Šta je novo?

na cemu raditi backup?

monstrum

Čuven
Učlanjen(a)
07.01.2003
Poena
665
Dakle, backupujem samo podatke, sada koristim Memorex Black cd-ove, posto sam cuo od nekih upucenih ljudi da su najbolji. Do sada sam koristio verbatim data life + (original, nisu piratski) pa me zanima da li je moja muzika sigurna na verbatim diskovima, ili da je svu prerezem na memorex black?
Takodje, sve to planiram sprziti i na DVD, pa me interesuje koji su provjereno najpouzdaniji DVD modeli?
(Naravno, sve to ide kasnije na jedan mali hdd od 30 Gb i u ladicu, ali opreza nikad dosta ;) )
Pozdrav

Ne znam, ja imam neke verbatim diskove iz '96 koji su u odlichnom stanju i dan danas. Shto se tiche dvd-ova, trenutno koristim TDK 16x DVD+R (plavi diskovi).

Verbatim Crystal (sa velikim pisanim slovom C na desnoj strani diska) su prema mom iskustvu odlicni diskovi. Takodje i Verbatim Pastel (Taiyo Yuden), naravno, ako nije fake:)

Da, ali ti Crystal više ne mogu da se nađu. Sada ima samo onih krš DL+, sa onim likom na omotu što telefonira. Da ne znaš možda gde ima original Crystal-a?

monstrum je napisao(la):
Dakle, backupujem samo podatke, sada koristim Memorex Black cd-ove, posto sam cuo od nekih upucenih ljudi da su najbolji. Do sada sam koristio verbatim data life + (original, nisu piratski) pa me zanima da li je moja muzika sigurna na verbatim diskovima, ili da je svu prerezem na memorex black?
Takodje, sve to planiram sprziti i na DVD, pa me interesuje koji su provjereno najpouzdaniji DVD modeli?
(Naravno, sve to ide kasnije na jedan mali hdd od 30 Gb i u ladicu, ali opreza nikad dosta ;) )
Pozdrav
A da mu ti malo prebajes protiv uroka?
Cemu toliki backup za muziku?

@thundercase
Bilo ih je u Nisu u firmi Media Centar kod grckog konzulata. Ne znam da li ih i dalje imaju. Cena je bila oko 22 din/kom. U Virtycomu su postojali u jewell case pakovanju za oko 35 din/kom. U BG-u ih mozda ima u Alfa Vision-u, jer odatle Media Centar nabavlja robu.

OK, 10x za info, baš ću se raspitati. BTW, uzeo ja skoro neke TDK, pakovanje tortica 10 komata. Još pitam prodavca šta da uzmem - Memorex ili TDK; ista cena. On kao TDK obavezno. Ja kući pogledam - made in Poland :) . Rek'o, okej, šta se tu može. Uzmem drugi CD (iz iskustva ;)) i pogledam ga - ono defekt! Rupica na premazu, daklem neupotrebljiv :) ...

Zaključak: NITI JEDNA marka CD-ova više ne valja, svi su srozali kvalitet.

peja je napisao(la):
Verbatim Crystal (sa velikim pisanim slovom C na desnoj strani diska) su prema mom iskustvu odlicni diskovi. Takodje i Verbatim Pastel (Taiyo Yuden), naravno, ako nije fake:)

Nisam dosada nailazio na fake Verbatim Pastel -TY, mahom su svi bili OK, osim onih koji su stajali u nekoj vlazi izgleda. Ti su počeli da oksidišu po krajevima...:S:

thunderchase je napisao(la):
OK, 10x za info, baš ću se raspitati. BTW, uzeo ja skoro neke TDK, pakovanje tortica 10 komata. Još pitam prodavca šta da uzmem - Memorex ili TDK; ista cena. On kao TDK obavezno.

Ako se ne varam sada se valjaju samo turski TDK od one firme što je jednom imala licencu da ih pravi, pa je izgubila ali je nastavila da štancuje fake-ove.

Što se Memorex-a tiče tu sam viđao Prodisc varijante, koje me ne ostavljaju baš spokojnim (Prodisc je krivac za nekadašnje Smart Buy kojima se redovno odlepljivao sloj, postajao nečitljiv), tako ni da na njih ne bi računao.

Poslednja izmena od urednika:
E, firma nije Alfa Vision nego Alfamedija. Izvinjavam se...
Inace, extremno sam zadovoljan Pastelima. Imam ih 30-ak i svi rade savrseno. Sto se tice TDK, ranije ih je proizvodio Mitsui (to su oni Metallic), a posle se pricalo da ce proizvodnju preuzeti Ritek. Mislim i da su Traxdata odlicni diskovi. Njih proizvodi Ritek, i to je navodno njihova 1. klasa. Imam 15-ak Traxdata CD-ova i za sada su svi OK. Skenovi su im odlicni, nema C2 gresaka pri kraju diskova kao sto se ponekad desava sa Ritekovim diskovima koji se prodaju pod drugim brendovima.

mmilovan je napisao(la):
Ako se ne varam sada se valjaju samo turski TDK od one firme što je jednom imala licencu da ih pravi, pa je izgubila ali je nastavila da štancuje fake-ove.
A odakle tebi ove informacije?

Ja uzimam Traxdata DVDeve i do sada mi nije riknulo mnogo komada, ali im je citanje veoma, veoma slabo, tako da kopiranje jednog filma moze da potraje i vise od 10 minuta.
Ali sta bolje da nadjem za 14.5 dinara.
Danas sam nasao TDK 16x DVD+R za 22 dinara u maloprodaji, pa cu videti da li su sta bolji od ovih Traxdata i da li se isplati placat 7.5 dinara vise.

I konacno, kako se i nece srozati kvalitet kada svi zelimo da uzmemo sto jeftinije medije? Tu mora da zaradi i proizvodjac i veleprodaja i maloprodaja. Dok se sve to obidje i dodje na 20dinara, sta mislite koliko kosta proizvodnja jednog medija?
I kako medju svim tim krsem iz Bugarske/Turske da ostane neka kvalitetna marka sa tri puta vecom cenom (ali i realnom)?

Ozbiljno te pitam.

Cu da procitam.

Ah, da, odgovorio si, ali nisi linkovao.

Poslednja izmena:
A ja sam inace profesionalni citac misli... :D

ljudi, najbolje je da uzmete jedan Verbatim onaj najskuplji pa, kao sto sam i ja uradio, ga skalperom lepo isecete i videcete koliko tu stvarno ima slojeva. nije dzaba cena od 30din

Nazad
Vrh Dno