Šta je novo?

MySQL i vBulletin instalacija na Win2K3 Serveru

Twix

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
18.12.2001
Poena
679
Ovako, pokusavam vec dva dana bezuspesno bilo sta da uradim tj. da podignem vBulletin forum na serveru (obican win2k3 srv).
Procitao sam gomilu stiva, ali dzaba, ne moze pa da ga ubijem. :wall:

Imam Windows 2003 Server, instalirao sam i IIS.
Od instalacija posedujem jos i MySQL 5 server, Php i vBulletin PHP skriptu.

Jer moze neko da napravi tutorijal, korak po korak, kako napraviti kompletan "forum" (mislim da ce ovo interesovati mnoge, ne samo mene).
Molim bez linkova ka tutorijalima (vec sam dosta njih isticao),i prostih/prosto prosirenih recenica tipa : "ma intaliras ovo i to je to"...

Onaj koji je podigao forum, i ima zivaca na napise neki lep detaljan tutorijal za sve nas koje to interesuje, a kojima definitivno ne ide od ruke (bilo bi lepo i neki screen-ovi)...

Unapred hvala :wave:

Poslednja izmena:
Twix, nemoj da se ljutiš, ali uz svaki forum ide i uputstvo kako da ga instaliraš.
Problem na koji nailaziš je verovatno tehničke prirode (glupost i sitnica) i ljudi su se već sretali s njim na netu. Sigurno, jer sam i ja imao probleme pri instalaciji. Tako da opšte rešenje tipa "ne možeš da omašiš" ne postoji.

Npr, ranije sam imao PHP4 i MySQL4 i radilo je super.
Posle reinstala, kada mi je zatrebalo, reših da instaliram PHP5 i naravno MySQL5 i tu krenu problemi. PHP5 nema podrazumevano, kao PHP4, podršku za MySQL5. Onda sam to podešavao, pa me je zezalo, pa neće ispravno da učita php.ini, tj. sa lokacije s koje ja hoću, pa zato ne radi mySQL.dll...

Znači, reci šta ti ne radi, pa da probamo da ti pomognemo.

Verovatno će ti mnogi reći da instaliraš neki od kompleta koji provereno rade i u sebi sadrže php+mysql+apache. I to je opcija, ali ne zaboravi da ubiješ IIS.

Poz

p.s. Idi u IE, pa meni Tools-Internet Options-Advanced i isključi prokleti
Show Friendly HTTP error messages
jer ćeš tako lakše uvideti u čemu je problem i moći da ga izGooglaš ili podeliš s nama.

Poslednja izmena:
Ajde onda da krenem da postavim sitna glupa pitanja na koje jos nisam nasao odgovor :)

Da li mi je neophodan IIS6 uz MySql da bi forum radio?

Da li moram nesto specificno da drndam po MySql-u ili je dovoljno da ga samo instaliram (sve po defaultu)? - ako treba nesto da podesavam, ukratko sta?

Ajde tako za pocetak :)

10x

IIS 6.0 ti nije neophodan, ali u tom slučaju treba da imaš neki drugi Web server kao što je Apache. IIS u tom slučaju treba da bude isključen!

Najjednostavnije rešenje ti je da instaliraš neki od "paketa" koji u sebi sadrže Apache+MySQL+PHP, kao što je XAMPP se adrese
http://www.apachefriends.org/en/xampp-windows.html

Druga varijanta je da radiš sve sam. Skineš najnovije instalacije.
MySQL 5.0 + skineš MySQL GUI Tools za lakši rad sa bazom
Apache najnovija stabilna verzija (mada za početak možda da ostaviš IIS)
PHP 5.2 najnoviji (i stabilan) installer - veličina koliko sam video oko 20MB

Oko PHPa ima ponajviše petljancija jer sve ostalo radi, pa radi.
Od verzije 5 nije odmah na početku podržan rad sa mySQL bazom i to treba podesiti, a objašnjenja kako da to uradiš su ti na adresi
http://www.php.net/manual/en/ref.mysql.php

Generalno, treba da odkomentiraš php_mysql.dll u php.ini, kao i da ubaciš u Windows systems PATH putanju do mesta gde je instaliran PHP. Ovde ti preporučujem da PHP instaliraš u root C-a, tj. C:\Php jer će to sigurno raditi. Win sys path menjaš na sledeći način:
desni klik na MyComputer, Properties, Advanced, Environment Variables i tu je u Szstem Variables promenljiva Path. Na njen kraj dodaj C:\Php, tj lokaciju gde je instaliran PHP.

Evo ti i jedan fajl koji izvršava phpinfo(), pa tako možeš da proveriš da li je uključena podrška za mySQL.

Javi ako zapne.

p.s. Podesi za mySQL kod instalacije da mu podrazumevano bude UFT-8, zbog naših slova i problema s time ili ako si ga instalirao prođi kroz konfigurisanje i podesi mu to.

Prilozi

• info.zip
    132 bajta · Pregleda: 40
Poslednja izmena:
Instalirao sam XAMPP, ali imam par pitanja...

Na portu 80 (http) vec imam worldclient od mdaemon-a (mail server), a samim tim apache nemoze da startuje...

Nigde nisam nasao opciju da apache-u promenim port....mogu li to nekako da uradim?

Ako je tvoje pitanje da li httpd.conf ide uz instalaciju fajla, odgovor je DA.
Ali potrebno je izmeniti (editovati) taj fajl, tj. neko od podešavanja u njemu.
Objašnjenje je na linku iznad.

Napominjem još jednom da se nisam igrao sa ovim stvarima jer mi sve radi pod IIS-om koji mi je neophodan zbog VisualStudio-a.

Pa daj objani mi kako si ga naterao da radi pod IIS-om???

Imam sve instalacija (MySQL 5.027,PHP 5.2.0,Acitve Perl i vBulletin.v3.6.4.PHP skriptu), ajde molim te nacrtaj mi u kratkim koracima (kao malom detetu) sta da radim, posto sam MILION varijanti probao i nista nece da radi (vec treci dan se mucim kao ne normalan, i nista mi ne poslazi za rukom)...

Nisam pocetnik sa serverima i slicno, poprilicno se dobro snalazim (cak sta vise ceo server na kome radim sam sam postavio i na njemu radi oko 180 ljudi trenutno...).......

Pliz ako mozes da odvojis malo vremena i da mi objasnis korak po korak...

Ako mi treba starija vezija mysql-a ili php reci da probam i to....na znam vise ni sam, nisam pametan :(

P.S.Najvise bi mi odgovaralo IIS jer u njemu znam kako da uvezem i webmail sa mdaemon-a...

Poslednja izmena:
Ali Twix ti pričaš "ništa ne radi" priču, ja ti pričam "kako sam ja uradio" priču i nikada se nećemo sporazumeti.

ŠTA ti javlja kao grešku?
Da li si isključio stupidni Show Friendly HTTP error messages (neće ti ništa smisleno javiti ako nisi)?
Probaj info.php koji sam okačio i vidi da li se pojavljuje sekcija MySQL i da li ti piše koja je verzija klijenta i slično (to znači da ga PHP vidi).

Moraš da mi kažeš koje greške ti se javljaju ili ne mogu da ti pomognem sem konektovanja na Remote, što baš i nije najbolja opcija.

Sve sam uninstalirao, ali sada cu da uradim ponovo kao sto si rekao, pa javljam sta ce da kaze....

1.Instaliram MySQL (pa onda MySQL GUI tools)
2.Instaliram IIS
3.Postavljam skriptu (forum)
4.Editujem config.php iz skripte (za forum)
5.Videcu sta ima u MySQL-u posto ne znam bas mnogo o tome...
6.Zaboravih instaliracu PHP na broju 2a :)

Aj pa javljam...

Poslednja izmena:
Vjerujem da ti necu biti mnogo od pomoci... ali
ja sam radio na Win2003 small business serveru (2 domena i ostalo) sa MSSql i pored toga sam sam instalirao WAMP bez dodatnih podesavanja. Jednostavno jer nisam imao vremena. Sve radi sjajno. Druga baza je MySQL naravno.

Znaci sve sam instalirao, podesio koliko sam umeo (bar se tako radi za obican sajt preko IIS-a).....

U direktoriijum forum sam stavio sve sto kaze upload,i kreirao sam test.txt da proverim...
Klasika do koje sam sada vec dolazio test.txt vidim , ali kad odkucam //srvnorth:1313/forum/install/install.php kaze naravno da ne moze da nadje stanicu (The page cannot be found) ! ! ! :(
Pri kucanju srvnorth:1313/forum/test.txt otvori glupi tekst sto znaci da su putanje OK....

Editovao sam config.php.....ajde neka me nako sada prosvetli MOLIM VAS :)

Instalirao sam PHP korak po korak kako je trebalo, i sada kada kucam info.php ne kaze bukvalno nista.....vidim da je nesto ucitao, ali nista ne izlazi na ekran.....
Mora da sam zestoki baksuz, ili preterano uporan :(

Znaci PHP sam vec 4 put instalirao do detalja kako je pisalo u uputstvu, ali ocigledno da nece da "izvrsava: php...

Kada otkucam taj famozni info.php bukvalno dobijem praznu stranu bez icega (video je stranu ali je nije izvrsio)...

Da li neko ima neku ideju kako dalje, ili u cemu bi mogao da bude problem?

EDIT:
Zaustavio sam WorldClient od mdaemon-a (webmail) jer je on radio na portu 80 i sada mi PHP radi !!! (konacno bar jedna stvar).

Ja sam hteo da ga postavim da radi na nekom drugom poru ali izgleda da mora na portu 80?

Sledece sto se maltretiram je ovo :
vBulletin 3.6.4 requires that the MySQL functions in PHP be available. Please ask your host to enable this.

Ne zaboravi da dodaš podršku za MySQL.

Kako?
Help :(

Poslednja izmena:
Nasao sam gresku u php.ini fajlu...

Morao sam rucno da dodam extension=mysql.dll i extension=php_mysql.dll

Nakon ovog koraka, sve je proradilo, i uspesno sam instalirao forum...

Jedno iskustvo vise, i iduceg puta cu znati kako, sta i odakle da pocnem :)

Nick, hvala puno na pomoci i zivcima za mene :wave:

Poslednja izmena:
Posle prvog restartovanja servera nasta je problem :(

Prvu gresku koju sam dobio bila je:
Fatal error: Call to undefined function mysqli_init() in c:\Inetpub\wwwroot\forum\includes\class_core.php on line 276 (mislim da je 276).

Nakon jurcanja po internetu ptkrio sam da je u pitanju to da moram da koristim mysqli, a ne mysql u config.php-u...
Ispravio sam to, i nazalost naisao na sledecu gresku na koju nisam nasao konkretan odgovor
Fatal error: Call to undefined function mysqli_init() in c:\Inetpub\wwwroot\forum\includes\class_core.php on line 1030

Php sam proverio i on definitivno radi (info.php), tako da pretpostavljam da mi MySQL baza nije "povezana" sa forumom...
Proverio sam my.ini , php.ini , pa cak i config.php jos jednom ali nigde nisam nasao nesto sto bi licilo na gresku, cak sam probao i da menjam vise vrednosti, ali jednostavno bez uspeha...

HELP ? :(

Na kraju sam uzeo i kompletno izbrisao ceo MySql, i forum...krenuo sve ispocetka, korak po korak, u detalje, i NE MOGU DA NATERAM MYSQL DA RADI ! ! !

MySql nikako nece da se "poveze" sa forumom, i ako je radilo 2 dana do prvog restartovanja servera...uopste neznam kako i gde gresim, a mogu da kazem da sam procitao do sada bar 30tak strana uputstava, i ne vredi...

Molim, MOLIM x 2 nekoga da mi pomogne :(

Evo jos jednog (gorkog) iskustva.

Za sve one kojima se slicno desi (znaci prilikom instalacije php-a,mysql-a i foruma na windows 2003 serveru), da vam forum nestane prilikom prvog restartovanja!

VAZNA stvar je da windwos ima putanju ka php.ini fajlu koja se odredjuje : desni klik my computer / Advanced /Enviroment variables pa u njima RUCNO dodajte pod System Variables NE SAMO U PATH-u vec idite na New pa dodajte Variable Name : PHPRC , Variable Value = putanja do php.ini fajla (u mom slucaju je u windows/system32).

Kod mene je u pathu bio i php direktorijum, i php/ext direktorijum ali pored svega toga php.ini nije bio pravilno pokupljen/prepoznat od strane windows-a...

Nazad
Vrh Dno