Šta je novo?

Muka sa DVD rezacem

Aleksandar

Čuven
Učlanjen(a)
22.04.2000
Poena
650
Imam Lite-On DVD rezac, ne znam model, neki 8x. Do skoro je radio odlicno, narezah mozda 30-40 DVD-ova bez problema (Verbatim DVD-R) iz Nera 6.

Od pre par dana je poceo da radi cudno - Rezanje DVD-a traje oko 45 minuta, bez obzira koju brzinu odaberem, a CPU zauzece je uglavnom blizu 100% i jako koci ceo racunar. Nije bilo nekih bitnih SW instalacija ili novih drajvera u zadnje vreme. Narezan DVD je OK, normalno se cita. Medijumi, Verbatim, su potpuno isti, sa istog stapa, isto se desava sa zadnja 3 diska.

Sta mu je? Vise je nego frustrirajuce, bas sad kad treba da narezem 10-25 diskova..

Da ti nije slucajno rezac u pio modu?
Ako jeste vrati ga u udma pa bi trebalo da to resi problem, a ako nije onda je nesto drugo posredi.

Aha, izgleda da je PIO mod?
Imam 3 HD-a u racunaru i taj rezac, vidim da mi je Secondary Master u PIO modu, ostali su UDMA. Mislim da je bas taj DVD rezac (kako da saznam u Computer Management-u koji je to fizicki uredjaj?) i to onda objasnjava stvar.
Medjutim, sve je lepo radilo i nista nije menjano, sigurno nisam cackao oko DMA modu.. Inace, selektovano je na "DMA if available", ali kaze da je u PIO modu. Kako li se samo nasao tamo?
Videcu kad restartujem PC da li ce hteti da se vrati u DMA (sad nesto DL-ujem).

Skines lepo nero info tool i on ce ti reci koji je uredjaj na kojoj grani pa ces da vidis.Evo ti linka na sajtu pa DW program
http://www.cdspeed2000.com/go.php3?link=download.html

Program ne trazi restart wina, niti se instalira...

BTW mozda postoji i neki drugi laksi nacin u winu ovo da se vidi, ali vredi skinuti ovakav programcic.A mozes i u biosu da vidis(ako imas noviju plocu) ali ti za to treba restart...

Poslednja izmena:
Ili jednostavno deinstaliras controller za taj uredjaj iz device manager-a (IDE controller) i restartujes (ako si pod XP-om). Posle restarta on sam instalira kontroler i sve je opet kako valja (UDMA 2).
To je meni dosad obavljalo posao. Pozdrav!

Evo, resetovao sam PC i pokrenuo Nero InfoTool (eh, imah ga od ranije).
Kaze Tool:
- Jeste mi DVD Second. Master
- Jeste mu iskljucen DMA (radi u PIO modu)
- Ima instaliran ASPI (kaze april 2005 ver. i da je OK)

Kako da vratim DMA na DVD-u? Znam da je bilo sve OK, do skoro..

Da deinstaliram ceo IDE kontroler? Imam tamo 3 stavke:
- Primary IDE
- Secondary IDE
- VIA Bus Master IDE
Sta da skinem, kojim redom?
A da prebacim prvo Boot disk na PIO, da ne bude da nece da se butuje posle? Da deinstaliram prvo one VIA 4in1 drajvere, ili da ih instaliram odmah naknadno ili sta vec?

Hvala na pomoci, do sada!

Ne prebacuj ništa. Ako neće da se prebaci u DMA, iako si ti to selektovao, obriši samo sekundarnu granu iz device managera i restartuj komp. Pusti ga da sve detektuje lagano, proveri da li je DMA, ako nije, podesi - ovaj put će se uspešno prebaciti.

Na PIO ga win sam prebaci kada ne uspe da pročita neki jako loše narezan, ili oštećen disk. Ne znam zašto pri sledećem restartu to ne vrati. Problem je u velikoj meri rešen sa SP2, pa ako nisi prešao na isti, vreme je da to učiniš.

Hvala vam svima puno!
Brisanje Secondary IDE drajvera i reset su potpuno resili problem, rezanje je opet brzo :). A sada znam lek i za ubuduce. Inace, SP2 je instaliran.

Vrh Dno