Šta je novo?

N81 8gb iskustva

Antonio

Čuven
Učlanjen(a)
20.12.2002
Poena
620
Naime u situaciji sam da od Telekoma po "veoma povoljnoj" ceni kupim N81 8gb u sklopu neke akcijske prodaje. Bez ikakve ugovorne obaveze. A mene konkretno interesuju iskustva korisnika. I da li taj telefon vredi tih 180€ sa pdv-om. Napominjem telefon je nov sa ful garancijom i kompletnim pakovanjem.

P.S. Malo mi je čudno to da je telefon na tržištu više od pola godine a ima vrlo malo utisaka korisnika, tema na forumima kao i testova.

Plus:
- wifi odlican
- 3,5mm jack za za sluske
- kvalitet zvuka odlican
- veoma brz softver
- 8gb integrisane memorije
- baterija drzi vise nego odlicno

Minus:
- posto je slider tipa, gornji i donji deo se klimaju levo desno kad je otvoren (kako kod koga), napred nazad je odlican,
- tasteri krcaju kao da su sa najjeftinijeg modela,
- nestandardni usb jack na telefonu (tanji od standardnog) te se moze koristiti samo original kabel.

Procitaj i test OVDE, sasvim objektivan test.

Pa ja mogu da ti kazhem da imam model od 2gb ali sam stavio karticu od 4gb i kao na drugom mestu mogu da ti prenesem svoje utiske.
1 Kada sam updateovao firmware [ a i bez njega] symbian leti kao zmaj. Ne postoji nijedan momenat da mi se telefon "zabaguje" shto je za mene jako bitna stvar. Znachi stabilan i za ovih mesec i po koliko ga imam stvarno me nikada nije izneverio.
2 Baterija. Meni baterija traje najvishe 2 ipo dana ali imajucji u obzir da muziku slusham u prevozu a puta po 45 min znachi od prilike sat ipo po danu, i da iskucam recimo do 30 sms-a za ta 2 i po dana i pricham ne vishe od pola sata [isto za ta 2 i po dana]
3 : Sagovirnika chujem perfektno u svakoj situaciji, nikada se nisam "gubio" shto se dometa tiche [ imam 064]
4 : Zvuk - Do sada najbolji po meni shto se tiche mobilnih telefona. Ja i dalje koristim slushke koje se dobiju iz njega i uz eq namstim sebi super zvuk naravno slusham prilichno glasno, spektar frekfencija je zaista na zavidnom nivou [ uzmi u obzir da snimam najmanje 256 ili 320 kbps mp3 jer sve ispod toga je silovanje mog perfektnog sluha lol ], probao sam i neke senheizer slushke - tu mi je mozak otpao shto znachi imash mogucjnost ubacivanja slushalica koje god ocjesh zbog dzeka.

5: Fotoaparat - E tu mogu da kazhem da je malo bez veze ali svejedno preko dana mozhe da se uradi par kvalitetnih snimaka iako ima 2.0 mpx, dok opet sa druge strane video format je bolji nego kod mnogih telefona. Videcju kasnije da okachim klip sa neke zhurke gde je muzika zaista bila glasna.

6 : Slajder - Vidjao sam na bureku da se ljudi zhale da im se slajder klima, da krcka da se grebe tastatura - kod mene je sve suprotno. Niti se chuje, niti krcka a opruga je zaista jaka tako da imash osecjaj sigurnosti za razliku od drugih slajdera [ samsung modeli ili recimo lg :bljak]

7. Istina je da ostaju ostaci prstiju gde god da ga pipnesh jer je od takvog materijala ali ako si poslovan chovek i neki fancy baja, uzmesh lepo neku "charapu" ili futrolu i necjesh imati problema sa "prljanjem".

8. edit sto rece momak iznad WIFI - perfektan ..znachi ukachish se za sekund i surfaj brate dok chekash ribu u kaficju necjesh primetiti koliko je chekash =))))

Zakljuchak - Ja sam ga platio pre ajde recimo 2 meseca tachno 270e. Sada kada chujem da ima za 180 u verziji 8gb mogu samo da ti kazhem - ti si prokleto srecjan chovek jer je to def. best buy. Pouzdan lep funkcionalan i pre svega sjajni muzichki plejer od telefona. Ja svojih 4 gb nisam napunio a sa 8gb bi mi posluzhio kao prenosni hdd shto se filmova tiche na primer ;]

Uzmi ga od sveg srca ti preporuchujem jer za te pare koje si naveo, necjesh dobiti apsolutno ni priblizhan mobilni telefon. Da zakljuchim ako se lozhish na kameru tipa kao na n73 ili shta god - e tu ga zaobidji ali brate realno bolje da imash super zvuk na mobu i loshiju kameru nego super kameru a da nosish posebno mp3 player i da se kitish gedzetima..sve zavisi da li ti se i to dopada.

Nadam se da sam pomogao ;] Ja sam vishe nego srecjan i zadovoljan i necju ga menjati barem 2 godine ali do tada ko zna shta cje izacji.

Pozz

Poslednja izmena:
Hvala na brzim odgovorima.

Kamera mi je totalno nebitna stavka. Telefon mi treba za posao. I kao beck-up qtek-u 9100. Do sad nisam hteo da koristim nokije pošto su malo više precenjene i nekako mi je Windows Mobile bolji OS što se tiče 3rd party podrške. Ali mi je ova Nokia izgleda sasvim ok.
Dve "mane" koje su meni nekako naj izraženije kod ovog telefona: a je odsustvo tuch screen-a i mikro usb ulaz. Mini usb je nekako postao standard. Barem meni i svi kompovi na koje kačim telefone imaju i mini USB kabal. Tako da ispada da moram da nosim prokleti kabal radi sinhronizacije.

A telefon sam odlučio da kupim. Taman da malo učim Symbian OS.

pa ako je taj usb kabl problem onda ***.. tu ti je BT ili WIFI. ali ako komp na koji se kachish nema jedno od ta dva - onda je komp u problemu LOL

btw telefon kada bi imao touchscreen ne bi bio ni upola bolji .. btw imash navi wheel pa mozhesh da rotirash u galeriji slike ili kada birash mp3 kao kod iPod-a to nisam naveo ali to ti nishta ne znachi jer nisi tinejdzer ;]

Poslednja izmena:
Jeli to ponuda samo za tebe ili....

Ponuda je za jednu domaću kompaniju u kojoj radi moja supruga. Ali j problem što jedan zaposleni može da kupi 1 telefon. Drugi modeli telefona su još povoljniji npr. w950i je 9k dinara, k850i 10k...

Moze da se uzme i regularno. Uz Mix 1000 je 13k dinara, dakle ~€160. Naravno, uz ugovornu obavezu od dve godine.

Mislim da ti je kao bekap poslovni fon bolji E51. Lakši je od N81 40gr i tanji. Za razliku od N81 ima radio, mini USB, infra red, HSDPA, micro SD do 4Gb (hot swap), auto regulaciju osvetljenja. Nema blic i pomoćnu kameru, to je pretpostavljam nevažno za poslovni fon. Ja sam ga platio 18.500 din negde na bulevaru, pre pola godine.

Poslednja izmena:
Vrh Dno