Šta je novo?

Nadogradnja racunara

Ljubovija

Slavan
Učlanjen(a)
02.05.2008
Poena
301
Interesuje me misljenje drugih o ovome. Posedujem racunar, kupljen 2002. Konfiguracija je sledeca:

MSI KT3 Ultra2-c ploca sa VIA KT333 chipom koja poseduje dva memorijska slota za po 1GB DDR memorije maksimalno i AGP slotom 4x

MSI GeForce MX440 128MB

DDR 256MB PC2100 na 266MHZ

HDD WD 160GB i IBM DeskStar 40GB

Nisam pri parama da bih kupio neki novi racunar, pa bih nadogradio ovaj. Medjutim jedina memorija koju sam uspeo da nadjem je Kingston KVR 1G DDR 400 CL3 DIMM. Da li bi ona radila na mojoj ploci, iako je ova deklarisana za module DDR 333?

Da li bih dobio neko ubrzanje sto se grafike tice ako bih ubacio drugu grafiku, kao sto je MSI nVidia NX6200AX-TD256H/AGP8X/350MHz/400MHz/256MB DRII/64Bit/DirectX 9/TV Out/DVI/HDTV i da li ona uopste moze u moju plocu, posto ova ima AGP 4x slot?

HVALA UNAPRED.

Ram bi ti radio na 333 MHz-a, sto nije nikakav problem a graficka i da ti radi u 4x modu ne bi primetio nikakve razlike u performansama, tako da mozes slobodno da uzmes...

Vidi ako mozes neku bolju graficku da nadjes, neku 6600 na primer. Ta sto si je ti odabrao je ona 64 bit-a , neces se naigrati sa njom ( ako su ti igre cilj ).

http://global.msi.com.tw/index.php?func=proddesc&prod_no=503&maincat_no=1&cat2_no=&cat3_no

po ovome ti ploca podrzava memorijske module od 1 GB tako da mozes da stavis taj koji hoces, ali bi ti bilo pametno da skines onaj od 256 MB, da izbegnes da ti i ova od DDR400 koja moze da radi na ploci kao DDR333 zbog ove stare od 256 MB od DDR266 ne bude radila na njenom taktu. A mozda budes mogao i rucno da ga namstis u BIOS-u da ti radi na 200 MHz tj. kao DDR400.

Sto se tice graficke, gledaj neku noviju generaciju i 128 bitnu magistralu, znaci makar 6600GT ili nesto brze jer ni ona nije nesto skupa, kao polovnu mozes jeftino da je nadjes, vidi na pcberzi.

Znam da si napisao da ne bi upgrde, ali morao sam ovo da preporuchim jer sam ja prezadovoljan ovom kombinacijom.

Biostar MCP6P-M2 ~2800din
1Gb DDR2 667 ~1100din
AMD Sempron LE-1100 ~1300din

I za ~5200din imash bolju mashinu nego da pojachavas ovu tvoju sa 1gb rama i 6200 grafikom.

Evo i rezultat slichne kombinacije koje sam sklopio za caleta:

332v875.png

Znam da si napisao da ne bi upgrde, ali morao sam ovo da preporuchim jer sam ja prezadovoljan ovom kombinacijom.

Biostar MCP6P-M2 ~2800din
1Gb DDR2 667 ~1100din
AMD Sempron LE-1100 ~1300din

I za ~5200din imash bolju mashinu nego da pojachavas ovu tvoju sa 1gb rama i 6200 grafikom.

Evo i rezultat slichne kombinacije koje sam sklopio za caleta:

332v875.png
Sunce ti, ja sam imao 9000 3DMarka 2001 na GF3... toliko o tome da ce integruse ikad vredeti necemu... zaostaju 8 i vise godina za aktuelnim grafickim kartama...

Sunce ti, ja sam imao 9000 3DMarka 2001 na GF3... toliko o tome da ce integruse ikad vredeti necemu... zaostaju 8 i vise godina za aktuelnim grafickim kartama...

Ali si i imao ~1500 markova u 3dmarku03, a ja sa ovom kombinacijom imam ~2000 😛

Uzmi u obzir koliko koshta ova plocha, a ipak moze i da se igra neshto, ja sam probao mafiju na toj mashini u 1024 radi sa max detaljima bez problema. Probao sam josh par igrica koje rade sasvim korektno za integrisanu grafiku. I josh neshto ne zaostaju 8god za diskretnim grafikama, ovo je ipak GeForce 6150, najnovije integrisane ploche imaju GeForce 8100/8200 koje sigurno daju bolje rezultate.

Poslednja izmena:
Hvala na pomoci. Najveroatnije cu uzeti ovo sto sam planirao. Memorija mi je najneophodnija, a grafika i nije toliko bitna posto nisam neki igrac. Eventualno neka strategija i to je to. Nisam bio sto posto siguran da ce sve raditi kako treba, mada sam redpostavljao da je ovako kako vi kazete. Secam se da su u PC Press-u jos pri pojavi govorili da 8x AGP nije doneo nikakvo sustinsko ubrzanje i da je vise marketinski trik. Ako naletim na neku jacu graficku, polovnu naravno, mozda i uzmem, a ovako sam zadovoljan i sa ovom.

Hvala na pomoci. Najveroatnije cu uzeti ovo sto sam planirao. Memorija mi je najneophodnija, a grafika i nije toliko bitna posto nisam neki igrac. Eventualno neka strategija i to je to. Nisam bio sto posto siguran da ce sve raditi kako treba, mada sam redpostavljao da je ovako kako vi kazete. Secam se da su u PC Press-u jos pri pojavi govorili da 8x AGP nije doneo nikakvo sustinsko ubrzanje i da je vise marketinski trik. Ako naletim na neku jacu graficku, polovnu naravno, mozda i uzmem, a ovako sam zadovoljan i sa ovom.
ma agp je los sam po sebi... 4x ili 8x ne cini razliku, ali kartica za agp skoro da nema...

podrzavam predlog upgrade-a pogotovu ako te igrice ne zanimaju...jos kad prodas ove visak komponente posle.. pihh..a ta integrisana ce ubedjen sam bolje raditi nego stara..ali opet je sav izbor na tebi.. pozz

imas u oglasima polovne 6600/6600gt za 15-25 eura, memoriju za 10 tak eura i sve ce biti picikato, za to sto tebi treba i agp je previse..

Kupio sam MSI nVidia NX6200AX-TD256H/AGP8X/350MHz/400MHz/256MBDDRII/64Bit/DirectX 9/TV i Kingston KVR 1G DDR 400 CL3 DIMM. Danas je stiglo. Ubacio sam ga u racunar i .... debakl. Graficka radi bez problema. Instalirao sam drajvere i sve je OK. Taman onoliko koliko sam i ovekivao. Nista brze mi trenutno i ne treba, posto sam planirao da za nekih godinu dana kupim novu masinu (ove godine sam se isprsio za notebook i to je sasvim dovoljno). Razocarenje je usledilo kada sam utaknuo memoriju u odgovarajuci slot. Prepoznaje je bez problema, samo sto joj se takt automatski pusta na 333 MHz. Staru memoriju sam izvadio. Podigne sistem, ali cim krenem da kopiram i najmanju sitnicu, racunar se resetuje. Isto se desava i sa nekim malo zahtevnijim programom. Sistem jednostavno puca. Resio sam da oborim sistem i ponovo ga instaliram na taze formatiran HDD, ali jos gore, ne moze da se instalira. Opet trokira i izbacuje cuveni Microsoftov plavi prozor sa porukom da nesto nije u redu sa novougradjenim hardverom. Vrati sam stari ram i sistem se digao bez muke. Sve je islo glatko. Ponovo sam probao Kingstona i opet nista. Resetuje se i dalje. Sve sam pokusavao da podesim u biosu, ali ne vredi. Cak sam ga flash-ovao poslednjom verzijom koju sam nasao. Opet isto. Ljudi, ima li neko neku ideju? Meni ih je ponestalo? Sve mi smrdi da sam dobio ne bas ispravan RAM, posto sam kupovinu obavio on-line (unisti me ova provincija, sta da se radi). Sta mislite?

Ako nemas kod koga da proveris memoriju, probaj da rucno setujes RAM na 333 i povecas napon za 0.1V. Desava se zbog slabijeg napajanja ili opterecene ploce, napon za RAM padne pri opterecenju procesora i to dovodi do pucanja sistema. Kad sam ja naisao na taj problem ploca je bila starija i napajanje je bilo djubre.
Jednostavnija varijanta ti je vec predlozena - probaj u drugom kompu :wave:

Poslednja izmena:
Kupio sam MSI nVidia NX6200AX-TD256H/AGP8X/350MHz/400MHz/256MBDDRII/64Bit/DirectX 9/TV i Kingston KVR 1G DDR 400 CL3 DIMM. Danas je stiglo. Ubacio sam ga u racunar i .... debakl. Graficka radi bez problema. Instalirao sam drajvere i sve je OK. Taman onoliko koliko sam i ovekivao. Nista brze mi trenutno i ne treba, posto sam planirao da za nekih godinu dana kupim novu masinu (ove godine sam se isprsio za notebook i to je sasvim dovoljno). Razocarenje je usledilo kada sam utaknuo memoriju u odgovarajuci slot. Prepoznaje je bez problema, samo sto joj se takt automatski pusta na 333 MHz. Staru memoriju sam izvadio. Podigne sistem, ali cim krenem da kopiram i najmanju sitnicu, racunar se resetuje. Isto se desava i sa nekim malo zahtevnijim programom. Sistem jednostavno puca. Resio sam da oborim sistem i ponovo ga instaliram na taze formatiran HDD, ali jos gore, ne moze da se instalira. Opet trokira i izbacuje cuveni Microsoftov plavi prozor sa porukom da nesto nije u redu sa novougradjenim hardverom. Vrati sam stari ram i sistem se digao bez muke. Sve je islo glatko. Ponovo sam probao Kingstona i opet nista. Resetuje se i dalje. Sve sam pokusavao da podesim u biosu, ali ne vredi. Cak sam ga flash-ovao poslednjom verzijom koju sam nasao. Opet isto. Ljudi, ima li neko neku ideju? Meni ih je ponestalo? Sve mi smrdi da sam dobio ne bas ispravan RAM, posto sam kupovinu obavio on-line (unisti me ova provincija, sta da se radi). Sta mislite?

BIOS ti se verovatno zaglupio, pamtio je postavke stare memorije pa mu sada nesto ne odgovara. Uradi prvo iz BIOs-a "load fail safe defaults".
Ako ne uspe, moraces rucno da namestas latencije memorije, udji u BIOS pa malo olabavi (ili malo povecaj voltazu, ali ovo kasnije probaj) pa onda pre bilo cega propusti sistem kroz programe Memtes86+ i Gold memory, oba se dizu sa diskete i proveravaju ispravnost memorije. Moraju OBA programa da ne izbace nijednu gresku!

Nazad
Vrh Dno