje, stvar je skoro ista (mozda losija) te je svaka razlika vazna...Po vasem misljenju koji je najbolji domaci provajder?

E ovako ja imam sate kod euneta,ptt,lokalni provajder suonline.net,i tippnet o lokalnim nebi diskutovo uopste,a ono sto je po mome standardno dobro bar meni to je EUnet i samo Eunet,svugde sam otvarao naloge ali definitivno sam odlucio da tu ostanem,ja mislim da samo eunet ima vikend tarifu 50% konekcija mi nikada nije ispod 41.2kbs/s download radi najbolje i nekako kao da sam umislio sati na njemu kao da duze traju,takode imaju besplatan servis da onog trenutka kada se dobije emeil na mobilni telefon se dobije sms poruka ko je poslao emeil,naravno moze se ograniciti da vas obavestavaju samo o odredenim emeilovima.I po mome zakljucak najbolji provajder eunet.:wave;

YUBC dere bez premca, samo ga treba dobiti uveche

ja koristim YUBC, Sezam, Drenik i Eunet (na poslu)...

YUBC: odlican kvalitet veze; nedovoljno linija (izuzetno mi je tesko da dobijem vezu u periodu od 12-18 i od 21-02)

SezamPro: koristim @home; dobar kvalitet veze; lakse se dobija nego YUBC; ima GetOrder funkciju (koja u poslednje vreme ne radi bas najbolje!); imas dva dodatna e-maila (uz jedan glavni); ima najgluplji sistem postavljanja licne prezentacije :cuss:

DrenikNet: koristim vecinom @free; dobar kvalitet veze; *uvek* se lako dobija; daje 10MB za licnu web prezentaciju; veoma jeftino @free vreme; ima anti-virus na serveru

Eunet: solidne veze; preskup; ima neki trip sa svojim mail serverima (mnogo puta mi se desilo da nekom na Eunetu posaljem mail, a on mi se vrati sa porukom da taj user ne postoji na Eunetu :confused: ); ima antivirus na serveru

Iako mi je tesko da to priznam, u ovom trenutku bih pocetniku preporucio DrenikNet! (do pre par meseci to bi svakako bio YUBC!)

Kokos je napisao(la):
EUnet... takode imaju besplatan servis da onog trenutka kada se dobije emeil na mobilni telefon se dobije sms poruka ko je poslao emeil,naravno moze se ograniciti da vas obavestavaju samo o odredenim emeilovima.

besplatan??? samo u promotivnom periodu!
http://www.eunet.yu/sms/

Definitivno YUBC samo sto kao sto je Zoni rekao da imaju mali broj ulaznih linija :(

YUBC i samo YUBC.

Dokazano merenjima protoka, od 4x do 10x brzi od svih ostalih. Bilo je vec thread-ova na istu temu gde sam detaljno iznosio nacin merenja i dobijene rezultate, koga interesuje moze da potrazi...

Interesantno je da koliko god im se odnos broja korisnika/raspolozivi ulazi pogorsava, to se odrazava samo na nemogucnost dobijanja veze, a ne na kvalitet protoka - koji ostaje uvek izvanredan, vec godinama (znaci ne dolazi do zagusivanja).

Eunet - 50% vikend i lite tarifa, veliki broj ulaznih linija (nikada ne cekam vishe od 5 minuta da se ulogujem), redovno se kacim na 49,2 a na 50,2 ako me userea.jeste najskuplji ali tih 30,40 dinara koliko je skuplji od ostalih na mesecnom nivou mi ne znachi nista jer mi je to jedan od manjih izdataka.

Cisto da se i ja javim
ima mnaloge na
EUnet, InfoSky, Sezam.
EUnet je odlican kao sto i ostali kazu samo sto je MNOOOGOOO skup.
InfoSky je jeftin samo je ogavan. Ume da mu po nedelju dana ne radi mail server [pop3] a i zalili su mi se prijatelji da kad mi mail posalju da im se cesto vraca u nekom tripu kao ne postoji ta mail adresa. Jos im i sistem za proveru sati u poslednje vreme otkazao a i ona poruka koja mi stize kada na nalogu imam manje od dva sata mi se ne posalje uvek.
Posle 10 se ne moze skoro uopste dobiti veza [mislim da treba oko 30min u proseku da se konektujem]
Sve u svemu utisak je sledeci.
ZESTOKO SAM SE ZAJE**O STO SAM BIO NA INFOSKY...
ili kako bi meni omrazeni englezi rekli
"nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari"
Sezam je OK imao je davno getorder bez ogranicenja a koliko sad vidim to su popravili.

Posto vidim da ce ovo biti kao i uvek "uspesna" diskusija i posto vidim da se niko nece potruditi da pogleda prethodne thread-ove na istu temu (bio je cak i jedan poll), evo da quote-ujem svoja merenja iz doticnih thread-ova:

U aprilu prosle godine:
Ja uvek testiram sa NetBooster-om iz programa System Mechanic. Za one koji ne poznaju taj program, sistem je da se download-uje uvek jedan isti fajl od 1Mb sa njihovog servera i meri se trenutni, srednji i peak protok i vreme koje je potrebno za downlaod.
Pa nesto se malo promenilo.
YUBC kao i uvek daje srednju vrednost protoka oko 40-50 Kb i skine fajl za oko 25 sekundi. EUNET sada ima srednji protok od oko 11-15 Kb i skine fajl za oko 1 minut i 30 sekundi.
Prilikom ranijih testiranja secam se da je EUNET u proseku isao oko 2-7 Kb, maksimalno 10 Kb. Znaci malo je izgleda bolje, ali je to jos daleeeeko od YUBC-a.
Najveci problem EUNET-a je konstantnost protoka (program iscratava krivu...):kod njega je krivulja protoga kao testera, tj. krene silovito pa padne na nulu i tako stalno. YUBC kad uhvati "ritam", ne pusta tj. samo blago varira.

U julu prosle godine:
...program NetBooster ima jedan diagnosticki deo gde se meri brzina i vreme skidanja jednog referentnog fajla sa njihovog servera.Evo dok ovo pisem sam se zakacio na YUBC pa na Eunet i dobio sledece rezultate:

Sa YUBC fajl od 1Mb je skinut za 17s79, average speed od 57,44kb/s
Sa Eunet-a fajl od 1Mb je skinut za 1m04s70, average speed 15,78kb/s

U decembru 2002 i sada:

Trenutno mi System Mechanic/NetBooster nije instaliran pa ne mogu da proverim da li se nesto izmenilo sto se brzine tice.
Ali se izmenilo stanje u pogledu opterecenja linija: iako imam flat rate na YUBC-u, uvek drzim u rezervi i nalog na Eunet-u samo zbog toga sto sam uvek do sada na Eunet mogao da se zakacim u bilo koje doba dana prakticno "iz prve" - pa kad mi je nesto hitno i ne mogu da cekam da dobijem vezu sa YUBC-em ( tj. od 23-01h), onda mi to dodje kao prva pomoc...
E medjutim sad u pomenutom periodu vise ni Eunet ne moze da se dobije ni za zivu glavu...:( - odnosno barem je isto toliko tesko uspostaviti vezu sa njim koliko i sa YUBC-om (da neko ne shvati bukvalno ovo "ni za zivu glavu" - obicno uspem uvek da se konektujem za max 15-tak minuta :) )

p.s.
Samo da napomenem jos, a u vezi nekog od prethodnih postova, da prijavljena brzina konekcije nema mnogo veze sa protokom.

drapin je napisao(la):

Sve je to lepo drapine, ali to je kod tebe, nekom drugom verovatno neki drugi provajder bolje radi nego yubc. Recimo meni PTT odlicno radi, i vise nego odlicno, jedino sto se uvecem nakacim tek iz 10-15 pokusaja. Doduse posto mnogo trosim, gledam da uplatim negde flat, za sada su mi u izboru verat i eventualno yubc, moracu da otvorim nalog i uplatim jedno sat-dva da vidim kako ide od mene pa cu za dalje da vidim.
Da li neko zna da li na veratu ili yubcu mogu da se kacim na flat sa razlicitih brojeva telefona, naravno ne u isto vreme.

DusaN je napisao(la):
Da li neko zna da li na veratu ili yubcu mogu da se kacim na flat sa razlicitih brojeva telefona, naravno ne u isto vreme.
Na YUBC je moguce, ja taj svoj flat koristim sa 4-5 razlicitih lokacija...naravno ne u isto vreme :)

...a to povlaci i komentar na tvoju konstataciju - to je naravno tacno, moja(moje) lokacije sa kojih sam testirao su uglavnom u "krugu dvojke", znaci centralne zone Beograda - moguce je da negde bude drugacije, ali su razlike toliko drasticne da ja licno prosto ne mogu da verujem da bi bilo gde Eunet mogao da ima bolji protok od YUBC-a...

Drapine skinuo sam taj program da istestiram eunet ali kad stisnem ono sped,on izbaci da moram da resetujem racunar ja resetujem i nista molim te objasni mi kako se to koristi jel zivo me interesuje sta ce pokazati jel neznam zasto YUBC kod nas nema pa nemogu nista da kazem ali mislim da eunet ima bolji protok nego sto si napisao meni jednostavno leti,a jos je neko rekao kako je eunet skup mislim da nije nista skuplji od drugih pogotovo kad se uzme vikend tarifa i sve lepo onda uzme sabere i oduzme.

Drapine saljem atachment da mi kazes da li je to program koji si koristio

Kokos je napisao(la):
Drapine skinuo sam taj program...
Drapine saljem atachment da mi kazes da li je to program koji si koristio
E, cvrc, nije to to ! :(

Kvaka je u onom sto sam napisao " ...testiram sa NetBooster-om iz programa System Mechanic", dakle program je System Mechanic, koji samo u jednom svom delu koristi NetBooster za optimizaciju modema...

Dakle ako te interesuje, pravac www.iolo.com i skini doticni System Mechanic. Nazalost crack za ovu verziju koja je trenutno na serveru nisam jos nasao, ali ono sto nas ovde interesuje radi i u trial (promenili su sistem registracije, uveli neki "user ID", tako da crack-ovi za prethodne verzije ne rade...).

Zatim pokrenes program i kliknes na "Internet", pa "Optimize Internet and network speed". E sad se otvori NetBooster, i ides u tab "Relative Speed Test". Zatim tu podesis na "Download 1 megabyte of data" i Display in "Kilobytes" i pritisnes dole desno "Start".

Ja sam upravo dobio ovo :) :

tehnicom zbog jebeno dobrog flat-a :))))))
pozdrav

Ja sam otkad imam ISDN probao Yubc, Tehnicom, Sezampro, Beotel, Eunet, Verat i Telekom i Yubc mi ubedljivo najbolje radi. Posle njega je Eunet, pa Telekom i Beotel, pa onda Tehnicom i Sezampro (koji i dan danas koristim za @home, ali je poprilichno sporo) i na poslednjem mestu mi je Verat...

Ja glasam za YUBC! :) Retko kad imam probleme sa njim, i jedna od retkih mana je shto je zauzeto, ali ja ionako ostavim da se konektuje pa kad bude... isdn je chudo :mig:

P.S. Evo ga i moj screenshot iz System Mechanic-a ...

Alo jel ovo kod mene nesto ne valja konekcija je bila 41.2;)

DusaN je napisao(la):

Na veratu vise ne moze.. moglo je ranije dva korisnika u isto vreme..ali sad vise ne. Mogu sada (mislim,nisam siguran da jos funkcionise) ali ako nisu sa istog pozivnog broja. (bili smo u isto vreme ja i ortak iz KGa).
Sto se tice poredjenja ova dva provajdera.. prvo cena: razlika je duplo i ne verujem da je i duplo bolji kvalitet. Ja sa analognom centralom :rocket: se uglavnom kachim iz prvih nekoliko pokusaja. Brzina DL-a (meni) ide oko 4-5kb/s dakle, solidno. Ne mogu da kazem nista odredjenije za YUBC jer se odavno nisam konektovao preko njih.
Aj' da ih ne hvalim previshe..da ih ne ureknem. Tako kad sam proshli put prichao neshto o njima...sutra uvece im je pao link. :D

E, da, jos neshto. Imas na veratu da zashtitu naloga. Sto znachi da mozes da ukucas samo svoj broj sa kojeg se konektujes (ako imash punu identifikaciju) ili broj sa kojeg jos planiras da se konektujes i NIKO vise nece moci da se konektuje preko tvog naloga. Sto je dosta dobra stvar ako ti neko h4cKne pass nece moci da ga iskoristi.

Kokos je napisao(la):
Alo jel ovo kod mene nesto ne valja konekcija je bila 41.2;)
Potpuno normalan rezultat za Eunet :( ...

Evo kako je kod mene, ista lokacija isti komp kao i za prethodni test, konekcija je bila 50,6 i to je sada 03h po noci !!! Mozes misliti kako je danju usred punog saobracaja...

Sto se Zrenjanina tice imao sam kod svih provajdera nalog i mogu reci da je po meni Sezampro najbolji uvek ima slobodnu liniju a i @home radi kako treba (imam digitalnu centralu) ali sto se novog sada tice tamo je ubi boze od 10 jednom se konektujem na Sezama ali to je verovatno jer tamo imam staru centralu

Popravilo se stanje malo danas kod euneta,ispod minuta ali opet daleko YUBC kako pokaza kod drapina 16 sek prosto ne mogu da verujem to mora da leti,koliki je neki prosek downloada u sekundi,i jos jedno pitanje modem mi je diamond supra expres 56 nikad se ne kaci vise od 44kb/s a najcesce se kaci 42.6 kb/s imali neka posebna podesavanja da ide na 56 kb/s;)

Kokos je napisao(la):
...ispod minuta ali opet daleko YUBC kako pokaza kod drapina 16 sek prosto ne mogu da verujem...
Pazi, da ne bude zabune, ovde se radi o download-u jednog specialno komprimovanog test fajla, i jos verovatno sa nekog monstrum servera i slicno.

Kamo srece da u realnim i obicnim download uslovima moze sa dial-up vezom da se skine 1MB za ~15 sekundi !!! :D ;) - NE moze, nazalost.

Zato se i ovaj test zove "RELATIVE speed test". Znaci razlika u brzini ostaje uvek, ali stvarna brzina download-a naravno varira od slucaja do slucaja, od servera do servera.
Maksimalna teoretska brzina za 56k modem bi trebala da bude oko 5-6Kb/s ( to je ono sto idite u download manager-u pod stavkom "speed"...). U toku noci ja sa mojom linijom i YUBC-om uredno idem na 6, ponekad (retko) i do 7Kb/s, i to konstantno.

Konstantnost protoka je vrlo bitna stvar za dobar i brz download. Ako je neko primetio u onim mojim screenshot-ovima, YUBC je imao Peak 68 a Average 61, dok je Eunet imao Peak od cak 115 a Average 13, sto znaci da je istina krenuo sliovito a onda je usput dva-tri puta potpuno stao tj. pao na 0, po sistemu kreni-stani !
Kod Kokos-a je malo bolja situacija , ali su i kod njega razlike izmedju Peak i Average malo prevelike...

Prijavljena brzina konekcije:
Nisam primetio da te relativno male razlike prave bas neku dramaticnu razliku u brzini protoka. Normalno, ako se konektujete na 14 ili 24kb/s ili sl. naravno da ne mozete ocekivati nista dobro. Ali da li ste na 44, 52 ili 56kb/s ne paravi veliku razliku. Konkretno, kod mene barem, onakve rezultate testa dobijam sa svakom konekcijom iznad 40kb/s.

Ja sam sa Eunetom preko digitalne centrale ostvarivao 52 Kbps svaki put kad se konektujem (broj 3******), a ponekad i citavih 53.3, dok se na PTT nisam mogao da konektujem po 20 min. Sad sam na analognoj centrali i imam 31.2 do 44.0 Kbps (cesce ovo drugo), medjutim download zna da iznervira. Da je skup, skup je, ali nikad nisam cekao duze od 5 min na uspostavljanje veze (najcesce iz prvog pokusaja).:wave;

ma

yubc je keva,ono ja sam od provajdera koristio i sezam,tehnicom,infosky,absolutOK,beotel,bits,drenik ali yubc je najbolji

:D Evo malo sam se igrao, samo ne pitajte sta sam uradio - jer nemam pojma...petljao po onim silnim parametrima pa nesto slucajno potrefio !

Vidjao sam negde neka uputstva za poboljsanje dial-up veze, mozda ih jednog dana i pronadjem...

Alo, bre, koje su ono cifra u pitanju.
10-300 kB u sekundi ???
Vazi.

56k modem teoretski NE MOZE preko 56000/9 tj. malo iznad 6 kB/sec.

Dakle, TEORETSKI NE MOZE.
Pri tome naravno mislim na neku komprimovan .exe ili .zip fajl.
Dakle, drapine, tih 7 kB/sec moze da bude samo ***** nikako realnost.
I tih 6 kB/sec je nemoguce ako se kacis na bilo sta ispod 56000 (a ja ne znam nikoga ko se na toliko kaci).
Ako se ti u proseku kacis na recimo 44000, onda ti je maximum 5kB/sec.
Pazi, oce ponekad Dial-Up da poblesavi i u peaku izbaci da je dl recimo 5-6 kB/sec, to se meni stalno desava sa FlashGetom, medjutim, obzirom da se kacim najcesce na 33600, znam da je to nemoguce.
Tj. totalno mi je jasno zasto je sekund kasnije prijavljena brzina 1-2 kb/sec.

Svi oni koji veruju, ili se loze na to da mogu da provuku 10+ kb/sec kroz obicnu liniju, neka uzmu lepo stopericu pa izmere koliko treba vremena da se recimo neki fajl provuce do njih.
Samo neka podele ukupnu velicinu fajla sa sekundama. Ako predje 6 kb/sec.... ma nema sta ako, ne moze i tacka :)

Pozdrav!

eunet sucks!:0 skup je, (meni) uopste nije brz, a najgore od svega je njihovo ne postovanje korisnika. mozda se neko seca frke na yu.forum.erotika oko fotomontaza? za dlaku su izbegli da im ode tamo delegacija i objasni da provajder nije isto sto i bog, pa ako treba i pokaze to demonstracijom njihove smrtnosti. sada se bezobrazluk ogleda u tome da: ne mos' da proveris stanje ako pristupas od drugog provajdera, nema web mail, nema mail fwd, nema nista od naprednijih servisa! sve sto nude na sajtu je provera vremena i promena lozinke i to ako su ulogovan kod njih. uzas!:hair:

ZoNi je napisao(la):
ja koristim YUBC, Sezam, Drenik i Eunet (na poslu)...

SezamPro: koristim @home; dobar kvalitet veze; lakse se dobija nego YUBC; ima GetOrder funkciju (koja u poslednje vreme ne radi bas najbolje!); imas dva dodatna e-maila (uz jedan glavni); ima najgluplji sistem postavljanja licne prezentacije :cuss:

Dodao bih za Sezam i najgluplji moguc nacin postavljanja oglasa u galaksiji.

Bahati [SiD] je napisao(la):
nema nista od naprednijih servisa! sve sto nude na sajtu je provera vremena i promena lozinke i to ako su ulogovan kod njih. uzas!:hair:
Nije bas tako,ne znam kako si ovo zakljucio:wave;

Ja sam koristio BeoTel, Sezam, PTT, Tehnikom i Verat.
Tehnicom vise NIKAD, ocajna podrska i tesko se dobija. BeoTel je solidan, iako sam na analonoj centrali konekcija je uvek oko 40k, to isto vazi i za Sezam koji se tesko dobija...Ptt..losa iskustva, za verat reci hvale

Vrh Dno