Šta je novo?

MySQL baza, treba PHP-om povuci neke podatke - kako?

Love Hunter

Slavan
Učlanjen(a)
10.07.2004
Poena
390
Dakle imam neku bazu koja se vrti pod Apache web serverom + MySQL. Kako najjednostavniej odradtiti da korisnik preko neta moze da se uloguje i da vidi neke svoje podatke koji se nalaze u bazi?
:bottle:
Hvala unapred.

"Da korisnik moze preko neta najjednostavnije da se uloguje i vidi neke svoje podatke u bazi"?

Hmmm... phpMyAdmin?!? :d :d

"korisnik", a ne administrator. Dakle user koji putem browsera treba da ucita neku PHP skriptu koja ce da vuce podatke iz baze. Nista extra, moze i HTTP realm autentikacija.

nemoguce da niko ne zna? OK snasao sam se nekako.. ako negde opet ne zapnem ..

Pa verovatno neko zna, ali to je toliko osnovna stvar i x puta se pisalo o tome, da ljude najverovatnije mrzi da pisu ponovo. A ako necega ima po internetu free i u tonama, to su razni php+mysql tutorijali.

Tutoriala oko toga koliko hoces, ali evo ukratko.

Napravis bazu npr users:

create database users;
create table users (ime varchar(20), pass text, podaci text);

index.htm:

<html><form action='login.php' method=post>
Ime: <input type=text name='ime'><br>
Pass: <input type=password name='pass'><br>
<input type=submit value='submit'>
</form></html>

login.php:
<?php
session_start();

$ime=$_POST[ime];
$pass=$_POST[pass];

$link=mysql_connect("localhost", "root", "");
$baza="users";
mysql_select_db($baza, $link) or die("Neuspesno otvaranje baze");

$q=mysql_query("select * from users where ime='$ime' and pass='$pass'");
if ($q==0) {print "Pogresan podatak"; exit();}

$red=mysql_fetch_array($q);
$_SESSION['podaci']=$r[podaci];
$_SESSON['user']=$user;

header("Location: nesto.php");

?>

nesto.php:
<?php
session_start();
print $_SESSION['podaci'];
?>

Eto, jako ukratko. Mozda sam nesto i pogresio, ali sam prilicno umoran, tako da, sorry :) ostali iskusniji, iskorigujte :)

Hvala Raptus, probacu i tako. :)
@Crni Dzo: mozda je tebi osnovna stvar, ali meni nije, da jeste ne bih postavljao pitanje ovde. Ili ovaj forum zabranjuje takva, osnovna pitanja?

Poz
:bottle:

Poslednja izmena:
Ne zabranjuje forum takva osnovna pitanja, ali je valjda red da pokusas prvo nesto sam, pa ako zapnes ili zalutas pitas onda na forum. I svi mi kojma je to osnovna stvar smo tako uradili i pre nego sto je foruma bilo. Nadjes neki info, skines tutorijal, vidis koliko je jednostavno ili komplikovano. Ako je bas komplikovano ili postoji neki problem, pita se moze li to drugacije ili u cemu je greska. Ali tesko da ce forum necemu da te nauci od nule bez da se sam malo pomucis (a ukucati u google "php+mysql" i prelet tutorijala ne verujem da moze cak da se okarakterise kao 'pomuciti se' ).

Vrh Dno