Šta je novo?

Multimedija sa eksternog USB HD

ciciban

Čuven
Učlanjen(a)
20.12.2002
Poena
620
Da li se, direktno (ili bar posredstvom računara), sa eksternog hard diska sa USB konekcijom (eSATA verovatno može) mogu puštati full HD filmovi, odnosno, njihove komprimovane varijante (MKV npr.)? Ne znam koliki je tačno protok nekomprimovanog 1080p filma, ali mislim da je veći od 25Mbita/s-30Mbita/s što je maksimum USB eksternog HD (TRANSCEND 1.5TB SATA300 TS15TSJ35T u nekakvom turbo režimu ide i do navodnih 42Mbita/s)... Da li neko može da mi razjasni mogućnosti eksternih USB hard diskova po pitanju multimedije, tj. koji su njigovi limiti i da li je za puštanje videa "bez ograničenja" neophodan hard disk sa eSATA priključkom (kao npr. TRANSCEND
1TB USB2.0, eSATA, TS1TSJ35)?

Moze normalno preko USB diska na LG Blu Ray player idu fullHD bez problema, idu doduse i preko wireless mreze N tip.
eSata jeste brzi ali malo playera ima ulaz za njega, jedino na pc direktno da spajas, mada je i USB dovoljan, ili kupi onaj WD My Book USB 3.0.

Sa kog uredjaja si mislio da pustas multimediju ?
Hard sluzi samo kao storidz. Vecina plejera nece prepoznati ntfs pa si ogranicen na fajlove velicine do 4gb (FAT32)
Brzina usb2.0 je 25-30 megabajta/sekundi (ne megabita/sekundi) sto je 8 puta brze od
megabita/sekundi

razjasni sta je video "bez ogranicenja"

Sa kog uredjaja si mislio da pustas multimediju ?
Hard sluzi samo kao storidz. Vecina plejera nece prepoznati ntfs pa si ogranicen na fajlove velicine do 4gb (FAT32)
Brzina usb2.0 je 25-30 megabajta/sekundi (ne megabita/sekundi) sto je 8 puta brze od
megabita/sekundi

razjasni sta je video "bez ogranicenja"

Mislio sam na ograničenje video protoka, za koji USB 2.0 očigledno nije usko grlo, s obzirom da su u pitanju megabajti a ne megabiti... Medjutim, na mom Xoro 2100 plejeru izgleda ima USB 1.1 ulaz koji, pretpostavljam da ne moze da propusti vise od recimo 8-10 megabita u sekundi. To neće biti problem za puštanje Divx-a i slično, ali moraću da eksperimentišem sa formatiranjem i particionisanjem hard diska...
U svakom slučaju hvala na informaciji i tebi i Terminatoru.

imam WD HD i na njega sam nakacio obican USB hard od 500g stavljen u najobicniju fioku'' iskljucivo sa njega gledam full HD filmove 108-p i nikad nisam imao problema sa gubljenjem frejmova nekim kasnjenjem pogotovo prilikom ubrzavanja scena ....znaci ladno ce ti pustati hd materijal i kroz protok usb2.0

Javi sta si uradio, da li je na Xoro-u usb 1.1 ili 2.0, da li prepoznaje ntfs ili samo fat32 ...
mozda nekome ko ima xoro bude od koristi

Bez problema se sa bilo kog eksternog hard diska sa najobicnijom USB konekcijom mogu pustati full HD filmovi.

ako je usb 1.1 onda ne bas, moze da se desi da nema dovoljan protok, a i gomila plejera cita samo fat 32 sto je problem ako je fajl veci od 4 giga

Poslednja izmena:
Javi sta si uradio, da li je na Xoro-u usb 1.1 ili 2.0, da li prepoznaje ntfs ili samo fat32 ...
mozda nekome ko ima xoro bude od koristi
Najverovatinije je USB 1.1 ali pošto sam napravio jednu primarnu particiju od 30.2 GB u FAT32, sa nje pusta divx filmove (verovatno moze i .mpeg fajlove do 4GB sto je i ogranicenje plejera). Ostale dve particije na Samsungu F4 od 2TB su u NTFS-u po 916 GB, i obe, takođe, primarne. Pustao sam film na Xoru i dok je particija bila "Active" (posto je neko napisao da tako mora da bude), međutim više ta particija nije aktivna i sa nje puštam filmove. Jedini problem je u produžnom USB kablu od 1.8m koji radi na plejeru, ali pravi probleme kad ga uključim u drugi računar (ma da ga je racunar par puta prepoznao). Verovotno su u pitanju gubici u kablu. Da li neko ima predlog koji bi produžni USB kabl od 1.5-2m mogao, bez problema, da radi?

Poslednja izmena:
To sa kablovima ti je uvijek lutrija, znaci, moras uzeti pa probati (sreca pa ti kraci nisu skupi).
Nazalost, ni cijena u ovom slucaju nije mjerilo kvaliteta, pa ces morati uzeti nasumicno, ili pak posuduti od nekog, vidjeti da li ti radi i onda kupiti isti takav.

Ja znam da sam uzimao nekih kablova od Roline firme, nisu skupi, ali nisam imao problema sa njima koliko se sjecam... Problem uglavnom nastaje sa fabrickim kablovima, dobijenim uz uredjaj (meni se desilo 2 puta).

Kod mene, originalni USB kabl, od oko 75cm i sa "burencima" na oba kraja, radi bez greške. Pretpostavljam da ta burenca smanjuju smetnje, pa se pitam da li ima da se kupi i produžni kabl takvog tipa?

Da, i ja kontam da su ti kablovi sa "burencima" kvalitetniji od obicnih, jer otklanjaju smetnje. Nisam ih vidjao u "slobodnoj prodaji", ali potrazi malo, ko zna...

Da li bi neko mogao da mi preporuci i skrati muke oko izbora externog hdd,koji bi mi koristio za gledanje filmova(blu ray) uglavnom.Imam blu ray player LG BD390,tv je Panasonic THX 42g20e?Budzet mi je do 7000,gledao sam Transcend ts500gsj25m koja je u Etronu oko 7000 rsd,da li je dovoljno brza ili sta vec treba da bude za prebacivanje i skladistenje i moze li na ove sprave?Pretpostavljam da moze,verovatno je vaznije kakva je konfiguracija na kompjuteru,na zalost ne razumem se u sve ovo pa bih vas zamolio za savet.Pozz

Kupio sam WD my passport essential od 500giga,filmove gledam bez ikakvih problema.Mali je,elegantan,mislim da je dobar izbor.Za sada prezadovoljan:)

Svaki externi hdd ce bez problema raditi za direct reading multimedije..
brzina usb 2.0 je mnogo puta veca nego sto je maximalan bitrate blu-ray a kamoli nekog encoda.

Nazad
Vrh Dno