Šta je novo?

N95 GPS naplacivanje??

Arko986

Slavan
Učlanjen(a)
21.11.2006
Poena
319
Posle nekoliko sati pretrazivanja nisam uspeo da saznam neke stvari koje bi mogle da me odvrate od kupovine n95... tako da molim one koje znaju ili imaju n95 i KOJI KORSITE GPS da jasno, kratko odgovore na sledeca pitanja a komentar da napisu odvojeno od jasno-cistog odgovora.... (sva pitanja se odnose samo na nokiu n95)

1. da li je gps besplatan??
2. da li postoji navodjenje od tacke A do tacke B i da li se naplacuje i kako?
3. da li je besplatno glasovno navodjenje do odredjene adrese (procitao sam da se glasovno navodjenje odvojeno skida od mapa, pa me zanima da li je ono besplatno za koriscenje)
4. da li se mora skidati mapa za svaki grad ili ima mapa za celu srbiju?
5. koji software je najbolji za gps i da li i on zahteva bilo kakvo placanje.

Sustina: nisam neko ko ima tonu para, stekao sam pola godine da kupim nesto ovako, vrhunski telefon jer sam, kao i vecina vas, zaljubljenik u gadget-e. Imao sam na umu da vec kada pucam 550e kupim telefon koji je 3in1 (kao n93i : tel, camera kada se rotira, i laptop kada se jos vise zarotira), ali opcja GPS kod N95 kao i neke druge stvari su me zainteresovale za n95 ali samo pod uslovom da taj isti GPS nije dodatni zdatak... je*es ti to ako puknes 550e za nesto sto kosta toliko zbog tog istog GPS kojeg moras jos i da placas...

Znaci kupio bih tel ako je navodjenje besplatno, odnosno ako sam u BG-u i treba mi neka ulica, da mogu da ukucam ime ulice i telefon da me odvede do nje.

hvala svima koji ucestvuju u ovoj temi :wave:

GPS se ne naplaćuje naravno. Mape će te koštati ako ih skidaš direktno na telefon, ali koliko sam razumeo, trebalo bi da ima opcija da se skinu na računar, pa onda da se sa računara (pomoću odgovarajuće aplikacije) učitaju u telefon. Toliko od ne-korisnika. Za ostalo će ipak morati neki korisnik telefona. 😀

Ok, gps se ne naplacuje, mape se mogu besplatno skinuti, ali voleo bih da neko ko ima n95 da odgovori na preostala pitanja....

1. da li je gps besplatan??
Da

2. da li postoji navodjenje od tacke A do tacke B i da li se naplacuje i kako?

Rutiranje je besplatno, ali turn by turn i glasovno navodjenje se placa.

3. da li je besplatno glasovno navodjenje do odredjene adrese (procitao sam da se glasovno navodjenje odvojeno skida od mapa, pa me zanima da li je ono besplatno za koriscenje)
Naplacuje se. Mislim da kupis pretplatu na dan 7 dana godinu i tako to.

4. da li se mora skidati mapa za svaki grad ili ima mapa za celu srbiju?

Mozes za svaku zemlju da skines na PC pa da prebacis na Phone, a mozes i preko GPRS-a on demand (sto kosta)

5. koji software je najbolji za gps i da li i on zahteva bilo kakvo placanje.

Imas par besplatnih i beskorisnih, ali ono sto vredi i sluzi necemu kosta.

Sustina: nisam neko ko ima tonu para, stekao sam pola godine da kupim nesto ovako, vrhunski telefon jer sam, kao i vecina vas, zaljubljenik u gadget-e. Imao sam na umu da vec kada pucam 550e kupim telefon koji je 3in1 (kao n93i : tel, camera kada se rotira, i laptop kada se jos vise zarotira), ali opcja GPS kod N95 kao i neke druge stvari su me zainteresovale za n95 ali samo pod uslovom da taj isti GPS nije dodatni zdatak... je*es ti to ako puknes 550e za nesto sto kosta toliko zbog tog istog GPS kojeg moras jos i da placas...

Znaci kupio bih tel ako je navodjenje besplatno, odnosno ako sam u BG-u i treba mi neka ulica, da mogu da ukucam ime ulice i telefon da me odvede do nje.

hvala svima koji ucestvuju u ovoj temi :wave:

Telefon ce ti pokazati put besplatno ali nece te navoditi besplatno. Kupi TomTom za symbian i instaliraj Eastern europe pack, pa ces imati sve to.

Da

Rutiranje je besplatno, ali turn by turn i glasovno navodjenje se placa.

Naplacuje se. Mislim da kupis pretplatu na dan 7 dana godinu i tako to.

Mozes za svaku zemlju da skines na PC pa da prebacis na Phone, a mozes i preko GPRS-a on demand (sto kosta)

Imas par besplatnih i beskorisnih, ali ono sto vredi i sluzi necemu kosta.

Telefon ce ti pokazati put besplatno ali nece te navoditi besplatno. Kupi TomTom za symbian i instaliraj Eastern europe pack, pa ces imati sve to.

Prvo pitanje... kada kazes rutiranje je besplatno, na sta mislis??? Jel to kao on ti izcrta liniju gde da ides, a ti je samo pratis?? nije ni to lose ako je to to....... drugo... sta je to tomtom, software?? nadam se da znas da za sad n95 gps chip ne radi sa 3rd party softwerom, a sto se tice placanje tomtom-a, negde sam procitao da za njega postoji crack-ovi tako da ne kosta nista....

Prvo pitanje... kada kazes rutiranje je besplatno, na sta mislis??? Jel to kao on ti izcrta liniju gde da ides, a ti je samo pratis?? nije ni to lose ako je to to....... drugo... sta je to tomtom, software?? nadam se da znas da za sad n95 gps chip ne radi sa 3rd party softwerom, a sto se tice placanje tomtom-a, negde sam procitao da za njega postoji crack-ovi tako da ne kosta nista....

Rutiranje je bas to, da ti rutu, i ti mozes da pogledas. Medjutim 90% funkcionalnosti je u govornom navodjenju, jer treba gledati na put, ne u display.

TomTom je software koji zvanicno ne podrzava East Europe, ali mogu da se nadju mape i crackovi. Ne znam da je moguce na N95 koristiti, ja imam kombinaciju E60 i BT GPS sa TomTom-om a Nokia software ne koristim.

Rutiranje je bas to, da ti rutu, i ti mozes da pogledas. Medjutim 90% funkcionalnosti je u govornom navodjenju, jer treba gledati na put, ne u display.

TomTom je software koji zvanicno ne podrzava East Europe, ali mogu da se nadju mape i crackovi. Ne znam da je moguce na N95 koristiti, ja imam kombinaciju E60 i BT GPS sa TomTom-om a Nokia software ne koristim.

Znaci, u principu, i bez tok glasovnog navodjenja ja mogu da izaberem neku adresu i n95 da me odvede do nje? Meni i nije neki problem da gledam u displey, bolje to nego nista. Znaci to nije ona fora da on samo pokaze kako se ti kreces (kako sam cuo) vec moze i ono od tacke A do tacke B ali bez glasovnog navodjenja? Reci mi samo da li je posledja konstatacija tacna...

Znaci, u principu, i bez tok glasovnog navodjenja ja mogu da izaberem neku adresu i n95 da me odvede do nje? Meni i nije neki problem da gledam u displey, bolje to nego nista. Znaci to nije ona fora da on samo pokaze kako se ti kreces (kako sam cuo) vec moze i ono od tacke A do tacke B ali bez glasovnog navodjenja? Reci mi samo da li je posledja konstatacija tacna...

Evo ti moja iskustva sa Nokiom 6110.

1. Route 66 softver koji je default za ovaj telefon je odlican, ali mapa Srbije za njega za sada ne postoji, tako da od njega trenutno nema vajde.

2. Nokia Maps (Smart2Go) radi, osim glasovne navigacije. Mape su besplatne, planiranje rute radi, telefon isplanira rutu, iscrta sve na mapi, ali kad probas start navigation sledi "not available in this region". Naravno, glasovna navigacija se placa (licenca od 7 dana pa navise), ali je problem sto Srbija nije medju drzavama za koje moze da se "kupi" navigacija. Probe radi, platio sam 7 dana licencu za istocnu Evropu i rezultat je bio isti - "not available in this region"

3. TomTom ne radi, odnosno, radi ali ne prepoznaje GPS

Probao sam jos i Trekbuddy, simpatican program, ali nema glasovnu navigaciju.

Nisam siguran da uopste radi navodjenje putem display-a. Nemam sad pri ruci BT GPS pa da ukljucim da probam. Ali kad god sam koristio Nokia software iznervirao sam se jer nije bas intuitivan i lak za koriscenje. Mnogo bolji user interface ima TomTom, lakse se pronalaze destinacije, lakse se biraju alternativne rute i slicno. Uglavnom ono sto meni zaista zavrsava posao to je TomTom za Symbian i Eastern Europe mappack.

Nisam siguran da uopste radi navodjenje putem display-a. Nemam sad pri ruci BT GPS pa da ukljucim da probam. Ali kad god sam koristio Nokia software iznervirao sam se jer nije bas intuitivan i lak za koriscenje. Mnogo bolji user interface ima TomTom, lakse se pronalaze destinacije, lakse se biraju alternativne rute i slicno. Uglavnom ono sto meni zaista zavrsava posao to je TomTom za Symbian i Eastern Europe mappack.

Kako sam ipak razumeo od predhodnih postova, N95 gps ipak ne moze da me odvede do trazene adrese?? Znaci cela ta opcija, funkcija nama ne znaci nista?? Pa onda bolje da kupim bilo koji drugi slide telefon koji je jeftiniji 300e i koji je gotovo isti kao n95 osim kamere koja definitivno ne vredi tih 300e....

2. Nokia Maps (Smart2Go) radi, osim glasovne navigacije. Mape su besplatne, planiranje rute radi, telefon isplanira rutu, iscrta sve na mapi, ali kad .....QUOTE]

Sta si mislio pod tim da telefon isplanira rutu, iscrta na mapi.... jel to sto je iscrtao moze da pomogne dok se kreces, jel ima tebe kao neka tacka ili sta vec pa da proveravas jesli li na toj ruti.... sustina: jel moze to sto ima i sto je besplatno da pomogne u pronalazenju neke adrese za koji ne znas gde se nalazi??
pozz

Jedno pitanje, jel istina da je gps u n95 ili 6110 neupotrebljiv sa tomtom ili smartcom-om? Ako je tako onda se upotrebljivost tog gps svodi na resenja koja ti nokia nudi?

Jedno pitanje, jel istina da je gps u n95 ili 6110 neupotrebljiv sa tomtom ili smartcom-om? Ako je tako onda se upotrebljivost tog gps svodi na resenja koja ti nokia nudi?

upravo tako, GPS chip na N95 ne radi sa 3rd party softwerom (tomtom i sl). Jedino da se saceka neki novi firmware ili pak N95 8GB Music Edition u kome bi to trebalo biti prepravljeno.... jedino N95 ME izlazi u 1Q 2008! Ko ce cekati dotle... a kostace 999$ (naravno, cena ce brzo pasti na sadasnju cenu N95)

Klasika od nokie, prodacemo ti gps ali ces ga koristiti kako mi hocemo (placaces nama za mape i rutiranje) :smash:

nego nadam se da ce se jos neko javiti i uveriti nas da se nokia n95 ipak isplati.... bar se nadam 🙂

Izvini zbog offa, ali me interesuje da li n95 realno izvlači 30fps u 640x480 snimku i kako to izgleda, odnosno da li si zadovoljan istim?!?

Inače koliko sam negde uspeo da pročitam problem kod gps-a na n95 telefonu je što on neće da radi ni sa jednim drugim programom!

Definitivno ima 30fps, bar tako kazu u offical karakteristikama. Ja sam gledao par klipova snimljeni n95-ticom i moram reci da je bilo par neravnomernih seckanja, ali to je, buduci da su neravnomerni, seckanja zbog interneta (gleado sam ih na youtube), odnosno bilo je delova koji idu kao voda sto znaci da je to to... 30fps

Ma kupi P990i + MSI StarFinder SF200 BT GPS i Bog da te vidi zbirno ce te manje izaci (u krajnju ruku i isto) nego sam N95. Kombinacija KIDA sa TomTom-om 6. Imas sve, glasovno navodjenje, srpskog naratora, mapu za ceeeelu istocnu evropu (naravno sa Srbijom i ulicama gradova) ... TomTom radi sa P990i, podrzava sve BT GPS, sve je "free" (ko se kako snadje :d)
Ja evo vec oko 6 meseci koristim P990i i MSI SF200 i nemam primedbi nimalo - osim jedne za koju je kriv TomTom... nema okretanja displeja (vertikalni/horizontalni prikaz mapa) kao u verziji 5 ali ok resice to novijom verzijom.

btw: P990i Ima 2mpix autofokus kamericu, "blic" belu diodu... sto je i dovoljno za fon. Ko 'oce vise od 2-3Mpix moze da kupi lepo digitalac sa optikom i 5-6MPix a ne da se mlati sa famoznih 5MPix koji se "guraju" kroz maaaaalecno socivo fona 😀.

Kakva je situacija sa ostalim aplikacijama za P990i koliko ih ima, da li postoji izbor recimo kao na N70?

Imam u ponudi GPS navigaciju novu sa kontrastovom mapom (plan plus) naravno crackovanu iz 2007god,ima glasovno navodjenje (na hrvatskom) koje radi i precizan je u navodjenju.Ima opciju da ako skrenem sa puta pocne da me glasovno obavestava koliko sam se metara udaljio od puta i da se vratim.Ekran mu je 3.5inch-a,touchscreen i cena mu je 270eur. (software je na srpskom,lak za koriscenje,podrzava mp3,ima SD slot za kartice,usb kabl,daljinski,baterije....)

Da li se to vise isplati ili da prodam sadasnji mob i da dodam jos tih 270e i kupim nokiu???

Hvala 🙂

evo koja je to navigacija:
http://www.ubergizmo.com/15/archives/2007/04/aytobe_gps_navigation_system.html
http://www.centaz.com/2007/05/02/cheap_aytobe_gps_navigator.html

ima i medion i invion marke,modele sam zaboravio...oni su malo skuplji...

mislim da su ovi:
http://www.navigadget.com/index.php/2007/06/26/medion-makes-bunch-of-new-models-available-in-europe/

Poslednja izmena:
Kakva je situacija sa ostalim aplikacijama za P990i koliko ih ima, da li postoji izbor recimo kao na N70?

Pa ima dosta aplikacija za P990 mozda ne u toj meri kao za 70-cu ali ima. Na iPmart forumu ih mahom skidam, za neke odradim sertifikaciju i pice lepo. Ono sto jos u vek cekam, a u najavi je da ce izaci, je cuveni Psiloc-ov Total IR super mi je posluzio na 910-ci ali jos nije izasla verzija za UIQ3...

Ja posedujem dotični telefon. Dobio sam ga pre nedelju i više dana, ja ga ni u ludilu ne bih kupio, previše je skup a bogme, nemam ni toliko para. Ukoliko odlučiš da kupiš, nećeš se pokajati. Nikad bolji telefon nisam koristio, skoro da je svemoguć. Kamara je odlična, 5.0 megapiksela, razbija. Takodje, savršeno slika. Jednostavno, nisam mu ni jednu manu našao. Što se tiče plaćanja "usluga", to još nisam koristio. Ukoliko te interesuje još nešto konkretno pitaj!

Ja posedujem dotični telefon. Dobio sam ga pre nedelju i više dana, ja ga ni u ludilu ne bih kupio, previše je skup a bogme, nemam ni toliko para. Ukoliko odlučiš da kupiš, nećeš se pokajati. Nikad bolji telefon nisam koristio, skoro da je svemoguć. Kamara je odlična, 5.0 megapiksela, razbija. Takodje, savršeno slika. Jednostavno, nisam mu ni jednu manu našao. Što se tiče plaćanja "usluga", to još nisam koristio. Ukoliko te interesuje još nešto konkretno pitaj!

Mene interesuje... Ko to poklanja N95 da narucim i ja jedan? :d

Aha... samo onih 60.000 din poklanjas u dobrotvorne svrhe a oni ti daju zauzvrat mob 😀

Ozbiljno, počeli su sa nekom akcijom da dele telefone starim korisinicima koji su jaki potrošači. S tim što nisam ja lično dobio već neko drugi, pa je taj drugi meni poklonio.

Interesuje me... kako da me ne interesuje......:d
Ajde probaj GPS, odradi sve kombinacije, pa javi kako je sta...( ali pre nego sto se javis isprobaj sve ono nasta nije dat odgovor gore.... pa ga daj ti...)
Pozz :wave:

Ozbiljno, počeli su sa nekom akcijom da dele telefone starim korisinicima koji su jaki potrošači. S tim što nisam ja lično dobio već neko drugi, pa je taj drugi meni poklonio.

Pa dobro onda da se nadam jer 063 intezivno koristim jos od 98-me hehe 🙂

Nazad
Vrh Dno