Šta je novo?

Nagradno pitanje: @

• Začetnik teme Začetnik teme drapin
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

drapin

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
26.07.2001
Poena
710
Dakle, neke materijalne nagrade malo morgen 🙂 , ali 'ajde malo da testiramo znanje iz istorije interneta i opste komjuterske kulture:

Pitanje br. 1
Koje je poreklo i sta tacno znaci znak @ ?

Pitanje br. 2
Kako i zasto je znak @ poceo da se upotrebljava u e-mail adresama ?

Ja znam odgovor na prvo i pola drugog pitanja 😛 🙂 ...ustvari me interesuje najvise odgovor na drugi deo drugog pitanja ( zasto bas taj znak ?)

Dakle da vas cujemo ! type;

drapin je napisao(la):
Dakle, neke materijalne nagrade malo morgen 🙂 , ali 'ajde malo da testiramo znanje iz istorije interneta i opste komjuterske kulture:

Pitanje br. 1
Koje je poreklo i sta tacno znaci znak @ ?

Pitanje br. 2
Kako i zasto je znak @ poceo da se upotrebljava u e-mail adresama ?

Ja znam odgovor na prvo i pola drugog pitanja 😛 🙂 ...ustvari me interesuje najvise odgovor na drugi deo drugog pitanja ( zasto bas taj znak ?)

Dakle da vas cujemo ! type;

Ja se sad kao pravim pametan, ali nemam pojma...
Znam samo da @ znachi "at" i da je to majmunsko A, a to je sve shto znam i shto svi znaju, a ja eto gomilam postove i izigravam budalu... hahaha

besmisleno ti je pitanje...zashto ne taj znak?

zashto slovo A izgleda bash tako?zashto slovo a ne izgleda kao b,a b kao a? 🙂

E je**ga, citao sam pre o istorijatu @, al' sam zaboravio i kako i sta i gde sam citao🙂

Verovatno si citao nesto od ovog:
http://members.lycos.co.uk/calumrodgers/pages/history.html
http://iatservices.missouri.edu/techknowledge/01-2002/e-mail.html
http://www.pretext.com/mar98/features/story2.htm

Inace, zanimljivo je da se u raznim zemljama, @ drugacije (ali slicno) imenuje. U engleskom govornom podrucju cesto ga zovu i snail, whirl ili npr. vortex. Ocigledno je da ima slicne nadimke koji podsecaju na rep (oko slova a) ili nesto uvrnuto il` zavijeno.

Znamo da se kod nas zove majmun (sto je izgleda preuzeto iz drugih jezika) ili majmunce. Slicno ga zovu i u Poljskoj. U austriji umeju da ga zovu strudla (strudel), valjda zato sto je uvijen. Kinezi umeju ga obelezavaju kao mis (glodar).
Holandjani ga takodje nazivaju majmunskim repom (apestaart), mada izgleda da se u nekim ne bas brojnim (holandskim) hackerskim grupama naziva i "majmunsko mudance" (hol. apeklootje).

Eh, sta sve nece Srbi da izmisle....

Ja sam chitao da su znak @ izmislili neki engleski trgovci kao oznaku za nesto 🙂, ne znam sta tacno ali nesto.

A u email adresama se poceo upotrebljavati verovatno bas zbog tog znacenja `at`, znaci neko-kod-nekoga.nesto 🙂

pozdrav

Pogresno sam titulirao drapin-a (nazvah ga moderator, a on je advanced member). Sorry.

PS.
Inace, vidim nesto zeza, dal` forum, dal` IE6 (pod winXP sa svim updateovima). Fino je ukljuceno "Every time you started IE" pod Check for newer versions of stored pages (Internet options>General), pa ipak povremeno ne prikazuje aktuelnu stranu (zato ne videh post Body Remover-a, a ne vidim ga ni sada u reply). Dal` zato sto sam iskljucio session kukije.

"Nagrada" ide DS9 koj se bas potrudio da pronadje najbolje linkove cheers

Inace dobri su i sledeci:
http://markov.utstat.toronto.edu/fulford/AtSymbol.html
http://markov.utstat.toronto.edu/fulford/AtSymbol2.html

U ovom drugom linku se cak specificno spominju i Srbi koji, uz Nemce, Bugare, Holandjane, Poljake i Juzno Africke belce (afrikaan jezik) jedini upotreblavaju izraz "monkey".

Za one koje mrzi da otvaraju linkove i citaju clanke, evo kratke rekapitulacije:

Znak potice iz srednjeg veka, nastao je tako sto su kaludjeri koji su prepisivali knige tako stilizovano spajali "a" i "d" kad su pisali latinsku rec "ad" (kod, prema, od...)
Kasnije znak pocinju da upotrebljavaju spanci i mletci nazivajuci ga "anfora" ili 'arroba" i upotrebljavaju ga kao oznaku mere za tezinu ili velicinu.
Zbog toga, mnogo godina kasnije 🙂, znak pronalazi mesto na prvim pisacim masinama, kao znak koji oznacava komercijalnu vrednost necega, tkz. "komercijalni a", pa jos kasnije prelazi tako i na prve kompjuterske tastature.
Znak je prvi upotrebio Tomlinson, koji je poslao prvu elektronsku poruku, a izabrao ga je gotovo slucajno, samo zato sto se taj znak nije sigurno pojavljivao u nicijem licnom imenu pa je mogao jasno da razdvoji ime osobe od imena hosta u adresi. Osim toga, na engleskom je imao znacenje "kod" ("at"), pa je to bio naj logicniji izbor (jer je mogao inace da upotrebi i #, *, ^ itd itd). - dakle opet su nam amerikanci nesto zakuvali...
Inace znak nema jedinstveno ime, i gotovo se u svakoj zemlji odnosno jeziku upotrebljava odnosno izgovara drugacije. Najvise su mi se dopali Izraelci (i Austijanci sto rece DS9), koji ga zovu "strudla" 😀 (ne precizirajuci s cime...), i Turci koji ga zovu "ruza" (bas romanticno...🙂 )

DS9 je napisao(la):
Pogresno sam titulirao drapin-a (nazvah ga moderator, a on je advanced member). Sorry.
Ma nemoj da se izvinjavas, bas mi je prijalo, ko zna...mozda jednog lepog dana... 😀 😛
Inace, vidim nesto zeza, dal` forum, dal` IE6 (pod winXP sa svim updateovima). Fino je ukljuceno "Every time you started IE" pod Check for newer versions of stored pages (Internet options>General), pa ipak povremeno ne prikazuje aktuelnu stranu (zato ne videh post Body Remover-a, a ne vidim ga ni sada u reply). Dal` zato sto sam iskljucio session kukije.
Ma to je uobicajeno ponasanje naseg dragog foruma, nis' ne brini, ako hoces da vidis najnoviji post u nekom thread-u u kome si vec bio i koji ti je u cache-u, moras da otvoris thread sasvim s desne strane preko "Go to last post", ili da lupis Refresh kad ti ucita thread, jer od automatskog cekiranja najnovije verzije strane nema nista s njim...

vi bash nemate druga posla kad imate vremena da trazite linkove u vezi ovoga 😀😀😀

Burp

Fala za pivce drapin, a i za info. Ziveli

drapin je napisao(la):
[BJuzno Africke belce (afrikaan jezik)

Afrikaans govore potomci Bura, prvih Holandskih osvajaca juzne Afrike... Dakle, to bi se moglo nazvati i staro-holandskim jezikom... Ostali belci u JAR vecinom govore engleski. Ovo sam napisao cisto onako, posto me geografija i istorija veoma zanimaju...

Nazad
Vrh Dno