Šta je novo?

N 6230 vs SE k700

ymiljan

Čuven
Učlanjen(a)
26.02.2002
Poena
620
Citao sam dosta reviewa i bilo je i ovde dosta reci. Ipak dok se odmaram, interesuju me misljenja iz prve ruke o ova dva phona i to najvise u pogledu:
1. Komparacije kamera
2. Imenika
3. Kvaliteta ekrana, odnosno citljivosti na daylight-u

Pozdrav

Da pojasnim malo, posto mi je juce isticalo vreme... Nokia telefone nisam nikad koristio licno. Supruga koristi 8310 i recimo takva organizacija menija mi nije nesto prirasla srcu. Imao sam t68i sa kojim sam bio nezadovoljan samo po pitanju brzine. Imenik, kao i kalendar, tasks etc je bilo sasvim OK... BT takodje.

Naginjem vise ka k700 ali se plasim da li ce biti spor (naravno da ne ocekujem bas kao t68i, ali ni kod t610 nisam presrecan sa onim sto sam video nakratko. Uzgred, 6600... pa nesto ne znam... imao sam prilike kratko da radim sa njom i onako... mozda je to ipak najbolje resenje (u ovom cenovnom rangu trenutno) Takodje vidim (bar po mobilnisvet.com) da su sada cene 6230 i k700 prakticno identicne.

Znam da su stvari bar na papiru slicne kod ova dva modela ali ako je neko probao bilo koji (najbolje oba) mogao bi da napise neku rec o mani/prednosti odnosno pro et contra.

Pozdrav

Poslednja izmena:
Licno nisam probao ni jedan, ali mogu da dam sud ovako "sa papira" :)

Prvo i prvo, osnovne razlike :
K700
TFT, 65K colors, 176 х 220 pixels, 7 lines
41 MB shared memory
Data speed 32 - 48 kbps
Standard battery, Li-Po, Stand-by:Up to 360h Talk Time:Up to 7h

N6230
Active TFT, 65K colors, 128 x 128 pixels, 5 lines
6 MB shared memory, MMC card slot (32 MB card included)
Data speed 236 kbps (EDGE)
Standard battery, Li-Ion 850 mAh, Stand-by:Up to 150h - 300h, Up to 3h - 5h

Komentar:
Ekran po mojim ranijim iskustvima je svakako bolji Active TFT nego obican TFT, ali ovde upada u oci velicina istog koja je na SE primetno veca, tako da je SE ovde bolji.

Memorija je isto bitna stavka ako cesh da koristish kamericu intenzivno ili da ga punish java aplikacijama. Razlika se ovde najvishe vidi u tome shto SE nema proshirivu memoriju, a uzevshi u obzir da standardno dobijash isto memorije i sa jednim i sa drugim tel. ovde dajem glas Nokiji samo zbog proshirivosti...

Data speed, stavka koja je relevantna jedino ako koristish mobilni telefon za modem, ali na ovom polju Nokia nosi ubedljivu pobedu :)

Baterija mi se chini da je na SE prilicno bolja, ali takve stvari dolaze do izrazaja tek kad aktivno korishtish telefon, a ne "na papiru"...

Ostale mogucnosti i opcije su na oba telefona poprilicno slicne ako ne i iste...

Zakljucak:
Ako ti veci ekran nije bitan, ako ti je SE K700 ruzan (kao meni :) ), ako koristish tel kao modem i ako ti ne smeta da punish malo ceshce telefon, Nokia je pravi izbor.
Sa druge strane, ako ti je K700 lep, ako ti proshirenje memorije preko 40MB nije bitno, ako ti je interesantno da ti je ceo SMS ispisan na jednom ekranu (bez skrolovanja) i ako nemash ambicije za EDGE (3G) :) , onda je SE logican izbor

Sve u svemu, ako te zanima vishe detalja o oba modela :

K700
http://www.gsmarena.com/sony_ericsson_k700-692.php

N6230
http://www.gsmarena.com/nokia_6230-566.php

Hvala na trudu... razmisljam jos uvek, mada trenutno i dalje vodi k700.

Pozdrav

Zelela bih da dodam komentar, posto sam i ja par dana bila u dilemi oko toga koji od ova dva telefona da pazarim... Posle velikih, ali slatkih muka odluka je ipak pala na N6230...Pored mogucnosti prosirenja memorije na mene su i dve krajnje subjektivne stvari uticale prilikom odluke: dizjn zadnje maske, jer je kamera sjajno uklopljena i takoreci se ne vidi, za razliku od SE k700, gde je vrlo naglasena (sa sve ogledalom :D) i sklonost ka nokia telefonima sa kojima sam imala pozitivna iskustva jos od cuvenog modela 5110. Prvi utisci: pocetno odusevljenje je malo pokvarilo saznanje da je softver poprilicno bagovit (radi se o FW v.3.15, nadam se da ce sa novim verzijama vecina bagova biti ispravljena:eek: vecini bagova se moze procitati na netu...Jedan od nedostataka koji mi licno smeta je nepostojanje ni jedne precice do music player-a, iako je mogucnost reprodukcije mp3 fajlova jedna od najvecih prednosti ovog telefona, tako da se ocigledno radi o softveru koji je prevashodno bio namenjen nekom telefonu koji ima samo radio, pa je naknadno prilagodjen ovom telefonu. Uzgred, zvuk je stvarno odlican, prevashodno preko slusalica, mada i preko zvucnika zvuci sasvim pristojno. Moja namera da telefon koristim i kao mp3 player je u najvecoj meri i uticala da se odlucim za ovaj telefon, naravno, zbog prosirive memorije.
Displej, iako manji nego kod SE, je veoma citljiv i upotrebljiv, cak i na direktnom dnevnom svetlu(radi se o najkvalitetnijem nokia displeju), a posto postoji mogucnost promene velicine fontova (ako nemas problema sa vidom, jer se radi o zaista sicusnim slovima ;) ) je i sasvim funkcionalan. Mislim da SE k700 ne podrzava video striming, nokia ga podrzava, pa bi o tome trebalo razmisliti jer mobtel najavljuje skoru implementaciju EGPRS-a
Mozda bi trebalo ba pomenem ii standardne "bubice" nokia PC Suite-a prilikom povezivanja preko bluetooth-a, ali ipak se iz vise pokusaja , sve da namestiti.
Kamera je sasvim zadovoljavajuca, fotografije izgledaju pristojno ( sta vise ocekivati od 640*480), s' tim sto je night mode vrlo dobar. Video zapisi su nesto losiji, ali "od koga je, dosta je".
I pored svega navedenog nalazim da je telefon vrlo jednostavam za koriscenje, sa zadovoljavajucom autonomijom u radu i pre svega: obiljem funkcija.
Utisci su krajnje subjektivni kao i parametri koji uticu na odluku prilikom kupovine, tako da...

Ne isplati se davati tolike pare za telefon; kupi Palm ili PocketPC, koji su jeftiniji, prakticniji, mnogo lepsi i 10x funkcionalniji. Ja ti predlazem palm Tungsten E ili Palm Zire 71 (ako ti vec treba kamerica, ima 1.2MP). Za pare koje ti ostanu, kupis neki obican telefon da mozes da pricas. Dva uredjaja sa posebnom baterijom su ogromna prednost sto se tice autonomije.

Pardon, pogresno sam skapirao da trazis smartphone :)
Sorry na smetnji ;)

Ja sam malo sbjektivan, ali eto da dam svoje misljenje. Posto imam dosta iskstva sa oba telefona probacu da budem objektivan. EDGE i 3G su veoma razlicite stvari i ne moraju i nemaju veze jedna sa drugom. Dalje K700 podrzava video streaming i dizajn je veoma distinktivan, namerno je naprevljena zadnja strana da lici na kameru. Brzina software-a je daleko veca od bilo kog drugog SE telefona. O ekranu nemam reci, mora da se vidi. :) Na kraju stvar je opet veoma jasna. Ko voli SE kupice SE, ko voli Nokiji, kupice istu. Oba telefona su veom dobra i zadovoljavaju u svakom pogledu. Sta god da se odabere nema greske.

Poslednja izmena:
Dobro zbori geek. Kupi pocketpc ili palm....ovo ti je da ne kazem bezveze. Kupi "normalan" telefon za razgovor. Recimo nokia 6510...

drjackyll je napisao(la):
EDGE i 3G su veoma razlicite stvari i ne moraju i nemaju veze jedna sa drugom.

Pa nemaju direktno veze, ali koliko sam ja obaveshten, EDGE je standard cijim korishcenjem mogu da se dostignu brzine prenosa podataka kroz celularnu mrezu koje zahteva 3G telefonija...

Poslednja izmena:
Tako je ali EDGE se moze totalno zaobici i nije obavezan za UMTS/WCDMA.

Geek_master je napisao(la):
Pardon, pogresno sam skapirao da trazis smartphone :)
Sorry na smetnji ;)

Ali ni N6230, a ni K700 nisu smartphone modeli. Rec je o klasicnim mobilnim telefonima. SE ima u Smartphone klasi samo Px00 seriju...

N6230 je telefon 2.5G , dok je SE k700 ipak telefon druge generacije...

delimir je napisao(la):
Ali ni N6230, a ni K700 nisu smartphone modeli. Rec je o klasicnim mobilnim telefonima. SE ima u Smartphone klasi samo Px00 seriju...

Bravo genije!

Ajde sad procitaj ponovo sta sam ja napisao, pa sta si ti odgovorio :)

Geek_master je napisao(la):
Bravo genije!

Ajde sad procitaj ponovo sta sam ja napisao, pa sta si ti odgovorio :)

Nije ti dzabe nik Geek_Master...

Ne znam ko se istripovao i poceo da pricao o tamo nekim PDA-ovima u threadu koji se bavi Nokijom Serije 40 i SE k700 :)

Drzi se ti tvog ofarbanog SL45 :)

Poslednja izmena:
SoSo je napisao(la):
N6230 je telefon 2.5G , dok je SE k700 ipak telefon druge generacije...

Ovo je jedna od vecih gluposti koje sam cuo u poslednje vreme... :D :D :D :wall:

drjackyll je napisao(la):
Tako je ali EDGE se moze totalno zaobici i nije obavezan za UMTS/WCDMA.

E i ti sad cepidlacish :) Nisam ni rekao da je obavezan...

Meni je totalno glupo izabrati n6230 da bi slusao mp3 i da je to glavni argument za 6230, a na k700 je sasvim dovoljno taj 41 mb memorije...uzimao bih telefon sa mem. karticom samo ako je smartphone ali ovako ne vidim cemu to...glas ipak za k700. Pozdrav

genijalcin@23 je napisao(la):
jel to tesis sebe ljubavi :d ?
Hmm... Ljubavi, ljubavi. Mogao si naci neki suptilniji nacin da svima kazes da sam ja tvoja zena i da ne smeju da me diraju. :p

Jedna zanimljiva (istina nezvanicna) vest iz Mobtela je da posle eksperimentalne faze, koja je u toku, pocetkom posledjeg kvartala mozemo ocekivati EDGE. Posto je na post paid-u prenos podataka jos uvek besplatan, nadam se da cu makar par meseci moci da uzivam u besplatnom 384 Kbps internetu. Sasvim sigurno da se ovakva situacija nece prolongirati, naravno da ce u dogledno vreme poceti da naplacuju, ali...za sada :) .Mozda ovo nekome i nije jos jedan argument u prilog kupovine N6230, ali po meni je bolje investirati ovaj novac u telefon koji podrzava sve napredne tehnologije (EDGE,HSCSD,audio and video streaming) koje nas ocekuju vec za kojih mesec-dva, nego u telefon skromnijih mogucnosti sa velikim displejom(vise volim mnooogo velike monitore - to je ipak nesto drugo ;) ).

2 ICE : Glupo je kupovati telefon da bi se koristio kao mp3 player??? Glupo je kupovati telefon koji moze da bude mp3 player, ali na kome nasnimis 2-3 kvalitetnije pesme koje se stalno ponavljaju, pa te taj isti mp3 player podseca na audio kasetu koja se zaglavila u kasetofonu. A i zaboravljas da sam ja dama, pa u mojoj torbi nema mesta za telefon, mp3 player i kameru ;). Kartica moze sluziti i za naravno gomilu drugih fajlova,sve je ipak previse subjektivno... evo ja na primer cuvam 1000 slicica moje ljubavi, da mi uvek bude tu ...

Pozdrav svima.

SoSo je napisao(la):
Lepo je kad to kazes bez ikakvog argumenta :D .

Nema sta tu puno da se argumentira, ti si ta koja je iznela stav bez cinjenica a mene nasmejala. I to lepo i uspesno... ,) :D

A zaista bi voleo da cujem tvoje argumente... :d

2 ZoNi: Prvo:hvala ;)
Drugo: Naravno da se telefon moze koristiti za prenos podataka, za to cak nije neophodno ni koristiti PC Suite, vec najednostavniju opciju send to bluetooth(ka telefonu-iz eksplorera) i send via bluetooth (u suprotnom smeru). Naravno da telefon ne moze da otvori takve fajlove, ali je zanimljivo da ne daje poruku ni o kakvoj gresci (citaj:ne smara :D ). Sa brizinom prenosa koja se ostvaruje preko bluetooth-a mislim da je ovo vrlo prakticno i funkcionalno resenje za prenos manje kolicine podataka. Verovatno se postavlja pitanje, sta bi u ovom slucaju bila manja kolicina podataka? Posto nemam nikakvu drugi, brzi nacin prenosa, mislim da do nekih 40-50MB ne bih stavljala disk u rezac. Pozdrav.

Htela bih jos da dodam da 3G podrazumeva da telefon podrzava UMTS/WCDMA mreze, a 2.5G da podrzava EDGE...Posto ovaj Nokia telefon podrzava i (E)GPRS,HSCSD i CSD onda verovatno mozemo govoriti i o tzv. 2.75G ili mozda samo o class A telefonu?

GSM=2G
GPRS=2.5G
eGPRS=EDGE=2.75G
UMTS/WCDMA=3G

Ajd da to ustvrdimo, il nek me neko ispravi :)

ajde i ja da se nadovezem na pricu.

Danas, kada sam bio kod cika Pece, video sam k700. Oki je telefon, veci displej i bla bla bla. Meni se subjektivno vise svidja od Nokia-e. Ali, posto sam musko jelte (SoSo reci im :D), meni je to u principu nebitno, jer mi je na prvom mestu funkcionalnost, a tu je Nokia u prednosti. Da ne nabrajam, ima mogucnost koriscenja memorijske kartice, a to je meni dovoljan razlog da pazarim Nokiu.

Nazad
Vrh Dno