Šta je novo?

Naivno i pocetnicko linux pitanje

jaksa

Odeljenje za zaštitu naroda
Super Moderator
Učlanjen(a)
04.06.2002
Poena
985
Imam masinu ko stvorenu za testiranje kojecega,
2x PIII 1GHz, 2 GB Ram-a, HDD 36 GB.
HD je podeljen na 2 windows particije, 8GB kao C i ostatak kao D

Hteo bih na D da instaliram Suse 10 i da imam dual boot masinu.

Kako da konfigurisem grub da bude dual boot (i kada se to radi?)
Kako da particionisem ili podelim prostor na D za linux, ili mozda da obrisem celu d particiju i da napravim 2, jednu za win (jer mi treba jos 1 od bar 10 GB pored postojece C i jednu za linux?

U toku instalacije bilo kog Linuxa imaš partition manager i iz njega je najlakše napraviti particije. Za Linux ti je dosta 5GB, ukoliko nećeš čuvati filmove na toj particiji :) . U principu ti treba tri particije: root, boot i swap. Za boot je dosta 1GB, swap slobodno stavi... sad sam pogledao u gornji post i video 2GB rama :) . Stavi je 256MB čisto radi fore. Root je sve ostalo i tu rokni 3-4GB. Ovakav setup je sasvim OK za početke na Linuxu i istraživanje mogućnosti, a ti sam proceni što se tiče prostora i sl.

Jaksa, koristi Search... :d

Hvala na savetima u vezi particionisanja, bas mi takav savet treba.

Sta da radim sa grub-om, kako bih napravio dual boot (sa mogucnoscu podesavanja u koji OS ce se sledeci put masina bootovati pre restarta, jer je masina udaljena?)

Kako stoji stvar sa remote pristupom linux masinama, putty?

jaksa je napisao(la):
Hvala na savetima u vezi particionisanja, bas mi takav savet treba.

Sta da radim sa grub-om, kako bih napravio dual boot (sa mogucnoscu podesavanja u koji OS ce se sledeci put masina bootovati pre restarta, jer je masina udaljena?)

Kako stoji stvar sa remote pristupom linux masinama, putty?

Pri instalaciji Linuxa sistem ce ti sam detektovati prisustvo Windowsa, i tu na licu mesta dobices mogucnost da iskonfigurises boot manager (lin-win), koji je sistem default i posle koliko vremena se koji startuje.

thunderchase je napisao(la):
U toku instalacije bilo kog Linuxa imaš partition manager i iz njega je najlakše napraviti particije. Za Linux ti je dosta 5GB, ukoliko nećeš čuvati filmove na toj particiji :) . U principu ti treba tri particije: root, boot i swap. Za boot je dosta 1GB, swap slobodno stavi... sad sam pogledao u gornji post i video 2GB rama :) . Stavi je 256MB čisto radi fore. Root je sve ostalo i tu rokni 3-4GB. Ovakav setup je sasvim OK za početke na Linuxu i istraživanje mogućnosti, a ti sam proceni što se tiče prostora i sl.
zasto 1GB za boot?
zar nije dosta 100MB kako sam video da se na mnogo mesta preporucuje?
sta sve ide na boot partriciju???

..... kernel image. 100 mega uvrh glave. Moj savjet je da nikad operacije nad particjama kad imaš i widowse na disku ne prepuštaš linux installeru. Bilo je već problema sa raznim distribucijama koju su znale zeznuti windows instalaciju. Koristi PM iz Windowsa da napraviš particije i poslije samo postavi mount pointove u linux installeru.

Ace Rimmer je napisao(la):
..... kernel image. 100 mega uvrh glave. Moj savjet je da nikad operacije nad particjama kad imaš i widowse na disku ne prepuštaš linux installeru. Bilo je već problema sa raznim distribucijama koju su znale zeznuti windows instalaciju. Koristi PM iz Windowsa da napraviš particije i poslije samo postavi mount pointove u linux installeru.

E sada neko od nas dvojce je lud :)
ali moj kernel je 1.8 mega :)
ja ne znam sta si ti kompalirao kada ti je 100 mega.

i jos nesto slobodno puti da ti suse sve sam sredi kakvi PM kakvi bakraci. dakle za pocetak samo klikces next i to je to :)

Kao sto rece Ace, topla preporuka da ne koristis
linux-ov partition manager, vec nesto tipa PM iz
windowsa. Svojevremeno sam ima problema sa
particijama posle koriscenje disk druida na Red Hat-u,
tako da je najsigurnija opcija napraviti 2-3 particije
nekim proverenim alatom, a posle ih pri instalaciji
linuxa samo povezati.

A sta to fali partition manageru koji postoji u samoj instalaciji? Ja nikad do sad nisam imao problema na gomili instalacija/masina....

Heh. A ja svima preporučujem Linuxov PM :) . NE znam kako ste uspeli da zeznete Windows. Doduše, ovi noviji PM-ovi su extra inteligentni, plus imaju GUI, tako da nema greške. Jakša, slobodno ti ubaci Suse CD i piči ;) ...

Što se tiče boot-a: kad sam jednom instalirao RedHat 9 (ili 9.nešto), a to mi je bio prvi susret sa RH-om, u uputstvu je pisalo "set boot partition to 1GB or die" :) . Od tada to praktikujem. Daleko od toga da sam stručnjak. Ako nema potrebe, J, nemoj ni stavljati. Ono što tvrdim je da slobodno particionišeš kroz inst. Linuxa ;) ...

EDIT: Eto preteče me KudtixAC/DCex ;) ...

Poslednja izmena:
Da, PM je fakat "provereni alat".

Izgleda ce se se zbog Jakse i slicnih morati napisati jedan "linux installation guide i za nas voone"; sto je najzanimljivije, iako se o temi pricalo i diskutovalo ma sigurno 100 puta, svaki put se mogu zateci novi, sasvim drugaciji i unikatni odgovori. Kao kada startujes Civilizaciju - tema je ista, ali mapa je svaki put drugacija.

Evo da dodam i ja glas za partition magic, a zatim instalaciju gruba na linux particiju. Zasto? Zato sto kad mi se zezne linux (odn, da preformulisem, kad cackam previse i nesto zeznem) dignem windows i nastavljam sa radom bez problema i mogu savrseno bezbolno da reinstaliram sve sto mi je potrebno. Nisam iskusan sa linuxom, ovo me je spaslo par puta, zato i nalazim ovakvo resenje najbezbednijim. Ne sumnjam da postoje argumenti protiv ovoga :) Just my two cents..:wave:

Da, PM je bezbedan alat my ass. Koliko se samo desetina ljudi zalilo da su ostali bez citavih particija i podataka zbog njega :)

Alati koji su integrisani u Linux instalere su izuzetno bezbedni i ne treba mnogo mozga da bi se pravilno koristili. Ja uvek GRUB pustim u MBR i nema nikakvih daljih problema.

Oi, ja mislim da su Raptus i SG pogrešno shvatili - PM je trebalo da znači Partition Manager, onaj integrisan u instalaciju :) . Pa i vune znaju da je Partition Magic pobrao sve BestToAvoid software nagrade ;) .

Pa i najbezbedniji alat ako se pogresno iskoristi moze da napravi cuda. Za Linux je definitivno potrebno malo vece predznanje, i zato je u pocetku tu lakse pogresiti. Kad sam prvi put radio instalaciju, bez ikakvih problema sam ostao bez windows particije, iako sam uredno pre toga pripremio particije za instalaciju.. ostavio sam mu default settings :)..

edit: u medjuvremenu je stigao prethodni odgovor, nisam pogresno shvatio :)

Poslednja izmena:
Da budem precizniji, nisam rekao da mi je linuxov manager
zeznuo particije, problem je bio u tome da posle koriscenje
istog, nisam mogao drugima alatima (Paragon, PM) da
pristupim particijama na disku. Jednostavno, neka
nekompatibilnost i zato izbegavam (bar na svom racunaru)
koriscenje vise pm (partition manager!!!) alata.

Poslednja izmena:
kUdtiHaEX je napisao(la):
Da, PM je bezbedan alat my ass. Koliko se samo desetina ljudi zalilo da su ostali bez citavih particija i podataka zbog njega :)

Alati koji su integrisani u Linux instalere su izuzetno bezbedni i ne treba mnogo mozga da bi se pravilno koristili. Ja uvek GRUB pustim u MBR i nema nikakvih daljih problema.

Samo da se slozim sa kolegom kutijom :)

mikac je napisao(la):
Da budem precizniji, nisam rekao da mi je linuxov manager
zeznuo particije, problem je bio u tome da posle koriscenje
istog, nisam mogao drugima alatima (Paragon, PM) da
pristupim particijama na disku. Jednostavno, neka
nekompatibilnost i zato izbegavam (bar na svom racunaru)
koriscenje vise pm (partition manager!!!) alata.
Što se mene tiče, ne treba uopšte koristiti te alate. Recimo, iz Windowsa se preko Disk Management-a može sasvim lepo particionisati ceo hard, naravno bez da se dira system particija, ali i to je dovoljno. Ti third-party Partition Manager-i su oduvek bili pain-in-the-ass, čak sam i sam imao problema, ali dosta ranije, kad sam, kao Amerikanac, mislio da ti programi mogu sve ;) ...

Raptus je napisao(la):
Pa i najbezbedniji alat ako se pogresno iskoristi moze da napravi cuda. Za Linux je definitivno potrebno malo vece predznanje, i zato je u pocetku tu lakse pogresiti. Kad sam prvi put radio instalaciju, bez ikakvih problema sam ostao bez windows particije, iako sam uredno pre toga pripremio particije za instalaciju.. ostavio sam mu default settings :)..

edit: u medjuvremenu je stigao prethodni odgovor, nisam pogresno shvatio :)

Sve sto je trebalo je da konsultujes google - HOWTO-a ima svuda a ti si ostao bez windows particije svojom greskom a ne zbog partition managera u intaleru, tj. nije on obrisao sam nego si je ti greskom oznacio i obrisao :)

" ... čak sam i sam imao problema, ali dosta ranije, kad sam,
kao Amerikanac, mislio da ti programi mogu sve" - interesantno
glediste. U principu moze uvek na drugi nacin, sta ce ti, recimo
opera kad imas i IE koji takodje radi posao... Niti su partition
manageri bolji , niti gori od bilo kog drugog softvera, problem
je u neadekvatnom koriscenju, bagovitim verzijama i sl. i
naravno, sto su greske "fatalne", pa se odmah dize vise
prasine.

Da, samo sto bagovita Opera nece da obrise celu particiju ili unisti podatke na celom disku sto se za bug u PM-u nikako ne moze reci :)

Suse i Fedora svojevremano dolazili sa 2.6.x kernelom (ne sjećam se točno verzije, ali mislim da je bila 2.6.5) koji nije dobro prepoznavao geometriju diska ... rezultat je obično bio da se windowsi više nisu mogli pokretati kad je linux installer svoje odradio ;)

@Stator
Što se tiče /boot particije, ako koristiš Reiser, ne možeš je napraviti manju od kojih 76 Mb kolika je min. veličina particije na tom fs-u ako se ne varam .... a ja volim okrugle brojeve :). Osim toga, tko mi brani da je imam 50 kernel imiđa.

Šta će mu Reiser, ajd sad kad si ga pomenuo :) ?

@Mikac: Izvini ako sam te uvredio, ali postoji kategorija "američkih" programa. Tu npr. spadaju Partition Magic, Winzip, MusicMatch, Zone Alarm, Norton Antivirus, Gator, Bonzy Buddy i ekipa :D ...

Takodje sam koristio linuxove PM i nikad nije bilo problema.
Za jaksu...suse 10 cak ide toliko daleko da nece ni DVD da pusta kad se instalira. Za Multimediju fedora je mnogo bolja, a i yum mi je mnogo bolji od yasta (licni utisak)

Reiser jeste ultra brz sa malim fajlovima (do 1KB), ali zato je pri radu sa velikim fajlovima mnogo sporiji od ext2. Isto tako se loše ponaša i sa šupljim fajlovima (sparse files), ali to nema neke veze. Glavna prednost mu je ta što koristi dinamičku dodelu ind. čvorova, pa zato nema fragmentacije. Anyway, ja nikad ne bih stavio rajzera kao početnik, pre bih išao na ext2/ext3.

Pa ReiserFS je journaling fs, zar bas zato ne bi trebalo da se koristi cak i ako si pocetnik? :)

thunderchase je napisao(la):
Reiser jeste ultra brz sa malim fajlovima (do 1KB), ali zato je pri radu sa velikim fajlovima mnogo sporiji od ext2. Isto tako se loše ponaša i sa šupljim fajlovima (sparse files), ali to nema neke veze. Glavna prednost mu je ta što koristi dinamičku dodelu ind. čvorova, pa zato nema fragmentacije. Anyway, ja nikad ne bih stavio rajzera kao početnik, pre bih išao na ext2/ext3.

Mogu mu se u ftstab-u dodati opcije "noatime" i "notail" za particije gdje to nije od značenja ... da ga se malo ubrza.

Vrh Dno