Šta je novo?

Nada umire poslednja

djuka007

Slavan
Učlanjen(a)
14.01.2005
Poena
319
Diskovi Verbatim DVD+R 8x Advanced AZO (Kupljeni danas u Kik trade-u)...
Pioneer 108 DVR...
Nero 6.3.0.0...
Najnoviji firmaware (1.20)...
Rezem ti ja tako, kad poce da *****ava...
Dva diska za redom: "Write error"...
Na jednom nije ni zavrsio lead-in, a na drugom je jedva poceo da pise...
What's the catch?...
I ima li sanse da nesto ucinim sa diskovima ili odma u korpu?...
Poz

P.S. Potpuno se identicno ponasa (potrebno mu je isto vremena) kada je podesen da reze na 4x i 8x...
Nisam pametan...
(a nisam ni glup :p )

Ako mu treba isto vremena i za 4x i za 8x, onda ti rezac verovatno radi u PIO modu. Probaj malo search, PIO is the word ;)

Al meni su SATA i hard i DVD *pomocu Serillale na ABIT NF7-S*
PIO bi trebalo da bude samo za ATA zar ne?...

Instaliraj noviji Nero! Taj 6.3 je bas star...
Meni odlicno radi taj rezac sa Nero 6.6.0.8...

Instalirao sam Nero 6.6.0.15a (taj mi je bio pri ruci)...
Jedina razlika je sto sada kasni 15 sec kada se reze na 8x nego na 4x...
Vrlo zanimljivo...

Ja sam imao probleme sa Nerom, sad me vec neko vreme dobro sluzi verzija 7. Ako imas mogucnosti, probaj negde drugde da rezes na te diskove da iskljucis mogucnost losih medija. Skoro je jedan moj drugar uzimao Verbatim (doduse bez natpisa, printabilne) koji su se lose pokazali.

ovo da 108ica nece da radi sa nero 6.3.1.10 (i ranije) smo apsolvirali
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=76082
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=69909&page=2&pp=25

Inace, sa poslednjim verbatim diskovima (16x+) sam primetio cudnu stvar, kako god da narezem kada se pogleda na jakom svetlu primecuju se dve difuzne polumesecaste mrlje koje su postavljene jedna naspram druge, ponekad ih ima dve, jedna do druge. Inace citljivost diska je u redu, a posle dva tri meseca se nista specijalno ne menja (isto je citljiv).

Ne znam, u poslednje vreme uzimam samsung pleomax (8x minus), mislim da im je sken bolji kada se prze na 8x u odnosu na 4x.

Prelivanje boja (u vidu tamnijih prstenova ili polukrugova) je uslovno rečeno "normalna" pojava. Ja sam to primetio baš odavno, kada sam koristio pojedine Primedisc 8x diskove (+R RitekR03), a objašnjenje je u strategiji snimanja kada se na tim mestima usporova rezanje i/ili menja snaga lasera. Koji rezač imaš? Ovo se naročito primećuje kod NEC modela i to baš na Verbatim diskovima koji na gotovo svim medijama prave te upadljive površine/prelaze @16x. Mislim da i kod drugih to može da se primeti ali malo teže (potrebno je odgovrajuće svetlo i ugao gledanja).

Neki su špekulisali da to označava problem rezača da primeni pravilnu stragiju snimanja na tom disku, što može biti slučaj u ekstremnim situacijama i ako je rezultat problematično snimljen disk, ali su kod mene svi šareni diskovi ok.

djuka007 je napisao(la):
Diskovi Verbatim DVD+R 8x Advanced AZO (Kupljeni danas u Kik trade-u)...
Pioneer 108 DVR...
Nero 6.3.0.0...
Najnoviji firmaware (1.20)...
Rezem ti ja tako, kad poce da *****ava...
Dva diska za redom: "Write error"...
Na jednom nije ni zavrsio lead-in, a na drugom je jedva poceo da pise...
What's the catch?...
I ima li sanse da nesto ucinim sa diskovima ili odma u korpu?...
Poz
Koje si medije do sada koristio? Probaj medija koje si ranije koristio, u krajnjem slučaju uzmi nešto od 16x sertifikovanih "silver" Verba, Maxell ili Primedisc 16x i novi Nero obavezno (poslednji 6.x ako si gadljiv na 7.x).

Poslednja izmena od urednika:
djuka007 je napisao(la):
Al meni su SATA i hard i DVD *pomocu Serillale na ABIT NF7-S*
PIO bi trebalo da bude samo za ATA zar ne?...

Ne, pio mod vazi i za SATU, mada nema "bagova" da se sam ukljuci (sto se tice HDDa). A jel tebi to radilo pre nekoliko dana recimo?

andjelkoyu je napisao(la):
Prelivanje boja (u vidu tamnijih prstenova ili polukrugova) je uslovno rečeno "normalna" pojava. Ja sam to primetio baš odavno, kada sam koristio pojedine Primedisc 8x diskove (+R RitekR03), a objašnjenje je u strategiji snimanja kada se na tim mestima usporova rezanje i/ili menja snaga lasera. Koji rezač imaš? Ovo se naročito primećuje kod NEC modela i to baš na Verbatim diskovima koji na gotovo svim medijama prave te upadljive površine/prelaze @16x. Mislim da i kod drugih to može da se primeti ali malo teže (potrebno je odgovrajuće svetlo i ugao gledanja).

Neki su špekulisali da to označava problem rezača da primeni pravilnu stragiju snimanja na tom disku, što može biti slučaj u ekstremnim situacijama i ako je rezultat problematično snimljen disk, ali su kod mene svi šareni diskovi ok.

Nisam mislio na koncentricne krugove i poznate prelaze zbog razlicitih brzina.
Ono sto sam opisao je nesto kao mrlja (sirine 2-4mm) koja se primecuje samo pod lampom i ako se disk pogleda pod odredjenim uglom, a mrlja se prostire obicno od pocetka przenja prema periferiji za oko 1-2c. Najcesce ih ima dve i naspramne su jedna na drugu (tacno pravo preko puta rupe). Ovo sam primetio jedino kod verbatim MCC 004 i to oni koji su bili u pakovanju made in taiwan. Made in india (a takodje mcc 004) nisu ovo ispoljavali. Vremenom se mrlje ne povecavaju (proslo je dva-tri meseca), diskovi su sasvim citljivi, a rezac je pioneer 108 fw1.20, nero 7.0.5.4.

Prvo sam pomislio da je rezac poceo da vileni, al kad sam uzeo samsung pleomax diskove video sam da se to sa njima ne desava.

Zao mi je, al` trenutno nemam pri ruci nikakav digitalac kojim bih ovo slikao...

Nisam mislio na koncentricne krugove i poznate prelaze zbog razlicitih brzina.
Znam na šta misliš, koncentrični prsteni su drugo i javljaju se obično kod ZCLV i PCAV metoda (6-8-12x), a i zavise od drajva/strategije gde vrši prilagođenje brzine i snage.

Ono sto sam opisao je nesto kao mrlja (sirine 2-4mm) koja se primecuje samo pod lampom i ako se disk pogleda pod odredjenim uglom ... jedino kod verbatim MCC 004 ...
Na te "mrlje" sam i ja mislio, doduše nisam primećivao simetriju. Može biti da je do diskova u kombinaciji sa tvojim drajvom (tj. obično i jeste). Sami oblici "šara" su različiti, ja sam se susretao sa polukrugovima ili odsečcima širine par milimetara različitih dužina luka (1-3 cm), čak ih je bilo i nekoliko "susednih" na malom međusobnom odstojanju samo u određenom delu diska (ovo sam uglavnom viđao na Ritek diskovima). To može biti i pokazatelj da disk nije uniformnog kvaliteta na tim deonicama i da je strategija promenjena u letu, što bi se pokazalo na pipo testu ili kod kopiranja ako bi disk usporio, odnosno verifikacija ne bi prošla na tom delu u krajnjem slučaju.

da, ume da ih bude susednih, ponekad se pojave dve (jedna do druge) i karakteristicno je (kako se rekao) da su u obliku luka. Mislim da se odrazava na pipo test, mada se nisam mnogo tangirao zbog onoga sto prikazuje pioneer 108, jer su podaci sasvim citljivi, verifikacija prolazi, a disk se kopira bez problema.

Btw, dans sam przio par komada ovih s pocetka trida Verbatim 8x plus (MCC 003) - odlicni; i ne daju "mrlje".
Kupljeni u bezistanu (kikova kiosk-maloprodaja).

Bas tu sam kupio...
Moracu detaljno da analiziram problem, pa mi mozda i sine zasto nece da reze brze od 4X...
Poz

Vidi sta nero info tool kaze za pioneer, da nekako nije otisao u PIO (DMA off), eventualno bi mogao da rezac probas sa nekim drugim IDE (80pin) kablom.

Vrh Dno