Šta je novo?

Naduveni elektroliti

Asteriks

Slavan
Učlanjen(a)
14.02.2007
Poena
319
Maticna ploca radi, ali je nekoliko elektrolita naduto. Prema vasem iskustvu koliko takva ploca moze da gura i da li je treba hitno zameniti ili popraviti.
Elektroliti koji su naduveni nalaze se na periferiji. Ovi oko procesora su OK.

Niko ti ne može reći tačno koliko će izdržati, ali svakako da je stvar urgentnija što je naduvenost veća. Možda bi ti se više isplatilo da zameniš ploču, osim ako nije u pitanju baš neki skup model.

Dva-tri su naduvena, a dva su dobro pukla i iscurela.
Ploca nije nista specijalno, neka Gigabajt sa 478 podnozjem. Sve u svemu zanemarljivo. To je racunar od mog prijatelja, a on sve ceka da kupi novi racunar da ne bi to menjao. Mada je moje misljenje da mu je racunar pod velikim rizikom.

dobro mislis...

Te stvari su ti od slučaja do slučaja i niko ti ne može reći koliko još će ploča trajati.

Evo baš prošle nedelje sam u firmi imao slučaj crkle ploče na važnom kompjuteru gde je samo par perifernih kondenzatora bilo blago naduveno. Sa druge strane, jednom su me zvali i kažu puklo nešto u jednom računaru. Ja otvorim i vidim da su tri kondenzatora bukvalno eksplodirala, a ploča je zamisli još uvek radila.

Tvom drugu ne bi bilo loše da zameni ploču. Ako ne može da nađe odgovarajuću ili je stipsa, može voziti i sadašnju dok ne crkne, ali postoji jedan izvesni rizik da bi takva neispravna ploča mogla oštetiti još nešto u računaru.

...na kraju bice skuplja dara nego mera.

a moze i da zameni kondenzatore, sto zaista nije neki problem.

a moze i da zameni kondenzatore, sto zaista nije neki problem.

Upravo tako. Ja sam davno na mom starom kompu (Celeron 500 MHz + neka VIA694x ploca koliko se secam) menjao elektrolite. 2 elektrolia su bila naduvena-nabubrila, komp je radio odlicno. Ne bih ni primetio nista da nisam menjao graficku karticu. Tada smo ortak i ja videli da su nabubrili i to dobro. :smoke: Kupio 2 kondezatora, zamolio komsiju da mi zalemi, ja sam tada josh bio klinac.... Elektroliti su ti jeftini, pa ako imas nekoga da ti zameni, odradi to. Ili neka se otvori za novu masinu.:D

Poslednja izmena:
Ako je u pitanju 8IR533 ili 8IR667, kod njih obično naduvaju elektroliti u okolini PCI (mali na dnu ploče) i u okolini AGP-a (jedan malo veći).
Za početak, neće ti dobro raditi npr. modem, ili će ti grafika praviti problem (neće svaki put da upali komp, kao da nemaš grafičku, fali joj napona na slotu).
Sve u svemu, teško da će šta crći, verovatnije da ćeš poneti komp u servis (jer nećeš moći da radiš na njemu) pre nego dođe do teže havarije.
Eh, da...
Zameni napajanje ako je neki krš, loša ventilacija (temperatura) i nestabilni naponi drastično smanjuju vek kondenzatora.

Poslednja izmena:
Samo da ti kažem i da postoje takve ploče kod kojih naponska jedinica nije dobro rešena, tako da i kad zameniš kondenzatore i ti novi će se ponovo naduti jer ne dobijaju odgovarajući napon i pregrevaju se. Zato sam više pristalice ako možeš da nađeš negde drugu socket 478 ploču, obično takve starudije ostanu negde po prodavnicama i mogu se kupiti bud zašto.

Ako rešiš da menjaš kondenzatore, radi to oprezno da ih ne zagrevaš prekomerno. Mnogo znači i ako imaš odgovarajuću lemilicu koja usisava, meni je problem da standardnom lemilicom odlemim stare kondenzatore, a da pritom ne zamažem okolinu kalajem.

Ploca je upravo 8IR533. Kondenzatori su bas u tom delu gde rece Mali Radojica. Dva su zaista dobro pukla, pa sam se i ja cudio da ploca radi. Videcu sa nekim da probam zamenu kondenzatora, mada je zamena ploce tog ranga bolja ideja.
Temperature su inace OK, a za napone ne znam.
U svakom slucaju hvala svima na pomoci.

Uh, nisam dobro pročitao celu temu, pa tebi su malo više "krenuli" elektroliti...
Može ti bespovratno "pući" sistem, ako ništa drugo. Ipak treba da što pre zameniš...

Prodavci koji i imaju ploce sa tim socketom, uvek zacepe cenu, tako da ce vise da mu se isplati da zameni kondenzatore.

Elektroliti su 5-6 dinara komad, ako znas nekoga ko je nekad radio sa lemilicom, to je 5 minuta posla :)

A onaj komentar za ponovno naduvavanje ne stoji, ako je na njima prevelik napon (jedino ce ih to ubiti), onda tu nesto vec ne radi kako treba :) A i tad kupi neke koji imaju veci maksimalni napon i resen problem :D

Ps.
Na kondenzatoru pise nesto tipa 220uF/16V, gadjaj kapacitivnost (ovo uF), a napon treba da je veci ili jednak, ne mora biti isti (to je maksimalan napon za koji su predvidjeni, pa od viska glava ne boli).
I obavezno, pazi kako ih okreces, ono - - - (minus) celom stranom nije radi estetike :D

Posto je to ta ploca,Mali Radojica je u pravu. Imas jedan veci elko odmah kraj AGP slota,na dnu ploce ispod zadnjeg PCI slota ,ali obicno "odu" i dva kraj memorijskih slotova.
pozz

Posto je to ta ploca,Mali Radojica je u pravu. Imas jedan veci elko odmah kraj AGP slota,na dnu ploce ispod zadnjeg PCI slota ,ali obicno "odu" i dva kraj memorijskih slotova.
pozz

Pa s obzirom da je 478 socket, ko nekim slucajem ima takvu plocu trazi za nju minimum 35 evra, a ima i onih koji cak idu i do 45 evra, prakticno ucenjuju ljude koji zele da ponovo osposobe svoju prastaru masinu.

Nadji nekog TV mehaničara,skini ploču i odnesi mu.Mada je malo teže da se nadju isti,verujem da će uspeti da nadje kompatibilne kondenzatore.Probao sam,imam par ploča koje rade 2god. posle zamene kondenzatora.Isplati se.

Evo, ploca je upravo danas otkazala. Pet je nadutih elektrolita od kojih su dva dobro pukla. Jedan od njih je pored memorije i glavnog prikljucka za napajanje, a drugi na kraju ploce, gde se zavrsavaju PCI slotovi. Prilicno je naduven i drugi na kraju ploce kod poslednjeg PCI slota. Ostala dva naduvena su kod AGP-a i memorije. Svi su istih dimenzija.
Sve u svemu u tom stanju izdrzala je oko mesec dana.
Probacu da konsultujem nekoga za lemljenje.

Vredi probati da zameniš kondenzatore, koštaće te 50din kondenzatori i jedno pivo da počastiš nekog ortaka koji ume sa lemilicom da ti zameni to.

Ja sam nekoliko ploča koje nisu davale znakove života vratio iz mrtvih zamenom naduvenih elektrolita.

Vrh Dno