Sastavljam konfiguraciju sa kojom hocu da pravim muziku koristeci za prvo vrijeme iskljucivo master klavijaturu i softverske sintisajzere uz ostale muzicke programe. Evo ocemu se radi, informisuci se skapirao sam da su AMD-ovi procesori brzi i jeftiniji ali za namjenu koja meni treba svi su mi u startu savjetovali Intel zbog bolje stabilnosti. Najveci problem sa AMD-sistemom je izgleda losa komunikacija preko PCI magistrale doduse nejvise izrazena kod VIA-chipsetova(i to specijalno kod kod onih koji nemaju V-Link tj.KT-133/133A) koji su, jeli najpopularniji za AMD.Odatle izgleda potice i vecina problema sa nekompatibilnoscu. Da nije samo AMD ugrozen donekle slicna stvar se desava i kod ploca za Intel sa VIA-chipsetom. Konkretno u vezi muzike javljala se izrazita latencija(kasnjenje), krckanje i zaglavljivanje, zato sto tolika kolicina podataka ne moze da prodje korz PCI-magistralu koja u sistemu "klavijatura - USBport/MIDIport(joystick na zvucnoj) - PCI - RAM(u kojem je muzicki software) - PCI - zvucna kartica - audio out" predstavlja usko grlo. Ista stvar vazi i za HDD-e stim sto nije toliko izrazena kod sistema sa jednim diskom ali kod brzih diskova vezanih u RAID ili SCSI se primijecuje. Postoje "latency patchevi" (nezvanicni koji se prvi pojavio i zvanicni VIA-in) koji resavaju ove probleme. Valjda "latency patch" dolazi sa 4 in1 driverima?
E sad,sta vi mislite o ovome i sta ja da radim da uzmem AMD-a sa VIA chipsetom i stavim "latency patch"-(koliko je to sigurnsigurno resenje?), AMD sa nekim drugim chipsetom, ili da idem na Intela ali tu u obzir dolazi samo Tualatin jer mi je P4 preskup.
AMD-a sam htio jer bih u tom slucaju uzeo sad Durona+KT266A/KT333/AMD761(itd.)+DDR a kasnije bih lako nadgradio na XP-sa Tualatinom sam zaglavljen sa i815 i SDRAM-om.
Sve u vezi ovog problema je na www.tecchannel.de/hardware/817/index.html
Tekst se zove "VIA Chipset slow down PCI cards"
Ne bi bilo lose da prije nego neko posalje reply procita taj tekst jer je u njemu mnogo bolje objasnjena problematika sa sve testovima i konkretnim primerima(bas ima jedan u vezi muzike MSI kt266 ploca i Creamware zvucna kartica)
Ja sam htio da ga citavog prenesem direktno u post ali je ipak predugacak.
Mozda je o ovome i bilo rijeci na sajtu ali ja nisam uspio da pronadjem dovoljno dobro objasnjenje, mozda i jer sam relativno nov clan
Unaprijed hvala za sve sugestije
Sajt je inace super a posebno forum mada je usporio poslije renoviranja
E sad,sta vi mislite o ovome i sta ja da radim da uzmem AMD-a sa VIA chipsetom i stavim "latency patch"-(koliko je to sigurnsigurno resenje?), AMD sa nekim drugim chipsetom, ili da idem na Intela ali tu u obzir dolazi samo Tualatin jer mi je P4 preskup.
AMD-a sam htio jer bih u tom slucaju uzeo sad Durona+KT266A/KT333/AMD761(itd.)+DDR a kasnije bih lako nadgradio na XP-sa Tualatinom sam zaglavljen sa i815 i SDRAM-om.
Sve u vezi ovog problema je na www.tecchannel.de/hardware/817/index.html
Tekst se zove "VIA Chipset slow down PCI cards"
Ne bi bilo lose da prije nego neko posalje reply procita taj tekst jer je u njemu mnogo bolje objasnjena problematika sa sve testovima i konkretnim primerima(bas ima jedan u vezi muzike MSI kt266 ploca i Creamware zvucna kartica)
Ja sam htio da ga citavog prenesem direktno u post ali je ipak predugacak.
Mozda je o ovome i bilo rijeci na sajtu ali ja nisam uspio da pronadjem dovoljno dobro objasnjenje, mozda i jer sam relativno nov clan
Unaprijed hvala za sve sugestije
Sajt je inace super a posebno forum mada je usporio poslije renoviranja