Šta je novo?

Muzicki PC-(VIA Latency patch) Intel ili AMD?

Boskovic

Čuven
Učlanjen(a)
22.04.2002
Poena
619
Sastavljam konfiguraciju sa kojom hocu da pravim muziku koristeci za prvo vrijeme iskljucivo master klavijaturu i softverske sintisajzere uz ostale muzicke programe. Evo ocemu se radi, informisuci se skapirao sam da su AMD-ovi procesori brzi i jeftiniji ali za namjenu koja meni treba svi su mi u startu savjetovali Intel zbog bolje stabilnosti. Najveci problem sa AMD-sistemom je izgleda losa komunikacija preko PCI magistrale doduse nejvise izrazena kod VIA-chipsetova(i to specijalno kod kod onih koji nemaju V-Link tj.KT-133/133A) koji su, jeli najpopularniji za AMD.Odatle izgleda potice i vecina problema sa nekompatibilnoscu. Da nije samo AMD ugrozen donekle slicna stvar se desava i kod ploca za Intel sa VIA-chipsetom. Konkretno u vezi muzike javljala se izrazita latencija(kasnjenje), krckanje i zaglavljivanje, zato sto tolika kolicina podataka ne moze da prodje korz PCI-magistralu koja u sistemu "klavijatura - USBport/MIDIport(joystick na zvucnoj) - PCI - RAM(u kojem je muzicki software) - PCI - zvucna kartica - audio out" predstavlja usko grlo. Ista stvar vazi i za HDD-e stim sto nije toliko izrazena kod sistema sa jednim diskom ali kod brzih diskova vezanih u RAID ili SCSI se primijecuje. Postoje "latency patchevi" (nezvanicni koji se prvi pojavio i zvanicni VIA-in) koji resavaju ove probleme. Valjda "latency patch" dolazi sa 4 in1 driverima?

E sad,sta vi mislite o ovome i sta ja da radim da uzmem AMD-a sa VIA chipsetom i stavim "latency patch"-(koliko je to sigurnsigurno resenje?), AMD sa nekim drugim chipsetom, ili da idem na Intela ali tu u obzir dolazi samo Tualatin jer mi je P4 preskup.
AMD-a sam htio jer bih u tom slucaju uzeo sad Durona+KT266A/KT333/AMD761(itd.)+DDR a kasnije bih lako nadgradio na XP-sa Tualatinom sam zaglavljen sa i815 i SDRAM-om.

Sve u vezi ovog problema je na www.tecchannel.de/hardware/817/index.html
Tekst se zove "VIA Chipset slow down PCI cards"

Ne bi bilo lose da prije nego neko posalje reply procita taj tekst jer je u njemu mnogo bolje objasnjena problematika sa sve testovima i konkretnim primerima(bas ima jedan u vezi muzike MSI kt266 ploca i Creamware zvucna kartica)
Ja sam htio da ga citavog prenesem direktno u post ali je ipak predugacak.
Mozda je o ovome i bilo rijeci na sajtu ali ja nisam uspio da pronadjem dovoljno dobro objasnjenje, mozda i jer sam relativno nov clan

Unaprijed hvala za sve sugestije

Sajt je inace super a posebno forum mada je usporio poslije renoviranja

E vidiš, sada će verovatno gomila da poskače u fazonu "AMD, AMD ... AMD rula", ja ću biti okarakterisan kao "ostrašćeni intelovac" a ti kao nedovoljno upućen. Šta ćeš, to ti je surova realnost ovog podneblja: sve je podređeno što nižoj ceni i svi su majstori za sve. I da, trebalo bi da znaš da AMD razbija Intel u 3DMAX-u. :D

Što se tiče tvog problema Intel je jedino ozbiljno rešenje, baš zbog tog "južnog mosta", i to pokušavam nekima da objasnim evo već punih godinu dana. Pretraži malo forum ( search opcija ) i pronaćićeš neke moje postove na tu temu ( čak i pomenuti test sa tecchannel.de ). Većini Home user-a takve performanse PCI magistrale nisu potrebne pa problem neće ni primetiti, ali kod AV produkcije i drugih poslova gde se intenzivno komunicira sa periferijama to je prilično nezgodna stvar.

Možeš da probaš sa VIA + Latency patch ali je to mačka u džaku ( niko ti ne može garantovati pouzdan rad ). XP ( operativni sistem ) ima u sebi podršku za VIA čipsetove, tojest testirane drajvere, što dosta znači jer je time eliminisana jedna nepoznanica ( 4in1 ), ali idalje ostaje pitanje latencije PCI magistrale. Najbolje bi bilo da probaš pa da vidiš jer ti niko to ne može garantovati ( tako ti je to sa VIA-om :) ).

Koju ćeš opremu koristiti ( zvučnu kartu )? Zvuk sam po sebi nije toliko zahtevan po pitanju propusne moći, ali štucanje sistema je jako teško predvideti. Live! kartice su žderačice PCI magistrale tako da se ta kombinacija nikako ne može nazvati dobrom. Ako je u pitanju neka karta sa Cirrus Logic-ovim čipsetom još i ajde ali Creative nikako. Potraži negde neku Turtle Beach karticu. Samu odluku i faktor rizika prepuštam tebi. Sorry.

boskovic je napisao(la):
Sastavljam konfiguraciju sa kojom hocu da pravim muziku koristeci za prvo vrijeme iskljucivo master klavijaturu i softverske sintisajzere uz ostale muzicke programe. Evo ocemu se radi, informisuci se skapirao sam da su AMD-ovi procesori brzi i jeftiniji ali za namjenu koja meni treba svi su mi u startu savjetovali Intel zbog bolje stabilnosti. Najveci problem sa AMD-sistemom je izgleda losa komunikacija preko PCI magistrale doduse nejvise izrazena kod VIA-chipsetova(i to specijalno kod kod onih koji nemaju V-Link tj.KT-133/133A) koji su, jeli najpopularniji za AMD.Odatle izgleda potice i vecina problema sa nekompatibilnoscu. Da nije samo AMD ugrozen donekle slicna stvar se desava i kod ploca za Intel sa VIA-chipsetom. Konkretno u vezi muzike javljala se izrazita latencija(kasnjenje), krckanje i zaglavljivanje, zato sto tolika kolicina podataka ne moze da prodje korz PCI-magistralu koja u sistemu "klavijatura - USBport/MIDIport(joystick na zvucnoj) - PCI - RAM(u kojem je muzicki software) - PCI - zvucna kartica - audio out" predstavlja usko grlo. Ista stvar vazi i za HDD-e stim sto nije toliko izrazena kod sistema sa jednim diskom ali kod brzih diskova vezanih u RAID ili SCSI se primijecuje. Postoje "latency patchevi" (nezvanicni koji se prvi pojavio i zvanicni VIA-in) koji resavaju ove probleme. Valjda "latency patch" dolazi sa 4 in1 driverima?

E sad,sta vi mislite o ovome i sta ja da radim da uzmem AMD-a sa VIA chipsetom i stavim "latency patch"-(koliko je to sigurnsigurno resenje?), AMD sa nekim drugim chipsetom, ili da idem na Intela ali tu u obzir dolazi samo Tualatin jer mi je P4 preskup.
AMD-a sam htio jer bih u tom slucaju uzeo sad Durona+KT266A/KT333/AMD761(itd.)+DDR a kasnije bih lako nadgradio na XP-sa Tualatinom sam zaglavljen sa i815 i SDRAM-om.

Sve u vezi ovog problema je na www.tecchannel.de/hardware/817/index.html
Tekst se zove "VIA Chipset slow down PCI cards"

Ne bi bilo lose da prije nego neko posalje reply procita taj tekst jer je u njemu mnogo bolje objasnjena problematika sa sve testovima i konkretnim primerima(bas ima jedan u vezi muzike MSI kt266 ploca i Creamware zvucna kartica)
Ja sam htio da ga citavog prenesem direktno u post ali je ipak predugacak.
Mozda je o ovome i bilo rijeci na sajtu ali ja nisam uspio da pronadjem dovoljno dobro objasnjenje, mozda i jer sam relativno nov clan

Unaprijed hvala za sve sugestije

Sajt je inace super a posebno forum mada je usporio poslije renoviranja
Ne znam zasto svi zivi toliko vezuju AMD za losu komunikaciju sa PCI uredjajima i sa "bagovitim" VIA cipsetom.
VIA cipsetovi sa 686B southbridgeom generalno imaju problema sa zvucnim karticama. Sto se tice stabilnosti mislim da je ona ipak na veoma visokom nivou. Problemi koje bi mogao da ocekujes u koriscenju PCI zvucne karte bi se ogledao u pucketanju i prekidanju zvuka, narocito kada se intenzivno koristi IDE sekcija. Na Abit KT-7A v1.3 ploci sam imao cudnovata zakucavanja sistema dok ne instaliram VIA latency patch !
Kupovinom KR7-A je problem definitivno resen i VIA patch sada nema nikakvu funkciju. Burst transfer rate u HD Tach-u je 87.5 MB/s, a na KT-133A je bio 71 MB/s, a bez patcha 61 MB/s!!! Na Abit ST-6, Intel 815 ploci je 81 MB/s.

Ukoliko bi uzeo KT-266A/333 taj problem bi verovatno bio uklonjen.
Postavlja se i pitanje isplativosti kupovine KT-133A ploce. Danas bilo koji brand name model kosta tek dvadesetak evra manje od brand KT-333 ploca koje su 10 svetlosnih godina ispred, kako po performansama tako i po stabilnosti. AMD 761 bi zaobisao u sto sirem luku bas zbog VIA 686B southbridge-a koji se uglavnom nalazi na tim plocama.
Ukoliko bi uzimao KT-333 savetovao bih ti neki kvalitetniji model, a ukoliko bi uzimao nesto sto je jeftino i koristi SDRAM mogao bi da razmislis i o SiS735 kombinaciji.
Takodje nForce bi mogao da bude veoma pametan izbor kada je u pitanju PCI komunikacija. Ne treba zaboraviti da je u nForce implementiran AMD-ov hypertransport kanal koji spaja I/O uredjaje unutar kompjutera brzinom od 800 MB/s. NForce se u realnom radu pokazao kao vema zivahan sistem, a i komunikacija sa memorijskim podsistemom je veoma dobra. Tu bi mogao da padne izbor na neku nForce 415 plocu bez grafike ili pak na 420 sa grafikom.
Santa Cruz bi svakako bio preporucljiv izbor za rad sa zvukom i to mnogo pre od Creative-a.
Ukoliko nemas para za TB karticu, mozes se odluciti i za Audigy koji jako lepo funkcionise na KT-266A/333 cipsetovima.
Interesantno je i to da sa novijim VIA 8233A southvridgeom se dobijaju nesto losiji rezultati nego sa VIA8233. Sve izgleda kao da se istorija ponavlja kao sa 686B. KT-266A za sada odlicno komunicira sa PCI magistralom.

Re: Re: Muzicki PC-(VIA Latency patch) Intel ili AMD?

drfedja je napisao(la):
Ne znam zasto svi zivi toliko vezuju AMD za losu komunikaciju sa PCI uredjajima i sa "bagovitim" VIA cipsetom.
VIA cipsetovi sa 686B southbridgeom generalno imaju problema sa zvucnim karticama. Sto se tice stabilnosti mislim da je ona ipak na veoma visokom nivou. Problemi koje bi mogao da ocekujes u koriscenju PCI zvucne karte bi se ogledao u pucketanju i prekidanju zvuka, narocito kada se intenzivno koristi IDE sekcija. Na Abit KT-7A v1.3 ploci sam imao cudnovata zakucavanja sistema dok ne instaliram VIA latency patch !
Kupovinom KR7-A je problem definitivno resen i VIA patch sada nema nikakvu funkciju. Burst transfer rate u HD Tach-u je 87.5 MB/s, a na KT-133A je bio 71 MB/s, a bez patcha 61 MB/s!!! Na Abit ST-6, Intel 815 ploci je 81 MB/s.

Ukoliko bi uzeo KT-266A/333 taj problem bi verovatno bio uklonjen.
Postavlja se i pitanje isplativosti kupovine KT-133A ploce. Danas bilo koji brand name model kosta tek dvadesetak evra manje od brand KT-333 ploca koje su 10 svetlosnih godina ispred, kako po performansama tako i po stabilnosti. AMD 761 bi zaobisao u sto sirem luku bas zbog VIA 686B southbridge-a koji se uglavnom nalazi na tim plocama.
Ukoliko bi uzimao KT-333 savetovao bih ti neki kvalitetniji model, a ukoliko bi uzimao nesto sto je jeftino i koristi SDRAM mogao bi da razmislis i o SiS735 kombinaciji.
Takodje nForce bi mogao da bude veoma pametan izbor kada je u pitanju PCI komunikacija. Ne treba zaboraviti da je u nForce implementiran AMD-ov hypertransport kanal koji spaja I/O uredjaje unutar kompjutera brzinom od 800 MB/s. NForce se u realnom radu pokazao kao vema zivahan sistem, a i komunikacija sa memorijskim podsistemom je veoma dobra. Tu bi mogao da padne izbor na neku nForce 415 plocu bez grafike ili pak na 420 sa grafikom.
Santa Cruz bi svakako bio preporucljiv izbor za rad sa zvukom i to mnogo pre od Creative-a.
Ukoliko nemas para za TB karticu, mozes se odluciti i za Audigy koji jako lepo funkcionise na KT-266A/333 cipsetovima.
Interesantno je i to da sa novijim VIA 8233A southvridgeom se dobijaju nesto losiji rezultati nego sa VIA8233. Sve izgleda kao da se istorija ponavlja kao sa 686B. KT-266A za sada odlicno komunicira sa PCI magistralom.
Posle ovog sto si rekao,trudim se vec puna 4 sata da nadjem na Net-u,da neko ima problema sa AMD761+686b,ali mi nikako ne polazi za rukom(okom).Na svim sajtovima sve same pohvale za ovu kombinaciju u odnosu na VIA+686b.Ajde baci mi neki link da se i ja uverim u tvoje tvrdnje za AMD761,ili pricas napamet gluposti.Imam KG7Raid vec 4-5 meseci i za to vreme sam na njemu probao bar 80 PCI karti(modema,SB,TV,FM) i ne primetih ama bas ni jednu koja pravi probleme.

malo sam jos ceprkao i evo sta jos ima u vezi ovoga

1. svuda savjetuju da se treba drzati podalje od VIA-e (doduse najvise od KT-133/133A koji ima V686A/B). paradoksalno tome za AMD basirane DAW sisteme (Digital Audio Workstation) stalno savjetuju AMD 761 koji ima V686B. ovo uopste ne kapiram???

2. kod 3d aplikacija 3d igara i nije toliko bitno da li ce se render zavrsiti za minut ili minut i 10 sec. ili dobiti frejm vise ili manje bar ne meni ali kod obrade zvuka i komponovanja postoji REAL-TIME koji je meni vrlo bitan cak neophodan - bez toga sve ostalo nema smisla. stim u vezi ide dio texta iz predhodno pomenutog clanka

------------------------------------------------------------------------------------

One of our readers was reporting of a lot of crashes with his Elitegroup K7VZA (KT-133A chipset). In combination with Creatives Soundblaster Live Player 5.1 his system crashed whenever some sound was played for a longer time. Whether he was listening to MP3 files via WinAMP or using PowerDVD to watch a DVD movie or trying to play Quake III - his machine would crash after a couple of minutes. After he installed the patch, the system would run fine for hours. Several readers of Kyle Bennetts HardOCP sent him similar reports when Kyle followed up on our story.

We also got mail from a musician who reported that his VIA chipset (KT-266A with MSIs K7T-266 Pro2 R/U) would prevent him from getting any professional work done. He uses Creamwares DSP board Luna II. Cards like this are often used in professional audio production, since their signal to noise ratio and overall sound quality is far superior over off-the-shelf soundcards. Furthermore, they offer lower latencies by circumventing Microsofts DirectX driver model by using special drivers. These drivers interface with software samplers like GigaSampler and virtual studios like Cubase.

We visited his studio to hear the effect in person. When installed fresh out of the box with VIAs latest 4-in-1-drivers the machine would not play one single note from a keyboard correctly over a software sampler. The sound was often interrupted and had a number of clearly audible "hiccups".

A system like this works a little different from the familiar MIDI sounds of a budget soundcard. The external keyboard here only tells which notes to play, and the software sampler creates the sound requested by use of a library and the CPUs processing power. All the soundcard does is a D/A conversion. As a consequence, the system relies on a constant flow of data across the PCI bus while the note is played. As the rest of the setup was working fine, the problem could not have been caused by software or drivers.

After we installed the unofficial latency patch the effect described completely disappeared. Whether we played one single note with a number of instruments or went through complex songs with up to 64 note polyphony and dozens of instrumenst - not a single note was wrong.

The two examples described show that the way VIA implements the PCI bus is far more than a performance issue. The problems also occur with professional applications or while gaming.

------------------------------------------------------------------------------------

iz ovoga slijedi da bi AMD/VIA mogla da radi sa latency patch-om

4. za softverske sintisajzere su valjda najbitnije operacije u pokretnom zarezu(FPU) i komunikacija sa memorijom znaci AMD i DDR(mada ova moze i na Intela)

5. muzicki softer takodje valjda profitira od L2 kesa pa stim u vezi kaoo stoje duron tualatin i athlon XP

6. koliko je bitno napajanje na AMD-u i koliko profy zvucne kartice vuku struje(valjda ne previse cim nemaju cak ni pasivno hladjenje). na stranim sajtovima cesto savjetuju napajanja od 350w min. do cak 450-500w mada kod nas koliko vidim AMD radi dobro i sa 250w

7. cesto se pominje i optimizacija multimedijalnog software za Intel. koliko to i kako ima ulogu u muzickom softveru ?

8. sta mislite o nForce chipsetu uopste a narocito o varijanti bez integrisane graficke(gdje moze da se nadje jer je ne vidim bas cesto) jer ne bih da mi ona prcka sistemski RAM. nForce bi trebalo da ima vrlo fin juzni most

9. evo sad procitah i da je cubase i slicni programi optimizovani za PIII (neki SIMD set instrukcija)

10. magick ti si radio video editing na
PIII Coopermine 700@933+MSI i815EPT Pro(htio da predjes na ASUS TUSL2-C)? ako je tebi to radilo posao valjda bi tako nesto i meni bilo dovoljno za produkciju muzike

11. ako se ipak odlucim za AMD varijantu sta mi savjetujete duron? XP? na koliko? i vrlo bitno konkretno koja ploca ??? meni se svidja ova Gigabyte GA-7vrxp(333) mada opet ponavljam kako se nForce u svemu kotira?

12. jos jednom u svemu ovome najbitnije mi je da ja mogu da pustim ritam iz nekog sekvencera (cubase, sonar, logic) i odsviram uz to muzicku deonicu pomocu nekog softverskog sintisajzera( Pro-52 i sl.) i sve to u letu snimim ponovo u sekvencer. a ponavljam sve u REAL-TIME bez kasnjenja cjepkanja stucanja i zaglavljivanja

... uh, jebote mnogo su mi dugacki postovi za pocetnika

Ne pricam napamet. Mozda je AMD761+686B bolja kombinacija od KT-133A, svakako da jeste, ali veza izmedju AMD761 i southbridge-a je ostvarena preko pretrpane PCI magistrale. Prilikom koriscenja PCI uredjaja koji preterano "vitlaju" preko PCI magistrale moze se desiti da iskoriscenje ne bude kao kod koriscenja V-Linka ili Hyper Transporta.

Hm...Mrzi me da kucam jer nemam vremena! Bavim se tom problematikom (sinteza, obrada, sikvenciranje, komponovanje), pa ti stoga mogu pomoci! Javi mi se 021/394245

Mihajlo

Naravno nije uopste obavezno ;)

boskovic je napisao(la):
1. svuda savjetuju da se treba drzati podalje od VIA-e (doduse najvise od KT-133/133A koji ima V686A/B). paradoksalno tome za AMD basirane DAW sisteme (Digital Audio Workstation) stalno savjetuju AMD 761 koji ima V686B. ovo uopste ne kapiram???
AMD 761 čipset ima svoj "južni most" ali ga u najčešće proizvođači matičnih ploča zamenjuju sa 686B, iz meni nepoznatog razloga, valjda ima bolju softversku podršku ( duže je na tržištu ).
2. kod 3d aplikacija 3d igara i nije toliko bitno da li ce se render zavrsiti za minut ili minut i 10 sec. ili dobiti frejm vise ili manje bar ne meni ali kod obrade zvuka i komponovanja postoji REAL-TIME koji je meni vrlo bitan cak neophodan - bez toga sve ostalo nema smisla. stim u vezi ide dio texta iz predhodno pomenutog clankaš
Nisi baš dobro shvatio problematiku, pa ako te zanima evo rad sam ti pojasniti. Čipset iliti set čipova su srž matične ploče i pretstavljaju kontrolere za komunikaciju između elemenata računarskog sistema. On se sastoji iz dva dela, Severnog i Južnog mosta kako ih popularno zovemo ( Northbridge & Southbridge ). Severni most spaja CPU sa RAM-om i grafičkim adapterom, a Južni je zadužen za komunikaciju sa svim periferijama ( tvoj slučaj ).

Što se tiče 3D aplikacija, a pogotovu igara, tu su memorijski protok i CPU load ( opterećenje ) ogromni, ali se sve to dešava na nivou Severnog mosta, a ne južnog koji povezuje ostale periferije sa severnim mostom. Jedan kanal zvuka visokog kvaliteta se meri KiloBajtima u sekundi tako da nije preterano zahtevan ( PCI teoretski može da propusti 133 MegaBajta / s ) , ali u zavisnosti od posla i opreme koju koristiš može da dođe do zamuckivanja usled gužve na PCI magistrali ili sponi između Severnog i Južnog mosta ( HUB / V-link / Hyper-Transport / ... ). Ne znam mnogo o tim stvarima ( samo informativno ) tako da bi bilo bolje da poslušaš savet i javiš se diviner-u. On će ti iz iskustva najbolje reći šta i kako, ali prvo ti moraš da znaš sa čim ćeš da radiš ( zvučna ) i šta želiš da postigneš. Ako pričamo o profesionalnoj opremi, poseti sajt proizvođaća i proveri compatability listu, tako ćeš biti najsiguriji da će budući sistem propisno raditi sa tvojom karticom.
iz ovoga slijedi da bi AMD/VIA mogla da radi sa latency patch-om
Da, trebalo bi, ali ipak nije se šaliti sa skupom opremom radi uštede od par stotina DM, ako ćeš već da radiš profesionalno.
4. za softverske sintisajzere su valjda najbitnije operacije u pokretnom zarezu(FPU) i komunikacija sa memorijom znaci AMD i DDR(mada ova moze i na Intela)
To ne treba da te brine, nisu to toliko zahtevne aplikacije, bar ne po pitanju brzine.
5. muzicki softer takodje valjda profitira od L2 kesa pa stim u vezi kaoo stoje duron tualatin i athlon XP
Da, on može dobro da dođe, bilo bi poželjno da uzmeš PIII, P4 i Athlon procesor, a ne njihove Value verzije mada i one mogu lepo da obave postao. Kažem ti sve zavisi od toga šta ćeš konkretno da radiš.
6. koliko je bitno napajanje na AMD-u i koliko profy zvucne kartice vuku struje(valjda ne previse cim nemaju cak ni pasivno hladjenje). na stranim sajtovima cesto savjetuju napajanja od 350w min. do cak 450-500w mada kod nas koliko vidim AMD radi dobro i sa 250w
Zvučne karte ne vuku mnogo struje, one profesionalne sa ozbiljnim AD i DA konvertorima sigurno troše više, ali nije to jedino o čemu treba razmišljati. Za vrhunski kvalitet zvuka potrebno je obezbediti čistu i stabilnu struju jer se sve oscilacije mogu odraziti na kvalitet zvuka. S toga bi za jednu pravu studijsku mašinu bilo preporučljivo neko kvalitetno Brand napajanje pa čak i on-line UPS uređaj sa stabilizacijom napona i frekvencije. Ne verujem da pucaš tako visoko, ali to ćeš uostalom da vidiš sa divinerom.
7. cesto se pominje i optimizacija multimedijalnog software za Intel. koliko to i kako ima ulogu u muzickom softveru ?
Kao i u svakoj drugoj aplikaciji optimizacija softvera ima veliku ulogu i može dosta da ubrza stvari ( naravno o kvalitativnoj razlici naravno nema ni govora ). U svakom slučaju trebalo bi da uzmeš neki procesor koji podržava SSE set instrukcija, a to su: PIII Coopermine, Tualatin, Celeron od 566MHz pa na više i AMD procesori sa Palomino jezgrom ( Athlon XP i Morgan ).
8. sta mislite o nForce chipsetu uopste a narocito o varijanti bez integrisane graficke(gdje moze da se nadje jer je ne vidim bas cesto) jer ne bih da mi ona prcka sistemski RAM. nForce bi trebalo da ima vrlo fin juzni most
Nemam sa njim ličnog iskustva, a čak i dobra hardverska arhitektura ne garantuje dobre performanse i pouzdan rad. Pošto se radi o novom čipsetu, jednog novajlije na ovom polju, ne bi trebalo rizikovati jer se lako može desiti da iskrsnu nekakvi konflikti sa pojedinim aplikacijama pa da čekaš mesecima na njihovo otklanjanje. Naravno može sve to lepo da radi, ali nikda to nećeš zasigurno znati dok ne proveriš. Znači postoji veći faktor rizika, nego kod nekih starijih i već prekaljenih čipsetova.
9. evo sad procitah i da je cubase i slicni programi optimizovani za PIII (neki SIMD set instrukcija)
Da to su te SSE instrukcije - Streaming SIMD Extension. SIMD je skraćenica od Single Instruction Multiple Data što je tehnika kojom se ubrzava obrada streaming podataka ( stream - tok, traka, struja, ... ).
10. magick ti si radio video editing na
PIII Coopermine 700@933+MSI i815EPT Pro(htio da predjes na ASUS TUSL2-C)? ako je tebi to radilo posao valjda bi tako nesto i meni bilo dovoljno za produkciju muzike
Da, to bi ti bilo O.K. rešenje, globalno gledano, ali ipak treba poći od opreme koju ćeš da koristiš pa onda prema njoj i njenim potrebama sastaviti konfiguraciju.
11. ako se ipak odlucim za AMD varijantu sta mi savjetujete duron? XP? na koliko? i vrlo bitno konkretno koja ploca ??? meni se svidja ova Gigabyte GA-7vrxp(333) mada opet ponavljam kako se nForce u svemu kotira?
Ako budeš uzimao AMD uzmi obavezno poslednuju generaciju njihovih procesora jer oni podržavaju SSE set instrukcija. Što se ploče tiče, gledaj da bude neka renomirana sa što kvalitetnijim kondenzatorima jer ti stabilnost struje može uticati na kvalitet zvuka ( ako pričamo o profi primeni ).
12. jos jednom u svemu ovome najbitnije mi je da ja mogu da pustim ritam iz nekog sekvencera (cubase, sonar, logic) i odsviram uz to muzicku deonicu pomocu nekog softverskog sintisajzera( Pro-52 i sl.) i sve to u letu snimim ponovo u sekvencer. a ponavljam sve u REAL-TIME bez kasnjenja cjepkanja stucanja i zaglavljivanja
Ne razumem se baš nešto u tu problematiku, ali to mi ne deluje previše zahtevno, naravno zavisi od broja ubačenih kanala ( instrumenata ) i solo deonice. Mislim da ti za to neće čak ni trebati neka jaka mašina, ali to će ti uostalom reći diviner.
... uh, jebote mnogo su mi dugacki postovi za pocetnika
Da znaš. :D

Ja se bavim muzikom i imam MSI K7t266pro2 , live 5.1 i do skora Durona 850 (sad sam uzeo Morgan 1000). Te price o lagovanju pci magistrale ne vaze za KT266A tako da nemoj da se ustrucavas. Sumnjam da bi i sa NForce-om imao bilo kakve probleme, pa vidi vec sta ti vise odgovara. U svakom slucaju obavezno uzmi DDR plocu, posto se visak memorijskog protoka itekako primeti. Preporucio bi ti da uzmes Morgana na 1Ghz posto se ne isplati dati duplo vise para za AtlonXP, a i on radi posao. Uostalom meni je i Duron bio dovoljan za bilo kakav rad sa muzikom i nisam ga zbog toga ni zamenio. U Cubaseu sam mogao da snimam bez kasnjenja dok u pozadini pusta preko 15 traka sa sve ekvilajzerima i dll i DX efektima na svakom kanalu. I naravno obavezno uzmi HD na 7200.

Kako mislis? Ako mislis da je mnogo i ja sam se iznenadio s obzirom da kod ortaka na P2 se izgubi sa par kanala. Izgleda da mu DDR sistem mnogo vise znaci od ciste procesorske snage. A taj Duron nije toliko sirovo jaci od P2 koliko se ceo sistem bolje ponasa.

diviner hvala na konsultacijama

zanima me jos nesto procitao sam par postova o HDTach-u koji je na intalovim chipsetovima bolji nego na VIA-inim pa me zanima kako se to odrazava i kako se moze povecati

ispada da je rezultat U HDTach-u slabiji na V8233A nego na V8233

uzmi MSI (Microstar) Nforce plocu mislim da je oznaka KN 420 i Athlon XP1600 ili 1700 i 2 puta 256 mb DDR memorije npr kingston ..trebace ti toliko memorije sigurno ako uzimash creamware karticu i koristish samplere unutar PC-a. Insistiram na MSI ploci jer se Asus ploca sa istim cipsetom pokazala veoma lose na testu PCI magistrale (jako duga prica)
sto me cudi jer sam zaljubljenik u asus. Sklopio sam par tih konfiguracija bash za muzicare po Beogradu ,i sprava izuva.
PCI bus je u rangu Intel chipseta (imo sam CUSL2 i P3 sa Creamware kartom i odma sam zavalio plocu i cpu kad sam video kako Nforce i XP rade ).Znaci nema glitcheva ,rade i Nuendo i cubase i Logic i Pulsar i Gigastudio i sve ostalo na malom latency settingu za ASIO driver,mozes da otvorish vise nego duplo stvari nego na P3 1 ghz (pluginova ,polifonije VSTi-ova ) .Zaboravi Intel P4 probo sam par konfiguracija sa sve rambus memorijom 850 chipsetom itd i sto se tice audio softvera Athlon XP je u nekim stvarima i duplo brzi ,P4 je blizu jedino u SSE optimizovanom softveru (veoma mali procenat audio softvera je SSE optimizovan).Inace sa P4 nema nikakvih problema sto se tice stabilnosti kao ni sa Athlon XP sa MSI Nforce plocom.
Sto se ti ce KT266a chipseta on jeste bolji od KT133a ali na zalost i dalje ima istu boljku a to je mala propusna moc PCI magistrale i ne moze da pridje ni blizu Nforce i Intel chipsetima u testovima sa Creamware Pulsar baziranim konfiguracijama (Nforce i Intel bez problema otvaraju 10 masterverb pluginova dok KT266a posle 3 komada izbacuje odvratnu PCI overflow poruku - ko razume shvatice :)

Poslusaj dobronameran savet i dodjesh mi veceru :)

rhodez mislim da si u pravu a evo zasto

subhuman
Member posted 12-06-2001 10:45 AM
--------------------------------------------------------------------------------
I test the PCI efficiency of a motherboard by running realtime reverbs from my Creamware DSP cards. They don't use any CPU at all, only the PCI bus to access main memory.
Results look something like this:
VIA KT266A - error on first reverb, max 3 reverbs.
VIA KT133A - error on first reverb, max 1 reverb, 2 after very low level BIOS tweaks.
VIA KX133 - max 1 reverb
AMD 761 - 2-3 reverbs before PCI overflow, 5 max. (the best chipset for PCI & AMD)
Intel 440BX - 6+ reverbs
Intel i815(E or EP) - 10+ reverbs
Intel i845+SDRAM - 10+ reverbs
Intel i850 - 10+ reverbs

Currently on the bench: AMD762MP
Next up: nForce (some time in January), and i845+DDR.

Testing method: Install Pulsar V3.01 onto your machine, load as many masterVerb's as you can (the free verb that comes with it), until you get PCI Overflow or fill your DSPs. Note that you can sometimes get more if you "Retry" when you get PCI Overflow, which is where the range comes in. Remember to check that your DSPs are showing load, and that you have clock (44.1 was used here). Use a clean install of Windows, with nothing else on it (although it's not extremely important, it helps make our numbers more scientific and reproduceable). You'll need about 10 DSPs in order to max out the PCI bus on an Intel, where you can saturate the PCI bus with just a Luna (3 DSPs) on most VIA chipsets.

While I'm not going to argue the advantages of DSP vs. CPU, let's just say that with a 1.8Ghz P4 (getting a Northwood in February probably) and 22 DSP chips, I have the best of both worlds. The preliminary results of the AMD760MP chipset are looking really good, so I might keep that machine as my native box along side the P4 DSP box. You can add DSPs to your system for about $300 if you get a Creamware Luna card, and this will give you about 5 voices of extremely high quality VA sounds, or 16-20 zero latency sampler voices and low latency ASIO drivers (and GSIF, and WDM-ks, etc). The CW DSP system is also expandable, you can chain up to 3 of the cards together in one machine, all DSPs and I/Os are accessible and act as 'one.'

Anyway.

doduse nisam uspio da nadjem isti test za nforce(tip je trebao da ga uradi...) mada sve vuce ka Athlon XP/nForce kombinaciji

samo mi reci da li da uzmem kn420 ili kn415(bez integrisane grafike i nesto je jeftinija, doduse svega 15 evra) i koja je razlika medju njima i koja je bolja?
da li integrisana grafika ometa sistemski ram po pitanju muzickog softvera

ako te ne mrzi slobodno ispricaj pricu o problemima sa asus-ovom varijantom nForsa

P.S. da li si ti i kako testirao PCI bandwith i u kojim slucajevima se javlja PCI overflow poruka?

ako ovo proradi imas veceru od mene

Mancha, nisi me razumio.....Pitao sam moze li se sta od tih tvojih stvari cuti (muzika koju radis), ...sve sto si rekao je OK.

RhOdEz slazem se s tobom skoro u svemu samo u jednom ne....
Glupost mu je trositi pare za neku Creamware Pulsar karticu (mada ce svakako imati zagarantovanu stabilnost ako je uzme), za kucnu "svirku" ,kada je softwerska sinteza zvuka danas dostigla nivo kad nema vise smisla uopste razmisljati o doticnoj! Jednostavno s njom moze imati samo nesto manji latency ili kasnjenje ali, slozices se, sasvim je svejedno da li ce ono biti (u slucaju sikvenciranja) 5 ms ili 20. Zasto kazem sikvenciranja, pa zato jer ima potpunu kontrolu u time line modu za sve instrumente pa ako negdje u svirci i dobije flanging (pojava kada se recimo prilikom sviranja dobije pomeraj upravo usljed latencije, pa npr bas drum zvuci muljavo pri poklapanju sa bass-om) on to moze lako da koriguje! Dovoljan mu je audigy i to upravo zato sto su racunari danas ipak dovoljno mocni da odrade nezahtjevne DSP poslove i to prosljede na HD opet u digitalni format, tako da bez po muke s pravim softveskim sintetizatorima semplerima i efekt procesorima (treba li da napominjem da svi oni danas rade u 24 bit noj rezoluciji sa 48 ili 96 khz sample rateom) proizvedu zeljeni muzicki i zvucni produkt koji se svakako ne moze razlikovati od onog dobijenog na skupim sistemima (e sad necemo tu ubrojati digidesign).
Pa i sam Digidesign je tek odnedavno preso na cak 192 khz sample rate, kao na beskompromisni kvalitet obrade digitalnog audiosignala, medjutim ko mu taj signal obradjuje, naravno NATIVE Instruments RTAS pluginovi kao jedan od najmocnijih softvera koji naravno maksimalno iskoriscuju procesorsku snagu racunara! Govorim o onim nizim sistemima jer covjek nema novca da plati Pro Tools|HD gde TDM procesori obavljaju veliki posao mjesto procesora racunara, a kosta 10000 $!
Ne vidim ni gdje lezi problem posto PCI nije usko grlo (karticu koristis samo za monitoring zvuka), vec jedino procesorska snaga koje moze zafaliti (odnos FPU-memorija), ali u mnogome nece manjkati ako stvari izbalansirate (realtime efekti-audio track-ovi). Jedina teskoca ce biti izvesti ovu "improvizaciju", a to znaci mnogo muka oko patchevanja, instaliranja i deinstaliranja, optimizacije, montiranja i ne znam jos kojecega! No ne treba se u.... od ovoga :)

I da jos nesto:..... Efekti Pulsar-a ne mogu da se mjere s efektima koji proizvodi neki od NI proizvoda ;).

Pozdrav!

Za Divinera

Da, pogresno sam te razumeo.
Ja obicno radim instrumentalnu gitarsku muziku (za sebe) pa mi ne treba vise od par kanala, a ovo na cemu sam ustanovio koliko moze su bili neki narodnjaci koji su snimali kod mene, pa su natrpali gomilu kanala.

Čudo jedno kako ovaj thread još uvek opstaje i kako niko od vas nije prozvan "intelovcem" ili neznalicom. Meni se to desilo još pre godinu dana. :(

konacno???

evo sta sam odlucio

-----------------------------------------------------------------------------------
Athlon XP 1800+
MSI K7N415 (nForce)
2 x 256Mb DDR Kingstone (gdje mogu da nadjem Crucial ili Samsung)
ThermelTake Volcano 7/7+(gdje moze da se nadje 7+)

Maxtor D740X 6-L 40 Gb (da li je bolja verzija sa Liquid Bearing)
Teac CD-RW 24X

Samsung 753s
ATI Radeon SDR (u cemu je razlika kod izmedju njega i LE)

300W ATX horizontalno napajanje(pomoc oko ovoga...koje?)

Creative Audigy Player

-----------------------------------------------------------------------------------
...komentari ...sugestije ...druge opcije ???

Hvala svima

za RhOdEz-a

rhodez mozes li precizno da mi navedes komponente koje si ugradio u PC-je koje si pravio za muzicare ?

Nazad
Vrh Dno