Šta je novo?

Nadjeni virusi na Mikro cd!?

Bu2

Slavan
Učlanjen(a)
04.12.2004
Poena
319
Kasperski je nasao ukupno 5 virusa na Mikro cd od januara :zgran: U pitanju su dva trojanca ,trojan clicker win32.vb.dn itrojan.win 32.vb.sy.Ovo spada u rubliku verovali ili ne.

Ma desavalo se to i dosad,sta je tu cudno,pa oni i kazu da ne snose odgovornost za software koji se nalazi na disku,nisu oni autori itd...Znaci na sopstvenu odgovornost koristis taj cd...
Karakteristicno za njih je da uopste ne pominju koji software sadrzi neki sumnjivi modul,vec eto tako skinu sa neta cak i nahvale...Secam se da su toliko nahvali URL Blaze,za razmenu url adresa,a taj program sadrzi toliko spijunskih modula,da cak i napredniji korisnici imaju velikih muka da ih izbrisu...
Zato gledaj sta instaliras pogotovo freeware,jer ipak iza toga zna najcesce to da stoji...

p.s

A nije ni Sveto Pismo sve sto Kaspersky nadje i to je diskutabilno...

Poslednja izmena:
U pravu si ,ali izgleda da su se uvalili prije virusnih zakrpa ,jer navodno programe skeniraju sa nekoliko AV programa

Bu2 je napisao(la):
Kasperski je nasao ukupno 5 virusa na Mikro cd od januara :zgran: U pitanju su dva trojanca ,trojan clicker win32.vb.dn itrojan.win 32.vb.sy.Ovo spada u rubliku verovali ili ne.

pa, sta je tu cudno? desava se - cak je dobro sto se desilo, kako bi smo se svi podsetili da ne postoji 100% siguran AV program!

Inace, urednik Mikra se izvinio u novom broju i rekao je da nijedan od 5 av-a koje oni koriste, u tom trenutku nije "prepoznavao" te trojance...

inace, Mikro CD je odlican - u stvari, definitivno najbolji CD koji se dobija uz nase IT casopise... na zalost, kvalitet samog casopisa polako opada, ali CD je sve bolji i bolji...

Kvalitet ne opada polako, već se survava niz veoma strmu liticu. To što se urednik izvinio nije nikakvo opravdanje za njihove propuste. Pošteno bi bilo da kažu da je kriv ''tamo neko'', ili zašto da taj neko ne bude i sam urednik, pa da snosi sve posledice. Moralno bi bilo da je makar i ponudio ostavku (naravno urednik), ako ni zbog čega makar radi reda. To bi bilo za mene normalno.

ma, daj... nije on kriv sto proizvodjaci av-programa ne umeju da naprave program kako treba :) ja ne bih ponudio ostavku, da sam na njegovom mestu! Znam da su se slicne stvari desavale i u nekim casopisima "preko" (npr. u jednom nemackom casopisu, koji sam ranije citao, dobijao se neki CD za "opravku" sistema, koji je sistem opravljao tako da "ostanu samo dugmici" - izvinili su se citaocima, ali to je bilo sve: na CDu je pisalo da ga koristis na sopstvenu odgovornost!)

niko nije kriv, jer na CDu lepo pise da se svi programi koriste na sopstvenu odgovornost - to cak pise i u Licencama gotovo svih, pa i najskupljih programa!

a kvalitet... ja i dalje mislim da polako opada, ali to nije tema ovde...

Ni ja licno ne okrivljujem mikro ako su sigurno proverili CD pre pustanja u promet. Kako ljudi mogu da znaju da li je onda virus na njemu? Ipak idu da pomognu svojim citaocima, zle namere sigurno nemaju.

ZoNi je napisao(la):
Inace, urednik Mikra se izvinio u novom broju i rekao je da nijedan od 5 av-a koje oni koriste, u tom trenutku nije "prepoznavao" te trojance...
Što onda ne koriste Anti Trojan alate kada su efikasniji na tom polju.

@Bu2
Mozes li reci koji su to programi tj trojanci nadjeni na disku,jesu li nadjeni u okviru nekog programa ili kao cisti zlonamerni troki

U pitanju su programi divix player lite 1.0.5. i Torrent Search 2.0.5 i upakovani su u program.

Eh,pa ja cu ti evo nabrojati neke programe koji se provlace godinama na njihovom disku sa slicnim zlonamernostima,a oni to ne pominju:Red Light,raznorazne kazaa varijante,gore navedeni URLBlaze,2 find Mp3.Eto tih sam se setio i dovoljni su da izgubis par sati da otklanjas raznorazne stetocine sa racunara...

ZoNi je napisao(la):
ma, daj... nije on kriv sto proizvodjaci av-programa ne umeju da naprave program kako treba :) ja ne bih ponudio ostavku, da sam na njegovom mestu! Znam da su se slicne stvari desavale i u nekim casopisima "preko" (npr. u jednom nemackom casopisu, koji sam ranije citao, dobijao se neki CD za "opravku" sistema, koji je sistem opravljao tako da "ostanu samo dugmici" - izvinili su se citaocima, ali to je bilo sve: na CDu je pisalo da ga koristis na sopstvenu odgovornost!)

niko nije kriv, jer na CDu lepo pise da se svi programi koriste na sopstvenu odgovornost - to cak pise i u Licencama gotovo svih, pa i najskupljih programa!

a kvalitet... ja i dalje mislim da polako opada, ali to nije tema ovde...

Ja se recimo nisam bunio kada mi je Mikro CD pukao u CD ROM-u i bukvalno ga razvalio, jer lepo pise da ga koristim na svoju odgovornost. Problem sa virusima ne spada pod koriscenje na sopstvenu odgovornost. Oni bi trbalo da provere prvo svaki program pre nego ga stave na CD. To sto im njihovi AV programi ne rade kako treba i to sto im kvalitet casopisa opada, i... jos mnogo toga, nije nikakvo opravdanje za jedan od najboljih nasih casopisa. Ovo kazem jer Mikro redovno kupujem vec par godina, i dobro znam kako je ranije bilo a kako je sada.

Svejedno, to je velika sramota koju sebi ne smeju da dopuste. Na stranu sto nista pametno nema da se procita u Mikrou (to treba zahvaliti PC World-u), ali za CD su ipak oni odgovorni. Kako to da se redakciji Digitala jos nije desilo da ubace trojana na disk (a CD koji ide uz Digital! je 200x korisniji od diska koji ide uz Mikro, da ne pricam o dizajnu, ono je blagi uzas na sta lici, pa ja sam radio bolje HTML stranice kada sam prvi put uzeo HTML editor u sake, desava se cak i da linkovi ne rade).
A i sama redakcija je totalno gluva kada su komenari citalaca u pitanju. Vise puta sam slao kritike i predloge i ostao bez odgovora.

Ali da se ova tema ne bi pretvorila u pljuvacinu po Mikrou, svoje nezadovoljstvo ovim casopisom, kao dugogodisnji citalac (imam sve brojeve do sredine 2004 godine kada su mi se konacno smucili) zavrsavam sa kritikom ovde :D

Btw Zoni, lepo je to sto su oni napisali da nisu odgovorni ali onda ko je? Koja je svrha tog CD-a onda ako je pun virusa? I ko ce sutra da ti kupi casopis i ubaci disk u svoj citac kada je on potencijalna opasnost za kompjuter (em se desavalo da eksplodira pa sad i ovo). Neozbiljno...

drpiga je napisao(la):
Eh,pa ja cu ti evo nabrojati neke programe koji se provlace godinama na njihovom disku sa slicnim zlonamernostima,a oni to ne pominju:Red Light,raznorazne kazaa varijante,gore navedeni URLBlaze,2 find Mp3.Eto tih sam se setio i dovoljni su da izgubis par sati da otklanjas raznorazne stetocine sa racunara...
da... ali, za te programe (u opisu na CDu) pise da uz sebe instaliraju i druge "pratioce", a to isto pise i u licenci... dakle, ko ne cita, nece dobro proci :)

@ kUdtiHaEX: ko je odgovoran? Pa, ne znam... niko, valjda... hoces da koristis free program? Pa, dobro, mnogi takvi programi moraju nekako da se otplate... ne znam ni ja - ja svakako ne bih stavljao takve programe na CD... mada, ja kupujem Mikro skoro od samog pocetka i nkada nisam imao probleme sa CDom... inace, slazem se da je "GUI" ovih CDova uzasan! Ko je napravio taj dizajn, treba ga umlatiti :S: prethodni glodur (Vasic) bio je ipak mnogo bolji od aktuelnog...

btw, posto ovde ima mnogo IT novinara, zna li neko gde je sada Milenko Vasic?

kUdtiHaEX je napisao(la):
CD koji ide uz Digital! je 200x korisniji od diska koji ide uz Mikro
e, ovo me interesuje... u kom smislu korisniji? ako mislis da ima bolje programe, ne deluje mi tako (mada, priznajem, nisam skoro kupio Digital)... u stvari, rekao bih da su po sadrzaju dosta slicni (za izgled sam vec rekao da mi se ne svidja, ali mi to nije mnogo bitno)

http://www.mikro.co.yu/arhiva/tekst.php?broj=5105
http://www.digitalonline.co.yu/sadrzaj_cd.php (nije ceo spisak)

Poslednja izmena:
Da, sadrzaj diska je bolji jer ima bolje programe, bolje je organizovan i lepsi za oko... A sta dobijas uz Mikro CD? Gomilu bezveznih programa... cak je i stavljanje virus definicija na CD postalo smesno, jer update izlazi svakog dana, nekoliko puta.

I kako niko nije odgovoran? Ako, recimo, ti i ja radimo na prikupljanju programa i svega sto ide na CD, valjda smo ti i ja odgovorni u slucaju da se desi ovakvo sr***? Neko mora da bude odgovoran...

kUdtiHaEX je napisao(la):
1. sadrzaj diska je bolji jer ima bolje programe, bolje je organizovan i lepsi za oko...

2. A sta dobijas uz Mikro CD? Gomilu bezveznih programa...

3. cak je i stavljanje virus definicija na CD postalo smesno, jer update izlazi svakog dana, nekoliko puta.

4. I kako niko nije odgovoran? Ako, recimo, ti i ja radimo na prikupljanju programa i svega sto ide na CD, valjda smo ti i ja odgovorni u slucaju da se desi ovakvo sr***? Neko mora da bude odgovoran...
1. nema bolje programe, niti je bolje organizovan! Lepsi je mozda (bas cu kupiti sledeci broj Digitala da vidim licno kako to izgleda...)

2. :D ne zezaj, bre...

3. pa, i nije lose to: instaliras AV, ubacis kumulativnu dopunu, pa onda sa Neta treba da skines 100KB, umesto 2MB ;) a ima i onih koji imaju spor Net ili ga nemaju uopste...

4. lepo... Niko nije odgovoran ako su stvarno testirali sve programe sa 5 antivirusa, kako sto kazu da jesu (a nema razloga da im se to ne veruje)...

poz...

Potpunu odgovornost urednika casopisa bi mogli da trazite kada bi AV programi garantovali 100%-tno ciscenje sistema - ali tako nesto ne garantuje ni jedan AV program (a to bi bar na ovom forumu trebalo da se zna).

ZoNi je napisao(la):
4. lepo... Niko nije odgovoran ako su stvarno testirali sve programe sa 5 antivirusa, kako sto kazu da jesu (a nema razloga da im se to ne veruje)...
Ti ZoNi kao veruješ u to što oni napišu kao opravdanje. Ne odnosi se to samo nanjih, nego i na SBB, Telekom itd. Pobogu pa oni moraju nešto da napišu. Da su koristili KAV, koji je mogao da se kupi za oko 1000 din. pre par meseci, ne bi im se to desilo. I sad kao niko nije kriv, nego su krivi AV programi koje oni koriste. Pa što ne koriste lepo neke od AV programa koje toliko hvale u svojim časopisima (Nortona npr.). Stvarno glupo zvuči njihovo opravdanje, i ne znam da li i u njihovoj firmi postoji ono zvanje GLAVNI i ODGOVORNI UREDNIK ili samo urednik. Šta god da je neko je odgovoran, ako ne on onda neko od njemu podređenih radnika (grubo zvuči).

Sale KG je napisao(la):
1. Ti ZoNi kao veruješ u to što oni napišu kao opravdanje.

2. Da su koristili KAV, koji je mogao da se kupi za oko 1000 din. pre par meseci, ne bi im se to desilo
1. da... zasto ne bih verovao? I Want To Believe! :p

2. KAV za 1000 din je bio valjda Personal ;) Inace, posto ne citas Mikro (ocigledno), moram da ti kazem da je upravo KAV bio proglasen za najbolji AV u Mikru :eyebrows: i jos: skoro da sam siguran da je jedan od tih pet AVa bio upravo KAV!

u svakom slucaju, smorila me ova tema :d

ajd :wave:

Čovek je lepo rekao u prvom postu da je upravo KAV našao pomenute viruse.
Ja nisam ni rekao da se za 1000 din. moglo kupiti nešto drugo, i šta je loše u KAV Personalu!?. Bilo je reklama za to i u PC Magazinu, a možda i u jošnekim časopisima. Mikro sam prestao da čitam sa početkom 2005, a ti malo prelistaj prethodne brojeve pa kaži koji su AV forsirali (GOOODINAMA UNAZAD).
To u šta si ti siguran (vezano za ovaj thread) možeš da okačiš ...(znaš već gde).
Ne mogu da verujem da neko može da bude slep pored sopstvenih očiju.
Pa ajd :wave:

Poslednja izmena:
Sale KG je napisao(la):
1. Čovek je lepo rekao u prvom postu da je upravo KAV našao pomenute viruse.

2. Ja nisam ni rekao da se za 1000 din. moglo kupiti nešto drugo, i šta je loše u KAV Personalu!?
jaoooo...

1. da, otkrio ga je KAV, ali sa NOVIM definicijama!!! [urednik kaze da taj trojanac nije bio poznat do 20.12., a CD je otisao na "pecenje" 12.12.)... upravo su definicije poenta svakog antivirusa...

2. ma, nista... samo sam se zezao - Personal ne bi smela da koristi firma, vec samo pojedinac ;)

poz

Brate, ovaj Zoni je pravi advokat :D

Advokat za MyIE, Internet Explorer i sada za Mikro :D

Ne mogu da verujem sa koliko energije se ubedjuje oko ovih stvari.

ZoNi je napisao(la):
1. nema bolje programe, niti je bolje organizovan! Lepsi je mozda (bas cu kupiti sledeci broj Digitala da vidim licno kako to izgleda...)

2. :D ne zezaj, bre...

3. pa, i nije lose to: instaliras AV, ubacis kumulativnu dopunu, pa onda sa Neta treba da skines 100KB, umesto 2MB ;) a ima i onih koji imaju spor Net ili ga nemaju uopste...

poz...

Zoni, imam skoro sve diskove koji su izasli do sredine 2004. godine. Iskreno, nikada nista pametno nisam nasao na njima (a uvek sam ih sa velikim zanimanjem pregledao). Dopune za AV su smesne, dok meni ne dodje Mikro CD prosao voz... Svi ovde imaju spor net (to je kao i da ga nemas) pa ipak skidaju zakrpe.

To sto oni kazu da su skenirali, eat my shorts... :D Mogu da se kladim da je jedan od njih bio Norton ;-) U prevodu, da su oni ZAISTA uradili posao kako valja ovo se ne bi desilo. A posto su im promakli virusi, ja im apsolutno ne verujem i neko mora da bude odgovoran za to.

ZoNi je napisao(la):
inace, Mikro CD je odlican - u stvari, definitivno najbolji CD koji se dobija uz nase IT casopise... na zalost, kvalitet samog casopisa polako opada, ali CD je sve bolji i bolji...

Haha, dobar vic. CD im je krš, softver krs, uvek kasne, tako im je i SP2 za XP kasnio tri meseca za CD-m digitala i PC presa. I nije mi jasno kako neko za amaterski cd pun virusa, reklama i špijunskog sovtvera može da kaže da je dobar. Smatram da je to najgore urađen CD na prostoru balkana a i šire.

A neću ni da komentarišem njihovo masovno pucanje CD-a u plejerima i koliko su stotine plejera oštetili lošim kvalitetom medije na kome su rezali tako loše izabrane programe.

ZoNi je napisao(la):
jaoooo...

1. da, otkrio ga je KAV, ali sa NOVIM definicijama!!! [urednik kaze da taj trojanac nije bio poznat do 20.12., a CD je otisao na "pecenje" 12.12.)... upravo su definicije poenta svakog antivirusa...

2. ma, nista... samo sam se zezao - Personal ne bi smela da koristi firma, vec samo pojedinac ;)

poz

Da da to je urednik rekao. A reci mi, ovaj, bas cudno kako se to DIgitalu, PC Pressu, VIDI-u, Hackeru i sl. casopisima koji daju CD nije to desilo.. mora da je urednik telepatski povezan sa svim piscima virusa po svetu... :-devil-: Mislim daj bre.... :bottle:

@ delimir: stvarno si u pravu! Smorio sam i sebe...

@ MMS: http://www.mikro.co.yu/arhiva/tekst.php?broj=5105

@ kutija: da, da, da... whatever ;) ocigledno da neces promeniti moje misljenje, bas kao ni ja tvoje :D nego, sledeceg meseca cu da kupim Digital, Mikro i SK (ova poslednja dva ionako stalno kupujem) i da ih malo uporedim...

Nazad
Vrh Dno