Šta je novo?

Nadogradnja

Zorkos

Cenjen
Učlanjen(a)
15.01.2012
Poena
180
Trenutno imam staruduju i7 870 i asus plocu iz tog vremena... Mogao bih da od druga povoljno nabavim 1150 ploču pa sam pomislio da je konačno došlo vreme za upgrade. Znam da je to stara arhiktektura, ali ograničen sam budžetom (do 100 eur) i ne želim da prelazim na ddr4.
Imam par pitanja:

- koji CPU. Gledam i7 4470 i i5 4690, možda bih mogao naći nekog preprodavca koji bi uzeo moj CPU sa pločom uz doplatu za ovaj CPU. Novu 1150 ploču bih drugaru platio... dogodine :)
Šta preporučujete, tj da li je i7 daleko bolji od i5 (ponekad radim rendering u Premiereu, ostalo mogao bih i sa celeronom). Znam da i7 ima više tredova ali koliko znam rendering se radi najviše sirovom CPU snagom pa ovaj I5 kad se klokuje možda može da se bori sa i7...

- Trenutno imam problem, PC mi ne podržava miracast. Hteo bih ga povezati sa Hisense tv koji ima neki Anycast (valjda je Anycast i Miracast isto?). Da li je problem u tome što nemam wifi adapter na PC ili treba da nadogradim PC i sa boljom grafikom ili ovim intelima sa ugrađenom GPU...?

Pozdrav svima

Moze da se bori, ali ce, na duze staze, izgubiti svaki put :trust:

Možeš li malo konkretnije?
Koliko mi je poznato, rendering radi CPU, tj što je brži to bolje. Render pomaže i GPU, i to značajno, ali samo ako su u projektu GPU podržani efekti. True or false?

Moje pitanje koliko i5 sa većom frekvencijom može da se bori sa isto i7 1050 socket, tj koliko bi isti projekat u procentima sporije vrtio?
Može neko pojašnjenje za miracast?

Socket 1050 procesori odnosno četvrta generacija i3/i5/i7 procesora je najskuplja moguća varijanta na KP. Znam jer sam skoro uradio upgrejd mašina. Imao sam u igraonici 4 kompa sa Intel Celeron G1820 procesorima. Pošto nisam hteo da jurim i kulere, nabavio sam Intel i5 4590T procesore (4 cores na 2GHz, turbo boost na skoro 3). Plaćao sam ih 70eu komad. Oko 80eu ti je običan 4590. Da sam imao bilo koji drugi socket, prošao bih jeftinije. Zašto je tako ne znam. Zato ti je moj savet ili da ideš na 5 generaciju ili da uzmeš treću generaciju i7.

Na 5. generaciju teško :d Ako ostaješ na DDR3 onda Sandy ili Ivy, eventualno neki FX 83xx komplet ako nađeš po dobroj ceni. Po meni se I7 2600 za ~60e najviše isplati. I ostali procesori su smešno jeftini, i5 2400 ima već od 30e, za 40e čak i 2500k... veći problem je naći solidnu ploču po razumnoj ceni.

Poslednja izmena:
A da. Prevideo sam da hoce da ostane na ddr3.

Broj jezgara odnosno threadova ne znači ništa u igrama. Odnosno ne preterano. Bitniji je da prva 2 budu što jača odnosno prva 4 za igre koje su optimizovane za quad core procesore. Ovo ne pričam na pamet već igrom slučaja iz ličnog iskustva. Kao što reče, nadogradio sam skoro računare u igraonici. Zamenio Celeron G1820 procesore sa i5 4590T. Dobitak. Nikakav skoro. Sem GTA V koji traži Quad cpu da bi radio lepo i bez seckanja, ostale igre skoro nikakav ili minimalan benefit. Posle malo proguglam. WoW je izašao 22004. Igra je i dan danas single core igra. Drugi core eventualno obavlja neke windows procese. Fortnite dual core igra. Dobitak 10-20% u FPS-u. WoT isto 10-20% FPS-a više. Znači boljitak samo ako se na jednom jezgru dobija značajno ubrzanje. Tipa umesto tog G1820 da sam uzeo full 4590T na 3.3GHZ bilo bi primetne razlike jer i5 core na core cepa taj g1820. Ja sam uzeo i5 4590t (low voltage, na 2.0GHz) koji isto core na core daje bolje performanse (manje megaherca, ali veća keš memorija) ali minimalne. Razmišljao sam pri nabavci da će mi više značiti ta dva core-a više nego megaherci. Tek kad sam ugradio i probao procesore, ja sam se razočarao. Posle kao što reče, otišao na google i skontao gde sam pogrešio.

U suštini se ne kajem. Sve potrebne igre rade lepo i bez seckanja, ali nisam dobio ono što sam očekivao.

O f... Definitivno treba da obratim pažnju šta ljudi pišu. Sorry. Čitam na fonu, pa preletim tekst. Povlačim se sa threada pre nego što odvalim još nešto:)

Nazad
Vrh Dno