Šta je novo?

Mutna slika na Leadtek Expert

tarzan1321

Čuven
Učlanjen(a)
12.06.2004
Poena
619
Imam Leadtek 2000XP Expert i problem sa njom. Slika koju dobijam je loseg kvaliteta iako je prilkjucena na kablovsku. Slika sa istog prikljucka je na TV-u znatno boljeg kvaliteta. Znam da TV karta ne moze nikada imati kvalitet slike kao na TV-u, ali je razlika drasticna. Ne znam do cega je taj problem. Nabacio sam najnovije drajvere i koristim najnoviji PVR (onaj program sto dolazi uz kartu). Da nije mozda do softwera (mada cisto sumnjam) ili neceg drugog. Help!!! Ostatak konfiguracije je (ako nekom znaci) DFI U400S-AL, Barton 2600+, Maxtor 40Gb@7200rpm, GF440MX 64Mb DDR, 256 DDR266

Poslednja izmena:
Da li si probao da postavis kvalitet slike na najvecu vrednost: desni taster na "ekranu TV", pa izaberes najbolji kvalitet. Imao sam ovu karticu i slika je bila odlicna. Proveri i konektore za koaksijalni kabal, kupi metalne na srafljenje, a ne ono plasticno ****** sa pijace. Doduse kada sam imao TV kartu imao sam Ati 9600 PRO, jeste da je bolja slika nego na MX440 (probano kod ortaka sa mojom TV kartom), ali nije bila drasticna razlika.
Ako nisi zadovoljan, spali TV karticu :D pa neces biti u dilemi da kupis drugu, pa lepo uzmes neku fensi Teratec ili Pinacle ,) , mada je malo teze izvodljivo, ne znam kako da overklokujes TV karticu :zgran: .
Salim se malo, probaj sa zamenom konektora, i pozdrav.
P.S.
Spalis i ne mislis!!

Jeste na najboljem kvalitetu. Ali ne verujem da bio problem bio u konektoru, jer sa istim konektorom na TV-u daje savrsenu sliku.
Da li je moguce da bi ti sve spalio. Cudo da uopste imas komp.

Da li problem lose slike moze da bude rezultat lose graficke ili nekog drugog hardvera.

Proveri konektore... Ja sam imao problem sa konektorom tj. uzemljenje nije bilo fino povezano. Na TV je bila savrsena slika, a na Tuneru je imala smetnje (Cak nije mogao da pronadje sve kanale). Kada sam dobro stegao uzemljenje, smetnje su nestale :)

TV kartice, pogotovo Leadtek su jako osetljive na elektromagnetna zracenja u okolini tjunera. Da bi ti dokazao, probaj na primer da priblizis parce metala ili magnet oklopu tjunera da vidis kako ce slika da se izopaci. Naravoucenije: Stavi karticu u najvisi PCI slot, odmah ispod graficke, a modem, zvucnu i sl. u najnize, najblize podu kucista. Ja imam taj problem takodje, ali sam se pomirio sa tim, posto na mojoj ploci (Ultra-D), imam samo 2 PCI slota...

topuz zar ne bi trebalo da tv kartu stavi u najnizi slot kako bi bila sto dalje od procesora i ostalih komponenti. Mislim da se ovde na forumu jednom o tome i pricalo. Mozda gresim ali mislim da bi ipak trebalo da bude u najdaljem slotu

pozdrav

Moze i tako, ali je tu i lim od kucista, sto opet nevalja.

Topuze al' imas teorije :d Po cemu je Leadtek osetljiviji od drugih kartica sa TV tjunerom??? Mozda ove ostale imaju faradejev kavez pa ne reaguju na elektromagnetno polje???
A i demonstracija sa parcetom metala ne moze stvarati probleme koje navodis. Mozda staticki elektricitet. Pa svi tjuneri su oklopljeni koliko je meni poznato metalnim ( plekanim ) kucistem. Magnet je vec nesto drugo i smetace svakom pa i televizijskom tjuneru.
Naravoucenije je naopako. Upravo treba TV karticu staviti u najnizi slot jer joj plekano kuciste nece smetati. Vise smeta rad GPU i memorije graficke kartice u neposrednoj blizini, kao i procesor koji radi na ucestanostima vecim od mobilne telefonije. :D
Tarzane ne rece sta to podrazumevas pod losom slikom ( sneg, horizontalno-vertikalne linije, slab kontrast, bleda slika, lose boje...). Da li si podigao takt magistrale???
Probaj ako imas VCR da preko njega prikljucis kablovsku na TV karticu, tek da se ustanovi razlog lose slike. Ili postoji resenje ili je kartica neispravna. Treceg nema.
Pozdrav :)
BTW. Imam Leadtek Expert 2 godine i radi u kombinaciji stari drajveri, nova aplikacija bez problema na kablovskoj.

astrolog je napisao(la):
Tarzane ne rece sta to podrazumevas pod losom slikom ( sneg, horizontalno-vertikalne linije, slab kontrast, bleda slika, lose boje...). Da li si podigao takt magistrale???
Probaj ako imas VCR da preko njega prikljucis kablovsku na TV karticu, tek da se ustanovi razlog lose slike. Ili postoji resenje ili je kartica neispravna. Treceg nema.
Nema nista od toga, nego slika nije ostra, vec sve izgleda kao kad gledas nesto kroz mikroskop a nisi pravilno podesio one tockice za izostravanje ili kao kad se ujutru probudis i sve ti je mutno dok se ne umijes. Slika nije nepodnosljiva, moze da se gleda bez problema, ali nema smisla nista da snimam (prvenstveno filmove i spotove) jer nije ni blizu kvaliteta DivX-a.
Kakve veze ima da li sam podizao takt magistrale (a nisam)?
Imam VCR ali kako mislis preko njega da prikljucim kablovsku. Mislim, kako mogu na taj nacin utvrditi razlog lose slike.

Tarzane, najmanje sam 30 postova pisao bas u vezi TV kartica. A imam petogodisnje iskustvo i neke video materijale koje sam radio za lokalnu TV.
Pa pokazalo se u praksi da OC mashine prave problem sa TV karticama. Meni je cak komp zablokirao upravo zbog toga. Dakle, TV kartice ne trpe povecanje rada magistrale u nekim slucajevima. O tome je vec pisano ovde na forumu. No u tvom slucaju to nije problem.
Zasto preko VCR-a? Pa VCR ima bolji tjuner nego sto je na TV kartici a cesto je bolji od TV tjunera. Ako imas skartni izlaz iz njega koristi skart sa tri chinc rupice. Crvena i bela su za ton a zuta za sliku. Treba ti kabl za zvuk sa chincevima i 3.5 bananicom za zvucnu karticu. Drugi kabl je sa cinchevima zute boje za sliku i ustekas direktno u TV karticu. Izaberes kompozitni ulaz na softveru od Leadteka i slika mora biti kao na TV-u.
Naravno imas i kolor sheme u softveru pa za svaki program moras nastelovati boju, kontras, osvetljenje i to snimis kao recimo RTS1, Pink.....
I to je normalno jer svaka TV stanica ima jaci ili slabiji ton, stereo ili mono zvuk, kvalitetniju ili manje kvalitetniju sliku.
Slika nikada ne moze biti kao pravi DivX sto je i normalno. Bez obzira sto koristimo kablovsku, ona ide kroz etar linkovima ili antenama pa preko pojacivaca stize u vidu kabla u sobu korisnika.
DivX se podrazumeva grebovan ( ripovan ) DVD snimljen u studijskim uslovima a to je priznaces sasvim druga stvar.
Medjutim kada materijal uvodis iz kamere videces tek onda da kvalitet takvog materijala moze biti veoma slican DivX-u pa cak i bolji jer koristis vecu rezoluciju pri istom kvalitetu slike.
Ovim nacinom ( signal preko VCR-a ) zaobilazis tjuner na TV kartici i saznaces da li ostale komponente na kartici rade ispravno.
Pozdrav!

P.S. Izvinjavam se korisnicima koji su mi pisali u vezi TV kartica na PM a nisam im odgovorio. Razlog cest prekid internet veza zbog EP u kosarci. Posto prvenstvo pocinje odgovoricu kao sto sam obecao uz izvinjenje zbog kasnjenja.

Tarzane jesi li odustao od problema ili si ga resio? Ja se razvalavih da ti pisem a ti se nisi udostoio makar da odgovoris sa jednom recenicom.
Sve jedno tebi ostaje problem. :D

Nisam odustao od problema, vec me wireless zeza. Zbog ove kise i vetra mi je ****** AP na zgradi pa nece da mi salje lepo signal. Pokusavam da nadjem odgovarajuce kablove, pa kad uspem sve da prikacim postovacu sta je bilo poz.

I sam koristim Leadtekov 2000xp expert,pre nekih nedelju dana sam kupio tuner.Doduse ciljao sam na Terratec 600,ali ga u NS nigde nema.Sad,ne znam dal' sam pogresio u izboru,jer Leadtek je pomalo razocarenje,bar po pitanju samog programa za gledanje koji sa njim dolazi.Ok,to je samo moj cisto subjektivni dozivljaj,iako je i meni slika primetno mutnija nego na TV-u.Zvuk je sasvim dobar,mozda i zbog toga sto ide preko Audigy 2zs,pa na 550s zvucnike-lep ugodjaj kada se gleda film :)
Da ne duzim,ako uspem bilo gde nabaviti Terratec usporedicu,jer sudeci po testovima Philipsov tuner ipak daje najkvalitetniju sliku.Pozdrav svima :S:

A i demonstracija sa parcetom metala ne moze stvarati probleme koje navodis. Mozda staticki elektricitet. Pa svi tjuneri su oklopljeni koliko je meni poznato metalnim ( plekanim ) kucistem.

Kasnim sa odgovorom ali nema veze. Jesi ti to kojim slucajem probao pa znas? Vidis, ja jesam, obicna metalna sipka u blizini tunera donosi sneg na sliku. A za ono ostalo priznjajem da si u pravu.

Pa Topuze parce metala i metalna sipka nisu ista stvar. Masa metala vec moze dati smetnje u blizini tjunera tako sto mu slabi signal pa se vidi navedeni sneg. Naravno da sam probao prvo na TV pa na VCR pa i na TV karticama. Da ne objasnjavam u kakvim sve slucajevima sam resavao probleme kod smetnji TV tjunera tako da mi je materija poznata.
@Silversurfer a ko ti je rekao da Leadtek nema Filipsov tjuner. Terratec Sinergy 600 je odlicna kartica ali se nemoj razocarati kad i tamo slika bude losija od TV.
Treba te znati da televizor radi u rezoluciji 725x576 za PAL, dok na monitoru imas rezoluciju najmanje 1024x768 pa kad se slika razvuce normalno da izgleda losije nego na TV. Radio sam jedan film sa TV u DVD pa kad ga pustim na DVD playeru na TV nema razlike. I sve to na Leadteku Expert.
Ono sto si cuo u vezi Terrateca on ima Philipsov DAC ( Digitalno Analogni Converter ) dok Leatek ima Conexsantov takodje 10 bitni DAC. Po kvalitetu su izjednaceni osim sto mala prednost Philipsu bas kada je ton u pitanju.
Softver je dobar samo ga treba podesiti!!!

Jutros kupio kablove koji su mi nedostajali da povezem karticu sa VCR i ustanovim da mi je ****** VCR.

Ja sam mog expert-a povezao preko VCR i sada mi je slika istovetna kao na tv-u, ali naravno sa ovim sam izgubio da mogu da snimam sa odredjenih kanala u odredjeno vreme, tj po nekom rasporedu, sada sve zavisi od izabranog kanala na VCR-u. To je ono sto mi se ne svidja, ali je zato kvalitet slike mnogo bolji.

Evo jutros sam pozajmio od komsije njegov ispravan VCR kad on nema skart, vec ima neki video out kakav u zivotu nisam video i ima samo jedan audio out tako od ideje sa VCR nema nista, osim ako neko zna kako ovo cudo da povezem.
@astrolog
kako si mislio da video kabl ustekam pravo u karticu kad nemam takav ulaz, vec sam uz karticu dobio neki kablic koji sluzi za povezivanje kamere, VCR itd. sa karticom. Na jednom kraju je konektor koji ulazi u karticu (po obliku lici na ps/2) a na drugom kraju ima 4 zenska konektora: beli, zuti, crveni i jedan koji lici na onaj za tv-out na grafickoj.

tarzan1321 je napisao(la):
Evo jutros sam pozajmio od komsije njegov ispravan VCR kad on nema skart, vec ima neki video out kakav u zivotu nisam video i ima samo jedan audio out tako od ideje sa VCR nema nista, osim ako neko zna kako ovo cudo da povezem.
@astrolog
kako si mislio da video kabl ustekam pravo u karticu kad nemam takav ulaz, vec sam uz karticu dobio neki kablic koji sluzi za povezivanje kamere, VCR itd. sa karticom. Na jednom kraju je konektor koji ulazi u karticu (po obliku lici na ps/2) a na drugom kraju ima 4 zenska konektora: beli, zuti, crveni i jedan koji lici na onaj za tv-out na grafickoj.

A da probas da pozajmis neku drugu graficku, pa da probas sa njom? Uradi neki screenshot da vidimo kako to izgleda, recimo onaj kanal koji najbolje i najlosije izgleda (verovatno znas, ali ipak da napomenem, sa SPACE)... Neko je ovde pomenuo uzemljenje, mislim da nije ni to beznacajno, jel' ima uzemljenje tu gde ti je ukljucen komp?

Poslednja izmena:
boooki je napisao(la):
A da probas da pozajmis neku drugu graficku, pa da probas sa njom? Uradi neki screenshot da vidimo kako to izgleda, recimo onaj kanal koji najbolje i najlosije izgleda (verovatno znas, ali ipak da napomenem, sa SPACE)... Neko je ovde pomenuo uzemljenje, mislim da nije ni to beznacajno, jel' ima uzemljenje tu gde ti je ukljucen komp?
Rado, ali nemam od koga. Svi moji drugari imaju ili losije graficke ili fobiju od prckanja po njihovom hardveru. Slika najboljeg je ispod. O kakvom uzemljenju ti pricas? Ljudi su mislili na one bakarne zice koje okruzuju onaj antenski kabl. Da proverim da li neke od tih mali zica ne dodiruje glavnu zicu. Verovatno si na to mislio i proverio sam i sve je ok.

Ne nadjoh taj screenshot sto si okacio...

tarzan1321 je napisao(la):
@astrolog

Pa ako imas digitalac baci sliku komsijskog VCR da vidim kakve prikljucke ima za video/audio OUT. Ovako napamet ne mogu ti pomoci.

Da upravo taj kablic sa zutim zenskim chinchem je za video IN, dok su crveni i beli za audio IN. Onaj okrugli ti je za kameru. Tako da to nije problem i vecina TV kartica ima taj svezanj kablova.
A dobar je predlog da nam bacis najbolju sliku sa TV-a u JPEG da vidimo koliko je to lose.
Pozdrav. :wave:

Pa treba ti najobicniji chich za composite in. Ako VCR ima scart samo kupi na buvljaku scart to chich adapter. Cak imaju i prekidace za in/out. Ja kupio i rade OK.
Prikljuci VCR-out na leadtek video-in. Stavi da je ulaz VCR, composite in (kako software vec kaze-umesto tuner). Mozes da pustis neku kasetu da znas da je to to.
Podesi kanele na VCR i slika bi morala da bude do yaya.
E sad ono sto je astrolog pricao o slici na monitoru stoji. Monitor tesko skriva i najmanje anomalije u slici. U svakom slucaju bice ti MNOGO bolja slika nego sa PCI tunera.
A zvuk naravno u zvucnu, podesi u mixeru nivoe a u software odgovarajuci ulaz i to je to. I da, mozda je taj video out koji nikad nisi video BNC, ali cisto sumjnam. Nisam ga vidjao u kucnoj varijanti 20 godina, jos od BETE. A ima da se kupi i BNC->chinc.

churla je napisao(la):
A zvuk naravno u zvucnu, podesi u mixeru nivoe a u software odgovarajuci ulaz i to je to. I da, mozda je taj video out koji nikad nisi video BNC, ali cisto sumjnam. Nisam ga vidjao u kucnoj varijanti 20 godina, jos od BETE. A ima da se kupi i BNC->chinc.
A zasto zvuk mora u zvucnu. Zar ne mogu direktno od VCR u karticu. Vec sam objasnio da imam onaj kablic koji ima zenske chincheve za zvuk i sliku.
VCR jeste star preko 20 godina, znaci moguce je da je taj BNC izlaz za sliku. Jesi li siguran da se tako zove da mogu sutra da potrazim BNC->chinch adapter, mislim da me prodavac ne gleda kao da sam pao sa marsa. Posto vidim da se razumes u te stare VCR-ove koji je ono audio-out? Jel obican 3.5" ili nesto drugo.

E jebi ga sto nisi slao PM. Sad sam tek video.
Mozes zvuk i u audio in TV karte naravno. Nisam ispratio pazljivo i nisam znao da ima.
BNC bi po obodu trealo da ima nesto kao zavoj sto u principu pricvrsti konektore.
Srednji vod (okolo je masa) je vrlo tanak, bitno tanji od chicha.
Za audio ne znam dok ne vidim. Ako lici na 3.5 to je onda to. I to mono.
Jedina druga cudna opcija je DIN 3-5 polac (okrugao konektor sa 3-5 proreza)kao nekad na muzickim uredjajima.
Najbolje ponesi VCR do nake radnje sa tim dzidza bidzama i kupi sta ti odgovara na licu mesta.
BTW 3.5mm jack a ne incha.

Poslednja izmena:
Ima jedan moj komsija asus tv karticu.Obojica imamo isti kablovski prikljucak.E sad kod mene je slika skoro kao na tv na leadteku dok je kod njega sve zamuceno.nije me mrzelo i ja skinem svoju karticu i bocnem na njegov kompjuter i sve radi savrseno.Znaci problem je u asusu.DA li bi smeo da kabl od kablovske bocnem u video rekorder pa sa videa na karticu.Da li to smem da radim i da li ce s tim dobiti nesto na kvalitetu.

Vrh Dno