Šta je novo?

Na koju foru...?

frenky

Čuven
Učlanjen(a)
21.01.2005
Poena
619
Imam disk od 10 GB. Poceo sam da dobijam poruku da je "low disk space".U Properties-u kaze oko 195 MB slobodnog prostora ima. Kako je moguce da ma sta obrisao sa diska slobodan prostor se samo smanjuje? Ili barem on to tako predstavlja. Cak sam skinuo Microsoft .NET Framework koji sam koristio. Trebalo je da oslobodi oko giga prostora a ono-nista.
Racunar je u mrezi, povezan sa serverom na kome je baza.
Kada selectujem sve u win exploreru i kazem properties , on mi sabere oko 6 giga podataka. Sta je sa preostalih 3??
:crash:

Jel praznis kantu? :d

Redovno iznosim smece, ali nema niceg tamo. A kod uninstaliranja pogotovu.

System restore... u dir-u System Volume information u root-u diska su ti gigabajti koje ne znas gde su ;)

Dobro, kako da ih vratim u upotrebu odatle?

Desni klik na My Computer --- Properties --- System Restore --- Turn off System Restore on all drives
Poslije toga mozes izbrisati prethodne "restore points", ako ih sam ne izbrise

Propertis od te particije, pa "DISC CLEANUP", pa odes na "More options", nadjes system restore cleanup i to je to. U tom slucaju ti je obrisao sve restor point-e sem poslednjeg.

Ne ide...Dobio sam nesto prostora,ali i dalje vise od 2 GB visi negde. Ovo stvarno nikad nisam video :trust:

Probaj ovo: Start>Run>sfc /purgecache
Pre i posle ovoga izmeri veličinu Win direktorijuma i pogledaj rezultate. ;)

Mozes i IE (tako ti je najlakse) da kliknes na tools > Internet Options i posle toga na Delete Cookies i Delete Temporary Internet FIles. Posle toga mozes da izbrises sve fajlove u C:/Windows/Prefetch kao i u C:/Windows/Temp.
Nemoguce da si tako malo dobio ciscenjem Restore Pointova.

Cekaj, sad mi nesto nije jasno.
Jel ti racunas da ti fali dva od deset? Ili od formatiranog kapaciteta?
Moj Maxtor 120GB formatiran na 114GB i ne moze vise :bottle:
Dzabe pise 120GB!

Moze da bude i problem sa alokacijom slobodnog prostora.
Meni ja sa FAT32 problem resavao Norton Disk Doctor, dok kod NTFS-a nemam te probleme.

p.s. Isprazni i temp foldere, Windows\temp i C:\Documents and Settings\%USER_NAME%\Local Settings\Temp

Fali 2 od 10 formatiranih.Ne znam precizno koliki je hard,taj racunar je na poslu.
Probacu sa brisanjem ovih raznih temp i temporary sadrzaja.
:wall:

Pa ako je hard od 10 mislim da ne mozes i formatirati 10?
Uzeo sam svoj primer, mozda se i varam?
Aj neko ko je imao vise hardova neka se oglasi.

Ne bio smeo da bude virus pored ovih antivirus i firewall servera, mada,nikad se ne zna. Sad je vec bolje , posle purgecacha i brisanja temp foldera. :banana: Vidim i da rezervisan prostor za system restore stoji na maksimumu, pa sigurno i sa tim nesto kalkulise.
Odlicni saveti, hvala!

Mislim da enable-ovan System Restore na hard disku nije pametna stvar. ;)
Na stranu što inače mislim da je System Restore krajnje bezvezna opcija...

Ipak zahtevaju da system restore bude ukljucen. Svi u mrezi rade na bazama koje su na serveru , pa je takva procedura zbog konzistentnosti. Istina da mu OS tako dodeljuje mesto na hardu i to obilato. Sve ostalo zanemaruje.

Kakva bre konzistentnost baza??? :trust: :d

Kakve to blage veze ima sa system restore???

Komsija nikako da ti se javim zbog zauzetosti. Nego da se nadovezem. Sin mi isprica sledeci problem:
Punio je HD do max i onda je poceo da brljavi. Nije na njemu system ( pomocni HD za podatke ) on ga formatira ( Maxtor DM8 40GB ) i nestade mu 5 GB. Dakle onih 38.1 koliko iznosi stvarna velicina - 5GB =33.1GB!
U cemu je fora i kojim programom se to moze ispraviti??
Hvala unapred.

Da i ja imam jedan mali problem sa outlook-om. Kad god primim mail on sam iskljuci modem iz mreze. Na exploreru i Operi sve je OK. Posto do sada nisam imao ovaj problem da li je do provajdera ili nesto trebam u Outlooku pa u tools-ima da chekiram?

@Delija, nije to dzabe izmisljeno. Ono objasnjenje je bilo samo ukratko.A ako si profi , onda nista ne prepustas slucaju. Sve se radi po PS-u. :whip:

@astrolog
Iskoristi Partition Magic 8.0 (ne pokusavaj sa starijim verzijama, nece raditi kako treba pod Xp-om). I ja sam imao slican problem (samo sto je kod mene bilo 7Gb). Rec je o nekakvom neraspodeljenom prostoru. Radi se o tome da on jednostavno nije izformatiran i nema File sistem.Kada mu dodelis neki od fajl sistema (preporucujem taj koji vec koristir) pridodaj ga vec postojecoj particiji (opcija Merge).
Sto se tice tvog drugog pitanja, citiracu Matrix na Leskovacki: "Corav li si bre, *****" :d. Prozor u attach-u se nalazi u Tools>Options.

Pozz

Mene FDisk do sada nikada nije izdao, nevezano za velicinu harda (trenutno imam 2x120Gb + 160Gb izdeljeni svi na po 4 particije)...

Hvala Wolfmane za ono moje pitanje oko outlooka. E kad je neko corav pa to ti je. A i sto bi bas sve znao kad postoje prijatelji sa Bencha. Samo mi nije jasno kako se sam chekirao???!!
Ono oko HD ne znam a postoji velika verovatnoca da je koristio Particion Magic 7 a ne 8 kako kazes. Ja imam osmicu pa cu mu je preporuciti da sa njom vrati deo particije koje ne vidi ni particion magic. Kada odradimo javljam

Pozdrav i jos jednom hvala Wolfmanu :)

Nego kad sam tu koji program koristite za spamove. Imam MailWasher i em sto mi se ne svidja vec je i trajal verzija.
Hvala na predlozima jer me udavise raznorazne mail reklame pa moram da idem na sajt provajdera da ih tamo chistim jer mi blokiraju outlook. ;)
POZ

Prostor na h.disku

Recicle bin, System restore, hibernation, page file of virtual memory, system
volume information su glavni i najveći razlozi gubitka slobodnog prostora na
( bilo kom ) hardu...Reši se njih i dobićeš nazad svojih 3 giga...

@astrolog
Hteo sam odmah da ti predlozim Mozila Thunderbird, ali nisam hteo da se namecem bezveze. Evo ti par screenshotova i link za download.
P.S Besplatna je.

Napominjem da on ne izgleda bas ovako, temu mozes skinuti odavde

Download Thunderbird

Wolfmane skinuo sam Mozillu i skin Crystal i jako mi se svidja. Za sada dobro radi. Evo u atacu kako to izgleda kod mene. :banana:
Hvala ti druze na sugestiji i odgovorima.
Pozdrav. :wave:

@KtK Recicle bin, System restore, hibernation... nemaju veze sa onim sto sam pisao. Disk je formatiran :d
Pokusacu kako je Wolfman napisao sa Partition Magicom 8 pa javljam sta sam uradio sa izgubljenim gigabajtima. :wall:

Prilozi

• za Wolfmana.JPG
    za Wolfmana.JPG
    81.4 KB · Pregleda: 65
Ja nisam nikako mogao osmicu da upotrebim, instaliram je, ali kada ga pokrecem samo mi je izbacivao neku gresku... Neke tabele cilindri se nisu slagali, pitao sam i u servisu sta se desava niko nije znao da mi kaze.
Posle sam uzeo Hiren's boot 6 i sredio. Ali ni posle toga {formatiran ceo hard} nije htela osmica i dalje je prikazivala istu gresku.
Od tada kada hocu nesto da radim ili ubacim xp ili hiren's pa radim...

Aj kad smo vec kod particionisanja, da vas pitam.
Prazan hard podelim na 4 dela C,D,X,Y, na C bacim win.
Ali kada hocu neformatiranu particiju da formatiram iz win-a, daje mi samo opciju NTFS! Neda mi Fat32, zasto? Onda stupi Hiren's na scenu... Ali nije to bitno, zasto nece iz win-a?

Vrh Dno