Šta je novo?

multi function shortcut :)

BodyRemover

Čuven
Učlanjen(a)
29.08.2001
Poena
619
Windows:
Kako napraviti shortcut koji otvara dva ili vishe necega?

poz

BodyRemover je napisao(la):
Windows:
Kako napraviti shortcut koji otvara dva ili vishe necega?

poz

Ako mislis da odjednom startujes vise razlicitih programa (po izboru), mislim da ima utilitija koji to mogu da rade, pa potrazi malo po netu.
Ako si mislio na internet linkove, nabavi neki multitab browser (tipa myie2 ili crazy browser)

E sad pravi odgovor na tvoje pitanje bi bio da se napravi neki batch fajl (*.bat), al` ce biti bolje da to opise neko neko iskusniji.

malo se prisetih.

Dakle, ako hoces nekoliko programa odjednom da startujes, onda je najlakse (ne racunajuci posebne utilitije) da:

1. Kreiras neki .txt fajl
2. U njemu uneses staze (putanje) od egzekutibilnih precica programa koje bi da startujes, svaku u posebnom redu.
3. Preimenujes fajl iz *.txt u *.bat
4. Startujes taj .bat i pokrenuce ti se za redom svi programi cije si staze uneo

Ima par zvrcki oko ovoga pod windowsom. Ne moras da ukucas celu stazu ako su to programi koji su "poznati" sistemu, odnosno oni koje OS ima u svom path-u:

Recimo, da bi startovao photoshop, ne treba ti cela staza do njegovog .exe fajla. Dovoljno je upotrebiti komandu START "ime programa"
Odnosno - start photoshop

Ako ti deluje komplikovano, ukapiraces iz ovog dole (a to dole paste-uj u *.txt, koji posle rename-uj u neki *.bat)

start winword
start excell
start powerpnt
start acdsee5
start photoshop

Ime programa koje treba da upotrebis u kombinaciji sa komandom START je onaj naziv koje ima egzekutibilni (.exe) fajl tog programa (dakle NE start powerpoint - NEGO start powerpnt)

Ako pri tome hoces da se u nekom od programa automatski startuje i neki posebno izabran dokument, onda treba da stavis i njegovu stazu nakon komande start ime programa - na primer:
start excell "C:\Documents and Settings\Moji Fajlovi\tabela.xls"

Pa onda mozes da se igras, napravis vise batch fajlova za svaku od grupu zajednickih programa koje bi da startujes.

Ako imas ikonice na desktoou toga sto hoces da startujes, samo ih selektujes i lupis enter i startovace to sve sto si selektovao, sta god to bilo.

Da, ovo sto rece DusaN je svakako najbrze, kad se imaju precice na desktopu.

Ponekad se ne vidi suma od jednog drveta.

Ekse, Egze, Egse i Ekze

ZoNi je napisao(la):
DS9 je napisao(la):
egzekutibilnih precica
aaahhh... predivne li jezicke konstrukcije 😛

Pa, mozda sam malo pogresio. Trebalo bi da stoji eksekutAbilan ili eksekutEbilan posto je izvedeno iz prideva Executability
A sigurno bi moglo da bude diskutabilno ovo oko izgovora egze ili ekse i njihove transkripcije na srpski.

Meni je bilo prirodno da napisem tako kako sam u taku napisao, a ako neko smatra da mu je prirodnije da se upotrebi npr. eksekutivan ili ekzekucioni - slozicu se (it`s a free country).

Srpski pridev "Izvršan" bih sigurno upotrebio, da mi je pao na pamet kad sam pisao.

Zivo bi me interesovalo sta bi o ovome imao da kaze Dr Ivan Klajn, nas poznati lingvisticar (pa ako je ovde neko npr. u srodstvu sa njim, bilo bi super da nas obraduje pravi[lni]m objasnjenjem). Ovo poslednje vazi i za bilo kog lingvistu koji posecuje benchmark ili coveka iz slicne branse.

A sto se izvrsnih shortcut-ova tice, ok, u pravu je ZoNi, malo je preterano. Mada, kada se u polju target zaborave navodnici, onda stvarno mogu da postanu neekzekutabilne precice.

DS9 - ov 🙂 drugi post mi je za sad naj resenje. Dusanov way mi je malo komplikovan za ono sto sam ja zamislio (sto prostije, radim ovo zbog mapiranja komandi na daljincu - pa da ne bih nekim stvarima dodeljivao po nekoliko dugmica - pokusavam da ih startujem jednim dugmetom...).
Pre X godina je bilo u "moj mikro" casopisu jaaako jednostavno resenje prostim kreiranjem sortkata i cackanja po njemu 🙂.
Radi i ovo s .bat fajlom 🙂 tako da je problem reshen. Ali ako se neko seca onog drugog nacina ne bi bilo na odmet da to podeli s nama.

poz

a da li neko zna kako da iz komande linije dodelim neki prioritet odredjenom procesu tj da li je to moguce za win2k tj xp 🙂

Born2Kill je napisao(la):
a da li neko zna kako da iz komande linije dodelim neki prioritet odredjenom procesu tj da li je to moguce za win2k tj xp 🙂
Ovo je vrlo zanimljivo. Teoretski bi trebalo da moze preko donjih switch-eva, ali mi nikako nije jasno zasto kada se preko njih startuje neka aplikacija, task manager uvek prikazuje da je njen prioritet Normal, iako je upotrebljen neki drugi switch. Kod mene je winXP bez sp1. Mozda mi fali neki patch. Bilo bi super da prijave ljudi da li je korektno na w2ksp3 i na wxpsp1

START ["title"] [/Dpath] [/I] [/MIN] [/MAX] [/SEPARATE ¦ /SHARED] [/LOW ¦ /NORMAL ¦ /HIGH ¦ /REALTIME] [/WAIT] [/B] [command / program] [parameters]

"title" Title to display in window title bar.
/Dpath Starting directory
/I The new environment will be the original environment passed to the cmd.exe and not the current environment.
/MIN Start window minimized
/MAX Start window maximized
/SEPARATE Start 16-bit Windows program in separate memory space
/SHARED Start 16-bit Windows program in shared memory space
/LOW Start application in the IDLE priority class
/NORMAL Start application in the NORMAL priority class
/HIGH Start application in the HIGH priority class
/REALTIME Start application in the REALTIME priority class
/WAIT Start application and wait for it to terminate
/B Start application without creating a new window. The application has ^C handling ignored. Unless the application enables ^C processing, ^Break is the only way to interrupt the application
command / program If it is an internal cmd command or a batch file then the command processor is run with the /K switch to cmd.exe. This means that the window will remain after the command has been run.
If it is not an internal cmd command or batch file then it is a program and will run as either a windowed application or a console application.
parameters These are the parameters passed to the command/program

If Command Extensions are enabled, external command invocation through the command line or the START command changes as follows:

non-ex ecutable files may be invoked through their file association just by typing the name of the file as a command. (e.g. WORD.DOC would launch the application associated with the .DOC file extension).
See the ASSOC and FTYPE commands for how to create these associations from within a command script.

When executing an application that is a 32-bit GUI application, CMD.EXE does not wait for the application to terminate before returning to the command prompt. This new behavior does NOT occur if executing within a command script.

When executing a command line whose first token is CMD without an extension or path qualifier, then replaces CMD with the value of the COMSPEC variable, thus avoiding picking up random versions of CMD.EXE when you least expect them.

When executing a command line whose first token does NOT contain an extension, then CMD.EXE uses the value of the PATHEXT environment variable to determine which extensions to look for and in what order. The default value for the PATHEXT variable is:

.COM;.EXE;.BAT;.CMD

Notice the syntax is the same as the PATH variable, with semicolons separating the different elements.

When executing a command, if there is no match on any extension, then looks to see if the name, without any extension, matches a directory name and if it does, the START command launches the Explorer on that path. If done from the command line, it is the equivalent to doing a CD /D to that path.

DS9 je napisao(la):
Recimo, da bi startovao photoshop, ne treba ti cela staza do njegovog .exe fajla. Dovoljno je upotrebiti komandu START "ime programa"
Odnosno - start photoshop

Kako da zadam stazu? Recimo za:
c:\Program Files\audiograbber\audiograbber.exe

Nece. Za neke programe kao ACDSee ili IrfanView hoce, ali za audiograbber ili neki drugi nece, kaze da "ne moze da nadje ili ime programa nije tacno ukucano", a programi inace rade i imena pazljivo kucam. U cemu je stos?

Nece ni meni...
recimo start coreldraw, start photosho start..... nece isto kaze da ne moze naci program.
Ako ostavim samo putanje (bez start) ispred onda kao nesto uradi ali ne pokrece programe...

kUdtiHaEX je napisao(la):
Nece ni meni...
recimo start coreldraw, start photosho start..... nece isto kaze da ne moze naci program.
Ako ostavim samo putanje (bez start) ispred onda kao nesto uradi ali ne pokrece programe...

Upravo tako.....jel ima neka fora kao "SET PATH" ili tako nesto, mislim da sam to video negde.....
Ajde DS9, budi ljubazan, pa nam reci da ne lupamo glave!

Ocigledno da nesto nije u pathu, mozete da probate da ga dodate klasicno u autoexec bat, koji ce biti startovan pri dizanju XP-a.
Inace koliko je meni poznato path se edituje pod winxp kroz CP>System>Advanced>Enviroment variables>

@kUdtiHaEX

Nije mi jasno sto ti ne radi PS. Kod mene se 7ica bez problema startuje sa start photoshop

Ovo sa corelom mi se cini mnogo komplikovanije, s obzirom da se sa komandom start "C:\Program Files\Corel\Corel Graphics 11\Programs\CorelDrw.exe" desava nista. Verovatno ima veze to sto se u x:\Windows (od XP-a) nalazi i dir Corel u kome je corel.csw, pa se komandom start corel, otvara taj folder.

Inace, nikad nisam probao, al` mi logicno zvuci da Path moze da se doda i u fajl autoexec.nt

A zašto ne pokušate sa vb skriptama? Recimo:[code:1]set WshShell = WScript.CreateObject("WScript.Shell")
WshShell.Run """c:\Program Files\Winamp\winamp.exe"""
WScript.Sleep 1000
WshShell.Run """c:\Program Files\Corel\Graphics10\Programs\coreldrw.exe"""[/code:1]Pauza od 1 sec (1000 ms) je tu samo primera radi. Tri navodnika u nizu su potrebna kad je u pitanju putanja koja ima razmak u sebi, u suprotnom je dovoljan samo jedan. Ceo tekst snimiti kao *.vbs fajl i pokrenuti.

ja kad hoću da pokrenem više programa odjednom koristim batch datoteku, ali ne direktno prema izvršnoj datoteci (npr. start "c:\windows\calc.exe"), nego prema njenoj prečici (prečica se nalazi na desktopu i ime joj je 'Calculator', znači ovako:
start "c:\windows\desktop\calculator.lnk")
ja mislim da će se startovati ovako i corel i photoshop (problem koji ima DS9)

kapitulacija: koristite START komandu, ali prema prečici ili ti shortcut-u (*.lnk) i uvek path stavljajte pod navodnike "x:\xxxxxxxx\xxxxxx.lnk"

Dobar predlog (i hvala), ali ako to probas sa corelom 11 (odnosno njegovom precicom), nece da radi. Desava se isto kako je kUdtiHaEX prijavio.

Nazad
Vrh Dno