Šta je novo?

Naglo pogorsanje rada P2P programa

tex707

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
24.12.2001
Poena
680
Koristim kablovski net, 256 kbps flat. Do pre nekoliko dana P2P (eMule) je radio odlicno, preko vikenda i preko noci sam imao konstantno oko 25 kb/s DL i 5 kb/s (na toliko sam ogranicio) UL, radnim danom pre podne je situacija bila nesto losija. Ovih dana su radjena neka "unapredjenja" kod providera i od tada su veoma osetno opali i DL i UL. Ja, naravno, nista nisam dirao u podesavanjima programa.

Ima li neko ideju sta je moglo da se desi i sta bih mogao da probam (osim razgovora sa tehnickom podrskom providera koji su mi rekli da "ne daju podrsku za p2p")?

probaj neki drugi program

ja ti preporucujem Bear Share....molim te probaj

OK je to, ali ne vidim kako bih time resio problem...imam zapocet download gomile fajlova, Temp fajl je preko 40GB...ne bih tek tako to da izgubim.

Nacuo sam da je od ovih dana SBB poceo da deli Hard Download ticket-e, znaci oni koji DL-uju 24 sati const. automatski se svrstavaju medju hard downloadere i dobijaju zabranu u odredjenoj meri...

Nisam na SBB-u....ali bez obzira, kako se izvode te zabrane, tj. kako se direktno manifestuju u radu?

Zaboravio sam da napomenem, "obican" download mi radi perfektno (preko 28 kb/s), ali P2P "koci"...upload jedva mogu sada da drzim na 2 kb/s.

@tex707
Proveri sa jos nekim ko je kod tvog provajdera,pa ako je i njemu
gore nego sto je bilo uzrok je jasan.

hejvule je napisao(la):
@tex707
Proveri sa jos nekim ko je kod tvog provajdera,pa ako je i njemu
gore nego sto je bilo uzrok je jasan.

Proverio bih, ali ne poznajem vise nikog...svi presli na ADSL. Postavio sam pitanje i na ES-u, mozda se neko javi...

BTW, koji bi to onda uzrok bio...??... :crash:

Mozda su poceli da rade trafic shapening ,da zavrcu odredjene
portove.Naravno nece ti to reci,jedino da nadjes nekog insajdera .

hejvule je napisao(la):
Mozda su poceli da rade trafic shapening ,da zavrcu odredjene
portove.Naravno nece ti to reci,jedino da nadjes nekog insajdera .

Ja ne snam ni sta je shapening...:(...a portove valjda nisu zatvorili, jer onda, ako dobro razumem, ne bi bilo transfera uopste, zar ne?

Probaj da otvoris neke druge portove u Emule. Meni je radio odlicno ovih dana (prosek 22 kb/s). ADSL 256

chmi je napisao(la):
Probaj da otvoris neke druge portove u Emule. Meni je radio odlicno ovih dana (prosek 22 kb/s). ADSL 256

Imas li ideju koje bi portove trebalo koristiti?

Citao sam ne nekim stranim forumima da provajderi obicno preskoce shaping od 55000 porta pa na gore ono probaj, nemas sta da izgubis ali nemoj mnogo da se nadas...

Moguce da ti UL/DL ratio koce stvari. Ipak je 25:5 velika razlika. Iako sam na mnogim sajtovima nasao da mula radi bez problema sa odnosom 2:6 3:9 4:16 i 5:25 i meni je na 4:16 posle nekog duzeg vremena pravio probleme pa sam morao da dignem na 5:16. Znaci previse si skinuo a malo poslao. U principu da bi mula radila kako treba otprilike bi trebalo da ti je upload 40% download-a.

poz

Poslednja izmena:
Dado je napisao(la):
Nacuo sam da je od ovih dana SBB poceo da deli Hard Download ticket-e, znaci oni koji DL-uju 24 sati const. automatski se svrstavaju medju hard downloadere i dobijaju zabranu u odredjenoj meri...

Izvini, ali dali u ponudi tog operatera pise da ne smes da koristis internet 24h. Mislim sta reci, stvarno popiz..m na ovakve stvari. Jos jedna pobeda operatera nad rajom.

Isto tako, u ugovoru stoji:

"Oznacena je MAKSIMALNA propusna moc paketa"...

Sto znaci da brzina NIJE zagarantovana...

Da je krajnjem korisniku brzina, od recimo, 256kbit zagarantovana to ne bi kostalo 20e vec 300e... svugde u svetu je tako. Zagarantovani paketi su jako, jako skupi jer se provajder obavezuje da tebi isporuci full protok 100% vremena, makar ti skidao 24h non-stop. A to nece da moze inace...

Razlika je u tome sto FLAT paket oznacava non-stop isporuku neke usluge, ali svugde (pa i u svetu) u ugovoru stoji ono sto sam napisao ili sledece:

"Fair usage policy applies".

Znaci, protok nije zagarantovan i tu se ne moze nista uraditi. Moze se uraditi ako se dokaze da ti je USKRATIO neku uslugu koju si platio... tu lezi catch kod svih provajdera na belome svetu...

Odnosno, prvajder ce reci da je usluga bila isporucena (FLAT podrazumeva samo non-stop isporuku internet usluga bez prekida, ali uz negarantovan protok, protok sa garantovanom uslugom se drugacije tarifira i oznacava svugde u svetu) i nemas vise sta da se bunis. Mozes ukoliko ti je internet FLAT paket bio u prekidu dva dana recimo, to je vec osnov za tuzbu recimo. Ali, u slucaju recimo kablovskog ili ADSL-a, ne mozes tuziti provajdera jer ti je protok pao na 22KB/s sa 30 recimo, jer lepo pise da je to max. propusna moc paketa koja moze da se ostvari.

Poslednja izmena:
vidakm je napisao(la):
Moguce da ti UL/DL ratio koce stvari. Ipak je 25:5 velika razlika. Iako sam na mnogim sajtovima nasao da mula radi bez problema sa odnosom 2:6 3:9 4:16 i 5:25 i meni je na 4:16 posle nekog duzeg vremena pravio probleme pa sam morao da dignem na 5:16. Znaci previse si skinuo a malo poslao. U principu da bi mula radila kako treba otprilike bi trebalo da ti je upload 40% download-a.

poz

Pa podigao bih ja UL, ali je nemoguce....cim probam da podignem preko 2kb/s pocinje da "ludi", tj. skace od nule do npr. 4kb/s (na koliko sam namestio) tako da je prosecan protok manji nego kada stavim da bude konstantno 2kb/s.

cozmo je napisao(la):

Da je krajnjem korisniku brzina, od recimo, 256kbit zagarantovana to ne bi kostalo 20e vec 300e... svugde u svetu je tako. Zagarantovani paketi su jako, jako skupi jer se provajder obavezuje da tebi isporuci full protok 100% vremena, makar ti skidao 24h non-stop. A to nece da moze inace...

Razlika je u tome sto FLAT paket oznacava non-stop isporuku neke usluge, ali svugde (pa i u svetu) u ugovoru stoji ono sto sam napisao ili sledece:

Znaci, protok nije zagarantovan i tu se ne moze nista uraditi. Moze se uraditi ako se dokaze da ti je USKRATIO neku uslugu koju si platio... tu lezi catch kod svih provajdera na belome svetu...

Odnosno, prvajder ce reci da je usluga bila isporucena (FLAT podrazumeva samo non-stop isporuku internet usluga bez prekida, ali uz negarantovan protok, protok sa garantovanom uslugom se drugacije tarifira i oznacava svugde u svetu) i nemas vise sta da se bunis. Mozes ukoliko ti je internet FLAT paket bio u prekidu dva dana recimo, to je vec osnov za tuzbu recimo. Ali, u slucaju recimo kablovskog ili ADSL-a, ne mozes tuziti provajdera jer ti je protok pao na 22KB/s sa 30 recimo, jer lepo pise da je to max. propusna moc paketa koja moze da se ostvari.

Sorry, ali ne mogu da se slozim sa tobom (barem ne u svemu). OK je to da u ugovoru stoji da brzina nije zagarantovana, ali to da je svuda u svetu tako ne stoji. Moguce je da i u normalnim zemljama postoje neka ogranicenja u ugovoru (cisto da provideri ne bi morali da placaju ogromne kazne), ali poznajem veliki broj ljudi koji u nekoliko zemalja imaju FLAT pakete i 24/7 KONSTANTAN protok, i to sve po daleko manjim cenama nego ovde.

BTW, i ja sam ovde imao do pre 5 dana perfektan protok a sada ga vise nema, sto znaci da se nesto definitivno promenilo.

I meni eMule trenutno lose radi, a DC++ (35Kb/s) i SoulSeek (20Kb/s) pice k'o blesavi. Jako veliki mi je ping ka svim e2dk serverima, trenutno oko 40000 najmanji, a pre 4-5 sati je bio 50 na istom serveru (Donkey Server No2)...

Mora da ima neka caka sto bas eMule zeza... :trust:

Jel' koristi neko eDonkey2000? Zeznuto je sto pokrenuti download-i u eMule ne mogu da se prebace u doticni.

Delija je napisao(la):
I meni eMule trenutno lose radi, a DC++ (35Kb/s) i SoulSeek (20Kb/s) pice k'o blesavi. Jako veliki mi je ping ka svim e2dk serverima, trenutno oko 40000 najmanji, a pre 4-5 sati je bio 50 na istom serveru (Donkey Server No2)...

Mora da ima neka caka sto bas eMule zeza... :trust:

Jel' koristi neko eDonkey2000? Zeznuto je sto pokrenuti download-i u eMule ne mogu da se prebace u doticni.

Ping je kod mene oK....npr. BigBang.to/bb7 je 46ms.
Fora je u tome sto su problemi poceli posle nekih najavljenih radova na mrezi ili cemu vec. Ocigledno ima veze sa time.

djalf je napisao(la):
Jeste li skinuli zadnju verziju magareta, 0.47a?
Link: http://vcheck.emule-project.net/en/download.php
Takodje, obrisite SVE servere iz vase liste pa ih ubacite odavde:
http://www.gruk.org/list.php
Ova lista nema FAKE servera i Emule mnogo bolje radi sa njom!
Ah da, vezujte se na Razorback 2 (port 4661), najbolji je!
Pozdrav

Kako se brisu svi serveri? Ja ih obrisah iz liste i eMule "puce"...:(
Kad kazes port 4661, da li mislis da u Options TCP port sa default 4662 treba promeniti na 4661?

cozmo je napisao(la):

Nece bas tako da bude.U svetu ni jedan provajder ne zeli da preproda link na n-ti stepen. Jer konkurencija je ubitacna, a samim tim i mogucnost prelaska kod drugog provajdera koji moze i zeli da ti obezbedi ono sto si platio. Kod nas je sve skoro isto. Svi se na kraju obrate Telekomu, a samo je pitanje lokalnog provajdera koliko mu je stalo do obicnog korisnika. Skoro sam god. dana kod jednog od provajdera na adsl-u i svaka mu cast. Pri tome mi je dl ~25-28kb/s.
Da je tako o cemu pises ne bi postojali torrenti, jer kao sto znas ne mozes da budes uploader sa manje od 1Mb/s linkom. Ako imas takav link normalno je da ces i da dl koliko ti treba. Problem nastaje, ako to sto imas, zloupotrebljavas ( spam, virus, ddos, abuse). Imam prijatelja u Norveskoj sa 20Mb/s linkom i nikome nije palo na pamet da ga pita, zasto ce mu isti i zasto dl filmove ko sumanut.

A ja upravo znam za slucaj u Nemackoj, covek ima 1mbit link, FLAT i naravno skidao i skidao... posle jedno 15 dana zovu ga i kazu: "utvrdili smo da vi pravite xx protok, imamo ponudu za vas..." i onda mu ponude recimo 3 puta skuplji paket, kao kod nas za biznis korisnike, i kazu mu da onda moze da skida koliko hoce... a skidao je recimo 60MB na sat svaki dan...

To sto u inostranstvu 90% provajdera MOZE da obezbedi link u odnosu na ove nase TO je velika razlika.

Protok NIKO ne garantuje, svugde u svetu. Paketi sa garantovanim protok su uvek mnogo, mnogo skuplji.

Ovde je problem CICIJASENJE od strane provajdera. Zeli da da sto manje a da uzme sto vise. U svetu nije tako i zato se jako retko (naveo sam jedan slucaj) desavaju ove stvari. Dok je kod nas to normalna pojava... SBB je jedno vreme "kratio" protok ljudima koji su previse skidali, zvali ih kuci... i uvek je napomena "protok nije zagarantovan".

A u svetu uvek stoji "fair usage policy applies" u svakom ugovoru. Sto je neko rekao, ako ne zloupotrebljavas link, provajder ce se truditi da ti isporuci FULL uslugu. I naravno oni imaju xxx puta vece kapacitete pa je i normalno da kod njih sve radi korektno. Ovde zakupe pilicarski link i onda zavrcu slavinu ne bi li "ustekali" koji dinar... jadno.

Na to sam mislio, ali ipak, nigde nije zagarantovan protok osim ako to eksplicitno ne pise.

@djalf
Pa to je manje-vise ista lista koja je po default-u u EMule-u...

@tex707
Razor je na portu 4661, a koji je kod tebe podesen je nebitno.

BTW, obrisao i ja (doduse ne celu listu - ostavio sam one za koje znam da su dobri + nalaze se i na ovoj novoj listi) i sve OK.

Poslednja izmena:
Delija je napisao(la):
...Jako veliki mi je ping ka svim e2dk serverima, trenutno oko 40000 najmanji, a pre 4-5 sati je bio 50 na istom serveru (Donkey Server No2)....

Sad sam probao rucno da ping-ujem servere i kod skoro svih mi je ping max 200ms, a eMule za neke pokazuje 50000ms (te najgore sam par puta probao i isto je uvek)...

WTF ??? :trust:

cozmo je napisao(la):

Pa nije bas tako. Ja sam bio Na Time Warner-u a sad sam kod Bright House-a i i jedan i drugi provajder su imali razlicite pakete. Na nekim pise 'UP TO' a na nekima ne pise. Ja sam uzeo onaj sto ne pise jer znam sta to znaci u praksi za razliku od 90% korisnika interneta. I sta se desilo, ja njih zvao i pozalio se na internet kako mi slabo vuce (slabo je znacilo ispod 1MB/sec a placeno je 2.5) i oni meni jednom izvinjenje i drugi put izvinjenje i treci put - 25USD refund zajedno sa izvinjenjem i 10% popusta za kupovinu peskira i posteljine i jednoj radnji kao znak postovanja prema meni kao (nezadovoljnom) korisniku.
Ovde nema nikakvih tajni kadje Internet u pitanju i sve lepo pise na ugovoru koji sam potpisao na 14 mesta! Evo sad vucem preko BitCometa 600Kb/sec i nema nikakvih padova niti tih skandaloznih etiketa tipa "opasan po protok jer mnogo skida"...

Pa daima ona fair use policy, ja kad sam napolji koristim 1.5mbit konekciju i posto naravno to "zesce" koristim stizu mi na mail ponude za jace pakete a i primetio sam da ga malo uspore mada ko ce to znati...posto torenti nikad ne vuku najbrze ide mi oko 60-100kb/s
Ali ako nasi pocnu da usporavaju 256 konekciju onda stvarno ***.
A amerika i azija nisu bas za poredjenje sa evropom :d
Jeste videli sto ona Hong Kong kompanija nudi 1gbit za 219$ a tu vezu recimo "jeftini" telekom slovenije daje za par destina hiljada eur...
A o nasima i o okruzenju da ne pricamo....

Ne znam da li su on isajtovi za merenje merodavni :trust:

Poslednja izmena:
Pa na istoku nije problem razvuci kablove za mesec dana, ovde bre jednu ulicu rade pola godine. Tamo se zgrada koristi par godina i onda srushi pa zida nova. Hocu da kazem da nas j... infrastruktura. Evropu.

Pre bih rekao da se kod nas zgrade same od sebe ruse posle par godina, zbog kvaliteta izrade... :S:

@tex707
Delija ti je lepo odgovorio. Postoje lazni Razorback serveri, ali nijedan nije na 4661!
@Delija
Jeste ista lista ali uleti i koji fake server. Zaboravio sam da kazem da morate da u opcijama "servers" iskljucite da se ne update-uje sam, kada se klijent zakaci, znaci samo RUCNO vi ubacujte servere i ima da peva :p .
Ping je totalno nebitan, uvek radi dobro, bio mali ping ili ne.
Poz

Vrh Dno