Šta je novo?

Naivno i pocetnicko linux pitanje

Jaksa, i ext3 je journaling ali ga ja lično više preferiram od RFS.

@Ace: nisam siguran u to, ali ako tvrdiš, onda OK.

Jap, Aca je u pravu ako mu se dodaju te dve opcije postaje jedan od najbrzih fs.

Ma na kraju nek Jaksa rokne bilo koji od ta dva i nek vidi šta mu više odgovara... hoću reći INSTALIRAJ to više da vidimo kako radi ;) ...

Na zalost, ne mogu da roknem jos nista jer je nemam jos cd-ove (imam samo dvd suse 10) a masina ima samo cdrom. Razlog br 2 je sto nemam bas ni vremena ovih dana, ali to vas koji ne spadate u grupu "Jaksa i slicni" :D ne treba da spreci da razvijate diskusiju.

Jedno pitanje vezano za particionisanje:

Da li više linux distribucija instaliranih na jednom hardu mogu da koriste istu swap particiju? Npr. instaliram SUSE, Fedoru i Debian i svima postavim swap na recimo hda7.

I jedno pitanje u vezi multiple boot-a:

Može li se boot loader (grub, lilo) konfigurisati da prikazuje izbor svih instaliranih OS-ova? U principu, pretpostavljam da može, pitanje je samo kako?

Naravno da moze, sve sto treba da uradis je da editujes /etc/grub.conf

kUdtiHaEX je napisao(la):
Naravno da moze, sve sto treba da uradis je da editujes /etc/grub.conf

Ono "naravno da može" se odnosi i na swap particiju?0

Sa GRUBom ću se već nekako snaći, iako hoću da ga pokrećem sa diskete, da ne diram MBR na master hard disku gde je Win. Još ne znam kako ću to da izvedem pa bi neki savet dobro došao.

Hvala

@dogriz
1.Naravno
2.Moze,samo koliko se secam,( bar na Fedori ,(nisam sad u mogucnosti da proverim)) grub.conf nije u /etc/ vec u /boot/grub/
i izgleda otprilike ovako

# grub.conf generated by anaconda
#
# Note that you do not have to rerun grub after making changes to this file
# NOTICE: You have a /boot partition. This means that
# all kernel and initrd paths are relative to /boot/, eg.
# root (hd0,1)
# kernel /vmlinuz-version ro root=/dev/hda3
# initrd /initrd-version.img
#boot=/dev/hda2
default=0
timeout=10
splashimage=(hd0,1)/grub/splash.xpm.gz
title Red Hat Linux (2.4.7-10)
root (hd0,1)
kernel /vmlinuz-2.4.7-10 ro root=/dev/hda3 hdc=ide-scsi
initrd /initrd-2.4.7-10.img
title Windows 2000
rootnoverify (hd0,0)
chainloader +1

Dodavanje novog OS-a bi bilo :
Linux

title My linux
root (hdn,m) n=disk, m= particija
kernel /vmlinuz(vec koji) ro root=/dev/hdx x=disk/particija
initrd /initrd.img (ako je potreban )

Windows (UNIX/sta ja znam)

rootnoverify (hdn,m) n=disk, m= particija
chainloader +1

Za LILO je malo nezgodnije bar sto se linux particija tice, zbog toga se najcesce i pravi /boot particija koju je ovde neko predlozio. Inace je ista potpuno nepotrebna ako se koristi grub
Pozz

Poslednja izmena:
Najbolji je fdisk koji imas u linuxu, ali za pocetnike jos bolji je cfdisk. Napravis 2 particije, jednu swap (82) a drugu linux (83).
Suse sam detektuje Windows i upisuje ga u Grub dok Gentoo i jos mnogi to ne rade. Ako te zanima kako se dodaje u Grub onda ti je najbolje da u konzoli ukucas man grub i sve ce ti objasniti.
Mada mislim da je suse los i da je mnogo bolji izbor gentoo ili cak kubuntu 6.06. Sa ovim drugim ces imati instaliranu masinu spremnu za rad za 15 min.

poz ;)

He he he he
Da, da pocetnici obozavaju fdisk :D :D

fdisk/cfdisk je obavezan ako zelis da instaliras Slackware :) otprilike tu 50% njih i odustane :D

Ja bih pre instalriao Fedoru Core 5 ili kUbuntu nego SUSE 10.

Aj kad ste pokrenuli i to pitanje, da kažem da i Ubuntu i RH (dok je bio RH) prepoznaju Windows i stavljaju ga u GRUB. Ovo je veoma značajno jer se sve više početnika odlučuje za Ubuntu, koji je i moj favorit. Lično nikom ne bih preporučio Suse, ili pogotovu Debian, dok Ubuntu mogu svakom. Toliko o "prepoznavanju" windowsa. Ustvari mi nije jasno zašto se ljudi plaše te instalacije, kao da je sve na kineskom i slučajni pritisak na taster Q briše ceo hard, prži bios i katapultira RAM modul u zid :) ? Ako idete postepeno i ako se iole razumete u Unix predstavu o hardovima, greške nema. Plus je tu i mali milion sajtova, čak i na serbskom, tako da ne postoji razlog da ne probate Ubuntu... ovaj, hoću reći, neki Linux ;) ...

EDIT: Je l' nekom stigao novi Ubuntu, meni još ne...

Poslednja izmena:
Pa nema baš neke razlike između Debiana (testing) i Ubuntua što se installera tiče, osim što je Ubuntuov nešto manje detaljan. Barem ja nisam vidio neke veće razlike ... svi konfiguracijski alati su isti, verzije paketa su iste ili blizu itd ... zapravo se čovjek pita čemu onda Ubuntu, ali dobro ...
Što se SUSE-a tiče, kad sam ja počeo linuxariti (tamo negdje oko7.2/ 7.3 verzije) radio sam dual boot tako da sam prvo u PM-u napravio rošade sa NTFS/FAT particijama, napravio swap, /boot (nekad ga je trebalo staviti u prvih 1024 cilindara, ne znam jel se to mijenjalo) i /. I onda u linux installeru kod particioniranja u "Expert modu" samo postaviš mount pointove .... ne možeš se zeznuti i da hoćeš ;)

fdisk/cfdisk je obavezan ako zelis da instaliras Slackware :) otprilike tu 50% njih i odustane :D

Ja bih pre instalriao Fedoru Core 5 ili kUbuntu nego SUSE 10.

Pa ja uglavnom i koristim Slackware. Samo kada izadje nova distribucija onda i nju isprobam. Gentoo mi je mnogo bagovit ali mislim da emerge je savrsen za pocetnike. A kubuntu jos nisam probao ali mi ga ortak hvali kao da je nesto najbolje ikada.

Probaj da se snadjes :)
ja sam ga ovde malo zakomplikovao sa particijama ali ....
sto se gruba tice samo obrati paznju na boot particiju i notifikaciju u grubu tj
/dev/hda3 ti je hd(0,2) u grubu :)

Kod:
# fdisk -l

Disk /dev/hda: 81.9 GB, 81964302336 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 9964 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/hda1   *           1         892     7164958+   7  HPFS/NTFS
/dev/hda2             893        5099    33792727+  8e  Linux LVM
/dev/hda3            5100        5108       72292+  83  Linux
/dev/hda4            5109        9964    39005820    5  Extended
/dev/hda5            5109        5171      506016   83  Linux
/dev/hda6            5172        5233      497983+  83  Linux
/dev/hda7            5234        9964    38001726   8e  Linux LVM
Kod:
# df -H
Filesystem             Size   Used  Avail Use% Mounted on
/dev/hda6              494M    62M   407M  14% /
[B]/dev/hda3               72M    17M    52M  24% /boot[/B]
udev                   263M   242k   263M   1% /dev
cachedir               494M    62M   407M  14% /lib/splash/cache
/dev/mapper/vg-home    2.2G   1.3G   707M  65% /home
/dev/mapper/vg-tmp     2.2G    68M   2.0G   4% /tmp
/dev/mapper/vg-usr      11G   3.3G   6.8G  33% /usr
/dev/mapper/vg-var     5.3G   1.4G   3.7G  27% /var
/dev/mapper/vg-data     18G    11G   6.3G  64% /data
shm                    263M      0   263M   0% /dev/shm

Kod:
 # cat grub.conf
# Boot automatically after 30 secs.
# *********************************
timeout 10

# By default, boot the first entry.
# *********************************
default 0

# Fallback to the second entry.
# *****************************
fallback 1

#     For booting GNU/Linux   

title  Gentoo

#splash=silent,fadein,theme:emergence CONSOLE=/dev/tty1
splashimage=(hd0,2)/grub/linuxinside.xpm.gz
root (hd0,2)
kernel /boot/vmlinuz root=/dev/hda6 video=vesafb:ywrap,pmipal,1024x768@85 splash=verbose,theme:emergence
initrd (hd0,2)/fbsplash-emergence-1024x768

# ********************************************
#     For booting Windows NT or Windows95    
# ********************************************

title WindowsXP
rootnoverify (hd0,0)
makeactive
chainloader  +1

# Change the colors.
# title Change the colors
# color light-green/brown blink-red/blue

P.S. ja imam 5 kernel imiDZa u boot particiji. Toliko o tih neverovatnih 100mb za kernel img. :type:

P.S. ja imam 5 kernel imiDZa u boot particiji. Toliko o tih neverovatnih 100mb za kernel img
Ne vidim svrhu /boot particije , kod koriscenja grub-a
pozz

Ser_Zile je napisao(la):
sta to fali suse-u?

Valjan paket menadzer :)

Inace ja ne koristim boot particiju ni kod lilo-a :)
a /boot mi zauzima 9 mega sa 2 kernela koja koristim:
stable i testing
i ostalim pratecim materialom

thunderchase je napisao(la):
Aj kad ste pokrenuli i to pitanje, da kažem da i Ubuntu i RH (dok je bio RH) prepoznaju Windows i stavljaju ga u GRUB. Ovo je veoma značajno jer se sve više početnika odlučuje za Ubuntu, koji je i moj favorit. Lično nikom ne bih preporučio Suse, ili pogotovu Debian, dok Ubuntu mogu svakom. Toliko o "prepoznavanju" windowsa. .

EDIT: Je l' nekom stigao novi Ubuntu, meni još ne...

Mmmm... Jedini distro sa kojim sam ja imao problema (u smislu da instalacija nije automatski identifikovala sve sisteme i napravila valjan Boot Loader) je Slackware. Sve ostale - Fedora, Mandrake, SuSe, kUbuntu rade to bez problema.

Skini Ubuntu :D

Ja sam uradio ovako - hda nisam dirao, na njemu je Win, a hdb sam izdelio pomocu PM na nekoliko particija i na svaku instalirao po jedan Lin. Svi koriste jednu zajednicku swap particiju, a boot loader je na disketi i izgleda ovako:

Kod:
# Modified by YaST2. Last modification on Sat Aug  5 15:27:47 CEST 2006

color white/blue black/light-gray
default 0
timeout 10
gfxmenu (hd1,4)/boot/message

###Don't change this comment - YaST2 identifier: Original name: linux###
title SUSE Linux 10.1
    root (hd1,4)
    kernel /boot/vmlinuz root=/dev/hdb5 vga=0x31a    resume=/dev/hdb11  splash=silent showopts
    initrd /boot/initrd

###Don't change this comment - YaST2 identifier: Original name: windows###
title Windows
    chainloader (hd0,0)+1

###Don't change this comment - YaST2 identifier: Original name: failsafe###
title Failsafe -- SUSE Linux 10.1
    root (hd1,4)
    kernel /boot/vmlinuz root=/dev/hdb5 vga=normal showopts ide=nodma apm=off acpi=off noresume nosmp noapic maxcpus=0 edd=off 3
    initrd /boot/initrd

title Fedora Core 5
    kernel (hd1,5)/boot/vmlinuz-2.6.15-1.2054_FC5 root=/dev/hdb6 vga=794    resume=/dev/hdb11  splash=silent
    initrd (hd1,5)/boot/initrd-2.6.15-1.2054_FC5.img

title Mandrake 10.1
    kernel (hd1,6)/boot/vmlinuz root=/dev/hdb7 vga=795    acpi=ht  resume=/dev/hdb11  splash=silent
    initrd (hd1,6)/boot/initrd.img

Nisam kreirao boot particije, vec samo root i sve radi bez greske sa onim zajednickim swap-om.

Mmmm... Jedini distro sa kojim sam ja imao problema (u smislu da instalacija nije automatski identifikovala sve sisteme i napravila valjan Boot Loader) je Slackware. Sve ostale - Fedora, Mandrake, SuSe, kUbuntu rade to bez problema.

Hm, čini se kao PBCAK tip problema. Jedino mi to pada na pamet kad se Slack uspoređuje sa Fedorom, MDK i SUSE-om :D :d :D

A gde sam ja to uporedio Slack sa ostalim distroima?? Ja sam samo pricao o automatizmu kod instalacije boot loadera....

Zapravo, kad se sjetim imaš pravo, automatika kod lilo konfiguracije i meni nikad nije radila na Slacku. Trebao si odabrati "expert mode" konfiguraciju, ovo "expert" u raznim linux konfiguracijama zna plašiti, ali je zapravo često jedino što dobro radi :)

Pa o tome upravo i pricam, meni LILO nikad nije dobro radio sa Slackom i Windowsom cak ni posle rucnog korigovanja i stelovanja....

Pa o tome upravo i pricam, meni LILO nikad nije dobro radio sa Slackom i Windowsom cak ni posle rucnog korigovanja i stelovanja....

Meni je vise problema pravio Grub kod Gentoo-a.

Ja sam diz'o Linux sa diskete i nisam imao nikakvih problema :d

voodoo_nbgd je napisao(la):
Ja sam diz'o Linux sa diskete i nisam imao nikakvih problema :d

Your the man :p

Vrh Dno