Šta je novo?

MultiSIM konacno i kod nas!

Echo

Slavan
Učlanjen(a)
06.02.2011
Poena
215

Dakle, mogucnost da istim brojem budemo dostupni na vise uredjaja istovremeno, tj. da vise kartica dele isti broj, a cela poenta je da ako imamo pametan sat ili tablet koji podrzavaju esim (ili recimo telefon za teretanu), na njima mozemo biti dostupni sa nasim pravim brojem, bez potrebe da nosimo glavni telefon u takvim trenucima ili da stalno prebacujemo karticu iz jednog uredjaja u drugi.
Recimo trknes do prodavnice, podruma, ili na trcanje, i ne moras da poneses telefon ako vec imas sat na ruci.

To zadovoljstvo naravno kosta, 349 din u A1.

Nadam se da će kloniranje kartica od strane operatora biti moguće i kod ostalih, odnosno polažem nadu da se to liberalizuje jednokratnim troškom pa i A1 nagazi loptu. Shvatam da je potrebno obezbediti resurse za simultanu dostupnost linije na istom broju, ali lično bih se zadovoljio time i da to ne mora da mi bude omogućeno ako će da bude džabe. Samo nek se sim nalazi na još par mesta da ga fizički ne premeštam.

@uji, u rumuniji je 2€, kod nas je 3€, koliko sam video uvek se takva usluga naplacuje. Ali naravno, nasi su ga zategli (klasika), na raspolaganju je samo 2GB za dodatne brojeve, dok je u rumuniji ceo paket na raspolaganju. Uvek neka "zvrcka" sa nama.

Na tom njihovom A1 linku se spominju samo Samsung uredjaji, ne pise nista kolko vidim o npr. Apple uredjajima i sl.

@stefanm spominje se mogućnost kloniranja broja u do 3 sim/eSim kartice, što znači da rade i na Apple uređajima. Promocija za prvih 6 meseci besplatno se odnosi uz kupovinu tih Samsung uređaja kroz novi postpaid ugovor.

Dodatne SIM/eSIM kartice rade u bilo kom uređaju.

Nije to kloniranje kartica, to su tri nezavisne kartice, koje mreža reguliše na svom nivou sa jednim brojem. Očigledno je potrebno da i mreža i uređaji podržavaju tu mogućnost.

Технички очигледно није проблем јер "twin" картице у другим државама постоје већ годинама, мислио сам да су у Србији РАТЕЛ правила, или нешто тог типа главна сметња за увођење.

Najvažniji deo ove vesti je da je počelo.
Verujem da će uskoro i ostali ponuditi tu opciju, a da će ponuda biti dostupna i pravnim licima, jer je A1 za sada stavio samo na fizička lica.

Imam jedan službeni broj koji je 80% vremena u redirekciji na neki broj. To za sada funkcioniše, osim što neko na konkretnom uredjaju mora da uključi/isključi na koga idu pozivi.
I što je call back sa broja koji klijent ne očekuje ili još gore, memorišu ga, pa sledeći put zove na taj broj. I onda odustajemo od call back varijante, da se ne bi pojavio novi broj.

Ovako bi svako imao poseban uređaj sa istim tim brojem. Ima i to svojih mana, ali su manje šanse da bude propušten poziv, a mi možemo brzo da uzvratimo poziv.

@PJ: za poslovne potrebe, postoje drugi načini da se realizuje to što vama treba. Napr. formiranje "hunting" grupe u okviru Business paketa, u kojoj poziv upućen vodećem broju zvoni na više drugih brojeva, ili istovremeno, ili redom u krug, dok se neko je javi, itd...
Iskreno, ne verujem da će maksimalan broj SIM kartica na jednom broju biti značajno povećan. Prevashodna namena ove usluge je korišćenje istog broja (i jednog paketa) na par "ličnih" uređaja: telefon, pametni sat i tablet/automobil/laptop. Nije namenjeno da cela firma koristi jedan telefonski broj (i jedan paket) na 10/50/100 uređaja.
Pozdrav

Ako dobro čitam, to važi samo za pozive, dok se sms i internet ne prenose na drugu i treću karticu.

@TwistedMind cekamo da neko potvrdi kako je za sms, a za net umesto celog raspolozivog paketa, raspolozivo je samo 2GB. Razumem da su se uplasili da ce neko da otkaze kucni net ako moze da ima internet direktno preko sim-a, ali druge drzave nemaju takva ogranicenja tako da ne znam zasto bi samo nasi operateri bili ojadjeni takvom praksom.

Na kraju krajeva tablet uvek moze da dobija net preko hotspota, a pametni sat ne znam koliko to on moze da trosi pa da je moralo ovo ogranicenje. Ali dobro, vazno je da postoji i kod nas. Nisam ocekivao da su uopste ovo pripremali da puste, iznenadjen sam.

ovo sa tabletom i ogranicenjem od 2 gb za te dodatne kartice mi je odmah palo na pamet.. sta ce mi dodatna kartica na tabletu sa 2 gb neta...? logicno bi bilo da mogu koristiti sve iz paketa
cekamo konkurenciju da vidimo da li ce ponuditi ovako nesto :D

Pa upravo tako. Ako bi mi trebalo duplo, najviše mi treba za internet, a manje za pozive na više uređaja.
Mada je jasno da smo svi različiti i nekome treba baš to što A1 nudi.

Za sada najvise ima smisla za smart sat, ne znam cemu ova egzibicija sa tabletom ako nisu isli do kraja. A dobra je fora i za sekundarni fon, bazen, teretana, ima par primena. Samo kada bi bar na 10GB povecali, gde nadjose ovih 2GB.

To kod A1 i nije neko ogranicenje, njima se 90% tarifa zove Neo, od Neo 5 preko Neo Surf i Neo 30 do Neo 100 i NeoNeo (Neo Super / Neo Ultra).

@PJ: za poslovne potrebe, postoje drugi načini da se realizuje to što vama treba. Napr. formiranje "hunting" grupe u okviru Business paketa, u kojoj poziv upućen vodećem broju zvoni na više drugih brojeva, ili istovremeno, ili redom u krug, dok se neko je javi, itd...
Iskreno, ne verujem da će maksimalan broj SIM kartica na jednom broju biti značajno povećan. Prevashodna namena ove usluge je korišćenje istog broja (i jednog paketa) na par "ličnih" uređaja: telefon, pametni sat i tablet/automobil/laptop. Nije namenjeno da cela firma koristi jedan telefonski broj (i jedan paket) na 10/50/100 uređaja.
Pozdrav

Mi smo jedna veoma opuštena prodavnica igračaka za odrasle, nikakva ozbiljna kompanija ili biznis :)
Broj se preko redirekciji koristi na 3 uredjaja, ugrubo, 60-35-5% vremena.

Ova usluga nam bukvalno završava posao.

Najbolja rešenja su ona koja nisu pravljena za konkretan problem :)

ako sam dobro shvatio, ne moze na svaki pametan sat, pogotovo one starije huawei

Bio, uzeo, i odmah vratio.
Nemaju fizicki sim, tj ne znaju da li moze postojeci da se kombinuje sa esim. A meni treba jedan fizicki.
Pri tom, ne znaju koji je primarni esim, onaj na kom je sve (druga dva imaju ogranicenja u kolicini voice/data).
Neko tamo iza telefona je rekao da ca uskoro stici i fizicki sim, pa ce me zvati ...
Ako nekom treba esim da ga instalira na vise mesta, to ce raditi, nadam se ..

Neko je gore pitao za Apple Watch, i to ne radi trenutno jer Apple ima poseban način za uspostavljanje usluge na satu, te A1 mora da uvede provisioning na taj način (eSim je, ali nije standardno skeniranje qr koda)

• Like
Reagovanja: uji
Ukoliko mi je primarna sim kartica u romingu, a druga i treća u Srbiji kako će to tačno funkcionisati ili neće?

Ukoliko mi je primarna sim kartica u romingu, a druga i treća u Srbiji kako će to tačno funkcionisati ili neće?
Isto me zanima.
Često mi je potrebno da se javim u romingu, ali ima poziva koji su mi manje bitni pa bi bilo poželjno da broj u Srbiji primi te pozive.

Verovatno zavisi od kartice koja ostvari saobraćaj. Ako je ona u roamingu, onda se računa kao roaming; ako je u Srbiji, računa se da nije roaming.
Pozdrav

Na svakoj kartici telefon zvoni. Dok se sa jednom telefonira (bilo glavnom ili MultiSIM) na druge dve ili samo trećoj može u isto vreme da se vodi razgovor sa još dva, odnosno tri sagovornika na istom broju. Teoretski, ovo bi trebalo da funkcioniše i u romingu. Zato praktično i košta, što ste dostupni na više uređaja.

Kaze sadrzaj na drugoj i trecoj, sto bi trebalo da znaci da na primarnoj moze roaming.

Nazad
Vrh Dno