Šta je novo?

[N5800] Zvanična tema

Isto se desava da nece da otvori tu stranicu, akoristio sam:
- nokia browser
- Opera mini 4
- Opera mini 5
-Opera mobile 10.

Ne ukici se ceo telefon, samo na toj strani ni makac unapred, samo beck.
Ma nije ni vazno. Ja sam prezadovoljan sa 5800xm.

a jesi probao da podesiš homepage na google.com npr. pa odale kad kreneš da surf. kako se ponaša normalno ?
i preko kog APN ti ustavri koristiš net, jel su ti ona mts-ova podešavanja za 3g, gprs, wap..stavljena kao primarna, ili si stavio wlan, tj. "always ask" ono...

@Markosmi, nebabgd
m.skyfire.com skinite lepo sa zvanicnog sajta, radi flash, ja probao! Nokia 5800 sa telenora! Samo mu treba dobrih 2, 3 min da krene (bukvalno toliko, pusti tel i radi nesto drugo, tj. cekaj da krene zvuk :))! Bar je meni tako, ali radi!

@nebabgd
http://www.mts064.telekom.yu/index.php?ID=22480
Ortak lokator je vrlo bitna i opasna stvar! :) Omogucuje ti da u svakom momentu znas neciju lokaciju! Korisno i opasno :)

@borab
Nisam te najbolje razumeo, da li si probao full reset pre nego sto si se dao na flesovanje? Ne znam kako je odradjena app. za ortak lokator na netu, ali ako je u javi, mozes da probas da instaliras novu javu
http://betalabs.nokia.com/apps/nokia-java-runtime-20-for-s60

@nebabgd
Nisam ukapirao sta zapravo treba da vidim ovde?
http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=2094584&postcount=675

Dok sam ja skupljao linkove, ti si stigao da odgovoris :)

@borab
zaboravih, mislim da moras preko mts wap da ides na net da bi ti radio ortak lokator, tj. ne mozes preko nekog WiFi-ja....

@ Filip,ma ništa sa tim linkom, zaboravi ako ti je fon vec upd. na fw40, to sam ja nešto pomešao :)

Poenta je da je telenor izgleda imao pakete 5800 sa razl. p.c, pa su neki fw40 dobili momentalno, i bez probl., dok neki još uvek ne mogu da odrade upd. bez promene p.c. što malo komplikuje stvar ako je tel. od telenora i još pod garancijom.

a za signing, ne znam stvarno...meni i dalje ide ko na traci...***. ako baš neće a nisi napravio neku grešku ima još varijanti potpisivanja (čitaj onaj tutorijal, donje postove), ali ako ti treba par app...možeš i meni da ih pošalješ, pa da ti ih sve u kompletu "vratim" potpisane...s obzirom da se radi o aplik. od par stotina kb, ne bi trebalo da bude prob.p.m. već imaš...

Pozz

Dok sam ja skupljao linkove, ti si stigao da odgovoris :)

@borab
zaboravih, mislim da moras preko mts wap da ides na net da bi ti radio ortak lokator, tj. ne mozes preko nekog WiFi-ja....

TAcno,
tako sam i podesio.

onda mislim da to ne može da se popravi prosto što to uopšte i nije kvar ili bug...nekom mojom logikom, kad otvoriš tu wap stranu browser ti ode na mondo wap portal, i kad odatle kucaš xxxx.com, net, org....tu se browser zbuni jer je prihvatio WAP podešavanja i hoće samo na wap strane da bi ti idalje skidao kredit

savet: za ort.lok.(kad već koristiš to) koristi default browser...a za wlan, koristi Operu ili Skyfire i to u offline modu... jer kad iz default browser-a skineš recimo temu , igru ili pesmu on te za nešto pita gde hoćeš da to instalira a za nešto ne...i tu se ljudi pogube tipa kako da obrišem temu koja se u Ovi store-u zove Esmeralda, a telefon je instairao u C pod thm197635842....i aj sad ti nađi tu temu,...a iz setttings/Themes ne može da se briše....

znači ako gajbi imaš wrls mrežu surfuj da ti podešavanja budu : Menu/Settings/Connectivity/WLAN/Options 1. "never" 2. "always ask"... i to je 100% free, a ako hoćeš da ti i Garmin ne skida ništa s kredita samo skini (uncheck) A GPS...

Pozz

Sto se tice Skyfire-a... Za njega sam cuo da otvara flash video i sa drugih sajtova osim sa YT. Gledao kod drugara na N82, stvarno radi. Medjutim kod mene ni da bekne! Jel radi vama?
otvara i YT, samo moras da odes u Options/adnaced i tu "uncheck" Hint to mobile...čak izgleda da može i da skine klip sa YT ! ali to još nisam proverio, pa da ne puštam eventualnu dezinformaciju...
jao bre ujutru radim.... odoh na spavanje:wave:

hM, onda je moja verzija bila neka ranija beta... Moram da skinem novu sa sajta. A mozda me je samo mrzelo da cekam tih minut, dva. Nisi me lepo razumeo, sa YT radi odmah, to fercera kao satic.
A to za DL, cim dodjem kuci s posla, probavam!
Hvala na info!

ne znam za vas osatle, al meni je na desk-u i dalje RealPlayer (naravno ona Gold, ili neka već tako kao full verzija), sa opcijom za konvertovanje klipova u razne tel. formate (između ostalog ima i N97 Mini, koja valjda ima isti format ko i 5800),
e sad kad mi je Skyfire ponudio da downl. klip. meni je bio paralelno otvoren i YT na kompu...a RP kod svakog klipa izbaci ono "download button", pa je možda to zbrkalo Skyfire jer sad neće, tj. stane kod onog kad odaberem da hoću da klip snimi na mem.karticu i izbaci "download failed"...
Uglavnom nema mnogo opcija pa pročačkaj malo...

Pozz

Skyfire 1.5 je stvarno brz browser i može ponešto što ostali ne mogu npr. potpuni "preview" html strane, skoro kao na kompu, pušta sve klipove, podržava čak i taj čet na fb,(samo to je dovoljno da se mnogi oduševe njim!), ali download posle dužek čačkanja ipak nisam našao...
Ima par opcija share-inga, čak može link da se pošalje i sms-om...i to je to.Ja ipak ostavljam svoj omiljeni broewser Operu Mini 5.beta 2 :)

Pozz

Poslednja izmena:
Nesto mi ne fercera kako treba...
Kad mi ni jedna aplikacija nije u pozadini, zauzece memorije na telefonu mi je 88Mb od 123Mb...
Kad pokrenem Skyfire, zauzece memorije je 100% (skoro).

Da, prikazuje mi klipove i sa drugih sajtova, ali zbog tolikog zauzeca memorije, to nije cak ni gledanje. Slide show mu nije ravan.
Gledao sam posle i Operu i default browser, Opera mi ode na cca 90% zauzeca, a def. na nekih 80%.
Koliko vama drzi zauzece memorije sa browserima? Koliko na idle?
P.S. Zauzece sam gledao sa Deviceinfo programcetom

nešto ti tu po meni nije kako treba...gde instaliraš app? na C: ili E:, znači u fon ili na mc. ?
Onda jel skidaš nešto sa Ovi-ja, ili default browser-om, teme, igre, muziku...
meni kad memorija ode preko 80%, to full i odamh ga restartujem..doduše ne dok koristim browser, nego ovako (isto kroz Device Info gledam RA;,jer jedino kroz njega i može, sem ko nema naki task manager...),kad upalim fon. "normalno" stanje RAM-a je ispod ili oko 60%...
u toku par dana, ako ne gasim tel. a još instal. nešto ode do 70%, eventualno, nešto preko ali ne iznad 76%, tu već kreće da radi ko kornjača...
da te šaljem na link...mogu ukratko da ni napišem poentu iz 10tak postova,par saveta kako da oslobodiš RAM:
1.isključi efekte teme
2.na tel. instaliraš samu SoundWave Red (jto je zato što sa C tema brže radi i uvek temu koju koristiš trenutno inst. sa C,ja imam i Black, pošto nju više koristim i lakša je malo...isto sve teme koje imaju "customized" ikone drži na m.c.)

3..poruke stavi da ti ih pokazuje u grupama...
4.skini kontakte sa homescreen-a, (to hoće da povuče dosta memorije)
5.isključi UMTS, i koristi samo GPS (to je u Setting/Connectivy/Network, pa 1. opcija uncheck ostale ostavi samo GPS,)
6.Organizuj Alications, tako što ćeš da napraviš 2,3 foldera unutra, tipa "games", "internet"...
7."cler cookies", "history" a možeš i "private data" u svim browesrima...

Ovo sve važi, uz još par fora, kao i kad hoćeš da ti baterija što duže traje...onda se još smanji osvetljenje ekrana, isklj. vibracija, A-GPS...itd.

to je mislim, sve što možeš da uradiš bez hakovanog fona, i bez hard reseta...ili imaš neke aplikacije (imaju obićno naziv "kill"...u sebi.naćićeš i linku dole...)
oni inače imaju rešenja za sve probl. na 5800 http://forum.dailymobile.se/index.php/topic,7864.0.html

Pozz

Evo jos jedne informacije... zlu ne trebalo...
prosle nedelje sam zalupio vratima od kola po dzepu od jakne, u kojem je naravno bio telefon :wall: , i to dva puta :wall: , jer prvi put nisam skontao zasto se vrata nisu zatvorila :cigar::bottle::wall: ... i naravno ekran je povileneo (RIP), a za divno cudo spoljna maska je ostala netaknuta...
... elem, u servisu na vidikovcu u trznom centru su mi zamenili doticni preminuli ekran za citavih 60e, i ja sam se prijatno iznenadio jer sam mislio da ce cena ekrana biti priblizna vrednosti telefona.
Eto da znate i to pa ako nekom, ne daj Boze, zatreba.
Tamo su mi rekli i da je cena olovke (pitao sam jer sam jednu izgubio a drugu ne nosim da ne bi i nju izgubio) 10e, tako da pazite da je ne izgubite jer to vec nije malo za parcence plastike ;)
Inace zna li se za neko resenje za tu olovku... u pocetku se teze vadila i cvrsto je stajala u telefonu a posle je pocela da stoji labavo dok je najzad nisam izgubio a nije do olovke jer i kad sam uzeo rezervnu olovku ona stoji labavo sto znaci da je problem u telefonu...

Pozz

procitao sam negde resenje za olovku.. ako malo proucis olovku, videces da ona ima jedan zljeb u koji ulazi jezicak na zadnjoj masci. On se verovatno vremenom izlizao, pa ga je potrebno ponovo napraviti. A za to je kazu idelala malena kap super lepka :)

pa realno, 60 evrica i nije tako puno s obzirom da se radi o touch screen-u...3.2 velicine, xx rezolucije...znam jeftinije telefone gde je ekran 80e...

ja ne vidim na olovci nikakav, zljeb sem ako ne mislis na ono malo udubljenje, kao zarez, tamo gde pocinje vrh, tj. siva boja...
i ne vidim sta supar lepak tu moze da uradi sem da "zadeblja" olovku, pa da onda cvrsce stoji ? logicnije mi je da se u taj "zarez" vremenom skupi prljavstina, pa da onda slabije drzi, ali i tad bi trebalo da bude dovoljno da se to ocisti...kod mene i dalje stoji cvrsto, valjda zato sto rezervnu ni nemam ,)

Pozz

p.s. znam da nije za ovu temu, sajt uopste, nego momci sta kazete za Kseniju "eee ode vam prva ljubav" sto bi reko cika Kure....bez zezanja bila je najaca riba u mojoj generaciji !

Evo jos jedne informacije... zlu ne trebalo...
prosle nedelje sam zalupio vratima od kola po dzepu od jakne, u kojem je naravno bio telefon :wall: , i to dva puta :wall: , jer prvi put nisam skontao zasto se vrata nisu zatvorila :cigar::bottle::wall: ... i naravno ekran je povileneo (RIP), a za divno cudo spoljna maska je ostala netaknuta...
... elem, u servisu na vidikovcu u trznom centru su mi zamenili doticni preminuli ekran za citavih 60e, i ja sam se prijatno iznenadio jer sam mislio da ce cena ekrana biti priblizna vrednosti telefona.
Eto da znate i to pa ako nekom, ne daj Boze, zatreba.
Tamo su mi rekli i da je cena olovke (pitao sam jer sam jednu izgubio a drugu ne nosim da ne bi i nju izgubio) 10e, tako da pazite da je ne izgubite jer to vec nije malo za parcence plastike ;)
Inace zna li se za neko resenje za tu olovku... u pocetku se teze vadila i cvrsto je stajala u telefonu a posle je pocela da stoji labavo dok je najzad nisam izgubio a nije do olovke jer i kad sam uzeo rezervnu olovku ona stoji labavo sto znaci da je problem u telefonu...

Pozz

jel tlefen bio u onoj, original futroli....???

Poslednja izmena od urednika:
nešto ti tu po meni nije kako treba...gde instaliraš app? na C: ili E:, znači u fon ili na mc. ?
Onda jel skidaš nešto sa Ovi-ja, ili default browser-om, teme, igre, muziku...
meni kad memorija ode preko 80%, to full i odamh ga restartujem..doduše ne dok koristim browser, nego ovako (isto kroz Device Info gledam RA;,jer jedino kroz njega i može, sem ko nema naki task manager...),kad upalim fon. "normalno" stanje RAM-a je ispod ili oko 60%...
u toku par dana, ako ne gasim tel. a još instal. nešto ode do 70%, eventualno, nešto preko ali ne iznad 76%, tu već kreće da radi ko kornjača...
da te šaljem na link...mogu ukratko da ni napišem poentu iz 10tak postova,par saveta kako da oslobodiš RAM:
1.isključi efekte teme
2.na tel. instaliraš samu SoundWave Red (jto je zato što sa C tema brže radi i uvek temu koju koristiš trenutno inst. sa C,ja imam i Black, pošto nju više koristim i lakša je malo...isto sve teme koje imaju "customized" ikone drži na m.c.)

3..poruke stavi da ti ih pokazuje u grupama...
4.skini kontakte sa homescreen-a, (to hoće da povuče dosta memorije)
5.isključi UMTS, i koristi samo GPS (to je u Setting/Connectivy/Network, pa 1. opcija uncheck ostale ostavi samo GPS,)
6.Organizuj Alications, tako što ćeš da napraviš 2,3 foldera unutra, tipa "games", "internet"...
7."cler cookies", "history" a možeš i "private data" u svim browesrima...

Ovo sve važi, uz još par fora, kao i kad hoćeš da ti baterija što duže traje...onda se još smanji osvetljenje ekrana, isklj. vibracija, A-GPS...itd.

to je mislim, sve što možeš da uradiš bez hakovanog fona, i bez hard reseta...ili imaš neke aplikacije (imaju obićno naziv "kill"...u sebi.naćićeš i linku dole...)
oni inače imaju rešenja za sve probl. na 5800 http://forum.dailymobile.se/index.php/topic,7864.0.html

Pozz

Ma, nemoguce! Nesto se tu ne slaze.
Ovako, redom:
Sve sto skidam ide na MC. Skidam sa def. browserom
Otprilike stalno je zauzeto nekih 70% memorije.
1. Probao da iskljucim efekte teme pa resetovao fon, dobitak je bio mizeran. 1-2%
2. Koristim default Waves Blue temu, tako da i to pada u vodu.
3. Ne grupisem poruke, to mi je smor, plus nikad nemam vise od 50 poruka u telefonu zbirno (inbox, outbox, sta god), nema ni tu 'leba.
4. Iskljucio i kontakte i precice sa homescreen-a, resetovao fon, dobitak opet mizeran 1-2%
5. Ne iskljucuje mi se UMTS, a i ne verujem da cu tu dobiti bilo sta.
6. Locations mi je sredjen, skoro je radjen hard reset, pa se tu i nije nakupilo djubreta.
7. Clear cookies i ostalo bih mogao da uradim, ali ne vidim zasto bi mi oslobodilo ram.

S druge strane, ne vidim sto ti usporava telefon vec na 76%, meni radi kao satic i preko toga.
Baterija mi radi kao akumulator, s tim nemam nikakvih problema.

Sto se tice olovke... na poklopcu baterije, zadnjoj masci, kako je ko zove, IMA zubic koji drzi olovku, koji se potrosi, polomi, brzo i lako. Olovka mi je ispadala kako pogledam telefon. Resio sam problem strucno, elegantno i lagano. Izolir traka. 2-3 izuzetno tanka shnita, tipa 2-3mm shiroka, 1-2 cm dugacka. Zalepio sam je na masku u prostor gde leze olovka. Izolirka je gumirana pa stvara lep otpor, a ne napreze ni masku niti je posle nemoguce skinuti je.

Sto se tice olovke... na poklopcu baterije, zadnjoj masci, kako je ko zove, IMA zubic koji drzi olovku, koji se potrosi, polomi, brzo i lako. Olovka mi je ispadala kako pogledam telefon. Resio sam problem strucno, elegantno i lagano. Izolir traka. 2-3 izuzetno tanka shnita, tipa 2-3mm shiroka, 1-2 cm dugacka. Zalepio sam je na masku u prostor gde leze olovka. Izolirka je gumirana pa stvara lep otpor, a ne napreze ni masku niti je posle nemoguce skinuti je.

Nisam se lepo izrazio, ali na upravo taj zubic na poklopcu baterije, tj. lezistu olovke sam mislio :D
Bitno je da je problem resen :)

A sto se tice memorije, sta imas instalirano od aplikacija? Koliko sam primetio neke se automatski pale pri startovanju telefona, pa se ugase... antivirusi, prog. za odbijanje poziva itd.... mozda imas nesto od toga?

Jok. Nemam nista od tih rezidentnih programa.
Moracu da ubacim neki task manager da procackam ja tu koliko memorija koja aplikacija vuce

nisi me razumeo, ne vuce se bas ni meni na 76%, ali mi se tu vec primecuje kako sporije otvara, app npr.a ja imam inst. pa da ne preteraram ali izmedju 20 i 25, uglavnom manjih app...naravno sve koje imaju opciju da se pale prilikom boot-ovanja, iskljuceno sem Best Profiles, jer mi on radi stalno u "pozadini", da bi u 1.45 AM stavio fon u offline mod, a u 6,7h se ukljucio...

Ne znam stvarno, sta ti vuce toliko RAM-a, imas na onoj strani, pri dnu linkove za druge "threads" pa potrazi neki task mngr. da vidis pravo stanje...
ja sam ti tu napisao, kao neka pravila za "izvlacenje najb. performansi", bez haka, i hard reseta...tj.ono sto pisu drugi...

Procitaj ima tu jos fora, neke app npr. i preporucuju da idu na C (Opera Mini npr.), al i ja sve stavljam na E....pa probaj neku app za RAM....ako je bas frka.
Al ovo definitvno, da kad isklj./uklj. tel. bude ispod/oko 60%, pa se danima penje...bez obzira sta sve iskljucio, STVARNO spustanje RAM-a postizem tek time, iskljucivanjem fona...

Meni ol.jos stoji dosta cvrsto, a i dosta je slabo upotrebljavam, al gledacu da zapamtim resenja za sv. sl.

Pozz

Bah, tek od ponedeljka cu moci da eksperimentisem, necu biti u Bgu ceo vikend.
Imao sam ranije Handy Taskman instaliran, pa cu ga ponovo instalirati prvom prilikom.
Pisem dalje na ovu temu kad se vrnem.

Ja sam koriscenjem Flight moda u vremenu od 23.00-07.00 sa 10 min razgovora dnevno i par sms-ova produzio trajanje baterije na tacno 5 dana.

evo par slicica (Best Screen Snap) kad upalim fon, je ispod 60% , znaci ugasim/upalim fon pa Settings-Aplications-Device Info pokaze RAM 56%...posle 7,8,9..dana koriscenja, net : mail, browsing bez nekog download-a...sms, pozivi, inst. par app, (zadnji put samo Gmail i novi YouTube v2.4.4)
sa ovim otvorenim app + Best Profiles, koji je podesen na "nevidljiv" za "show open apps"
mail

evo ovo je stanje RAM-a, iz Device Info...slikano juce, danas sam opet ugasio/upalio fon i ponovo je na 56 %
mail

imam i ja jedno "glupo" pitanje sta se tacno podrazumeva pod Fliht mode, kod mene je Menu i dalje na srpskom :) ?
p.s ako mislis na auto prebacivanje nocu u Offline,onom app...tako je i meni gura 5 dan, ali bez Garmina, sa njim (redovna upotreba na poslu) max 3 dana

Pozz

Poslednja izmena:
pa...***.zar i godine igraju ulogu...:), normalno da cu ako izadjem uvece u 11h da "cviknem" Best Profiles na off, za taj dan bar...

Pozz

Ali onda u to vreme ne moze niko da te dobije... sta ako je nekome nesto hitno... ne znam koliko imas godina ali neki tek izlaze u to vreme ;):guitar::cigar::bottle::party:

Godine uvek mogu da se provere u personal info. Kome sam trebao u toku dana, taj me nece cimatu u 23.00.
Tada igram igre, kada moji odu u horizontalu i chat sa ljubavnicom kad uspavam zenu.

Vrh Dno