Šta je novo?

Na šta bekapovati podatke?!

Sale

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
09.01.2002
Poena
660
Tačnije, na šta bekapovati podatke a da to bude čitljivo i posle nekoliko godina?
Svi smo se oslonili na CD-R i DVD-R, ali su se ovi mediji pokazali kao izuzetno nepouzdano rešenje.

U poslednjih nedelju dana utvrdio sam da mi je 5 diskova rezanih pre 2 godine i manje postalo nečitljivo. U pitanju su SmartBuy mediji sa crnom podlogom koji su AAA sertifikovani.

I čime spašavate fajlove sa takvih diskova? Probao sam nekoliko programičića tipa Bad Copy Pro i sl. ali nisam zadovoljan rezultatom.

Zato što je SmartBuy neopevano sra*e. Ljudi su tada pričali kako su ti diskovi "sasvim OK", ali kad je prošla koja godinica i kad su počeli da se ljušte, onda je sve došlo na svoje mesto. I to što su AAA sertifikovani je potpuno pogrešno, u pitanju su diskovi C- klase, najgori nepouzdani Plasmoni sa nikakvom zaštitom osim folije koja se skida prstima.

Reži na Verbatime +R, MCM proizvođača, i drži ih na suvom i tamnom mestu, pa će ti trajati godinama.

Poslednja izmena:
Da, i meni su neki crni SmartBuy crkli posle godinu dana. Stvarno ne bi bilo loše ako neko zna neki dobar program za skidanje podataka sa oštećenih CD-ova da kaže.

Nisam znao za SmartBuy da su toliko loši. Koliko se sećam, plaćao sam ih skuplje od Verbatima, a prodavac se kleo u njihov kvalitet. Što je najgore, skoro cela kolekcija DivX-ova mi je na njima jer sam verovao da su dobri. Užas!!!!

Najbolje bekapovati na neki hard disk, koji se samo u te svrhe uključuje u kompjuter, a ostatak svog života provodi u plastičnoj antistatic kutiji sa silikonskim prahom protiv vlage, na tamnom mestu u ormanu.

Sale je napisao(la):
Nisam znao za SmartBuy da su toliko loši. Koliko se sećam, plaćao sam ih skuplje od Verbatima, a prodavac se kleo u njihov kvalitet. Što je najgore, skoro cela kolekcija DivX-ova mi je na njima jer sam verovao da su dobri. Užas!!!!
Mora da si kupovao u NT Softu... oni se kunu u sve što prodaju, eto sad valjaju Xwave diskove koji su isto tako "odlični i najbolji"...

Znači SmrtBuy je od proizvođača Plasmon, koji se takođe kod nas nalazi i kao noname jeftiniji i od Princa, pa ti vidi...

Poslednja izmena:
Voodoo_NBGD je napisao(la):
Mora da si kupovao u NT Softu... oni se kunu u sve što prodaju, eto sad valjaju Xwave diskove koji su isto tako "odlični i najbolji"...

Znači SmrtBuy je od proizvođača Plasmon, koji se takođe kod nas nalazi i kao noname jeftiniji i od Princa, pa ti vidi...

Pa da, kupovao sam u NT Softu. Znam da sam ih poprilično plaćao, baš te sa crnom podlogom. A sad mogu da ih bacim...

Nije meni krivo zbog bačenih para, nego ne mogu da verujem da ne postoji pouzdana varijanta snimanja koja će obezbediti trajnost podataka. Da li to znači da svake godine moram da pravim rezervne kopije svih diskova da bi dio siguran?

Još uvek imam stara Verbatim DataLife diskove (one sa tamno plavom podlogom) koji i posle 6-7 godina rade besprekorno. Sećam se da su u to vreme tvrdili kako su diskovi bezbedni 90-tak godina ako se pravilno skladište. Da li je moguće da tako nešto više ne postoji?

... i ja dajem glas za hard, to mu dodje 30-40 dinara po gigabajtu, bagatela :)

Verbatim plavi metal azo je ne prevazidjen, lokalni renter je napravio cudo sa njima, prosto te je strah da ih stavis u uredjaj kada vidis u kakvom su stanju, a oni se na kraju ipak procitaju bez greske u 99% slucajeva...

Hmm, verovali ili ne, ja imam jedan CD koji je narezan 13. Maja 1997 godine, a u pitanju je TDK CD-R 74min/650 mega. Poptuno je čitljiv i danas posle 8 godina, a šta nisam sve radio sa njim :zgran:

Što se tiče teme, smartbuy je najveće go*no na svetu. Drug je kupio 100 takvih CD-a, plavih, deklarisanih na 32X, a kada je pokušao da nareže preko 690 mega, CD nije više bio čitljiv. Polovina tih je završila u kanti... Najbolje iskustvo sa CDima koje sam je imao, definitivno su Verbatim i Princo. Dobro su se overburnovali Traxdata 52x, koje sam pogurao do 712 mega, i radili su potpuno normalno, tj bili su čitljivi. Evo i dan danas rade mi odlično, a overburnovao sam ih pre 3 godine... TDK isto me prijatno iznenadio, ali u nekim DVD čitačima nisam uspeo da pokrenem fajlove/igre, tako da ih u poslednje vreme zaobilazim :S:

Jel ima neko iskustvo sa Taiyo Yuden cd-ima? Do sada nisam ih sreo, osim u Verbatim Pastel varijanti...

Imam i ja Philips (Tayio Yuden), tamno zeleni, rezan '96, ima jedan loš sektor i to posle fajlova, na "zatvaranju" diska...

Mora se prihvatiti cinjenica da se trajnost medija smanjuje. Tako da pravo pitanje nije na sta da rezem backup, nego koliko cesto da ga obnavljam.

Imam i ja Philips (Tayio Yuden), tamno zeleni, rezan '96, ima jedan loš sektor i to posle fajlova, na "zatvaranju" diska...

To moze da bude da ti je CD snimljen u Track-at-Once modu - pa da je taj zadnji "losi" sektor zapravo zatvorena prva sesija diska (koji je otvoren za dalje pisanje.

Mozes da provjeris: Nero u sake, CDRW u pisac, snimi bilo sto (data cd/audio cd), ali u track-at-once modu (nemoj finalizovati disk - ostavi ga otvorenog da mozes dodati jos nesto na njega), tako snimljen disk provuci kroz CD-DVD speed/Scandisc test i javi sto kaze.

:wave:

mmmm je napisao(la):
To moze da bude da ti je CD snimljen u Track-at-Once modu - pa da je taj zadnji "losi" sektor zapravo zatvorena prva sesija diska (koji je otvoren za dalje pisanje.
I ja takođe cenim da je to u pitanju. Na Metal Azo Verbatimima može golim okom da se utvrdi da li je rezan kao DAO ili TAO: DAO imaju ravnomerni rez celom površinom, dok se TAO rezancima vizuelno razlikuju data staza od lead in i lead out dela...

A CDRWin je imao jednu lepu osobinu da upisuje padding od dve sekunde iza kraja diska, tako da nije moglo da dođe do uletanja lasera u zonu iza i prijavljivanja read errora ako mehanika čitača nije u najsjajnijem stanju...

Što se tiče crnih smart buy... samo jedno pitanje... je l ste ih probali na nekim drugim čitačima... Znam da sam ja jedno vreme rezao na njih, jer su mi bili fancy, ali sam ubrzo otkrio da ih dvd toshiba iz mog compaq notebooka ne čita, ali nikako. Ne čita ni jedan, ni sveže narezan, dakle bez izuzetaka, ni jedan... Sigurno je bilo zbog te crne boje, nema drugog objašnjenja :)...

Interesantno da mi i dalje rade diskovi rezani pre 10 godina - nisam ih ja rezao, naravno, a riknjavaju ovi od pre godinu - dve. Imam škarta trenutno sa Verbatim DVD+R x8 diskovima, izgledaju izuzetno kvalitetno odrađeni, sa stvarno dobrim zaštitnim slojem. Međutim, DVDInfo detektuje proizvođača CMC, koji po nekim svetskim tabelama važi za najgoreg, tj. 4. klasu. Valjda Verbatim valja ako je Mitsubishi odštancovao, ovaj CMC ništa ne valja. Sreća sam uzeo par komada samo.

Nisam veliki potrošač, tako da mi cena ne igra bitnu ulogu, šta kupiti od medija konkretno?

Takođe se slažem da za dnevni backup treba staviti drugi hard u komp, a mesečni neka ide na DVD, ili čak treći hard, koji se kači po potrebi. Pa kad se napuni, u fioku, a kupiš drugi. Ako su mnogo bitne stvari u pitanju, cena harda je verovatno samo delić posla (ili poslova) tako da je nerelevantna u računici.

Bane® je napisao(la):
Što se tiče crnih smart buy... samo jedno pitanje... je l ste ih probali na nekim drugim čitačima... Znam da sam ja jedno vreme rezao na njih, jer su mi bili fancy, ali sam ubrzo otkrio da ih dvd toshiba iz mog compaq notebooka ne čita, ali nikako. Ne čita ni jedan, ni sveže narezan, dakle bez izuzetaka, ni jedan... Sigurno je bilo zbog te crne boje, nema drugog objašnjenja :)...

Probano na:
1. Pioneer DVD pisaču
2. LG DVD rezaču
3. LG CD rezaču (32x)
4. Teac CD rezaču (8x)
5. Teac CD rezaču (4x)

Nemoguće da su svi toliko loši u čitanju. Zanimljivo je i to što se najbolje pokazao 4x TEAC-ov rezač koji je najdalje dogurao. Na disku gde su svi ostali uređaji otkazivali na 91%-93% kopiranja, on je dogurao čak do 99%.
Izgleda da su i čitači isto tako postali krš, kao i mediji.

nidza je napisao(la):
Nisam veliki potrošač, tako da mi cena ne igra bitnu ulogu, šta kupiti od medija konkretno?

Ja ti preporučujem Verbatim Pastel (made by Tayio Yuden) ili običan Verbatim (mitsubishi). Takođe mogu i Princo cd-i, mada još uvek nisu se kod mene dokazali kao kvalitetni

Poslednja izmena:
Jedni od prvih CD-ova koji su se kod nas pojavili u tankim kutijama su bili upravo SmartBuy i od 10 kom u kutiji, pukla su mi 3!!! Kasnije sam uzeo neki RW od iste firme i nije bio narezan ni 10 puta i morao je u kantu... Od tada ih izbegavam u sirokom luku.
A sto se tice bekapa, nekako mi Verbatim DVD-ovi ulivaju najvise poverenja, mada moram da kazem da i danas imam neke no-name CD-ove koji su i posle 5 god savrseno citljivi, a isto tako Verbatim-e (beli x40) koji posle godinu dana preskacu ko blesavi (muzika) a nisu ogrebani.

nidza je napisao(la):
Interesantno da mi i dalje rade diskovi rezani pre 10 godina - nisam ih ja rezao, naravno, a riknjavaju ovi od pre godinu - dve. Imam škarta trenutno sa Verbatim DVD+R x8 diskovima, izgledaju izuzetno kvalitetno odrađeni, sa stvarno dobrim zaštitnim slojem. Međutim, DVDInfo detektuje proizvođača CMC, koji po nekim svetskim tabelama važi za najgoreg, tj. 4. klasu. Valjda Verbatim valja ako je Mitsubishi odštancovao, ovaj CMC ništa ne valja. Sreća sam uzeo par komada samo.

Potpisujem....

Imam jedno 6-7 CD-ova snimljenih pocetkom 95 godine, uglavnom Kodak, i svi su upotrebljivi i danas. Nema veze sta kaze na omotu kutije, DVDInfo resava problem po pitanju pouzdanosti medija.

Ja bih preporučio samo Pastelne Verbatime.

Ok, aj' ti meni reci koji su to Pastelni Verbatimi (sa velikim P). To piše negde na mediju, kutiji? Kako da ih razlikujem pre kupovine?

image_upside_small.jpg

Odozgo može biti u raznim bojama (crvena, narandžasta, žuta, plava, zelena itd.)

nidza je napisao(la):
Ok, aj' ti meni reci koji su to Pastelni Verbatimi (sa velikim P). To piše negde na mediju, kutiji? Kako da ih razlikujem pre kupovine?

pastelni se razlikuju od obicnih po tome sto uz kupljenih
100 komada dobijes i pastele za osnovnu skolu :p :p :p

mala sala... ;)

ne stvarno najbolji su
a i ovo sto kazu ljudi, rezano do 2001 sve se bre cita ko ludo
znaci ako ti je bitno, na HDD pa u fijoku!!!
(+2 kopije na TDK+Verbatimu)

okmijun je napisao(la):
znaci ako ti je bitno, na HDD pa u fijoku!!!
(+2 kopije na TDK+Verbatimu)

Ma da, plus 6 kopija pa u stakleno zvono i u trezor! :-devil-:

Ja muku mučim sa mojim piratom kome stalno moram da donosim Verbatim ili TDK diskove da mi reže na njima, pošto on sve štancuje na Princo diskovima za koje trdi da su najbolji. OK, sve što mi je do sada narezao na njima je billo čitljivo u prvi mah, ali kroz godinu ili dve njihove spoljne staze polako propadaju.

Dorry je napisao(la):
Hmm, verovali ili ne, ja imam jedan CD koji je narezan 13. Maja 1997 godine, a u pitanju je TDK CD-R 74min/650 mega. Poptuno je čitljiv i danas posle 8 godina, a šta nisam sve radio sa njim :zgran:
To nekada bese Dan bezbednosti, pa se odnosilo i na podatke :D

Izvinite sto prekidam vasu diskusiju ali da li biste kupili jedan cvet... :bottle:

tj. da nije neko u gradu video Verbatim Pastel tj. TY DVDjeve???

Ja sam u Vršcu video Verbatim Pastel DVD-R 8X, ako te ne mrzi da dođeš do ovde i da kupiš :D Imao sam i one od 16X. Mnogo dobra stvar..

Nazad
Vrh Dno