Šta je novo?

mts zte ZTE H168N ruter_nemogucnost uvezivanja drugog rutera kao acces point_a

Gojatle

Zapažen
Učlanjen(a)
20.07.2023
Poena
1
Imam problem sa mts zte ZTE H168N ruterom. Htio bi da povecam dostupnos wifi a na dvoriste i iz rutera sam izvukao ethernet kabl do dvorista, ne duzi od 20ak metara. Na njega sam tio da nakacim ruter kao acces point, klasican klijent, da bi ima pristup netu i u dvoristu. Medjutim kad prikacim drugi ruter, mreza je vidljiva medjutim nemam internet. Promijenio sam vise tipova rutera razlicitih proizvodjaca, medjutim problem se javlja kod svakog isti. Ono sto me najvise buni je to , kad nakacim laptop na taj isti kabl bez problema imam internet. mts zte ZTE H168N ruter se koristi i za dva uredjaja za IPTV. Molim nekog, ako je imao slican problem, ili iskustvo za pomoc.

Ugodan dan!

sekundarni ruter ne može da bude ruter, već mora da bude podešen kao AP.
Takođe nisi naveo kako povezuješ. Ruter ima wan i lan portove. U zavisnosti od podešavanja, koriste se različiti portovi.

Postovana, hvala na sugestiji, medjutim iste rutere sam testirao na drugim provajderim, bez posebnog podesavanja i konfiguracije i sve jenradilo bez problema. Znaci sekundarni ruteri nisu bili podeseni kao AP

Nisi pomenuo IP adrese...Verovatno tu imas problem.
Stavi taj sekundarni da ima opseg , recimo , 192.168.2.1 i onda se nece "gadjati" sa Telekomovim.
pozz

Postovana, hvala na sugestiji, medjutim iste rutere sam testirao na drugim provajderim, bez posebnog podesavanja i konfiguracije i sve jenradilo bez problema. Znaci sekundarni ruteri nisu bili podeseni kao AP

Da bi koristio drugi ruter kao Access Point, a da ne bi dodavao drugi Ip opseg (i posledično dobio dupli Nat) potrebno je sledeće:

1. Na Lan strani isključiti Dhcp server (jer će inače dolaziti do kolizija)
2. Na Lan strani ili uključiti Dhcp klijent (što je moguće da ruter nema) ili postaviti fiksnu IP adresu koja nije iz Dhcp opsega prvog rutera. Potrebno je da bude iz IP opsega prvog rutera (npr. 192.168.0.x)
3. Dolazni kabl iz prvog rutera priključiti na Lan port (jer je drugi ruter sada zapravo samo Switch sa Wifi AP-om)

Ako ispratite ova tri koraka, a prvi ruter je ispravno konfigurisan, veza bi morala da radi!

Nazad
Vrh Dno