Šta je novo?

Mutnija slika u XP-u

• Začetnik teme Začetnik teme Golden
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Golden

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
660
Verovatno ste primetili da ako imate dual sistem da je slika mnogo ostrija u recimo Win98 nego u WinXP !
Dakle koristim iste drajvere(za oba OS-a), isto osvezavanje ekrana a dobijam mutniju sliku u Xp-u.
Inace to mutno je kao da nije u fokusu, kao da je neki premaz preko ekrana.
Znam da postoje opcije sto se tice prikaza za LCD tkz. `clear type` (smooth edges of screen fonts) ali cimi ni se i kada su onako krzava da to ipak nije ta ostrina koja je u Win98.

Ocekujem vase komentare.

Isto dual boot, ali nemam problema oko ostrine slike...

Dali si pokusao da stavis na Classic look, pa da onda poredis ?

Pitam zato sto bi prvo trebalo iskljuciti neki hardverski eventualni problem, a inace i ja sam to u pocetku primetio, mada sam se sada navikao. Mislim da je stos u bojama, ikonama, fontu ili slicno, u XP-u je sve nekako malo "prozracno" (nemam pametniji izraz...) pa to moze da na nekim monitorima ostavlja utisak mutnije slike, zaista...

Meni licno mnogo znaci Clear Type, pogoto sto sam mu ja i "stelovao" dejstvo, svojevremeno sam postovao link ka jednoj Microsoftovoj strani gde se load-uje neki ActiveX (cini mi se...) koji ti onda interaktivno daje mogucnost da podesis ostrinu fonta.

Osim toga sam i na jednom mnogo losem monitoru (Daewoo) morao znacajno (u drajverima) da pojacam intenzitet boja da bi dobio iole slicnu ostrinu slike kao na 98-ici...

Neverovatno! Ja sam bas hteo da postavim trid u kome bih pitao kako je moguce da je mnoooogo bolja i ostrija slika kod mene na winXP nego na win98?! Bas cudno...

Da mozda je stos u bojama i kontrastu, ali ako bolje gledam recimo u Win. Exploreru gde je crn text na beloj podlogi to nije to u win98 i XP-u. Mozda uradim Screenshot pa da vidite ako se da videti na capture.

Ne vidi se iz screenshot-ova. To sam i ja isto ustanovio kada sam instalirao XP pre neki dan, posle dugogodisnjeg druzenja sa w2k. Slika na LCD-u je mutnija i to mnogo, ali se lako navikava posle nekog vremena. Jedino sto primetio u odnosu na w2k su 'talasi' koji idu po ekranu i to se uglavnom primecuju na plavoj pozadini bench foruma tj bukvalno se vidi kako se ekrana talasa. Nista mi nije jasno... Pod w2k sa istim drajverima sve je radilo savrseno bez ikakvih problema.

Deep Purple

Pa, meni se cini da je najveca verovatnoca da je do boje i kontrasta, i to zbog toga sto (kod tebe) mozda neki od osa ima/nema (odredjen) color profil uz drajver od monitora. Il` da eventualno neki adobeov program pri stratup-up automatski odradi kalibraciju (al` to bi verovatno primetio).

Kod sebe (ctx ex710f, dynaflat + matrox mystique 2MB) imam slican utisak kada stavim neki od widows-ovih drajvera za monitor (slika je nesto kontrastnija), a ako instaliram drajver koji bas treba (ctx ex710f) i koji ima i svoj .ICM (kolor) profil onda je slika nekako manje bljestava (izgleda da se smanjuje nivo bele), ali su mi boje nekako prirodnije (mirnije, "pastelnije"). Mislim, najpre to. Ili da je mozda u (Display) Apereance pod "windows text" razlicit default za belu podlogu pod jednim i drugim osom (mada ne verujem, osim mozda vrednosti za kontrast)

Evo (mozda nije lose proveriti, kad je ovakva zvrcka) kod mene su pod wxp , u Dusplay>Apereance>Advanced ,pod "widows tekst" (color1>other) vrednosti:
H 160
S 0
L 240

a sve boje su 255 (ne secam se da sam menjao nesto od ovoga)

Mislim, nisam video Vocko-v post (tako da je ono gore imalo veze sa Goldenovim komentarom). A po ovome sto je Vocko prijavio, izgleda da tu ima svacega...

Taj `ClearType` je i smisljen tako da zamuti ivice tako da nebude krzavo na LCD-u, ali cak i ako se iskljuci krzavo je ali opet nije to to. Kolor profile nekoristim, a cak sam i probao sebi da napravim i malo hladniju boju od 9300K jer mi je 6500K suvise topla tj. crvenkasta, a koristim neonku za osvetljavanje prostorije po mraku i opet to nije to.
Voleo bih da cujem i druge da li vide tu razliku pa da se pomirim da to nemoze bolje 🙁

I ja sam primetio da je u xp-u drugacija ostrina, ali sam se naviko na to i posle jednog vremena mi se cinilo da je ostrija slika nego u 9x i 2k, ali nije. Nedavno sam stavio dual boot sa ME, i onda sam primetio razliku, da u xp-u izgleda "smooth-nije" ali u ME-u deluje ipak ostrije i cistije! Inace imam sony trinitron i radeon 7500. Meni se cini da kod xp-a je jako vazno da boje budu perfektno podesene, tu mislim na kalibraciju ekrana ili kako se to vec zove, da boje tacno prekrivaju jedna drugu. To se moze podesiti uz pomoc nekih "monitor tester" programa. A na nepravilno podesenom monitoru se vide crvene ili plave ivice, senke kod slova kad je veliki kontrast, crno na belo itd. I mislim da se to moze samo kod trinitrona podesavati. naricito se primeti kod "clear type" setovanja u xp-u, video sam jedan dell trinitron, kod kojeg u 1280x1024 rezoluciji skoro sasvim poplave slova.

Ufretin je napisao(la):
A na nepravilno podesenom monitoru se vide crvene ili plave ivice, senke kod slova kad je veliki kontrast, crno na belo itd. I mislim da se to moze samo kod trinitrona podesavati. naricito se primeti kod "clear type" setovanja u xp-u, video sam jedan dell trinitron, kod kojeg u 1280x1024 rezoluciji skoro sasvim poplave slova.

To je takozvana opcija `Convergence` Imam je i ja na mom Compaq-u (takodje trinitron) i mogu reci da je izrazenije bacanje boja u WinXP nego u Win98.

Pa nije to neka velika razlika, ali ipak se primeti ako recimo mesec dana koristis samo xp pa predjes na 9x ili 2k. A mozda i jeste zbog boja...

ZoNi je napisao(la):
zanimljiv problem... (barem meni, zato sto je nemam taj problem)... i ja imam dual (Win98 i XP) i slika je na oba super... jesi li siguran da ti se to ne cini zbog svih ovih boja u XPu?

Sta mogu kada sam perfekcionista 🙁
Ne mislim da nije zbog boja jer su u recimo exploreru gde je bela podloga i crna slova.

Nazad
Vrh Dno