FSAA 4x nije ni bio namenjen novim igrama, ili bar ne V5 5500. V5 6000 je druga prica. FSAA se koristi za stare igre koje rade u 640x480, namenjene za V1 i V2. Najmiliji primer mi je Might&Magic serijal (7, 8, 9) - razlika sa upaljenim i iskljucenim FSAA je ogromna. Osim toga, FSAA radi prelepo u NFS2:SE (gotovo za neverovati kakva slika + kad dodate 3D cvike...), NFS3 i NFS4:HS. Sa druge strane u igrama tipa quake/unreal nikad nisam primetio razliku.
Inace, sto se stabilnosti Diabla 2 u glide modu tice: alt+tab crashuje igru. Probajte kakve god hocete drajvere, Win98 ili WinXP isto je. Taj ko se cima toliko sa emulatorom je ocigledno samo nostalgican ali ne i praktican. Imam V5 5500 i na njemu igram D2 na bnetu - ali u D3D-u.
Moje iskustvo se donekle razlikuje
Ja sam u to vreme testirao FSAA na gomili igara u pokretu. Donekle mislim da me je, na prvi pogled malo bitan demo taster bindovan u drajvera, a uz pomoć koga je AA mogao vizuelno da se pali i gasi u svakom momentu tokom igre, i navukao na AA uopšte sve do danas. Prostim pritiskom na taj taster (za D3D sam bio stavio na "numpad /", a za OGL/Glajd "numlock") ja sam mogao u svakom momentu da vidim koliko gubim na kvalitetu slike bez FSAA. Taj vizuelni prikaz sam bio testirao u zaista bezbroj situacija u velikom broju igara. Moj zaključak je bio taj da nije bilo apsolutno ni jedne igre u kojoj je FSAA bio nebitan. Jedino je razlika postojala u stepenu bitnosti. Najmanje bitan mi je delovao u brzim, polumračnim FPS igrama ala Quake 3 ili Unreal Torunament. Dosta bitan je bio u FPS/TPS igrama s "čistijom" grafikom i sporijim tempom poput Half-Life i njegovih iteracije ala Counter-Strike, zatim pomenuti Deus Ex, C&C Renegade, Max Payne, Tomb Raider (koji god) i sl. Absloutno najbitniji je bio u simulacijama letenja i trkačkim simulacijama ala Lock On, Need for Speed (koji god), Rollcage, svemirskim ala Wing Commander Prophecy ili FreeSpace, zatim strategijama poput Battlezone, Emperor: Battle for Dune, Ground Control itd. i najzad 3d avanturama poput The Longest Journey (zbog FSAA u ovoj igri su 2d likovi u pozadini, izgledali krzavije od 3d likova, valjda su hteli da ti 2d likovi ne odudaraju od krzavih 3d likova, ali nikome nije bilo palo na pamet da bi jednog dana nekakav AA mogao da drastično poboljša 3d likove

), Syberia ili Secret of the Monkey Island 4. Što se tiče performansi, 4xFSAA davao je upotrebljive performanse do rezolucije 800x600 (zaključno sa njom) po cenu 32bitnog moda. Pritom je bio upotrebljiv i tokom 2001. godine, a ne samo za stare igre. Ostao je recimo upotrebljiv u apsolutno svim igrama na U/UT endžinu, a tih igara nije bilo malo (Undying, Deus Ex, Deep Space 9, Rune, itd.). 2xFSAA je radio znatno brže, pa je mogao bez frke da tera sve igre u 1024x768 (više rezolucije nisam imao ni potrebe ni želju da testiram), dok god mi je Vudu5 bio primarna grafička karta (to će reći do polovine 2002. godine kada su po prvi put, dve i kusur godina stari 3dfx-ovi drajveri "bacili peškir u ring"). Na 15'' monitoru, 800x600 sa 4xFSAA je u svim igrama bio vizuelni vrh, i što se mene tiče tu nema nikakve diskusije. Na 17'' monitoru već je i varijanta 1024x768 sa 2xFSAA, imala svoje čari, ali sam ipak i dalje terao 800x600 sa 4xFSAA, jer vizuelno ipak i dalje mi je bio lepši mod (pogotovu kad mu se još odvrne LODBias na -2.00 u drajverima). Recimo Counter Strike koji sam dosta igrao tokom 2001. godine na serveru kod nas, i kad sam prešao na 17'' monitor i dalje ništa nisam bio menjao. 800x600, 4xFSAA, LODBias -2.00, bez premca
Što se tiče teze da stare igre izgledaju bolje na današnjem hardveru, ona može biti samo delimično tačna. Naime, to bi se možda moglo reći za sve igre koje imaju ugrađen 32-bitni mod. Međutim do 2000, veliki broj igara uopšte nije ima mogućnost paljenja 32-bitnog moda, jer je sav hardver na tržištu i onako bio preslab za to. Tada je napravljen jedan tehnološki raskorak koji nikad nije bio prevaziđen, a s obzirom da je 16-bitni mod odavno otišao u zaborav, verovatno ni neće biti. Sve igre koje nemaju podršku za 32-bitni mod, će uvek sveukupno vizuelno izgledati najbolje na Vudu kartama, zbog vuduovog specifičnog načina obrade 16-bitnog moda (već pomenuti 22-bitni mod). Pre par godina, na Vudu 5 i Radeonu 3870, testirao sam bio igru Shogo (D3D igra), koja je jedna od tih igara bez 32-bitnog moda. Tačno je bilo kako sam očekivao. Radeon je igru terao bez frke u velikim rezolucijama sa maksimalnim AAom i AFom, dok je vudu umeo da zapne tu i tamo u 1024x768 sa 2xFSAA i Lodom na -2, ali je zato sveukupni kvalitet slike bio dosta bolji na Vuduu. Naročito se to videlo u prelivima.
Što se tiče "alt-tab problema", koliko se ja sećam to nije bio samo problem u glajdu. Vudu je uvek kuburio sa tim minimizovanjem i igranjem u prozoru. Ja bar nikad nisam bio načist šta će me snađe ako probam da minimizujem igru. Meni je Diablo 2 u glajdu ostao u sećanju kao neuništiva kombinacija. Čelična stabilnost, ni jedan jedini pad (a igrao sam ga u ozloglašenom Vindouzu milenijum

)
EDIT: Da ne bude zabune, ovaj pasus u vezi 22-bitnog moda, nije tebi upućen Darko. Rekao bih da se ovde negde provukla teza o tome da stare igre izgledaju bolje na današnjem hardveru.