Šta je novo?

Multilink!

Geek_master

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
17.03.2001
Poena
679
Evo jedne zanimljive teme. Pre godinu dana sam kukao jer je jedina mogucnost da se povezem na net bio modem. U medjuvremenu sam skapirao da je jedna wireless firma (Beogrid) prisutna u mom bloku, pa sam nekako skrpio lovu i povezao se preko LAN-a. Na zalost, iako je njihova usluga kada je download u pitanju vrhunska zbog brzine pa u neku ruku i cene, sve cesce im se desavaju neki prekidi na pola mnuta-minut, sto je uzasno za igranje. To se desava svim korisnicima i verovatno je problem u njihovom spoljnom linku (preko absolutok) i ne verujem da ce biti sredjeno.
Posto sam na staroj centrali i vec sam davno poslao prijavu za adsl, sezam mi je rekao da nemam mogucnosti, medjutim pre neki dan sam se prijavio kod yubc-a javili su mi da imam mogucnosti! Skoro sigurno cu se prebaciti na adsl jer mi download uopste nije prioritet, ali je zato pouzdanost linka na prvom mestu, a nekoliko ljudi koje znam ima yubc adsl i radi im savrseno (osim naravno onog trenutnog prekida prilikom promene ip-a svaki dan).

To je bio uvod :D E sad moje pitanje je sledece: posto cu prilikom "tranzicije" nekoliko dana ili nedelja imati pretplatu oba interneta, da li mogu te dve konekcije da "spojim", odnosno kako da istovremeno koristim obe konekcije, ako npr skidam jedan file ili igram igru. Ima li neko iskustva s ovim?

Za to ti je potreban router sa dva WAN porta koji podrzava load balancing.

Jel postoji neko softversko resenje?

Najbolje resenje bi ti bilo da npr na beogridov net ides preo njihovog proxy-a a yubc standardno... Inace ako nemaju proxy mislim da ne postoji ni jedno kvalitetno win soft resenje..

suca je napisao(la):
Za to ti je potreban router sa dva WAN porta koji podrzava load balancing.

Koji modeli su dostupni kod nas? Koji je to red velicine cena?
Ako recimo povezes ADSL (predpostavljam da ti je potreban ruter, da bi imao UTP konektor da ubodes u WAN) i Wireless (UTP dolazi od APa) i npr oba linka su po 512kbps, kako ce to da funkcionise u radu, kada recimo krenes neki DL? Da li ce da se ponasa kao 1mbps ili ce jedna konekcija da skida taj fajl, a druga da bude slobodna?

PJ je napisao(la):
Koji modeli su dostupni kod nas? Koji je to red velicine cena?

Ne znam šta je dostupno kod nas, a što se cena tiče D-Link bi trebao da bude recimo oko 200€.
Ako su obe konekcije od 512kbit dobićeš praktično jedno od 1Mbit.

Nazad
Vrh Dno