Šta je novo?

Muke po Bartonu

Dreadnought

Čuven
Učlanjen(a)
26.03.2003
Poena
620
Ljudi pomagajte! Molim precizno uputstvo.

Ploca: Asus A7N8X Deluxe (BIOS 1007, zvanicni)
Procesor: Barton 2,5 K+
Memorija: Kingston HyperX ddr400 cl2 256MB (2 komada)

Kako da nateram FSB 400 da stabilno radi?

Juce sam namestio u Bios-u i radilo bez problema, danas sam malo nalozio u sobi i da pokrenem igru (Diablo II) i, paf, plavi ekran.

E sad, ja pretpostavljam da je to do box kulera (kupljen silom prilika, posto je izgleda lakse uhvatiti Sadama i Bin Ladena zajedno nego naci TT), pa me interesuje da li uopste vredi pokusavati ovako nesto sa box-om? Inace mi BIOS prijavljuje 41 stepen procesora kad palim mashinu, sto mi je opet nekako puno, ali ovo mi je prvi AMD procesor pa molim misljenje upucenijih.

Druga stvar, koliki je temperaturni limit za ovu plocu, EPP kaze da ima C.O.P. ali nigde nisam video kolika temperatura procesora treba da se aktivira i gde moze da se podesi (Asus Probe, :hump: ga ko ga dov'o, ima podesen alarm na 72, ali ne buni se uopste).

Da rezimiram: Sta da radim i cime da testiram kad to proradi duze od sat vremena "in a row" pristojno? (Ne smem ni da pomislim sta ce da bude na leto)

Zahvaljujem svima koji mi pomognu u resavanj ove muke moje pregoleme. 😀

Na koliko si uopšte stavio množilac tj na koliko ti MHz radi procesor?

olabavi mem!

Mnozilac 11x (default) tj. Neclock 1833, clock 2200

Dizao sam CPU External Frequency sa 166 na 200.

Memorija podesena na "By SPD", jel treba rucno da stelujem, ako da, sta?

Batali ASUS i uzmi Abita :twisted:

Mucio sam se sa istom konfiguracijom (MB, CPU, RAM) i na kraju digo ruke.

Taj HyperX jednostavno nece sa Delux plocom da radi preko 190 MHz.

Pozdrav od Completely EX-ASUS Usera :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Pa spusti onda CPU na ~njegovu frekvenciju, znači 9 ili još bolje 8.5 * 200, memoriju ostavi BySPD i vidi da li tako radi.

E da...

Memoriju NIKAKO ne ostavljaj BySPD jer je ploca lose registruje. Preko 180MHz moras da koristis CL2.5 a verovatno i RAS 3.

Koliko sam shvatio pokusavas da nateras Bartona da radi na 11x200 umesto na 11x166 tj.na 2200 umesto 1830.Bice da procesor trazi malo vise struje....
Da ne duzimo stavi na 9.5x200 i onda probaj.Barton koga sam ja probao je trazio vise struje vec na 2 GHz.

Ma da, batali kompove i uzmi PS2 🙂

Nemoguce da na tom ASUS-u procesor ne moze da se ovrerklokuje. ASUS A7N8X-X sam treao na 227 MHz FSB-a i u njoj sam imao Bartona 2500+ koji je radio na ~2400 MHz.

A7N8X-X i jeste Asus-ov pokusaj da napravi nForce2 plocu koja se dobro overklokuje, ali na racun Dual DDR kontrolera koje izgleda nisu umeli da 'odrade'.

A sto se tice Kingston HyperX RAM-a, iz Kingstona su mi dva puta predlozili isto: Da ga setujem 11-4-4-3 za magistrale preko 190 MHz.
Znaci kupio sam DDR 434 (7-3-3-2) i platio ga dobre pare a radi kao najjeftiniji DDR 333 😀 😀

A inace sa tim 'DeLuxe/Gold' Asus-om se mucim od Decembra 2002, izmenjao sam rev 1.04, 1.06, 2.00, 2.01 i na kraju totalno digo ruke od ASUS-a.

E a ABIT NF7-S 2.00 proradi na prvom butovanju na 220 MHz u dual modu bez ikakvog mrckanja po naponima, i setovanjima memorije :happy:

Ne radi se o tome jesu li umeli ili nisu umeli, vec se radi o tome da je implementiran NForce 2 400, a ne NForce 2 400 ultra cip-set...

Stojcha je napisao(la):
E da...

Memoriju NIKAKO ne ostavljaj BySPD jer je ploca lose registruje. Preko 180MHz moras da koristis CL2.5 a verovatno i RAS 3.

Cekaj pa kad stavim memoriju BySPD pokaze sledece:

Clock 200 MHz
Active precharge delay 8
RAS to CAS delay 3
RAS precharge delay 3
CAS latency 2,5

Pri tom je CPU Extefrnal Freq. 166 - ovako radi ko zmaj na default hercazi (1833).

Ima li neko da je uspeo da podesi ovakvu plocu i bartona na 400 FSB?
Dali da pokusavam ili da batalim?

U sustini nisam zadrti kloker i nije mi pitanje zivota ili smrti, ali kad vec imam hardver koji bi trebalo da moze griz'o bi se da ne pokusam.

Ako dignem CPU External na 200 onda krahira bez pravila (kod kopiranja fajlova i slicno). E sad, ko sto rece neko, dal' da probam mu dizem napon ili da prvo kupim neki jaci kuler, pa da mu onda dizem napon?

Inace ako memoriju podesavam na auto (a ne by SPD) onda onda je ploca podesi na 7-3-3-2.

Sorry, sad vidim da sam malo brljao prethodni post, nadam se da je ipak dovoljno jasan.

Dreadnought je napisao(la):
Stojcha je napisao(la):
E da...

Cekaj pa kad stavim memoriju BySPD pokaze sledece:

Clock 200 MHz
Active precharge delay 8
RAS to CAS delay 3
RAS precharge delay 3
CAS latency 2,5

Pri tom je CPU Extefrnal Freq. 166 - ovako radi ko zmaj na default hercazi (1833).

Ima li neko da je uspeo da podesi ovakvu plocu i bartona na 400 FSB?
Dali da pokusavam ili da batalim?

U sustini nisam zadrti kloker i nije mi pitanje zivota ili smrti, ali kad vec imam hardver koji bi trebalo da moze griz'o bi se da ne pokusam.

Ako dignem CPU External na 200 onda krahira bez pravila (kod kopiranja fajlova i slicno). E sad, ko sto rece neko, dal' da probam mu dizem napon ili da prvo kupim neki jaci kuler, pa da mu onda dizem napon?

Inace ako memoriju podesavam na auto (a ne by SPD) onda onda je ploca podesi na 7-3-3-2.

Nisi bas najjasnije sve izlozio, ali ako si pokusavao da dostignes 2200 MHz na default voltazi onda je to problem. Kupi bolji kuler (ili jos bolje uzi od nekoga da probas), digni voltazu procesora na 1.7-1.725 pa probaj. U principu 2200 nije prevelik zalogaj za Bartone, ali ne moze bas svaki da na default volatazi (1.65v) ide na taj takt. Jamoj drzim kao 3200+ (2200 MHz) na 1.675v (radi i na 1.65, ali sam podigao voltazu za svaki slucaj...).

"Ako dignem CPU External na 200 onda krahira bez pravila (kod kopiranja fajlova i slicno). E sad, ko sto rece neko, dal' da probam mu dizem napon ili da prvo kupim neki jaci kuler, pa da mu onda dizem napon?"

Da probas prvo da li sve to moze da radi na 200.
Znaci stavi 9.5x200 pa posle ganjaj kulere i ostalo.

Rasa je napisao(la):
"Ako dignem CPU External na 200 onda krahira bez pravila (kod kopiranja fajlova i slicno). E sad, ko sto rece neko, dal' da probam mu dizem napon ili da prvo kupim neki jaci kuler, pa da mu onda dizem napon?"

Da probas prvo da li sve to moze da radi na 200.
Znaci stavi 9.5x200 pa posle ganjaj kulere i ostalo.

Probao i evo vec tri sata ga njakam i maltretiram i radi kao sat, bez problema.

Kako ja sad logikujem ovde, stoji ono sto Delimir kaze da mu pustim jacu struju, ali cu so tim da se igram kad nabavim TT ili neki drugi "kako Bog zapoveda" kuler.

Hvala svima u svakom slucaju.

Pa, definitivno je voltaza. ASUS A7N8X Deluxe rev 2.0 (a sve novije su rev. 2.0) ima na sebi NForce 2 Ultra 400 cip-set i kao takva mora da radi na 200 MHz FSB-a, a ako skines tzv. Uber BIOS (modovani) trebalo bi da se "otkljucaju" opcije za menjanje voltaze cip-seta...

Mada, mislim da za time nema potrebe - do 220-230 MHz FSb-a ides i na default voltazi samo ako je revizija NB-a sa sufixom 400.

Sa voltazom procesora ne preteruj - mislim da ce sa max. 1.7 raditi stabilno na 2200-2250 MHz...

delimir je napisao(la):
Pa, definitivno je voltaza. ASUS A7N8X Deluxe rev 2.0 (a sve novije su rev. 2.0) ima na sebi NForce 2 Ultra 400 cip-set i kao takva mora da radi na 200 MHz FSB-a, a ako skines tzv. Uber BIOS (modovani) trebalo bi da se "otkljucaju" opcije za menjanje voltaze cip-seta...

Mada, mislim da za time nema potrebe - do 220-230 MHz FSb-a ides i na default voltazi samo ako je revizija NB-a sa sufixom 400.

Sa voltazom procesora ne preteruj - mislim da ce sa max. 1.7 raditi stabilno na 2200-2250 MHz...

E, da... i ja procit'o reklamu za Asus rev. 2 (inace Asus hardverski nije dozvolio menjanje napona chip-seta, bez obzira na Uber, Hypernics i slicne biose) ali ko sto rekoh nista od toga uopsteno ne sljaka na Asusu (A7N8X-X je druga prica).

Nije mi jasno o cemu pricas. Imao sam prilike da sa drugarom probam A7N8X 2.0 i ploca je u kombinaciji sa Barton 2500+ procesorom radila na 230 MHz isto kao i A7N8X-X. Kada se ubode TBred druga je prica i tada ploca ne moze da dostigne ni 200 MHz FSB-a, ali se to resava L modom na samom procesoru.

delimir je napisao(la):

Pa ova moja ploca jeste PCB 2.0 i koliko vidim jeste Ultra 400, pa sam se zato cudio sto nece 2200 Mhz, ali je definitivno do bartona koji 'oce vise struje.

A za tih 220-230 necu da se alavim, ja bih samo skromnih (i stabilnih) 200. 😀

delimir je napisao(la):
Nije mi jasno o cemu pricas. Imao sam prilike da sa drugarom probam A7N8X 2.0 i ploca je u kombinaciji sa Barton 2500+ procesorom radila na 230 MHz isto kao i A7N8X-X. Kada se ubode TBred druga je prica i tada ploca ne moze da dostigne ni 200 MHz FSB-a, ali se to resava L modom na samom procesoru.

Izvinjavajte ako ovo lici na prepucavanje, ali ja u Nishu sa tim plocama definitivno nisam imao srece.
Izmenjao sam licno 4 kom. i jos 5-6 kod drugara sto sam probao, nikako nisu htele preko 200 ni sa jednim procesorom.

Stojcha je napisao(la):
...

Izvinjavajte ako ovo lici na prepucavanje, ali ja u Nishu sa tim plocama definitivno nisam imao srece.
Izmenjao sam licno 4 kom. i jos 5-6 kod drugara sto sam probao, nikako nisu htele preko 200 ni sa jednim procesorom.
Delimir i ja smo prebali te ploče i obe su radile bez problema sa bartonima, dok sa tbredovima nisu htele ni na 200MHz.

Stojcha je napisao(la):
E da...

Moj hyperx370 radi na fsb215 cas 2-2-2-7 u dual modu totalno stabilno...na asusu a7n8x revizija 1.04... kakav crni na 180 cl2.5 i ras 3

kakva nevolja oko "samo" 200 MHz eheh
Pa Intelu je to default pa onda do 300 ko' dogura, mada za AMD'ovce je to super 200 tka kada se dogura.

Tekman je napisao(la):
kakva nevolja oko "samo" 200 MHz eheh
Pa Intelu je to default pa onda do 300 ko' dogura, mada za AMD'ovce je to super 200 tka kada se dogura.
Jao, pa taj intel je sav divan i krasan!

Evo ja zamalo da doguram do te 300-tke, ali ipak sam slab, imam AMD, tesko to ide sa nama... moracu vise da se potrudim!

🙄

Nazad
Vrh Dno