Šta je novo?

MX5021 protiv H200

upravo sam se vratio iz radnje gde sam ih kupio. i tamo isto suste...
znaci, situacija je ovakva:
- kad se iskljuce iz kompa, sum je isti na 0 i na max. (ili je razlika jedva primetna)
- kad se ukuljuce u komp, na 0 sum je isti kao i da su iskljuceni pa sve negde do pola snage. od priblizno pola snage sum se znacajno pojacava.
ne mogu da kazem da je sum mnogo jak, ali ja znam da ga ima i cujem ga stalno (autosugestija??).
u stvari, situacija je najgora kad se tiho slusa muzika, pogotovo klasika, jer je nivo suma isti, a smanjuje se jacina muzike (S/N ratio?). sto je muzika jaca, sum je teze primetiti.
sve sam probao. i da ih razdvojim, i udaljim od svega i svacega, i na drugi kraj sobe...i opet isto.
ima li ovde leka?
koliko ja cenim, ovde pomoci nema...sem cekica...:crash:

BTW, na sam zvuk nemam primedbi. svira za 10!:guitar:

Lek je sledeci;) :
1 Navikni se (90% 2.1 sistema imaj taj shum, negde vise negde manje izrazen).
2. Da ih prodas, pa kupis neku mini liniju....:) pozzz

Svaki 2.1 sistem ima sum jer ima pojacalo u sebi, navikni se ;)
Pojacala slabijeg kvaliteta stvaraju sum i na Hi-Fi zvucnicima.
Taj sum nema nikakve veze sa zvucnom karticom.
U krajnem slucaju uvek mozes da mi ih prodas u pola cene :p

Svaki 2.1 sistem ima sum jer ima pojacalo u sebi, navikni se ;)
Pojacala slabijeg kvaliteta stvaraju sum i na Hi-Fi zvucnicima.
Taj sum nema nikakve veze sa zvucnom karticom.
U krajnem slucaju uvek mozes da mi ih prodas u pola cene :p

moze trampa...za tvoju graficku!!
i ja placam pljeskavice!

Moze ! Ali za godinu dana :D

Poslednja izmena:
Svaki 2.1 sistem ima sum jer ima pojacalo u sebi...

Šanse su 90% da je u pitanju trafo.
Ako nisi voljan da baciš pare, a nisi lenj, možeš da pokušaš dve stvari:

1. da oklopiš trafo (može svaka metalna kutija odgovarajuće veličine, pa čak i konzerva), samo pazi da negde ne napraviš kratak spoj.

2. da izvadiš trafo izvan kučišta i staviš ga u posebnu kutijicu (mora da bude plastična, zbog izolacije od električnog udara. Odgovarajuće provodnike produžiš koliko treba.

Doduše, i jedno i drugo ti oduzima pravo na garanciju...
(pretpostavljam da je za tebe taj uređaj ionako otpisan)

Šanse su 90% da je u pitanju trafo.
Ako nisi voljan da baciš pare, a nisi lenj, možeš da pokušaš dve stvari:

1. da oklopiš trafo (može svaka metalna kutija odgovarajuće veličine, pa čak i konzerva), samo pazi da negde ne napraviš kratak spoj.

2. da izvadiš trafo izvan kučišta i staviš ga u posebnu kutijicu (mora da bude plastična, zbog izolacije od električnog udara. Odgovarajuće provodnike produžiš koliko treba.

Doduše, i jedno i drugo ti oduzima pravo na garanciju...
(pretpostavljam da je za tebe taj uređaj ionako otpisan)

to mi je zadnje resenje. pre toga treba da promenim kablove, napravim nov razmestaj i sve sto mi padne na pamet. ako nista ne da rezultate - srafciger u ruke! za vikend sam u BG, videcemo od ponedeljka...

Poz!

Kablovi i razmestaj ne verujem da ce ti pomoci, posto se sum kreira izmedju pojacala i zvucnika, znaci nikakav spoljasnji faktor na to ne utice...

Ako sam trafo proizvodi sum, onda verovatno ni oklopljavanje ni udaljavanje nece pomoci, jednostavno je napravljeno od komponenti koje ne umeju da rade u tisini i resices mozda zamenom kojeg sastavnog dela trafoa...

Sto je dosta zalosno za spravu te cene...

Citajuci ovaj thread, ja sam se razocarao u Alteca, zahvaljujem svima koji su me odgovorili od kompjuterskih resenja i usmerili na odvojene komponente...

Doduse dok sam tragao za resenje ozvucenja za sebe, cuo sam razne Geniuse, Jazz, Xwave i Quadro modele (koji su mi bili dostupni po radnjama u Subotici) i nadprosecan sum sam cuo jedino kod Xwave-a. Jazz je bio sasvim TIH.

Ne mogu da zamislim da Altec susti toliko iritirajuce, ali nisam imao prilike da ga cujem...

Sve u svemu saosecam sa tobom, i naravno prvo pokusaj sve pre nego sto OTVORIS nesto, cime automatski gubis garanciju.

Turbo

Turbo,
Hi-Fi sistem ce ti sigurno dati bolji zvuk, ali za dosta vece pare. ja bih rekao nesrazmerno vece pare.
ja imam takvu sobu da Hi-Fi nisam mogao da pozicioniram kako treba, tako da ne bih mogao da dobijem zvuk kakav bi trebalo. glupo je dati nekih 400-500 evra (i to sa polovnim pojacalom), a da ne mozes da izvuces maximum iz toga. i jos mi je 90% muzike na kompu, u MP3 formatu. sve u svemu, to bi bilo daleko od pravog zvuka za Hi-Fi.
Altec je mnogo lakse pozicionirati i kosta 3 puta manje, a sigurno da mu zvuk nije 3 puta losiji od Hi-Fi za 400 evra. ako zanemarimo sum, veruj mi da uopste ne zvuci lose. sum se ne cuje kad malo pojacas muziku. u stvari, neko sa normalnim sluhom, ko ne zna da ima suma i sedi 2m od zvucnika, nema sanse da ga cuje bilo koliko da je tiha muzika (ako ne slusa klasiku, pa je i onda pitanje da li moze).
meni smeta jer ZNAM da ga ima, i cini mi se da ga cujem stalno i uvek.
u svakom slucaju, planiram da odem i do neke druge radnje da ih cujem. danas sam citao neke strane testove za njih i kazu da je do nekih 70% snage sum NULA. i to kao rezultat dobijen merenjem aparatom. necu tako lako da odustanem dok ne budem potpuno siguran...
javicu se u ponedeljak, kad sve lepo sredim.
pozdrav!
i jos jedno pitanje: koji je najbolji program za kompresovanje u MP3 (ako ima razlike izmedju njih)?

Poslednja izmena:
Ma slazem se ja sa tobom u potpunosti, kazem samo da je to bila jedna skretnica u mom zivotu, i jeste bilo skuplje i nisam kupio sve za jedno popodne nego za dve godine, ali mislim da se takve stvari svakako ne kupuju za godinu dana nego na duze staze (sto znaci da jednom daj boze predjemo i ti i ja u vece sobe, kuce i da i onda mozemo uzivati u taj izdatak)...

Da se vratimo na tvoj problem, napomenuo sam da nisam imao prilike da cujem alteca, samo sam zakljucio iz tvoje "panike" da je to itekako iritirajuci sum i na to sam odreagovao da to ipak nisu "noname" i jako jeftine stvarcice koje mogu da dozvole sebi taj sum...

Jedino da poslusas sto vise istih modela (kod drugara, u prodavnicama) pa da vidis da li je kod svih isto sustanje ili ima razlike, pa da trazis u cemu je razlika (datum izrade ili nesto trece)...

Isto probaj tvoje zvucnike da odneses negde drugde i probas tamo, mozda skuplja neke smetnje u tvojoj kuci ili okolini...

Ili su gremlini :)

Turbo
:wave:

Poz!

Ako sam trafo proizvodi sum, onda verovatno ni oklopljavanje ni udaljavanje nece pomoci, jednostavno je napravljeno od komponenti koje ne umeju da rade u tisini i resices mozda zamenom kojeg sastavnog dela trafoa...

Trafo ne "proizvodi šum" u samome sebi, već (zbog prevelike blizine sa elektronikom u stešnjenom kućištu, i zato što zbog loše konstrukcije preterano "razbacuje" elektro-magnetske silnice unaokolo) u okolnim provodnicima, odnosno elektronskim komponentama indukuje struju, koju zvučnici reprodukuju kao šum.
Zato oklopljavanje i udaljavanje itekako pomaže.

Turbo,
Hi-Fi sistem ce ti sigurno dati bolji zvuk, ali za dosta vece pare. ja bih rekao nesrazmerno vece pare.
...glupo je dati nekih 400-500 evra (i to sa polovnim pojacalom), a da ne mozes da izvuces maximum iz toga. i jos mi je 90% muzike na kompu, u MP3 formatu. sve u svemu, to bi bilo daleko od pravog zvuka za Hi-Fi.
i jos jedno pitanje: koji je najbolji program za kompresovanje u MP3 (ako ima razlike izmedju njih)?

Kod bilo kog, pa i najobičnijeg Hi-Fi sistema ovakva glupost nikada ne bi mogla da se desi. Bar je kutija dovoljno velika da razmaci među komponentama budu normalni.
Takođe, pojačalo ti se ne nalazi u istoj kutiji zajedno za bas zvučnikom, koji ga sve vreme razbija od vibracija... Sve se to meša jedno sa drugim (elektroakustička sprega) i veoma brlja zvuk.
Ne shvatam na koji maksimum misliš? Hi-Fi ti daje maksimum iz izvora koji stvarno koristiš, a šta sve on teorijski može da uradi, to je druga stvar, dobrim delom stvar tvoje fantazije koja te nepotrebno opterećuje...

Ima velikih razlika. Najbolji mp3 enkoder je trenutno Lame v 3.97. On, u stvari, radi u DOS-u, a kao korisnički interfejs za njega ti preporučujem EAC, mada može i Winamp, itd. Od opcija treba koristiti variable (new), bit-rate od najmanje 192 kbps, a ostale opcije kvaliteta staviti na maksimum, sem ako imaš jako sporu mašinu ili ako ti se veoma, veoma žuri, a radiš veliki broj fajlova (za detalje postavi novi post).

Poslednja izmena:
Ama ljudi ne mučite čoveka sa predlozima za oklapanje trafoa i slično. Trafo može samo da unese brum u pojačalo i zvučnike a ne šum. Šum je ovde prisutan od loših komponenti u samom pojačalu i lošeg napajanja tog istog pojačala i tu nema pomoći (lepo čovek kaže da se čuje šum kada ništa nije priključeno i kada je pot na nuli).

Ne shvatam na koji maksimum misliš? Hi-Fi ti daje maksimum iz izvora koji stvarno koristiš, a šta sve on teorijski može da uradi, to je druga stvar, dobrim delom stvar tvoje fantazije koja te nepotrebno opterećuje...

mislim na to da Hi-Fi daje najbolji zvuk ako su zvucnici pravilno namesteni (na stalcima iste visine, ista udaljenost od iza, ista udaljenost od zida sa strane, stoje na visini usiju...) i ako sedis na pravom mestu (podjednako udaljen od oba zvucnika, nema prepreka izmedju tebe i njih...). ako sve to nije ispostovano, ne mozes cuti najkvalitetniji zvuk koji mogu da reprodukuju. samim tim postaje besmisleno davati ozbiljne pare, ako ne mozes 100% da iskoristis njihov potencijal, sto ce reci odnos cena/performanse se pogorsava.
ne kazem da nije ista situacija i sa desktop zvucnicima, ali ipak kostaju mnogo manje i lakse ih je postaviti na pravi nacin. a i cini mi se dase , ako oba nisu postavljena kako treba, smanjuje razlika u zvuku izmedju ova dva sistema i jos vise se povecava razlika u smislu cena/performanse u korist desktopa. zato mislim da je, ako vec ne mozes da ispostujes pravila pozicioniranja sistema, bolje dati manje para.
u oba slucaja gresis, samo je jeftinija greska sa 2.1.

Poslednja izmena:
Ma daj stvarno kakvo rastavljanje i trafoi,taj sum je toliko prisutan kao i na bilo kojoj mini liniji ili nekom srednje klase pojacalu tipa Pioneer,Yamaha,Sony.... znaci taj sum proizvodi pojacalo i nije uopste strasno,ja sam izmenjao milion pojacala risivera i zvucnika svakakvih klasa i prozivodjaca i mogu da kazem da je altec prekrshio pravilo koliko para toliko muzike ali u pozitivnom smislu.Jeste da pojacalo i zvucnici daju bolji zvuk ali ne toliko bolji jer kad pogledash ako ja zelim da imam subwoofer i dva zvucnika i pojacalo treba mi:pojacalo:100e zvucnici:100e,aktivni subwoofer 150e stim da su to minimalne cene,sve je polovno i ko zna koliko koristeno.Zvuci bolje ali ne 200e bolje, zvuci 50e bolje.Ovako uzmesh 5021 imash sve za mnogo manje para i nemash sta da razmisljash,dobar zvuk,dosta snage svakog da zadovolji,novo,garancija,lep izgled..... a za h200 ne mogu nista da kazem nisam ih cuo mada sumnjam da su bolji od alteca

Poslednja izmena:
Ja sam ih cuo, ne mogu da se porede sa Altecom. Jos su i nesto riknuli pa se cuju jos gore nego sto su se culi ranije. Uzas jedan !

Brate, opusti se, zaboravi na sum, odvrni taj Altec i uzivaj. Nemoj da gubis zivce zbog shuma...

Ama ljudi ne mučite čoveka sa predlozima za oklapanje trafoa i slično. Trafo može samo da unese brum u pojačalo i zvučnike a ne šum. Šum je ovde prisutan od loših komponenti u samom pojačalu i lošeg napajanja tog istog pojačala i tu nema pomoći (lepo čovek kaže da se čuje šum kada ništa nije priključeno i kada je pot na nuli).

Kada nema inputa i kada je pojačanje uz to 0 (nula), onda izvor šuma može da potiče samo od indukcije struje neposredno u zvučnike (računajući i provodnike koji do njih vode).
Čovek nije jasno rekao šta podrazumeva pod "šumom". U širem smislu reči i brum je šum (opozicija signal-šum). Mada je, doduše, uobičajeno da se šumom nazivaju širokopojasni artefakti (white noise, pink noise itd.).

Poslednja izmena:
Narode, da li sateliti kod MX-5021 mogu da se montiraju na zid, tj. da li imaju pozadi "rupice"?!

Narode, da li sateliti kod MX-5021 mogu da se montiraju na zid, tj. da li imaju pozadi "rupice"?!

mogu, dobijes i srafove i tiplije i drzace.
i tako se ja vratih iz Beograda praznih ruku. Xtreme music nisam nasao nista jeftinije nego sto je u nisu, tako da cu je uzeti ovde.

DRAGANMI,
kako da definisem sum? prosto receno, nekakav neutralan zum, uvek istog intenziteta bez ikavih promena.

Poslednja izmena:
mogu, dobijes i srafove i tiplije i drzace.
i tako se ja vratih iz Beograda praznih ruku. Xtreme music nisam nasao nista jeftinije nego sto je u nisu, tako da cu je uzeti ovde.

DRAGANMI,
kako da definisem sum? prosto receno, nekakav neutralan zum, uvek istog intenziteta bez ikavih promena.

"Zum" baš i nije precizno. Ako je u pitanju zujanje na nižim frekvencijama, onda je to neka vrsta bruma, i sigurno je u pitanju trafo.
Ako je šuštanje ili šištanje, onda je to druga stvar, tj. širokopojasni šum i neki problem u napajanju ili njegov loš kvalitet.

Poslednja izmena:
uops, lapsus calami. trebalo je da pise `ŠUM`, a bice da je sirokopojasni.

uops, lapsus calami. trebalo je da pise `ŠUM`, a bice da je sirokopojasni.

Još uvek nisi dovoljno precizan. "biće da je širokopojasni", šta li mu to znači?
Da li je šum kao onaj koji proizvodi traka kasetofona, odnosno koji se čuje kod slabog prijema na radiju? Dakle, jednolično šištanje u oblasti srednjih i visokih frekvencija?

Poslednja izmena:
Da da, bice da je sirokopojasni, a mozda i uskopojasni, a sta li je to ? Ma budi siguran to je sirokoraspojasani definitivno !

Da li je šum kao onaj koji proizvodi traka kasetofona, odnosno koji se čuje kod slabog prijema na radiju? Dakle, jednolično šištanje u oblasti srednjih i visokih frekvencija?
da. najbliže bi bilo kao kad na TV nema programa, samo sneg.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno