Šta je novo?

Hardver Najbolja kupovina budžet HDD-a od 3+TB?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

tdd

Zapažen
Učlanjen(a)
23.11.2023
Poena
5
Pozdrav, imam slučaj da imam gomilu multimedijalnog sadržaja (slike i video) koje bih da skladištim na internom hard disku. Minimum 3-4TB prostora i što bolji odnos cene i kvaliteta što bi rekli ako je moguće. Nije za mene hard disk i eksplicitno žele HDD a ne SSD.

Nisam se davno bavio ovim stvarima, ali kako vam se čini Hitachi HDD 3.5 3TB HUA723030ALA641 7200RPM 64MB SATA3 RFB? Ima veoma pristučanu cenu od 40ak evra. Da li će „završavati posao”?

Ako želiš iole sigurnost, ne uzimaš refurbished u tom rangu. Ako će da skladište stvari koje nisu toliko bitne, slobodno taj disk.
Ako žele da imaju neki vid sigurnosti onda novo i srednjeg ranga kao minimum tipa WD Blue. Jeste skuplje, ali sa razlogom.

Kažem to jer ti Hitachi-ji su rfb zbog raznoraznih stvari i bilo je slučajeva gde su radili po nedelju-dve i crkavali.

Vidi sa ljudima šta im je bitnije: novci ili podaci.

Ako želiš iole sigurnost, ne uzimaš refurbished u tom rangu. Ako će da skladište stvari koje nisu toliko bitne, slobodno taj disk.
Ako žele da imaju neki vid sigurnosti onda novo i srednjeg ranga kao minimum tipa WD Blue. Jeste skuplje, ali sa razlogom.

Kažem to jer ti Hitachi-ji su rfb zbog raznoraznih stvari i bilo je slučajeva gde su radili po nedelju-dve i crkavali.

Vidi sa ljudima šta im je bitnije: novci ili podaci.
Aha, RFB je oznaka za refurbished, sad kontam. Kako ti se čine ova dva koja su malko jeftinija?

Seagate Barracuda Guardian (3.5"4TB SATA 6Gbsrpm 5400) ST4000DM004 - 11000 RSD​

Western Digital UNV WD HDD Purple 4TB (WD40PURX-64AKYY0) - 12000 RSD

Western Digital blue 4TB SATA III 3.5″ 5400 RPM WD40EZAX - 13400 RSD

Podaci su im gotovo sigurno bitniji.

Toshiba P300 3TB se dobro pokazao.

za veći kapacitet uzeti neki predviđen za NAS, poput WD Red Plus

Pozdrav, imam slučaj da imam gomilu multimedijalnog sadržaja (slike i video) koje bih da skladištim na internom hard disku. Minimum 3-4TB prostora i što bolji odnos cene i kvaliteta što bi rekli ako je moguće. Nije za mene hard disk i eksplicitno žele HDD a ne SSD.

Nisam se davno bavio ovim stvarima, ali kako vam se čini Hitachi HDD 3.5 3TB HUA723030ALA641 7200RPM 64MB SATA3 RFB? Ima veoma pristučanu cenu od 40ak evra. Da li će „završavati posao”?
1. Da li su im podaci važni? Tj. "ne smeju" da ni po koju cenu nestanu?
Ako je odgovor da, postupak je ovaj:
  • 1 disk kapaciteta x, koji je online, na kome će biti podaci koji će da se koriste.
  • 1 disk kapaciteta x, koji je offline, na kome će biti podaci kao backup
  • cloud servis kapaciteta x, na kome će da budu podaci za ne daj Bože oporavak.
Ovo je standardan sistem sa kojim su podaci maksimalno zaštićeni, sve ostalo je manji ili veći rizik od trajnog gubitka.
Ako je odgovor ne, kupi najjeftiniji sa najdužom garancijom.

Hvala svima na odgovorima. Dok sam ovde, da li bi iko mogao da preporuči solidan HDD od 8TB? Kako vam se čini

Seagate BarraCuda ST8000DM004 8TB 5400 RPM 256MB Cache​

pošto koliko vidim on je nešto jeftiniji od ostalih na koje sam nailazio (19000).

baš taj Seagate od 8TB razmatram, kao zamenu za 2 ispravne Tošibe od 3TB. ali, ja taj model ne posmatram kao ozbiljno rešenje, pre posmatram da služi za download i držanje ne baš bitnih fajlova

Ja već godinama koristim Seagate Baracude (od 2,4 i 8 Tb) kao storage i za sada nikakvih problema nisam imao (hvala Bogu).....rade sasvim OK...

Ranije dok su služili i kao sistemski diskovi,znali su da nesto (tiho) krljaju,ali od kada služe samo kao storage skoro su uvek nečujni...

Ja sam pre 3 nedelje zamenio moju Tošiba ko ludo P300 7200rpm 2TB SSD-om. Koristio sam ga skoro 3 i po godine za daunload i skladištenje podataka. Nikakvih problema nisam imao.

Da li kolege forumasi @Recoba20 i @zikapn mogu da nam otkriju sta je smesno u tome da su CMR diskovi bolji od SMR ili ko ih je slagao da to nije tacno?
Smesno je to sto si ti toliko samouveren da su CMR diskovi apsolutno bolji od SMR diskova a zapravo nisu! CMR diskovi su zastarela tehnologija i jedino u cemu su bolji je brzina. Sve ostalo je na strani SMR diskova: kapacitet, pouzdanost, sigurnost podataka. Sta te jos interesuje?!

Pouzdanost i sigurnost su jedno te isto i to je, isto kao i brzina, na strani CMR diskova (pogotovo kod pomenutih modela P300, WD Blue, Purple, Seagate Barracuda). Jedino kapacitet u odnosu na cenu (i na ustrb kvaliteta) ali to je korist samo za proizvodjace, ne i korisnike.

Pouzdanost i sigurnost su jedno te isto i to je, isto kao i brzina, na strani CMR diskova (pogotovo kod pomenutih modela P300, WD Blue, Purple, Seagate Barracuda). Jedino kapacitet u odnosu na cenu (i na ustrb kvaliteta) ali to je korist samo za proizvodjace, ne i korisnike.

Pretpostavio sam da je neki eminentni izvor informacija u pitanju. Prevaranti i fake news.

Kao sto rekoh, osim u slucaju nekog problematicnog modela loseg kvaliteta, uvek CMR pre SMR.

bez prepucavanja. samo konkretne preporuke. hvala na razumevanju

Isto P300 3TB, 4-5 godina, sve ok. Nisu loši ti P300, da ih ne ureknemo.
Mada, postojala je problematična verzija nekog Toshiba 3TB modela, zaboravio sam oznaku ali znam da je taj HDD imao očajne ocene i utiske po netu (na newegg npr.)

Ja vozim Seagate IronWolf 4tb za obicno skladistenje podataka, uzeo ga nesto bas povoljno, iako sam bio skeptican jer sam koristio iskljucivo WD pre toga za sada sam (da kucnem u drvo) skroz zadovoljan.
Cini mi se da je Toshiba P300 3TB bila tada 66e ovaj je bio 80e. ("obican" sa 3g garancije, "pro" sa 5 dolazi)
Iskreno pikiram jos jedan da uzmem ako naleti, od mene svakako preporuka.

Ne znam kakvi su Hitachi/WD Ultrastar (mislim da je 310 oznaka, 5g garancija), u jednom trenutku su bili bas relativno povoljni na Amazonu, sada im cena otisla preko 120e za 4TB model.

Da se ja ubacim u temu izvinjavam se.
Da li vredi uzimati hard diskove od6+TB bez garancije tj sa garancijom od mesec dana preko prodavaca. To su stajali hard diskovi u originalnom pakovanju koji bi generalno trebalo da su isti kao ovi sa garancijom.
Razlika u ceni je sad ogromna,zanima me vredi li rizikovati.

Nazad
Vrh Dno