Šta je novo?

na šta rezati??

kiza ns

Čuven
Učlanjen(a)
16.01.2003
Poena
619
ajde da čujem neke preporuke na šta rezati? treba mi za kućnu arhivu filmova, mp3 i tako to... znači da posle 2 godine stajanja ne izvučem disk iz kutije a on ne radi? malo para više nije problem, jer mi je bolje da dam više nego da ostanem bez nekih stvari... :rtfm:

do sada sam narezao možda 100 kom (uglavnom verbatim, onaj tanki, žićkasti), sve bez greške, ali ne da mi se da čekam kako će se pokaazati... ctp;

koliko sam provalio iz nekih rasprava ovde, uglavnom je sve sra**e, i djubre... :cuss:

na šta rezati???
(samo nemojte sa onim "narezao sam 200 diskova i 3 su mi samo pukla pošto sam rekao tačno šta mi treba...) :wave;

I najkvalitetniji mediji postanu sr*nje kada se ne narezu korektno, ne proveri njihova funkcionalnost i ne cuvaju u dobrim uslovima.

Ako si imao na umu cdr medije... dobar je Mitsubushi Verbatim (tesko se nalazi), TDK color d-view i silver u slim kutijama, Princo...
Meni je odlicno sve sto je Ritek napravio u poslednjih 2 godine (Platinum npr.) CMC, Memorex.

Neko vec rece da je za svaki rezac pogodan (samo) neki od medija i da ne postoji univerzalno savrsen cdr koji ce biti najbolji za sve rezace.
Za pouzdanost nakon dugog vremenskog perioda najbitnije je proveriti rezanac nakon rezanja i cuvati ga u pogodnim mikroklimatskim uslovima.

Takodje, pomaze povremena poseta crkvi i molitva, s obzirom da ne postoji sasvim pouzdan nacin da neko predvidi da li ce neki medij koji se danas nudi na trzistu biti besprekoran nakon 5 godina. Danas znamo da su (bili) savrseni kodakovi zlatni diskovi, ili npr. fuji koji su se proizvodili npr. 97` godine, ali sumnjam da je neko tada mogao toliko to da garantuje (osim sto je to pokazivala njihova cena, s tim sto su se pokazali odlicnim i oni koji su nekoliko puta bili jeftiniji od pomenutih), koliko neko zeli da mu se to garantuje.

Kada je meni vrlo stalo do pouzdanosti - przim dve kopije, koje cuvam u razlicitim stanovima (zbog npr. pozara), zatvorene u metalnim kutijama koje su pune silica-e (protiv vlage), na mestima gde temperatura najmanje varira tokom godine. I rezultat je, u odnosu na one koje vukljam po torbicama, da se oni u torbicama pocnu da ljuste nakon oko 1.5-2 godine, dok iste medije koje ne muljam preterano po rukama ostaju savrseno citljive.

http://www.beauphoto.com/frames/digital/news/cdr.html
http://users.erols.com/invertigo/boots/blank-media.html
za one kojima je interesantno testiranje audio diskova http://www.audiomedia.com/archive/reviews/uk-0301/uk-0301-cdrmedia/uk-0301-cdrmedia.htm

Best cdr for LiteOn
http://club.cdfreaks.com/showthread/t-42836.html

Zakljucak:
Od 30-60din/kom sve je to (za najvecu vecinu) isti k...c. Vise zavisi od rezaca i nas samih, nego sto bi moglo da zavisi od medija.
Bolji su labelaovani jer bi eventualni znoj na prstima (ili neke kiseline/baze) mogao da deluje destruktivno na duzi period, kod medija sa cijom folijom dolazimo u direktan kontakt (kakvi su oni koji su ne labelovani, npr slicno izgledaju sa obe strane) .

Ko to moze da ti kaze???
Ja josh uvek imam NO NAME CD sa instalacijom WIN98 na njemu i chitaju ga svi chitachi/rezachi. Proshao je kroz, sigurno preko 200 razlichitih CDova i josh uvek shljaka.
Kod kuce imam Verbatime koji se bune u CDu, Smartbye takodje, Princo.,.,., ne znam.,., dosada od Verbatima npr. Super AZO,.,.,. ali ko zna shta ce sa njim biti za 2 godine :)

Ne znam sta vam je ali ja bukvalno za 7 god nemam CD koji je bilo sta od gore navedenog... svi su savrseni a ima ih dosta stoje u oramanu a mnogi su stajali u drajvu po 2 meseca bez vadjenja...

Ma tu možemo da pričamo do sutra...

Kao VEOMA dobar disk pokazao se Maxell 48x. Ja sam ih zadnji put uzeo pre dva meseca i bili su 45 din/kom. Naravno, debela kutija, sa šarenim coverom, da privuče ljude koji su se razočarali u Verbatim :) .

ja imam kući par verbatima starih više godina koji su stvarno svašta prošli a super rade... oni matori 1-16x, plave boje...
ali šta da uzmem sad, nemam pojma...
uzmem jedno 10 različitih, vidim kako mi se koji svidja, pa se vratim po više...

Da ste malo bolje analizirali testove CDR/RW uredjaja na benchmark sajtu, znali bi ste odgovor na ovo pitanje ;)

Pogledajte round-up testove #1 i #2 gde su se testirali najpoznatiji pisaci (na zalost, nigde nema LG GCE-8523 koji trenutno koristim :( ) i uporedite C1 greske na najpoznatijim medijima: Verbatim 48x DataLifePlus, TDK 48x UltraReflex i Maxell 48x medijama.

Za snimanje na 32x kod vecine pisaca ubedljivi pobednik je TDK UR (average C1 < 2-3 cps), dok je u nekim situacijama za 32x to Maxell (Taiyo Yuden). Za 48x snimanje ja bih se odlucio za Maxell (average C1 < 5 cps) i izuzetno Verbatim DL+ (za TEAC rezace).

da, da, samo što sam ja pitao više za medijume a ne za rezače...
sad jasnom mi je da niko ne može da kaže kakav će medijum biti za 5 godina, ali neko ko reže 50 cd-ova na dan, a ne kao ja mesečno sigurno ima više iskustva i može da posavetuje šta je po tom pitanju najbolje u trenutnoj ponudi...

zato sam i otvarao ovaj topic...

možda neki škart odande?
stvarno neznam, a i nemogu da znam :)

Nemoj mnogo glavom o zid jer nema potrebe i onako ces kroz 6-12 meseci svoju muziku i ostalo da prebacis na DVD medije...

Bas sam juce dao drugu cd od Q3 koji je kupljen kad se igra i pojavila. Mnogo je koriscen, a zadnjih godinu i po je stajao na gomili sa jos dosta cd-ova i nije bio cak ni u kesici, mnogi od tih cd-ova nisu preziveli prasinu i vlagu iako su delovali kvalitetnije od tog noname-a :)

Smart Baj ? Pa zar vi ne zalazite u storage sobu gde smo jos odavno taj medij nazvali smorbaj ?? To su apsolutno najgori firmirani diskovi, mislim da je cak i Plasmon bolji od njih pogotovo za dugotrajno arhiviranje. Da ne pominjem ocajnu citljivost i ocajno prepoznavanje !

OptiPlex je napisao(la):
Smart Baj ? Pa zar vi ne zalazite u storage sobu gde smo jos odavno taj medij nazvali smorbaj ?? To su apsolutno najgori firmirani diskovi, mislim da je cak i Plasmon bolji od njih pogotovo za dugotrajno arhiviranje. Da ne pominjem ocajnu citljivost i ocajno prepoznavanje !

Kod mene nije takav slucaj sa SB.

OptiPlex je napisao(la):
Da ne pominjem ocajnu citljivost i ocajno prepoznavanje !
E, ovde se slažem. Dok sam bio newbie u rezanju diskova, samo sam njih kupovao, zbog cene i boja. Međutim, svaki drugi narezani AUDIO CD nije radio. Ni kod mene u rezaču, a kamoli u nekom plejeru ili diskmenu. Otprilike je na svakom disku zadnjih desetak minuta bilo uništeno. Do tad bi sve lepo radilo, a od tad bi počinjalo seckanje i na kraju zakočenje. Onda sam ih bacio i prešao na "debele" Verbatime. Kad su se kasnije pojavili "Indijanci", prešao sam na Maxell i Fuji (koji, na žalost, nemaju kod nas).

All in all, SB nije neki kvalitet, ali služi za data, ali za audio nikako...

A koje najjeftinije, a ne tako lose (da svaki 3 nije ispravan) diskove koristiti i gde ih pazariti ?

kanda ono tamo niko ne cita pa da ponovim.

Ima li iko iskustva sa SONY CD-ovima? Konkretno me zanima model 50CDQ80SP5 (dobija se na stapu u pakovanju od 50 kom oblepljeno sa spolje strane ogromnim SONY logom). Interesuje me jer mogu da ih nabavim po nekoj smesnoj ceni.

Znaci kojom brzinom se snimaju, C2 greske pri kraju citljivost na raznim uredjejima i overburn potencijal.

I meni bi smorbajevi radili ok da sam ih rezao na 4x :) Nazalost, nijedan moj rezac ne moze toliko sporo da radi, minimum 8x :banana:

Ajde bre da prekinemo ovo podjebavanje i da ko zna napise koji su diskovi srednjeg, koji najboljeg, a koji loseg kvaliteta, ali niske cene...
Poz.

Ja rezem na princo backup/mp3 vec godinu dana i dalje svi rade. cheers

Evo sinoc sam propustio 20 CB colored diskova kroz KProbe, narezanih pre oko 8 meseci. Diskovi imaju primetno vise C1 gresaka od konkurentskih diskova (Varebatim, Philips, Tdk....). Od 20 komada, 2 su imala i C2 greske i oba su crna ! Znaci nisu bas pouzdani jedino sto izgledaju fancy. Izbegavati ove bele verbatim za 2x dinara (made by CMC ili India), ako vec treba uzeti jevtin disk bolje uzeti Verbatim Pastel made by Taiyo Yuden ili neki made by Ritek, recimo Philips, Benq ili TDK. Za vazne podatke traziti neke Gold diskove (Fuji, Kodak ....).

A jeli Lukija koje su cene tih verbatima, TDK... za trangefrange i tih kvalitetnih Fuji Kodak?

Uostalo, da ne izmisljamo toplu vodu:

http://club.cdfreaks.com/forumdisplay.php?forumid=77
http://www.fabiankeil.de/c1-scans-mit-cd-doctor.html
http://www.sinor.ru/~abgm/cdr48test.html
http://prodanov.unbi.uu.ru/docs/hs-cdr/

Verbatim Pastel je 30 negde je i 35 DIN, TDK Metallic je 45 DIN (mogu se naci u podzemnom prolazu kod Doma Omladine), Philips 48x je oko 50 centi.

Fuji i Kodak i ja trazim ! Narocito one gold.

A neke jeftine na stapu ?

Neo_Matrix je napisao(la):
A neke jeftine na stapu ?

Poslednje što sam uzeo da valja je "Verbatim Crystal Super Azo Data Life Plus" na štapu (inače nije ništa specijalno). A znaci navoda su zato što SmartBurn kaže sledeće:

Drive Type = CD-RW
Disc Type = CDR (A-)
Material = Cyanine
Lead In = 97:34:23
Lead Out = 79:59:73
Nominal Capacity = 702.83MB (79m 59s 73f/LBA:359848)
Manufacturer Maybe = MCC,BAGDAD
Smart-Burn Speed Limit = Wrt(48X),Rd(12X)

DS9 je napisao(la):
I najkvalitetniji mediji postanu sr*nje kada se ne narezu korektno, ne proveri njihova funkcionalnost i ne cuvaju u dobrim uslovima.

Sto se tice cuvanja diskova. Neki mi stalno traze da im nosim diskove i ja onda po ovo hladno vreme secam tamo ovamo diskove, oni se zamagle,... Da li to utice na vek trajanja diskova. Naravno isti postupak i za leto. Kad su vrucine, kako je cd-u.

kiza ns je napisao(la):
ajde da čujem neke preporuke na šta rezati? treba mi za kućnu arhivu filmova, mp3 i tako to... znači da posle 2 godine stajanja ne izvučem disk iz kutije a on ne radi? malo para više nije problem, jer mi je bolje da dam više nego da ostanem bez nekih stvari...
Bez dileme TDK Metallic (proizvedeni by Mitsui). Gde ces bolje :D

Vrh Dno